Sivun sisältö
- Yleistä
- Opastus ibisPaint X -ohjelman käyttöön ristikoiden ratkonnassa
- Kännykkäversion erot
- Ongelmat, jotka kaipaavat ratkaisua/lisäselvitystä
Yleistä
Koin testaamistani ohjelmista ristikoiden ratkomisen kannalta parhaaksi ibisPaint X:n. Käsittelen tällä sivulla ohjelman soveltuvuutta nimenomaisesti ristikoiden ratkonnan kannalta enkä puutu muihin käyttötarkoituksiin lainkaan. Sivusta on silti hyötyä myös muiden käyttötarkoitusten osalta, sillä tämä sivu antaa yleiskuvan ohjelmasta. Minulla on myös lyhyt sivut ohjelman muista käyttötarkoituksista. Ohjelman saa sekä Android että iPad/iPhone -laitteille. Windowsilla pitäisi käyttää Android-emulaattoria enkä kokeillut ohjelmaa sen avulla.
Jouduin pakosta vaihtamaan käyttämääni piirrosohjelmaa ibisPaint X:ään kun sitä enne käytin Autodesk Sketchbook -ohjelmaa. Vaihto oli sikäli menestys, että kokonaisuutta ottaen koen ibisPaint X:n olevan lähes ihanteellinen ristikoiden ratkontaa. Siinä ei ole juuri mitään ristikoiden ratkonnan kannalta negatiivista piirrettä. Ristikoita voi ratkoa kohtuullisesti myös muilla ohjelmilla kuten esim. Luonnostelu.
ibisPaint X:n parhaat piirteet:
- Ohjelma poistaa näkyvistä yläpalkin (mm. selaimet jättävät yläpalkin näkymään), mutta ei alapalkkia, mistä on se hyöty, että jos tekee tabletilla välillä jotain muuta, ohjelmien vaihto on sujuvaa eikä tarviste miettiä, millä tasolla piirto-ohjelma on siitä poistuttaessa. Palkkien piilotus on optimaalinen. Sopii mielestäni varsin hyvin kännykällekin, vaikka itse käytän sovellusta vain tablet-laitteella.
- Ohjelma piilottaa omaa käyttöliittymäänsä lähes optimaalisesti. Kun ohjelman käyttöliittymän pääpalkki on piilotettuna, näytölle jää lähes yksinomaan ristikoiden ratkonnassa hyödylliset painikkeet läpinäkyvinä kuvakkeina, joiden olemassa olo ei juuri ratkontaa häiritse. Vain oikeaan yläkulmaan jää muutama ristikon ratkonnan kannalta tarpeeton toiminto. Ristikkokuva näkyy näytöllä melkein yhtä isona kuin Autodesk Sketchbookin kanssa. Vaikka painikkeiden alta näkee ristikon, jos haluaa kirjoittaa juuri painikkeiden kohdalle, se ei ole mahdollista, vaan ristikkoa pitää siirtää siten, että painikkeet eivät ole ristikon päällä.
- Vaihto tehtävästä toiseen on erittäin helppoa. Vasemmassa alakulmassa on painike, joka vie galleriaan.
- Ristikon tuominen ohjelmaan on suurin piirtein yhtä helppoa kuin toisi asiakirjan Word-ohjelmaan. Ohjelmaan voi tuoda kuvan ilman, että kuvalle luo etukäteen kuvapohjaa. Aiemmin kuvakoolle oli tuotaessa merkittävä rajoite (maksimi kuvakoko oli leveämpään suuntaan 2048), mutta rajoite on uudemmassa versiossa lähes poistettu. Omalla laitteellani tapahtuu pientä kuvakoon pienentymistä. 3888x2598px kokoinen kuva pienee kokoon 3547x2365px.
