Tyyppi: Yleiskeskustelu
 • Tämä aihe sisältää 41 vastaukset, 2 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 17.7.2021 11:49 Tapio_x toimesta.
Esillä 42 viestiä, 1 - 42 (kaikkiaan 42)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #312 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari
  #768 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Lueskelin keskustelua eräästä kovisristikosta. Joku kuulakärkikynän käyttäjä on joutunut laittamaan monta kerrosta teippiä ristikkoon.

  Piirrosongelmassa laitan surutta kovikseen ensimmäisen mielessä käyvän ratkaisusanan. Jos se on väärin, sen saa helpolla pois. Käytän punaista väriä, sillä se erottuu parhaiten.

  Kun viimeksi ratkoin erään koviksen, jouduin monta kertaa kumittamaan, mutta kun kuva on eri kerroksessa kuin teksti, kumittaminen ei pilaa ristikkoa.

  Suosittelen ennen kaikkea kovisristikoiden ystäviä vakavasti harkitsemaan piirrosohjelmalla ristikon ratkontaa. Ristikko ei mene käyttökelvottomaksi koskaan.

  Siinä saa selvyyden yhdistettynä täydelliseen kumitettavuuteen, mikä ei paperiristikossa ole koskaan mahdollista.

  Jos on nopeasti täytettävä helpohko ristikko, se on nopeampi ratkoa paperisena.

  Digiratkonnan etu on sitä suurempi, mitä vaikeampi ristikko on kyseessä.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #813 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Digiratkaisussa vaihtoehtoisten ratkaisujen kokeilukerros tai -kerrokset on helpon kumittamisen ohella erittäin suuri etu verrattuna paperiratkontaan. Jos kokeilu menee pieleen riittää. että poistaa kerroksen – kumitustakaan ei tarvita.

  Jos on jotain, mikä voisi toimia, voi laittaa, sen voi laittaa heti ylös eikä sitä tarvitse pitää vain mielessään. Tyhjän alueen ihmettelyn voi lopettaa!

  Suosittelen digiratkontaa ennen kaikkea IS Extra -palvelun käyttöön. Toki vain kovisten kohdalla digiratkonta on merkittävästi ratkontaa nopeuttava ja helpottava tekijä. Helpompia ristikoita saattaa olla järkevämpi tulostaa.

  Ja onhan sen paljon nopeampaa hakea IS:n digiarkistota uusi ristikko kuin käydä se ostamassa jostakin.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #861 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Päivitin artikkelin Parhaimmat ja huonoimmat ratkontakokemukset. Alla oleva kuva näyttää, miten tablet- laitteesta ei tarvitse pitää lainkaan kiinni sillä ristikkoa ratkottaessa.

  Laite on tuettu reiteen ja vartaloon. Lisäksi tablet-laitteella on aputuki. Aputuki nojaa vasemmalta puolelta sohvan käsinojaan tuoden lisää tukevuutta.

  Ennen kaikkea sohvalla ristikon ratkonta on paljon rennompaa tablet-laitteella kuin paperilehdestä.

  Vapaaksi jääneellä vasemmalla kädellä voi vaikka kilauttaa kaverille tai hörppäistä kupista kahvia (sitä varten minulla on tarjoiluvaunun tapainen aputaso).

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #877 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Suomi24:ssä sentään on tullut hieman keskustelua tablet-ratkonnasta.

  Ks. viimeisin kommentti 6.6.2019 7:59.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #896 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Malli Huawei Mediapad M5 Lite kanssa ratkotusta ristikosta.

  Kynän jälkeä on stabiloitu sekä tekstin alku- ja loppupäitä on häivytetty. Häivytys ja paineen tunnistus ovat ibisPaint X -ohjelmassa toisensa pois sulkevat vaihtoehdot. Jos häivytyksen ottaa pois päältä, paineentunnistuksella saa vaihtelevan paksuisia viivoja.

  Linkki kuvaan.

  iPad & Apple Pencil saa suurin piirtein samantasoista jälkeä. Ristikon ratkonnan kannalta Apple Pencil ja Huawein kynät ovat melko tasavertaisia. Applen kynä vain on turhan iso ja äänekäs.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #897 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Jossakin määrin Huawei MediaPad M5 Litessa ns. palm rejection toimii ibisPaint X:n kanssa, mutta ratkottaessa tulee helposti pientä ylimääräistä ilman hanskaa. Satunnaisesti tulee painaneeksi kansiopainiketta. Hanskan kanssa niiltä säästyy, mutta ilmankin pärjää.

  Google haut voi tehdä tekstaamalla. Vaihto Chromen ja piirrosohjelman välillä on nopeaa.

  Autodesk Sketchbook on siinä mielessä parempi, että ns. palm rejection toimii paremmin koskien itse piirtämistä. Käyttöliittymä esillä palm rejection kanssa on ongelmia. Kämmentä vähänkin siirrellessä kerrosten ominaisuudet muuttuvat. Piilotetusta käyttöliittymästä löytyy muutama ominaisuus näppärästi, mutta kokonaisuutena uusikaan versio ei ole kovin näppärä ristikoiden ratkontaan.

  Päivitin Autodesk Sketchbookia ristikonratkontaohjelmana käsittelevän sivun.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #922 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Tuli hieman ironinen kommentti Suomi24:ssä siitä, että olin ostanut uuden tabletin.

  Kommentti tuli siitä, kun vahingossa yksi kommentti tuli moneen kertaan.

  Väliviivan jälkeen on Suomi24:stäkin löydettävät kommentit.

  _________________

  Se on yllättävän hyvä. Sillä käytännössä piirtää helpommin pieniä yksityiskohtia kuin iPadeilla, koska kynä on sopivan kokoinen ja siinä on juuri oikean kokoinen kärki.

  Käytännössä kirjoitus on ristikoita ratkottaessa nätimmän näköistä kuin paperille kirjoitettaessa, koska voi käyttää mikroliikkeiden oikaisua.

  Siisteydessä digiratkonta kunnon kynällä on aivan eri tasolla kuin paperiratkonta. Lopputulos voi olla jopa kaunis.

  Minimi tekstikoko on vähän yli 1mm. Kynällä pystyy piirtämään 0.4-0.6 kokoisia kasvokuvia. Vaatii melko terävän lyijykärkikynän, että pystyy sillä yhtä tarkkaan piirtämiseen. Pystyy siis vaivatta piirtämään tarkemmin kuin vähän kuluneella lyijykärkikynällä.

  Käytännössä lyijykynällä ei pysty saamaan yhtä siistiä lopputulosta kuin digiratkonnassa.

  Vain kuulakärkikynällä ratkottaessa ilman ainuttakaan virheratkaisua pääsee digiratkontaan verrattavaan siisteyteen!

