Tyyppi: Opastus
Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #19012 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Foorumille on kuusi anonyymiä käyttäjätunnusta. Foorumi mahdollistaa siten anonyymin keskustelun.

  Sivulla Säännöt on periaatteet, miten tällä foorumilla saa auttaa toisia ratkojia.

  Yksittäisen säikeen yhteydessä minulle on mahdollista lähettää yksityisiä kuvia, joita ei näytetä julkisesti. Annan lähetettyihin ristikoihin kommentteja julkisesti, mutta en anna palkintoristikoihin ratkaisusanoja enkä toivo, että kysyjäkään niitä paljastaa.

  Yksittäisen kuvavihjeen linkin saa laittaa esille. Myös yksittäisen vihjekuvan saa näyttää foorumissa kommenttissa myös kuvana. Olen saanut sellaisten käyttöön kirjallisen luvan. Uskon, että kukaan ei pahastu yksittäisten kuvavihjeiden esille tuomisesta.

  #18794 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Laitan tähän muutamia ajatuksia siitä, miten minun mielestäni olisi avun pyytäjän kannalta kaikkein mielekkäintä ajatellen sitä, että kehittyy ratkojana. 

  Tämä minä teen ihan oman kokemukseni pohjalta ennen kaikkea Punaisten Pelikaanien ratkonnassa. Ostin aluksi vanhoja Punaisia Pelikaaneja, joihin oli olemassa ratkaisut.

  Itse tein niin ongelmatilanteissa niin, että en kysynyt suoraa vastausta vaan vastausvaihtoehtoja. Kun olin saanut melko pitkälle, mutta en ollut varma, oliko ratkaisu oikein, kysyin varmistusta. Oliko jokin näistä vaihtoehdoista oikein vai olivatko kaikki väärin. Joskus olin laittanut ensisijaiseksi vaihtoehdoksi väärän, mutta oikea oli mukana. Joskus kaikki olivat väärin ja yritin uudestaan.

  Joskus taisin kysyä, mikä esittämistäni vaihtoehdoista oli se oikea. Vaikka sain apuja, halusin kuitenkin mahdollisimman pitkälle itse selvitä. Näin siksi, että jatkossa oppisin ratkomaan tehtäviä täysin itsenäisesti.

  Pyysin myös aika usein lisävinkkejä, mutta en suoraa vastausta. Näin jokaisen ratkaisusanan kohdalla jouduin myös itse pohtimaan, mikä siihen tulisi.

  Kun sain ratkaisusanan, mutta en sitä ymmärtänyt, kysyin selitystä.

  Tässä siis ei anneta suoraa vastausta heti. Ei myöskään selitystä heti. Kummatkin annetaan vain, jos kysyjä niitä pyytää.

  Etenin siis asteittain eteenpäin. Tällä tavoin oppii mielestäni parhaiten.

  Jos aikoo oppia, mielestäni paras tapa on ensin itse yrittää mahdollisimman pitkälle. Jos omat taidot ei riitä, sitten saada apuvinkkejä. Jos apuvinkitkään eivät riitä kolmannessa vaiheessa olisi ratkaisusanavaihtoehtojen esittäminen tai niiden saaminen. Neljännessä vaiheessa yksiselitteinen ratkaisu. Jos ei ymmärrä sen jälkeen vihjeen ja ratkaisusanan logiikkaa, on hyvä saada selitys.

  On tässä varjopuolensakin. Tällainen menettely koettelee toisten pinnaan eikä joidenkin pinna aikoinaan kestänyt.

  Käytännön syistä ehkä jotkin vaiheet täytyy jättää väliin. Tärkeintä oppimisen kannalta on ymmrtää vihjeiden logiikka. Näin seuravalla ratkontakerralla on paremmin juonessa mukana.

  Jotta voi aidosti auttaa toista kehittymään ratkojana, vaaditaan kärsivällisyyttä. Itselläni on ymmärrystä tähän, koska olen menetelmää käyttänyt ja olen toisten kärsivällisyyttä koetellut.

  Minä olen saanut parhaiten apua nimimerkiltä “silppuri“. Hän osasi antaa apua juuri sen verran kuin tarvitsin, ei liikaa eikä liian vähän. Itse annan joskus liikaa ja joku toinen antaa liian vähän. On todellinen taito osata antaa apua juuri sopivasti. Oikein missään muualla en ole juuri tavannutkaan yhtä hyvää vinkkaajaa. 

  #18988 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Ratkaisuja voisi esittää laittamalla sanoja allekkain.

  Jokin kirjainmerkki voisi vastata vihjeruutua, esim. ♦ (tietokoneessa ALT + näppäimistön numeronäppäimillä 4; ALT-näppäin pitää olla pohjaan painettuna kun annetaan numerokoodi).

  Kysymysmerkki esittäisi kirjainta, joka ratkaisusta puuttuu, esim.:

  KATUTAIDE
  ?♦???N♦
  ????♦♦
  ????L?Ä♦
  ????U♦
  ????U?I♦
  OSIOT♦

  Tässä tapauksessa oikein on:

  KATUTAIDE
  0♦YUEN♦
  MARS♦♦
  EPÄILLÄ♦
  NEKKU♦
  TUKKURI♦
  OSIOT♦

  Tuo on erääseen Mantan MAINIOT Ristikot -lehteen.

  #19083 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Muukin kuin minä saa luoda “Näytä ratkaisusana” tms. aluksi piilotettuna olevaa tekstiä, joka napin painalluksella tulee esille. Tällöin pitää mennä kooditilaan ja valita GRAAFINEN sijaan TEKSTI. Tekstitilassa piilotettavan kohdan eteen tulee laittaa (painiketeksti voi olla eri kuin tässä esimerkissä):

  <span id="avaa1" class="button button-act">Näytä ratkaisusana</span>
  <div id="vastaus1" class="vastaus">

  Piilotettava kohdan loppuun tulee laittaa:
  </div>

  Lisäksi on huomattava, että numeron pitää olla eri. Ajatus on se, että säikeessä ensimmäiselle piilotukselle tulee “avaa1” ja “vastaus1”. Toiselle kohdalle tulee “avaa2”ja “vastaus2” jne. Varattuja numeroita on rajallinen määrä, mutta voin tarvittaessa lisätä käytettävissä olevien numeroiden lukumäärää. Alla demo:

  Näytä ratkaisusana

  VIHJE > RATKAISUSANA

  Huomautus. Älä laita kappaleita normaalilla tavalla. Normaali kappaleen laittaminen sekoittaa toiminnan. Kappaleen pitää laittaa rivikatkolla (Windows-tietokoneessa Shift + Enter). Koska en osaa opastaa kosketusnäyttölaitteen menettelytapoja, Näytä-painiketta ei mobiililaitteella kannata yrittää luoda.

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
Vastaa aiheeseen: Ristikoissa auttaminen

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi:Voit kirjautua myös täysin anonyymisti.
Klikkaa tästä ja lue tarkemmat ohjeet.