Olen kuitenkin sitä mieltä, että tämän lähemmäksi ristikoiden ratkonnan kannalta optimaalista käyttöliittymää on vaikea päästä. Annan käyttöliittymästä ristikoiden ratkontaa ajatellen arvosanan 10-. Parempi ohjelma olisi oikeastaan vain ristikonratkontaan varta vasten räätälöity versio ibisPaint X:stä, jossa ristikonratkonnan kannalta tarpeettomat toiminnot olisi poistettu.
ibisPaint X:n huonot puolet:
- Ainoa selvästi ärsyttävä puoli on se, että jos vaihtaa välillä ohjelmaa ja palaa takaisin ibisPaint X:ään, voi tapahtua seuraavia:
- Kuva palautuu alkutilanteeseen – tämän tähden on järkevää, että kuvasta leikkaa ylimääräiset pois, jotta zoomausta haluttuun kokoon tulisi mahdollisimman vähän.
- Jos kuva palautuu alkutilanteeseen, samalla myös käyttöliittymä palautuu lähtötilanteeseen. Tämä on erittäin pieni riesa, sillä alareunassa on piilotuspainike ja sopivilla asetuksilla käyttöliittymä ei koskaan näy täysikokoisena. Monessa tilanteessa alareunaan jäänyt käyttöliittymän osa ei häiritse lainkaan.
- Toisinaan ohjelma siirtyy galleriatilaan, josta ratkottava ristikko tulee hakea uudestaan.
Teoriassa suurin kuva, jota ohjelma pystyy käsittelemään, on 4096x4096px (n. 16,8 milj. pikseliä). Jos muistia ei ole paljon, isolla kuvakoolla saattaa ilmetä merkittävää toimintojen hidastumista, joten maksimikuvakokoa kannattaa rajoittaa vähämuistisella laitteella n. 2500px leveämpään suuntaan tarkasteltuna.
Skaalaan kuvat yleensä niin, että itse ristikko leveämpään suuntaan on n. 1775px (Pelikaaniristikoissa ristikoiden ulkopuolella on kuusikirjaiminen avainsana ja jos se otetaan mukaan, kuvan koko on hieman isompi).
Huomautus. Kuvaa pienennettäessä kannattavaa valita pienennysmetodi Sampling. Jos käyttää muuta moodia, vihjekuvat ja varsinkin teksti pehmenee niin, että vihjeet erottuvat huonommin!
Opastus ibisPaint X -ohjelman käyttöön ristikoiden ratkonnassa
Tein opastuksesta YouTube videon (uudemmissa versioissa on vähän enemmän toimintoja, mutta ne eivät ole ristikon ratkonnan kannalta olennaisia). Opastus koskee Androidin tablet-versiota.
Huom. Jostakin syystä YouTube-video ei toiminut oikein omassa tietokoneessani Chromella eikä Vivaldilla, mutta toimii Firefoxilla, joten toimivuusohjelmia saattaa esiintyä.
Mutta tällä sivulla käyn samat asiat kohta kohdalta lävitse kuvien kanssa. Käytän esimerkkiristikkona Anun ristikoiden haettua erästä ilmaista näyteristikkoa (Runosmäen paikallislehdessä julkaistu ristikko), joka näkyy myös sivun artikkelikuvassa
Kuvakaappauskuvia on pienennetty, jotta sivun lataamisaika ei venyisi kohtuuttomaksi. Toivottavasti kuvista saa pienennettynä riittävästi selvää (epäselvyys johtuu siitä, että olen käyttänyt kuvia pienentäessä oletusasetusta ”Trilinear”).
Osa kuvista on uudemm<sta versiosta, mutta suurin osa kuvista on vanhemmasta versiosta, joten ohjela ei aivan näytä siltä, mitä on kuvissa esillä.
Kun ohjelman avaa, siitä löytyy seuraava kuvake, jota tulee painaa.
ibisPaint X:n aloitusnäkymästä löytyy paljon muutakin. Ohjelma on suunniteltu siihen, että voisi jakaa piirroksia verkossa, minkä vuoksi ehdotetaan oman kuvagallerian lisäksi tutustumaan verkkogallerioihin. Aloitusnäytön alalaidassa esitellään parhaita tuotoksia – kuvat ovat japanilaistaiteilijoiden tekemiä, koska piirrosohjelma on Japanista.