  Ristikoissa etu on siinä, että on melko vaivatonta kirjoittaa samaan ruutuun erilaisia vaihtoehtoja.

  Ainut asia, jossa ristikon ratkonta paperille lyijykynällä on digiratkontaa miellyttävämpää, on kirjoitustuntuma. Jos se on tärkeintä, digiratkontaa ei kannata ajatella .

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #939 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Joskus ajatuksena oli hankkia Acer Chromebook Tab 10.
  Sen kynä on ohut, muistuttaen enemmän piirtotikkua kuin kynää. Tikku on melkein yhtä huono piirtoväline kuin (Applen) piirtokeppi. Tikkua voi kyllä paksuuntaa, keppiä ei voi pienentää.

  Didigikynä tulee aidosti tuntua kynältä. Koolla on merkitystä.

  Kosketustuntumaa voi parantaa pinnoitteella, mutta se aiheuttaa kärjen kulumista ja usein tapahtuvaa uusimista. Sillä pääsisi lähemmäksi paperiratkontaa.

  Pikkutarkkaa piirtämistä ajatellen pinnoite heikentää tarkkuutta. Vakaa käsi ja herkkä liikkuvuus mahdollistavat tarkan piirtämisen.

  Tablet-laitteissa itse asiassa itse tehdyllä kynässä halvalle laitteelle on paras kirjoitustuntuma. Mutta tarkkuus ei yllä lähellekään tavallista piirtämistä.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #966 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Ristikoiden ratkonnassa käytän kahta kynää.

  Ylempi kynä on kangaspäällystetty metalliverkkokynä, joka soveltuu parhaiten nettilomakkeiden käyttöön.

  Alempi kynä on on laitteen oma kynä. Kuten kuvasta näkyy, sen kärki on kuulakärkikynän luokkaa, mikä mahdollistaa tarkan työskentelyn. Lisäsin kynään kumisen holkin, jotta kynää olisi miellyttävämpi pitää kädessä.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #997 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Jos joku väittää, että tablet-ratkonta on pelkkää ajanhukaa, hän on ehdottomasti väärässä.

  Merkittävä ajansäästö tosin koskee vain ns. koviksia. Ajansääntö johtuu eniten helposta kumitettavuudesta.

  Toinen ajankäyttöön vaikuttava merkittävä seikka on nettiapujen käytön helppous. Nettihaun voi jopa pitää koko ajan esillä ristikon rinnalla (linkki kuvaan uudessa välilehdessä):

  Tuo kyllä paljastaa, mitä on tullut käytettyä. Yritän käyttää ratkojat.fi järkevästi. Lähinnä etsin itselle outoja nimitietoja. Joskus on tullut vahingossa spoilanneeksi ratkontaa, kun luulee jekkuvihjettä faktavihjeeksi. Niin käy enää harvoin.

  Melko järkevä tapa on se, että laittaa ratkaisusanan ja katsoo tuleeko vihje. Jos tulee, on melko todennäköisesti ratkonta mennyt oikein.

  Joskus tulee käytettyä muutenkin. Ihan tarpeeseen silloin, kun ratkaisusana on ennestään itselle täysin outo, kuten esim. poron eri nimitykset.

  Ristikkorenki ei nykyisellä laitteella FlashFoxissa toimi ja Puffin on sen käyttöön jokseenkin käyttökelvoton.

  Mutta kun viimeksi ratkoin IS 20-23.6.2016 koviksen, oli varsin kätevää hakea tai tarkistaa eräitä faktatietoja netistä. Ei tarvinnut mennä pöytätietokoneen ääreen eikä tarvinnut lainata vaimon älypuhelinta (itselläni ei ole kunnollista kosketusnäytöllistä älypuhelinta). Googlen käyttö tablet-laitteelta on varsin paljon helpompaa kuin kännykällä.

  Piti esim. katsoa, mitä tarkoittaa PERNISIÖÖSI. Paperiratkonnassa olisi pitänyt pompata tietokoneen ääreen. Nyt en tietokoneelta juuri koskaan mitään ristikkoon liittyvää hakua tee.

  Vaikka minulla olisi kunnollinen oma älykännykkä, tablet-laitteen käyttö nettiapuihin olisi kivempi asia kuin kännykän käyttö paperiratkonnan rinnalla. Kännykässä kirjaimet ovat minusta ikävän pieniä. (Minulla on 480x320px testikännykkä, mutta se on sen verran huono, etten sitä käytä muuta kuin testeissä.)

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #1245 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Ristikoiden ratkonnan apuna on voi hyödyntää sitä, että digiratkonnassa voi samoihin ruutuihin laittaa useita vaihtoehtoja. Eräässä ratkonnassa laitoin yhden vaihtoehdon ruudun vasempaan alalaitaan ja toisen vaihtoehdon ruudun oikeaan ylälaitaan. En käyttänyt eri värejä, mutta helpostihan eri vaihtoehdot voi laittaa ruutuun eri väreillä.

  Samoissa ruuduissa voi olla vaikka neljä eri ratkaisuvaihtoehtoa niin, että jokainen vaihtoehto on selkeästi luettavissa.

  Minusta on vaikea kuvitella kirjoittavani paperilehden ruutuun kerralla neljää eri ratkontavaihtoehtoa – vieläpä eri värejä käyttäen.

  Ja jos ratkonta tökkii, voihan sitä ristikon päälle omaan kerrokseen piirrellä tikku-ukkoja tai mitä tahansa. Jos piirros onnistuu, voi pelkän piirroksen helposti tallentaa ja jatkaa piirtämistä jokin toisen kerran.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #15527 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  7.8.2019 Huawein kynä tipahti lattialle kärki edellä. Kärki katkesi. Minulla oli varakärkiä, joten vahinko ei ollut suuri. Kärki katkesi melko juuresta, joten oli jonkin verran vaikeuksia saada katkennut kärki pois paikoiltaan. Kynä kestää pudottelun, mutta pudottelua on syytä varoa kärjen katkeamisvaaran takia.

  Nykyisin en ole enää juuri käyttänyt toista kynää vaan olen usein sormella kirjoittanut hakutekstit. Peukalolla voi käynnistää haun. Pidempiä tekstejä tulee vielä kirjoitettua toisella kynällä.

  Vaimo osti kaksi keittokirjatelinettä. Otin toisen tablet-laitteen käyttöön. Sopii varsin hyvin tablet-laitteen tukemiseen. Parempi siinä kuin erikseen ostettava kuminauhoja hyödyntävät tuki. Käytän molempia yhdessä.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #15929 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Erkki Vuokila otti Suomen Kuvalehden palstassa PARI SANAA RISTIKOISTA kantaa digiratkonnasta:

  Ensimmäinen kappale:

  Ristikoita ratkotaan edelleen pääasiassa lehdistä, apuna kynä ja useimmiten kumi. Nettiratkonta ei ole vielä yleistynyt. Ristikoita julkaistaan paljon näköislehdissä, mutta ne pitää printata, jos ne aikoo ratkaista sotkematta kuvaruutuaan!

