Sivun sisältö:
Ristikkorenki ja vastaavat sivut
Ristikkorenki ei ole enää käytettävissä, mutta siitä on luvattu tehdä uusi versio. Ristikkorenkiin voi laittaa sanan, josta on saanut vain osan ratkaistua. Ristikkorenki antaa sanaehdotuksia. Ristikkorengin kanssa optimaalinen tilanne on se, että se ehdottaa sopivan määrän vaihtoehtoja. Olen joskus pilannut ratkontaani sen kanssa, kun se ehdottaa vain yhden ratkaisusanan ja juuri se käy ristikkoon. Tällöin on harmittanut paitsi tilanteissa, joissa etsitty sana oli minulle entuudestaan täysin tuntematon. Toisiaan olen jäänyt vain rengin antamiin vaihtoehtoihin, mutta ratkaisusanaa ei löydykään Ristikkorengistä.
Vastaavan kaltainen toiminto löytyy Suomisanakirjasta. Kielitoimiston sanakirjaa voi myös käyttää samaan ristikkosanakirjana kun laittaa kysymysmerkin puuttuvien kirjainten tilalle.
OpenAI ChatGPT
Sovellus on integroitu ossaksi myös tätä sivustoa. Jos esittää sille riittävän tarkkoja kysymyksiä, se osaa antaa täsmävastauksia. Tein sille säikeen OpenAI ChatGPT ristikonratkonnan apuna.
Ristikkosanakirjat
Suosittelen käyttämään palvelua varauksella. Palvelussa on paljon virheellisiä ratkaisuja. Palvelun avulla voi pilata ratkontaansa, sillä sinne laitetaan erityisesti Helsingin Sanomien ja jonkin verran myös Ilta-Sanomien ristikoista löytyviä vaikeita tai vaikeahkoja ratkaisusanoja. Kun olen joskus etsinyt sieltä faktatietoja, olen pilannut ratkontaani, koska suoraksi vihjeeksi luulemani vihje sisälsikin jekun, jota en ollut keksinyt. Tällaisen tilanteen jälkeen harmittaa. Kaiken sortin nimien etsinnässä tulee oikaistua sen kautta, vaikka löytyisivät tiedot Googlenkin avulla.
Ristikkosanakirja (ylläpitäjä Laatulehdet).
Loin itse sivun Kovisoveluudet ja Vihjeanalyysit eräänlaisiksi apuneuvoiksi.
Muut sanakirjat
Kielitoimiston sanakirja – apu myös tilanteissa, joissa ei ole varma sanan taivutuksista
Suomisanakirjan synonyymi ja sivistyssanasto – suosittelen etsimään synonyymejä ensin täältä ennen kuin käyttää muita apuneuvoja
Wikipedia ja Wikisanakirja – Wikisanakirjassa on usein vanhojakin sanoja, joskin ristikoissa on joskus sellaisia sanoja, joita ei Wikisanakirjastakaan löydy, joten kannattaa ostaa myös jostakin antikvariaatista Nykysuomen Sanakirja.
Urbaani Sanakirja – ristikoissa on usein slangisanoja.
Sanakirja.org – joskus yksittäinen ratkaisusana on englantia, koska sanaa käytetään suomen kielessä ilman suomalaiseen kirjoitustyyliin muuttamista.
Ks. myös Oppitorin sivu samasta asiasta.
Muita apuneuvoja
Eräänlainen apuneuvo on myös Ristikon anatomia, sillä sen avulla voi oppia ratkomaan ns. kovis-ristikoita
Voikko tavuttaja – apu tavuristikoiden ratkontaa tilanteessa, jossa ei ole itse varma, miten sana tulee tavuttaa.
TinyURL – keskusteluissa www-osoitteita voi lyhentää palvelun avulla.
Aijaa-kuvienjakopalvelu – hyödyllinen tilanteissa, joissa haluaa näyttää ristikosta ongelmakohdan.
Arrak. Anagrammien purkuohjelma. Sama ongelma kuin ristikkorengin kanssa. Se joko antaa liian valmiin ratkaisun tai ei tunne sanaa, jota haetaan.
Free online PDF Extractor – jos ristikko on PDF-muotoinen, tällä palvelulla voi kaivaa PDF-tiedostoon tallennetut ristikot; ohjelma ei ole käyttökelpoinen, jos ristikko koostuu enemmästä kuin kahdesta kuvasta; kuvien laatu ei koskaan laske, koska PDF-tiedostosta haetaan vain ne kuvat, mitä sinne on pakattu.
Zamlar – muuntaa PDF-tiedoston toiseen muotoon, mm. PNG-formaattiin; kuvien laatu saattaa muunnoksesta laskea. Kankea käyttää, sillä pitää odottaa jonkin aikaa, että saa muunnetut tiedostot.
Vinkki: PDF-tiedostojen purkuun käytän nettipalveluiden sijasta Adobe Acrobat Reader DC -ohjelmaa (siitä on Windows ja Mac-versiot). Sivulla, jolla käsittelen IS Extra palvelua annan hieman ohjeita ohjelman käyttöön.
___________________
Ongelmat, jotka kaipaavat ratkaisua/lisäselvitystä:
- Luettelo ei ole kattava. Ehdotuksia lisättäviksi kohdiksi voi jättää.
___________________
Sivuun liittyvät keskustelut ja muut sivut:
Yhdistä näiden avulla:
Sulje lisäikkuna