Kun menee omaan galleriaan, siinä galleriassa olevat kuvat ovat joko vasemman puoleiselle tavalla esitettynä. Vasemmanpuoleisessa tapauksessa kun kuvaa klikkaa kerran, kuva tulee valituksi. Näkymiä voi vaihtaa kaksoisklikkauksilla. Uudemmassa versiossa ”Edit”-painike on käytettävissä vain oikeanpuoleisessa tilanteessa.
Gallerianäkymä, joka näyttää kaikki gallerian kuvat keskikokoisia pienoiskuvia käyttäen. | Yksittäinen kuva ibisPaint X -ohjelman galleriassa. Kuvia voi selata tässä näkymässä. |
Mikäli galleria on tyhjä tai haluaa luoda uuden kuvan, uuden kuvan saa oikean yläkulman +-merkkiä painamalla. Tämän jälkeen tulee seuraava näkymä, josta tulee klikata Import Picture -toimintoa. Android-laitteissa klikkauksen jälkeen kuvan voi hakea joko paikallisesti koneelta tai pilvipalvelusta, ainakin Google Drivesta tai Dropboxista. iPad-versiossa kuvan voi hakea vain paikallisesta kansiosta.
Alla kuva toiminnon ottamisesta käyttöön. Klikkaa ensi kohtaa yksi (kohdassa on ”+”) ja sitten kohtaa kaksi (Import picture). Valitse kuva kohdasta Viimeisimmät.
Isompi ehdotus kannattaa ristikoiden kohdalla pääsääntöisesti valita. Jos kuva on kovin iso, sitä voi jälkikäteen skaalata pienemmäksi. Jos kuvaa jälkikäteen pienentää, kannattaa pienennysmetodiksi (”Reduce”) valita ”Sampling”, sillä muilla metodeilla kuva pehmenee ja varsinkin tekstien selvyys laskee merkittävästi.
Lisäksi ohjelma oletuksena kysyy seuraavassa vaiheessa seuraavaa:
Tuo tarkoittaa käytännössä sitä, että jos klikkaa ”OK”, ohjelma muuttaa värikuvan mustavalkopiirrokseksi. Värikuville siis pitää aina valita ”Cancel”. Jos klikkaa OK ohjelma näyttää kuvan mustavalkoisena, mutta vielä varmistaa, halutaanko muutos tehdä ja ennen ohjelmaan ottamista muutoksen voi perua. Kyselyn voi asetuksista määritellä jätettävän väliin. Edempänä selitän, miten tämän kyselyn voi ottaa pois käytöstä. Itselläni se on pois käytöstä, vaikka mustavalkoisille ristikoille OK-napin painamisesta olisi hyötyä, sillä ohjelma hieman terävöittää mustavalkokuvaa.
Kuva tulee tämän näköiseen käyttöliittymään. Ohjelman asetuksen kannattaa välittömästi muuttaa kohdasta ”Settings”. Kerron seuraavaksi, mitä kannattaa muuttaa.
Yllä olevassa kuvassa ohjelma on muutetuilla asetuksilla.
Vasemmalla oleva tummapohjaisen palkin sijasta esillä on vain klikkauksella alareunasta esiin nouseva toimintopalkki. Alareunan toiminnot vasemmalta oikealle:
- Kumi/kynä – kun klikkaa kuvaketta, kynä muuttuu kumiksi ja päinvastoin – varsin kätevää.
- Toiminnon valitseminen ja näyttäminen. Tämä kohta tuli alapalkkiin, kun pääpalkki muutettiin ponnahduspalkiksi. Palkki piiloutuu automaattisesti ja avautuu vasta kun vaihdetaan klikkaamalla toimintoa. Palkissa näkyy tärkeimpien toimintojen osalta aktiivinen työkalu (esim. kynä, kumi ja teksti).
- Säädä työkalua, esim. minkälaisella kynällä ja minkä paksuisella kynällä haluat piirtää.
- Vaihda työkalun väri.