  Ajatus, että digiratkonta sotkee kuvaruutua, tuntuu hassulta. Sitä sotkee monin verroin enemmän muu mobiililaitteen käyttö. Jos ratkoo piirrosohjelmalla, käytössä on kynä ja kumi kuten paperiratkonnassakin. Kynä ei sotke ruutua, kämmensyrjä hieman. Koska laitteiden ns. palm rejection ei toimi ihan ideaalisesti, pieni haitta itselläni on ottaa käteen tablet-hanska. Se ei ole Huawei MediaPad M5 Litella ihan välttämätöntä, mutta ilman sitä pitää koko ajan varoa, ettei tule ei-toivottuja toimenpiteitä kun nostaa ja laskee kättä. En siis sotke kuvaruutua ratkoessani ristikoita.

  Sen sijaan aivan käsittämättömän suuri etu on siinä, että on digikumi tavallisen kumin sijasta. Kun ratkoin viimeksi vaikeaa SK 25-26/2006 käytin paljon digikumia ja uudelleen kirjoittamista.

  Jos olisi niin paljon kummittanut ja kirjoittanut uudestaan SK:n paperilehteen, ristikko olisi käyttökelvoton. Jos olisi mainitsemaani ristikkoa yrittänyt ratkoa aikoinaan paparilehdestä, minun olisi pitänyt säännöstellä kirjoittamista ja kummittamista. Jos en olisi säännöstellyt, ristikkosivu olisi mennyt puhki ja ristikko olisi ihan hirveän sottainen. Sellainen ratkontyyli, jota nykyisin harrastan, on käytännössä totaalisen mahdoton Suomen Kuvalehden paperilehteen. On todella kiva asia, kun ei yhtään tarvitse miettiä sitä, kuinka monta kertaa pitää kumittaa. Saan ratkoa ristikko juuri niin kuin haluan.

  Vaikka olisin säännöstellyt kirjoittamista ja kumittamista, ristikko olisi sotkuinen joka tapauksessa. Digiratkonnan paras etu on se, että ristikko ei milloinkaan muutu sotkuiseksi vaan on joka heti yhtä siisti kuin aloittaessa.

  Suttuisen näytön saa siistiksi hetkessä. Suttuista kynällä täytettyä ristikkoa ei pelasta mikään vaan sen paikka on lähinnä roskakori. Paperiristikon kanssa pitäisi ensin varmistaa ristikosta netistä tai skannerilla digikopio. Kun ristikko tarpeeksi sottainen, se pitää heittää roskikseen ja aloittaa ristikon täyttö uudelleen. Minusta sekin on varsin vaivalloista.

  Toki tiedän, että joku yrittää selvitä ongelmasta liimaamalla tarralappuja puhkikuluneeseen kohtaan. Minä en moiseen tarralappusysteemiin haluaisi ikinä mennä, en vaikka joku sponsoroisi tarralappuja.

  Erityisesti SK:n paperilehti on huonoin mahdollinen paperi ristikon täyttämiseen suoraan lehteen (asiaan liittyvä artikkeli). Minulle siis ratkonta tablet-laitteella voittaa ristikon ratkonnan lyijykynällä ja kumilla ”100-0”.

  Kun ratkon tabletilla, mitä minun täytyy tehdä ja mitä tarvitsen:

  1. Pitää avata ohjelma.
  2. Pitää hakea ristikko digiarkistosta (minulla Google Drive).
  3. Pitää laittaa tablet-hanska käteen.

  Muuta sitten ei tarvitakaan. Mikäli ristikkoa ei ennestään ole digiarkistossa, se pitää joko hakea netistä tai valokuvata (tabletin kameralla saa riittävän hyvän kuvan enkä tarvitse skanneria).

  Jos ratkon tabletilla, mitä minun ei tarvitse tehdä:

  1. Ei tarvitse teroittaa lyijykyniä.
  2. Ei tarvitse siistiä likaista pyyhekumia.
  3. Ei tarvitse etsiä toimivaan kuulakärkikynää.
  4. Ei tarvitse etsiä värikyniä, mikäli haluan käyttää eri värejä.
  5. En tarvitse tarralappuja, joita liimailisin rikkoutuneisiin tai liian suttuisiin kohtiin.
  6. Ei tarvitse heittää roskakoriin liian suttuiseksi mennyttä ristikkoa ja aloittaa ratkaisusanojen kirjoittamista ristikkoon uudestaan.

  Toisen kappaleen alku:

  Suomen Kuvalehden sähköisessä lehdessä ristikot sentään voi ratkoa ja myös lähettää arvontaan pienellä vaivalla. Yleistyykö tämä, sitä on vaikea arvioida.

  Henkilökohtaisesti ratkon tablet-laitteella mieluummin piirrosohjelmalla kuin Sanarisin Ristikkoarkistosta. Sinne SK:n nettiristikotkin menevät, mutta ristikoiden osoite ei ole ristikkoarkiston luettelossa.

  ___________

  Suomen Kuvalehden no. 38:ssa piilis oli laitettu niin, että vihjeet ovat oikealla puolella. Jos Tablet-laitteen laittaa vaakasuuntaan, piilis saattaisi olla sangen hyvin ratkottavissa. Tablet-laitteissa pystysuunnan viewport-arvo on kuitenkin sellainen, että nettisivu on sangen matala. Tilannetta hieman parantaisi vielä se, että jotkut vihjeet olisivat piiliksen alla, jolloin kokonaisuus olisi hieman matalampi.

  Laitoin seuraavan palautteen Suomen Kuvalehdelle:

  Hei
  Piiliksen julkaisemisen muoto SK 38 oli varsin onnistunut. Tuon tapaisen digiversionkin ratkonta on suhteellisen hyvää. HD-tablet-laitteissa ja iPad 9,7 on laite vaakasuuntaan laitettuna varattu pystytilaa kuitenkin varsin matala alue. Nettiratkonta onnistuisi vielä paremmin, jos 2-3 vaakavihjettä sijoitettaisiin piilosanatehtävän alapuolelle.

  Kun olen ratkonut näitä piirrosohjelmalla, olen leikannut aiemmin niin, että muutama vihje jää alapuolelle ja loput kopioin oikealle puolelle. Nyt vain leikkasin liiat pois.

  Tosin oliko tuo sittenkään oikein, sillä kun katson vastaavalla tavalla laitettua nettiristikkoa edellisellä tablet-laitteella katsottuna, tilanne on aika surkea:

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #15931 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Jos Vuokila tarkoitti sitä, että kirjoitettaisiin tavallisella kynällä ei-kosketusnäyttöiselle tai vaikka kosketusnäyttöisellekin laitteelle, eihän sellainen ajatus käy kenelläkään mielessä. Kun puhutaan ratkomisesta kuvaruudulle, ilman muuta ajatellaan kosketusnäyttöä ja sille kirjoittamista jotain ohjelmaa käyttäen joko sormin tai digilaitteelle sopivalla kynällä. Kaikissa kosketusnäytöissä on helposti puhdistettava lasipinta, joten ruudun koskettaminen ei ole missään käytössä mitään erityistä ruudun sotkemista.

  Minusta Vuokila kirjoitti hassusti ja provosoivasti. Huomaa huutomerkki kommentin perässä – sehän tarkoittaa provosoivasti sitä, että eihän kukaan niin hölmö ole, että lähtisi kuvaruutuaan suttaamaan.

  Luin Vuokilan kommentin hieman loukkaavana. Siitä voi saada sen käsityksen, että hän pitää piirtämällä tehtyä digiratkontaa näytön suttaamisena. Oliko Vuokilan tarkoitus loukata vai ei, en tietenkään voi tietää.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #15990 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Tosin, jos vitsinomaisesti ajatellaan, että joku lähtee tussilla kirjoittamaan kosketusnäytölle ja siten ratkomaan ristikkoa, se on hassua. Ehkä Vuokila tarkoitti sitä.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #15995 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari
  10203. SK:N ristikoiden ratkonta tabletilla

  SK:n ristikoiden ongelmallisuus on nyt otettu esille.

  Niistä olen kyllä aikoja sitten maininnut ja niistä voi lukea

  Suoraan netissä ratkottavat ristikot ja niiden toimivuus

  mukana on kuvakaappauksia.

  Siinä on parannusehdotuksiakin. Ehkä nyt olisi viimein aika yrittää saada parannusta nettiristikoiden ratkontaan? En itsekään tykkää erityisesti Sanarisin nettiristikoiden ratkomisesta, mutta tavanomaiset sillä kyllä ratkoon

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #16001 Vastaa
  silppuri
  Estetty

  kun ratkon kynällä ja paperilla, niin minun ei tarvitse

  1. teroittaa lyijykyniä, koskan käytän lyijytäytekynää (ja pehmeää lyijyä)
  2. puhdistaa kumia, koska käytän laadukasta kumia
  3. etsiä toimivaa kuulakynää, koska en ratko kuulakynällä
  4. etsiä värikyniä, koska en niitä käytä ratkoessani
  5. käyttää tarralappuja
  6. heittää roskiin ristikkoa suttuisuuden vuoksi
  7. käynnistää tablettia
  8. odottaa tabletin käynnistymistä
  9. kirjautua tablettiin (salasana tms.)
  10. avata kameraohjelmaa
  11. kuvata ristikkoa lehdestä
  12. avata piirto-ohjelmaa
  13. ladata kuvaa piirto-ohjelmaan
  14. rajata kuvaa
  15. panna tablet-hanskaa käteen
  16. skaalata näyttöä niin, että kirjoittaminen onnistuu vaivatta
  17. siirrellä kuvaa näytöllä ratkoessani
  18. jne.
  #16005 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Asioilla on puolensa. Mitä skaalaamiseen tulee, koen sen hyödyksi enkä haitaksi. Siitä on suurin hyöty silloin, kun kokeilee eri vaihtoehtoja ja kirjoittaa samoihin ruutuihin useita vaihtoehtoista kirjaimia.

  Ruudulle pystyy suoraan kirjoittamaan n. 1,5mm korkuisia kirjaimia, mutta kun skaalaa, vaihtoehtokirjain laittaminen on helpompaa.

  Välillä on hyvä keskittyä tiettyyn kohtaan ristikkoa. Muu ristikko ei häiritse keskittymistä. Kun hommaan tottuu, skaalaa ja siirtelee nopeasti sinne, minne haluaa.

  Skaalaus ja siirtely toimii kuin polkupyörällä ajo. Kerran opittua siihen tottuu. Jättiristikko on mukavampi tablet-laitteella kun ei tarvitse olla pöydän ääressä sitä ratkomassa tai etsiä tukia, että aukeaman saa avattua hyvin.

  Suurin etu koviksia ratkoessa on kuitenkin se, että ei tarvitse pilata itse ristikkoa. Tekee mitä tahansa, ristikko on aina selvä. Se tuo tietyn rentouden, mitä paperilla ei voi saavuttaa. On ihan sama tuliko laitettua väärä sana, kun sen saa 100% pyyhittyä pois. Kummilla ei koskaan päästä 100% siisteyteen. IS koviksen ratkon nopeammin tabletilla kuin paperilla, koska ote ratkontaan on eri. Ei tarvitse pelätä, että IS menee puhki.

  Merkkaan oudot kohdat aina rinkulalla. Palaan niihin myöhemmin. Kun keksin idean, poista ympäröinnin. Vastaavaa ei voi tehdä paperiristikolla pilaamatta ristikkoa tekemällä siitä äärimmäisen suttuisen.

  Siisteydessä tablet voittaa paperin 1000-0. Tablet-ratkonnassa on kieltämättä eräitä hankaluuksia, mutta en missään nimessä palaisi paperiratkonnan suttuiseen maailmaan.

  Jotkut käyttävät kuulakärkikyniä – siitä seuraa tarralappujen käyttö. Jotkut käyttävät värikyniä ja heittävät välillä ristikon roskiin ja aloittavat alusta. Voin käyttää ikään kuin kuulakärkikynää, mutta en tarvitse tarralappuja. Voin käyttää värejä, mutta ei ole tarvetta heittää ristikkoa roskakoriin.

  HD-laitteella saa useimmissa tapauksissa riittävän hyvän kopion kuvaruutukaappauksella. Jos ei saa, vikaa on myös kuvituksessa ts. kuvitus on tällöin niin pientä, että paperilehdessä tarvitaan suurennuslasin käyttöä.

  Jos ristikko ei saa digimuodossa vaan sen joutuu valokuvaamaan, valokuvaus on hankalin asia. On erittäin vaikea saada laite oikeaa kulmaan. Jos laite ei ole vaakasuorassa ristikkoon nähden, osa ristikosta jää epäselväksi. Kerran on käynyt niin, että ristikko oli liian epäselvä ratkottavaksi. Joskus on ollut vaikea ratkoa valokuvasta, koska kuva on epätarkka.