- Tässä nuoli on joko ylös- tai alapäin. Nuoli ylöspäin = näytä enemmän toimintoja ja laita toiminnoille taustaväri (asetuksista riippuen musta tai valkoinen). Kynä- ja kumitoimintojen kohdalla saa haluttaessa esiin liukusäätimet kynän/kumin paksuuden ja peittävyyden säätämiseen. Nuoli alaspäin käyttöliittymä piiloutuu enemmän ja kuvakkeilta poistuu taustaväri.
- Kumoa muutos.
- Tee uudelleen.
- Kerrokset – luo aina uusi kerros ristikon ratkaisemiseksi!
- Siirry galleriaan vaihtamaan kuva toiseen.
Alapalkki on ristikoiden ratkaisemisen kannalta paras mahdollinen! Siinä ei ole mitään liikaa eikä mitään puutu. Ratkonnan aloitustilanteessa alapalkin yläpuolella esillä olevat liukusäätimetkin ovat erittäin hyödyllisiä. Kynän paksuutta joutuu muuttamaan ristikon koon mukaan. Jos aiempi täytetty ristikko oli eri kokoinen, kannattaa ennen ratkontaa kokeilla, mikä on uuden ristikon kanssa sopiva paksuus ja sitten säätää liukusäätimellä viivan paksuus aloitetulle tehtävälle soveltuvaksi. Jos haluaa merkitä epävarmat kohdat vaaleammalla värillä, värin tummuutta voi helposti säätää liukusäätimellä. Mitä kynän väriin tulee, vaihdan aina kynän värin mustasta tumman punaiseksi. Joskus käytän tumman sinistä tai jotain muuta väriä, jos luon kokeiluratkontoja omiksi kerroksikseen. Ristikon ratkonnan kannalta on erittäin hyvä muutos, että pääpalkki on ponnahtava, sillä kokeilematta näkyy, onko valittuna kynä vai kumi.
Mutta ensin tulee tehdä tarvittavat muutokset, jotka ovat seuraavat. Käyn kuvassa muutokset kuvaan numeroidussa järjestyksessä ja tärkeät muutokset ovat punaisella:
- Quick Eyedropper. Tämä on oletuksena päällä. Kun kynää pitää pidempään samassa kohtaa, kynän väri vaihtuu taustan mukaan. Ristikoita ratkottaessa otettava pois käytöstä ettei kirjoita valkoiselle pohjalle valkoista tekstiä!
- View Rotation. Tämä on oletuksena päällä. Tämän päällä olo voi aiheuttaa tahatonta kuvan pyörimistä, joten ristikkoja ajatellen pitää toiminto ottaa pois päältä.
- Window Color. Oletuksena on valkoinen teksti mustalla pohjalla. Mielestäni ohjelma on kivempi musta teksti vaalealla pohjalla, mutta tämä on ihan makuasia.
- Tool Setting Position. Asetukseksi kannattaa ehdottomasti vaihtaa ”Popup”.
- Save Stabilizer settings. Stabilisaattorilla saa kirjaimia hieman oiottua. Ristikoita ratkottaessa samoja asetuksia voi käyttää joka kerta eli asetukset kannattaa mielestäni tallentaa.
Ruudulla oleva ristikko näkyy painikkeiden kohdallakin, mutta ristikkoa ei voi ratkoa, jos ristikkoa ei siirrä pois kuvakkeiden alta.
Uudemmissa versioissa on hieman enemmän valintoja. Ylimpinä ovat seuraavat säädöt:
Suosittelen ottamaan pois käytöstä ainakin säädön ”Undo by Two Finges Tap”. Huomasin, että kun yritin siirtää tai zoomata kuvaa, tein tahattoman kumoamistoiminnon, jolloin esim. viimeksi laittamani kirjain häipyi jostakin kohtaa ristikkoa. Jälkikäteen joskus huomasin täyttämättömän ruudun. Ainakin ristikoiden ratkonnasta kahden sormen kumoamistoiminnosta on enemmän haittaa kuin hyötyä.