  Digiratkonnassa on asoita, jotka ovat täysin mahdottomia paperiratkonnassa. Tälläinen on esim.:

  1. Ottaa kopio nykyisestä ratkonnasta ja ratkoa eri kerrokseen kopiota.
  2. Tehdä osasta ristikosta koeratkonta.
  3. Tehdä koeratkontoja ja poistaa koeratkonnat.
  4. Yhdistää onnistunut osittainen koeratkonta varsinaiseen ratkontaan.
  5. Tehdä muistiinpanoja ratkomattomalle ristikkoalueelle.
  6. Tehdä muistiinpanoja omaan kerrokseen.

  Digiratkonnassa on tietyt hankaluudet, mutta siinä on ylivoimaista joustavuutta.

  En väitä, että tablet-ratkonta on parempi tapa, mutta siinä on kiistämättömät etunsa. Piilikset ratkoo nopeammin paperilla, mutta IS Kovis, varsinkin vaikeammat, on minulla monin verroin järkevämpää ratkoa tablet-laitteella.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #16006 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Rehellisyyden nimissä yksi etu on se, että nettiavut ovat lähellä. Uudella tabletilla ei ole viivettä. On erittäin nopeaa vaihtaa ibisPaint X:n ja Chromen välillä. Kännykän tai tietokoneen käyttö nettiapuja varten ei ole kivaa. Tietokoneelle pitää mennä. Vaimon älykännykkää pitää pyytää lainaksi ja sillä on ikävä tehdä nettihakuja.

  Välillä voi katsoa Gmailia tai tehdä jotain muuta. Ristikot, s-posti, TV, uutiset jne. on samassa paketissa. Matkalla erittäin kätevää. Ei tarvitse kuljettaa ristikkolehtiä vaan vain tablet-laitteen. Joskus minulla oli mukana kasa vanhoja Punaisia Pelikaaneja, ei enää. Punaista Pelikaania en enää ikinä aio tilata. Uusia IS Koviksia todennäköisesti joskus tulevaisuudessa ratkon, kun tilaan IS Extran, jossa ristikot saa digimuodossa.

  Jos menen odottamaan jotakuta jonnekin, avaan tablet-laitteen, katson nettiä tai avaan tallennetun ristikon ja ratkon sitä. En ikimaailmassa enää palaa paperiristikoihin. Piilikset ovat ainoita, joita koen mielekkääksi paperilta ratkoa.

  Ratkon paperisia ristikoita vain lähinnä odotellassani lääkäriin pääsyä tms. tiloissa, jossa on yleisiä lehtiä ja joku on aloittanut jonkun ristikon ja jättänyt kesken.

  ___________

  Jälkikommentti 28.9. Vaikka ratkon lähinnä vain tablet-laitteella, paperiristikossakin on etunsa. Minä näen nämä edut:

  1. Näkee yleensä helpommin koko ristikon (tablet-laitteella aukeamaristikon näkee helpommin kokonaisena).
  2. Paperinen lehti on nopeampi ottaa käyttöön (netistä kuvakaappauksella otettu digiristikko on nopeammin käytettävissä kuin paperinen tulostettu ristikko).
  3. Hieman miellyttävämpi kirjoitustuntuma (ero minulle ei ole millään lailla merkittävä).

  Minulla paperistikossa on vähemmän etuja kuin digiratkonnassa. Joku toinen näkee asian eri tavalla.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #16009 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Kuriositeettinä. Huawein kynän patteri tyhjeni ja ostin paikallisesta Lidlistä väärän kokoisia pattereita. No hätätilassa kangaspinnoitetulla metalliverkkokynälläkin ratkoo. Huawein oma kynä vain vastaa tarkkuudeltaan suurin piirtein kuulakärkikynää. Kirjoitustuntuman suhteen lähin verrokki paperiratkonnassa on ratkaista kovapintaiselle aikakausipaperille kuulakärkikynällä.

  Patterin tarvinnee meikäläisen käytöllä vaihtaa muutaman kerran vuodessa.

  Kalliimmissa laitteissa on toinen ratkaisu, mutta halvan Huawein kynä on ristkoiden ratkontaa vähintääkin riittävä, sillä kun käytännössä piirtää tarkemmin kuin iPad Prolla, jossa Apple Pencil pilaa piirtämisilon. Kynä on liian iso – pikemminkin keppi kuin kynä – , siinä on liian paksu kärki ja se on meluisa.

  Tähän säikeeseen asia liittyy siten, että  jos omistaa iPad-laitteen, jolle saa Apple Pencilin. Jos haluaa ratkoa ristikoita sillä, kynällä ratkominen ei ole mikään nautinto epämiellyttävän käytettävyyden vuoksi. Apple Pencil ei siis minun mielestäni ole kovin järkevä ostos. Toki Apple Pencil sormen ja kumipääkynän voittaa.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #16161 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Erkki Vuokila laittoi hyvä tekstin Suomen Kuvalehden no 41  palstaan PARI SANAA RISTIKOISTA

  Kolmen numeron takaisesta artikkelista jäi puuttumaan osuus ratkonnasta tablet-tietokoneen avulla. Kun on hankkinut itselleen hyvän yhdistelmän, johon kuuluu asianmukainen tabletti, kynä, teline ja hanska tai ainakin osa näistä, tästä tavasta voi olla monia etuja. Varsinkin visaisissa ristikoissa pystyy esimerkiksi kirjoittamaan eri tavalla varmoja sanoja eri kerroksiin eri väreillä. Jäljen pyyhkiminen on vaivatonta ja siistiä. Ristikkoa on mahdollista zoomata, jos ei muuten saa selvää. Myös netin käyttö ratkonnan yhteydessä on vaivatonta. Jos asia kiinnostaa, kannattaa googlata esim. tablettiratkonta saadakseen tarkempia vinkkejä.

  Tuossa on esillä olennaiset asia. Kiitos kirjoituksesta. Alla on asiaan liittyvä valokuva:

  Kuva on toisella tablet-laitteella otettu SK 41:n piilisratkonnasta, josta suttasin piiliksen. Kuvassa on teline, jossa kotona pidän tablet-laitetta. Oikealta löytyvät kotelosta kynät (laitteen oma kynä ja pinnoitettu metalliverkkopääkynä) ja pussukasta hanska.

  Teline on kirjateline, jonka etuosaan liimasin puureunuksen, jotta tablet-laite pysyisi tukevasti paikoillaan juuri sille sopivassa urassa. Laitteella on yleismallinen musta suojakotelo.

  Liimasin suojakoteloon pienen pussukan. Kuvassa telineen alareunassa näkyy pieni pussukka, johon laitan matkalla kynät. Pieni pussukka suljetaan tarralla. Kun suojakotelo on kiinni, kynät eivät pääse putoilemaan. Laitteen oman kynän kärki ei kestä sitä, että kynä putoaa kärki edellä maahan vaan se katkeaa siinä tilanteessa (yksi kärki jo katkesi ja jouduin turvautumaan varakärkeen).

  Jotta laitetta ei tarvitsisi irrottaa suojakotelosta valokuvattaessa, veistin puukolla suojakoteloon objektiivin ympäristöön reiän. Irrallaan laite on epämiellyttävän liukas. Reiästä on hyötyä matkoillakin, jos ottaa tavanomaisia valokuvia tablet-laitteella.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #16179 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Tein blogikirjoituksen kokemuksista uudella laitteella. Siinä kokoan samaan dokumenttiin tässä ja eräässä muussa säikeessä esittämiäni näkökulmia. Tuon hieman esille myös uusia näkökulmia.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #16366 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Yksi ratkontaa hieman helpottava asia on ratkaistujen vihjeiden yliviivaus. Varsinkin Mirja Pihlajamäen ristikoiden kohdalla minulla on tapana yliviivata vasemmassa reunassa ratkaistut vihjeet. Näin pystyy paremmin keskittymään vihjeisiin, jotka ovat vielä ratkomatta.

  Samaa olen joskus harrastanut IS:n kovisten kohdalla.

  Kun kaikki alueen vihjeet olen ratkaissut, kumitan yliviivaukset yleensä pois. Paperistikossa tuskin vastaavaa tulisi tehtyä.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #16474 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Aulikki Nenosen eräissä vanhoissa piiliksissä tablet-ratkonnasta oli todella iso apu. Hän oli laatinut tehtävän, jossa ratkaisusanojen paikkoja ei ollut määritelty (SK 32/2013). Vain pituudet oli annettu

  Laitoin aluksi lähes puolet sanoista vääriin paikkoihin. Mutta minun ei tarvinnut alkaa kumittamaan ainuttakaan väärin laitettua sanaa.

  Loin uuden kerroksen lopulliselle ratkonnalle ja himmensin aiemman ratkaisun. Laitoin lopulliseen ratkontakerrokseen alemmassa kerroksessa olevat jo ratkaisemani sanat, mutta tietenkin eri paikkoihin. Kun aimman ratkonnan sanat oli oikeilla paikoilla, pistin aiemman ratkaisun piiloon ja ratkoin loppuun kolmoskerroksessa.

  Kyse on samantapaisesta asiasta, jota olen joskus soveltanut sokkokrypton ratkaisussa.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #16537 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Kävin kirjastossa ja otin Suomen Kuvalehti 47/2016 ristikosta tietokoneen ruudulta valokuvan. Kuvan laatu oli erittäin huono. Ristikon sai vaivoin ratkottua. Kuvan laatu oli itse asiassa huonompi kuin Helsingin Sanomien ristikoissa.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #16553 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Sen sijaan IS:n Tavis ja Kovis olivat varsin hyvin ratkottavissa tabletietokoneella tietokoneen kuvaruudulta otetusta valokuvasta (ristikoista enemmän säikeessä IS Viikonloppu 23.-24.11.2019)

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #16628 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Testailin eräässä kirjastossa laitteella kuvaruutukopioita IS:n näköislehdestä. Kaikista erään lehden ristikoista saisi kiitettävän tuloksen. Pehmis, Kääntis ja Mantan erikoinen kohdalla laite pitää olla pystytasossa. PDF-tulostusta ei tarvita normaalisti lainkaan. HD-laite on siten varsin riittävä laite IS:n ristikoiden ratkontaan kuvaruutukopioista.

  Laatu on paljon parempi kuin kuvaruudusta otettu valokuva varsinkin jos kyse on pystysuuntaisista ristikoista, sillä tietokoneen kuvaruutua ei voi kääntää. 

  Mikäli haluaa tulostaa, lopputulos riippuu tulostimesta. Yleensä joutuu käyttämään A4-kokoa, joten tuloste häviää selvyydessä kuvaruutukopiolle. 

  PDF-tulostus on tarpeen vain kaksisivuisten jättiristikoiden kohdalla tai ehkä poikkeustilanteissa. Ristikkokuvassa pitää tällöin olla ylipieniä yksityiskohtia, jotka paperiversiossa tuskin erottuisivat tai tarvitsisivat suurennuslasin käyttöä.

  Kuvaan jää niin vähän turhaa, että sitä ei tarvitse välttämättä edes rajata.

  Päivitin hieman artikkelisivuja IS Extra -ristikoiden ratkonta tulostettuna tai suoraan mobiililaitteella ratkottuna ja Riittävän hyvä tablet-tietokone ristikoidenratkontaan.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #16648 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Minusta on miellyttävyystekijä se, että tehtävät voi ratkoa erillisinä. Voi keskittyä yhteen tehtävään kerrallaan käyttäen tukevaa alustaa, koska tablet-laite itsessään on tukeva ja sen saa lisätuelle.

  Sanomalehdessä kaikki tehtävät ovat aukeamalla. Isoa lehteä on minun mielestäni epämiellyttävä käsitellä. Se on ikävän löysä ja iso. En yksinkertaisesti pidä sanomalehden käyttöliittymää miellyttävänä ristikonratkontaa ajatellen. Sanomalehdestä ei ole kiva ratkoa ristikkoa nojatuolissa istuen.

  Miellyttävyys on tietenkin makukysymys. Sellaiselle henkilölle, joka tykkää ratkoa ristikkoa pöydän ääressä ja jolla on tapana hyppiä tehtävästä toiseen, tablet-ratkonta on erittäin huono vaihtoehto. Tehtävien vaihdon suhteen paperinen lehti on tietenkin paljon toimivampi. Ero ristikoiden ratkonnan suhteen on tässä suhteessa isompi kuin tavallisen kirjan ja e-kirjan.

  Paperista IS:ää ostaisin vain poikkeustilanteessa. Jos on IS Extra tilaus ja käyttää paljon tablet-laitetta, ehdottamasti nopein tapa ristikon ratkottavaksi saamiseen on kuvaruutukopio ja sen avaaminen piirrosohjelmassa. Ei tarvitse räplätä tulostimen kanssa. Jos ei ole usb-yhteyttä tulostimeen, tulostimen käyttö on varsin vaivalloista.


  Täytyy tutkia, onko paikallisessa kirjastossa sama mahdollisuus kuin eräässä vierailemassani kirjastossa. Siellä ePressin aikausilehdet olivat katsottavissa Wifillä omalla tablet-laitteella. Näin ei tarvitsisi käyttää valokopioita/tulosteita tai valokuvia, jos haluaa pummia ristikoita.

  Kirjastossa IS ei ollut aina käytettävissä. Sillä oli lukurajoite. Sama lehti sai olla käytössä vain rajatussa määrässä laitteita ja Wifi-yhteyden takana olevat laitteet laskettiin mukaan. Jouduin välillä odottamaan, että sain lehden luettavakseni.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #16785 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Odotellessani vaimoa sairaalassa käynnillä, eräässä Apu-lehdessä oli Erkki Vuokilan ja Markku Mäkelän aukeamaristikko. Otin valokuvan. Valokuvasta tuli varsin laadikas ja ristikkoa oli varsin kiva ratkoa tablet-laitteellani.