Jos on käytössä paineentunnistava kynä, sille on säätöjä. Ristkoita ratkottaessa paineentunnistuksesta on enemmän haittaa kuin hyötyä, joten se voin kytkeä poiskin.
Stabilisaattorille on oma säätö ohjelman oikeassa ylänurkassa.
- Stabilizer. Kuinka voimakasta oikominen on (1-10).
- Shape of fade. Kynän loppujäljen pehmentämisen muoto
- Method. Real Time = oio kirjoituksen aikana. After = oio kirjoittamisen jälkeen.
Itselläni oikominen on maksiarvossa. Käytän oikomista vasta kirjoittamisen jälkeen, jotta voisi oppia, mikä on paras tapa kirjoittaa, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä. Oikominen saattaa ylipyöristää joitakin kirjaimia, joten oikomisen käyttöä tulee opetella.
Ohjelmalla on tuki paineen tunnistaville kynille. En osaa antaa ohjeita sen käyttöön, mutta sitä voi säätää asetuksista. Paineentunnistus saattaa olla ristikoiden ratkonnassa hyväkin ominaisuus, mikäli on tapana hahmotella epävarmoja sanoja heikolla jäljellä ja kun sana varmistuu, on tapana vahvistaa ratkaisusana paksummalla jäljellä.
Oikeassa yläpalkissa on ristikon ratkonnan kannalta kolme tarpeetonta toimintoa. Ohjelma olisi ristikon ratkonnan kannalta täydellinen, jos stabilaattorin säätö ja muut oikean yläkulman toiminnot olivat esiin ponnahtavassa pääpalkissa. Mutta ohjelmalla voi tehdä muutakin kuin ratkoa ristikoita, joten muutama ylimääräinen toimintopainike täytyy sietää.
Joskus ristikossa on ylimääräistä, joka kannattaa ennen ratkonnan aloittamista leikata pois. Alla oleva kuvapari selittää asian. Vihreällä väkäsellä (vasen alakulma oikeanpuoleisessa kuvassa) voi hyväksyä muutokset.
|
Huomautus. Olen s-postitse pyytänyt lupaa käyttää verkkosivuillani Anun ristikoiden ilmaisristikoita ja olen saanut tähän luvan kunhan mainitsen, mistä ristikkokuvat ovat peräisin.
Ohjelmalle on useita englanninkielisiä ohjeita (valmistajan ohjesivut). Ohjelmalle on runsaasti YouTube-videoita, mutta ne käsittelevät piirros- ja animaatiopuolta.
Jos haluaa varmuustallentaa kuvia, varmuustallenteen saa toimivimmin haettua käyttämällä Dropboxia. Myös Google Drivea voi käyttää tähän tarkoitukseen, mutta sen käyttöön ei ole opastusta.
Kännykkäversion erot
Jos kännykän näytön resoluutio on alhainen, asetuksista jää pois Tool Setting Position. Työkalut toimivat automaattisesti samaan tapaan kuin tablet-versio asetuksella ”Popup”. Näin käy ainakin 320x480px resoluution omaavalla kännykällä.
Kännykkäversiossa mainokset ovat vähemmän häiritseviä ainakin ristikon ratkonnan kannalta, sillä mainokset eivät näy piirrostilassa. Joskin tila ei ole kokonaan käytössä. Vaakasuuntaan laitettuna ylös jää harmittavan paljon tyhjää tilaa. Pystysuunnassa tila on lähes kokonaan käytettävissä.
Ongelmat, jotka kaipaavat ratkaisua/lisäselvitystä:
- Koska itselläni ei ole paineen tunnistavaa kynää, en osaa kertoa, miltä sen käyttäminen tuntuisi ristikoita ratkottaessa.
- Jos opastus kaipaa tarkennuksia, asiaa voi kommentoida tässä. YouTube-videossa on pieniä ajoitusongelmia, mutta uusiksi en aio sitä luoda.
Sivuun liittyvät keskustelut foorumisivustolla:
Yhdistä näiden avulla:
Sulje lisäikkuna