  En ehtinyt kokonaan ratkoa ristikkoa kun vaimo palasi, mutta sain ratkottua ristikon loppuun kotona. Eipä tarvinnut sairaalan lehteä sutata eikä tarvinnut jättää ristikkoa kesken.


  Ristikon sisältöön on toisessa säikeessä yksi kommentti.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #16977 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Ratkoin Erkki Vuokilan EVVK 2020 viikko 1 piilosana.

  Tämän kokoista ristikkoa ei mielellään ratko nettisovelluksella. Tablet-laite pystysuuntaan ratkonta olisi onnistunut, mutta +/- säädöillä ristikkoa ei saanut optimikokoiseksi. Miellyttävimmän kokoiseksi aseteltuna ristikkoa olisi joutunut hieman siirtelemään vaakasuunnassa. 

  Vaakasuuntaan laite laitettuna tilanne olisi ollut toivoton, sillä käyttöliittymä vie ns. leijonan osan näytön pinta-alasta.

  Ratkoin piirrosohjelmalla, sillä tällöin ristikon sain ristikon näkyviin maksimikokoisena, jolloin se oli miellyttävintä ratkoa.

  Niin Sanarisin nettisovelluksella kuin tablet-laitteella piirrosohjelmalla, piiliksen ratkonnan miellyttävyydestä häviää paperiratkonnalle. Kahdesta hieman huonosta vaihtoehdosta minusta piirrosohjelmalla ratkonta on ainakin leveissä tehtävissä se miellyttävämpi vaihtoehto.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #17229 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  TV:n dokkarin katselu ja ristikon ratkonta yhtä aikaa toimivat varsin onnistuneesti tablet-laitteella. Tekstityksestä sai juuri selvää laite pystysuunnassa. Ristikon ratkonnan rinnalla voi kohtuullisesti tehdä jotain muuta.

  Koska TV-ohjelma ja ristikko olivat hyvin lähekkäin, rinnakkainen toiminta onnistuu paremmin kuin paperiristikon ja TV:n katselu, sillä silmiä täytyy kohdentaa todella vähän. Ei synny myöskään lähialue- ja kaukonäköalueen vaihtumista.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #17578 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Pohjimmiltaan syy, miksi mieluummin ratkon ristikoita tablet-laitteella kuin paperisina, ovat samoja, miksi haluan tehdä piirroksia mieluummin tablet-laitteellani kuin paperille (käsittelen hieman piirrosten tekemistä ristikoihin säikeessä Ristikon tekemisestä tietokoneella). 

  Kun piirtää kuvia, tablet-laitteella voi luoda kerroksia. Epäonnistuneita kerroksia voi poistaa. Yksityiskohtia voi laittaa omiin kerroksiinsa. Kerroksia voi yhdistää.

  Paperilla puuväreillä ei ole kerroksia. Vesiväreillä ei niitä myöskään saa. En halua läträillä enkä sotata muovi- tai öljyvärien kanssa odottaen, että milloin voi laittaa päälle uuden kerroksen.

  En voi paperilla poistaa aiempia kerroksia. En voi yhdistellä kerroksia. En voi jälkikäteen korjata välikerroksia. On paljon asioita, mitä digitaiteessa voi tehdä, mutta mitkä ovat paperilla tai kankaalla mahdottomia.

  Digitaide on useimmiten näytöllä, joten siitä ei saa pintatuntumaa – mutta voisihan joku kehittää ohjelman, jolla 3D-tulostimella saa myös tässä suhteessa esim. öljyvärejä vastaavan pinnan.

  Digityöskentelyssä suurin etu on se, että ei tarvitse sottailla. En halua sottailla myöskään ristikoiden kanssa. 

  Tykkään kaikessa piirtämisessä digityöskentelystä. Kaikkien ei tarvitse pitää. Joku tykkää tehdä piirroksia ja maalauksia paperille, kankaalle tai muulle luonnolliselle materiaalinen. Useimmat tykkäävät ratkoa ristikoita paperille.

  Mutta jos en aidosti paperityöskentelystä pidä, en mielestäni ole kummajainen. Minun tapaani ratkoa ristikoita piirrosohjelmalla pidetään usein outona ja monelle se on ”väärä” tapa ratkoa ristikoita – ainoa ”oikea” tapa olisi ratkoa ristikoita paperilla. Onko tällä kannalla olevien mielestä väärä tapa tehdä taidetta käyttää tietokonetta paperin tai muun luonnollisen materiaalin sijaan?

  Paperi- ja digityöskentelyissä on omat etunsa ja haittansa. Niitä on turha asettaa vastakkain olkoon sitten taiteen tekemisestä tai ristikoiden ratkonnasta.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #17971 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Ks. myös säie IS: tallennettuja ristikoita, jossa arvioin käyttökuluj, jos tilaa IS Extran.

  Kokeilin halpiskynää, jossa on suhteellisen kapea pää. Toimii piirtämisessä riittävän hyvin, mutta satunnaisesti toimintoja pitää käyttää sormilla (sama ongelma on myös laitteen omalla kynällä). Taisi maksaa 2 kpl vajaa 2 € eli alle euron kappale (kumirengas on oma lisäykseni).

  Tällaisen kynän käyttö tosin tulee kalliimmaksi kuin pinnoitetun metalliverkkopääkynän, sillä kynän kärki rikkoutuu varsin lyhyen käytön jälkeen.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #18091 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Ratkoin kiirastorstain jättiristikon IS Extra-palvelusta haetuista PDF-tulosteista luodusta kuvasta. Oli älyttömän paljon miellyttävämpi ratkoa tablet-laitteella verrattuna siihen, että olisin tulostanut ristikon paperille kahtena osana. Kahta A4-arkista teipattua ristikkoa olisi pitänyt ratkoa jollakin kovalla alustalla.

  Oli tosin kuvaruutukaappauksenkin kanssa digiratkontaan saamiseksi näpertelemistä kun piti yhdistää kaksi kuvaa. Ei ihan 100% lopputulos, mutta riittävän hyvä kumminkin. Ei tullut ikävän näköistä saumaa eikä teippaus haitannut ratkontaa.


  Jatkoa 11.4.2020. Pääsiäisristikko onnistui paremmin, itse asiassa lähes täydellisesti. Linjat olivat suoria ja keskellä välissä vain yksi pikseli. Sain kuvat vierekkäin niin hyvin kuin oli mahdollista. 

  Tein kuvaruutukaappauksen nytkin PDF:stä. Kuvaruutukaappaus kannattaa tehdä aina PDF-dokumentista, sillä silloin kuvan saa kaikkiin suuntiin niin suurena kuin mahdollista. Jätin pois kaiken turhan ylhäältä sekä vasemmasta ja oikeasta reunasta.

  Jos tekee kuvaruutukaappauksen suoraan selainikkunasta, kuvaan jää helposti turhaa. Kun turhan leikkaa pois, kuva ei ole niin laadukas kuin maksimikokoisena.


  Lisäys 14.4.2020. Mielestäni selvisin paljon helpommalla kuin ne, jotka tulostivat ristikon kahdelle A4-paperille. Jos ristikosta ei valmiiksi rajannut turhaa pois, jotkut kuvat jäävä tulostuksessa liian pieniksi – lue tästä eräs kokemus, joka löytyy Sanarisin foorumista. Minulla ei ollut mitään vaikeuksia minkään kuvan suhteen.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #18764 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Kun tallentaa IS:n ristikot digitaalisesti ja ratkoo niitä digitaalisesti, ristikon ratkaisun oikeellisuus on erittäin mukava tarkistaa laittamalla ratkaistun ristikon jaetun näytön vasemmalle puolelle ja ratkaisun oikealle puolelle.  Vasemmalla puolella on avoimena ibisPaintX ja oikealla puolella Google Drive:

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #19109 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Tablet-ratkonnassa suurin hyöty sokkokryptojen ja kovisristikoiden ohella on valintakryptoissa. Sokko- ja valintakryptoissa ei yhtään harmita, jos ratkonta menee ihan totaalisen pieleen, koska homman voi aloittaa tarvittaessa aivan alusta puhtaan ristikon kanssa.


  Jos harkitse tablet-ratkontaa luke aiempi kommentti.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #19824 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Ristikon ratkominen tablet-laitteella tuo kyllä vaivattomuutta, jos haluaa osallistua Helsingin Sanomien ristikoiden palkintokilpailuihin.

  Pitää hakea digilehti, ottaa kuvaruutukaappaus ja avata piirrosohjelmassa.

  Ristikon voi leikata sopivaan kokoon ja laittaa ratkontakerroksen. Ei tarvitse pitää löysää paperilehteä käsissään. Ei ole vaaraa sutata kynällä (ja kumilla) ristikkoa eikä kynä mene ristikon läpi pehmeästä paperista korjausten jälkeen.

  Kun ristikko on ratkottu, ei tarvitse skannata tai valokuvata vaan voi lähettää ratkaisun s-postilla saman tien. Helppoa ja äärimmäisen vaivatonta!

  On siitä etu Hesarillekin. Hesari saa täysin sututtoman ratkaisun, josta varmasti näkee, mitä ratkoja on kirjoittanut. Ei epäselvää lyijykynänjälkeä eikä suttuista kuulakärkikynäjälkeä, josta korjausten jälkeen saattaa olla vaikea saada selvää, mitkä ovat tarkoitettuja kirjaimia. Ks. liitetiedosto (klikkaa liitteen kuvaa). 

  Pyydetyt tiedot voi piirrosohjelmassa laittaa nätillä ja selkeällä fontilla. Tiedot voi tallentaa erilliseen tiedostoon, jonka voi liittää ristikkokuvaan. Näin tietoja ei tarvitse joka kerta kirjoittaa uudestaan ja kun kerran laittaa varmasti oikeat tiedot, ne on jatkossakin oikein.

  iPad 9, 7 kuvaruutusuhde olisi eduksi. HD:n resoluutio on hieman alhainen, mutta silläkin olen pärjännyt.

  Liitteet:
  You must be logged in to view attached files.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #20624 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Keksin vielä yhden hyvän puolen piirrosohjelmalla ratkottaessa. Ristikon kylkeen voi laittaa muistiinpanotilaa kun laajentaa kuvan kokoa. Tilaa voi tapeen tullen isontaa. Sivuun laitettavat muistiinpanot on helpompi käyttää kuin kerroksiin laitetut muistiinpanot. Kun ristikko on ratkottu, muistiinpanot voi leikata pois.

  Erityisen hyödyllinen muistiinpanotila on anagrammien ja ns. hirsipuuvihjeiden kohdalla. Anagrammeista voi poistaa risteävistä saadut kirjaimet. Hirsipuuvihjeeseen voi lisätä risteävistä saadut kirjaimet.

  Vaikeissa ristikoissa ja ristikkotyypissä ”käärme” muistiinpanotila on hyvin hyödyllinen. Sivussa oleva muistiinpanotila on paljon kätevämpää kuin käyttää erillistä muistilehtiötä.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #20706 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Jos ei ole tarvetta television katseluun, tablet-laitteen peilaus tv:n näytölle mahdollisuus perheen kesken aivan uudenlaisen ratkontakokemuksen. Jokainen näkee ratkonnan ja voi esittää ratkaisusanoja.

  Jos omistaa oikein iso tv:n, siinä ristikon ratkonta tv:n kanssa luo mahdollisuuden nähdä ristikko isompana kuin omalla laitteella. Itselläni tv on sen verran pieni, että ristikko on suuremman oloinen tablet-laitteella.

  Älytelevisiota ei tarvita, mutta tv:ssä pitää olla USB-liitäntä ulkoiselle ohjelmalähteelle peilauksen mahdollistavaa lisälaitetta varten. Wifi + Anroid-laitteella Google Home -sovellus vaaditaan. iPadille on oma sovelluksensa.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #20738 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Tablet-laitteen kynä jäi reissussa kotiin. Kun ristikkoa suurentaa riittävästi, sormellakin kirjoittaa yllättävän hyvin. Tukeakaan ei kaipaa kuten kynän kanssa. Kannattaa kokeilla.

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

  #22056 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Digiratkonnassa piirrosohjelmalla ristikoiden luettavuutta voi parantaa. Jos pääkuvasta johdetuilla sanoilla ei ole taustaväriä, sen voi lisätä. Laitoin erääseen ristikkoon pääkuvasta johdettujen sanojen taustaväriksi vaaleanharmaan.

  Avainkirjaimet merkitsen aina vaalealla turkoosilla taustavärillä. Näin ne on helpompi laittaa avainsanaruutuihin. Avainsanoja on täten myös helpompi hyödyntää ratkonnassa.

  Alla kuvakaappaus yhdestä kohtaa ristikkoa:

  Jelpataan toisiamme (viimekädessä yksityisesti).

Esillä 42 viestiä, 1 - 42 (kaikkiaan 42)
Vastaa aiheeseen: Ristikoiden ratkonta tablet-laitteella

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi:Voit kirjautua myös täysin anonyymisti.
Klikkaa tästä ja lue tarkemmat ohjeet.