Suomen Kuvalehti 8/2020

 

Sivun osat:

Yleistä

Ristikon laatija on Ilmo Juhani Liljeroos –tiimi ja kuvittaja Heli Kärkkäinen.

Pääkuvia on kaksi.

Vasemmalla on kuva Marinski-teatterista Pietarista. Itse teatteri ei sisällöllisesti liity ristikkoon muuten kuin että se hieman muistuttaa konserttisaleja.

Kommentti. Kuvan olisi oikeastaan pitänyt olla  Wienin musiikkiystävien seuran konserttitalon (Musikverein) Suuresta musiikkiyhdistyssalista Wienissä, Itävallassa. Se on ristikossa viitatun musiikkikappaleen tunnetuin esittämispaikka. Alla kuva paikan sisätilasta (kuvaa klikkaamalla pääsee sivulle, josta  voi katsoa tekijätiedot).

Käytettyyn kuvaan on lisätty puhekupla, josta tulee seuraavat ratkaisusanat:

NYT EI PÄÄTÖSKAPPALE TODELLAKAAN MENNYT PUTKEEN! > SUURI RADETZKY FARSSI

Oikealla kuvituskuvan kaltainen maaliverkko. Siinä on puhekupla, josta tulee seuraavat ratkaisusanat:

LUKAS OLI TÄÄLLÄ VIELÄ ÄSKEN. HÄIPYI PONTEVASTI! > JUURI HRADECKY MARSSI

Radetzky viittaa Johan Strauss vanhemman Radetzky marssiinKyseinen marssi puolestaan viittaa Joseph Radezkyyn, joka oli tšekkiläissyntyinen sotarmarsalkka. 

Suomen jalkapallojoukkueen ykkösmaalivahti Lucas Hradecký on syntyisin Tšekistä. Tämä seikka osaltaan liittää pääkuvapareja yhteen kuten myös esille nostettujen sukunimien samankaltaisuus.  Lopuksi vielä Hradeckýyn liittyvä viimeinen sana MARSSI kytkee vihjeet hauskalla tavalla yhteen.

Kommentti. Ratkaisusanasta HRADECKÝ puuttuu aksenttimerkki, koska vaakasanassa ei sitä ole. Niitä ristikoissa ei kaiketi tarvitse huomioida.

Otan vaaka- ja pystysanoissa esille lähinnä ns. rakennevihjeitä, mutta myös muutamia muita vihjeitä, jotka saattavat olla muuten hankalia.

Vaakasanat

KORVANSA SILLÄ > KADE. Sanaleikki.  Ihmisellä on elin nimeltä ”kateenkorva”. Leikillisesti sana ”kateen” on laitettu ikään kuin nominatiiviin, jolloin saada ”kade”.

 > KUTS. Typiste. Kuvassa on kutsut, mutta kun Uuden testamentin lyhenne UT puuttuu, jää jäljelle sana KUTS.

LUUK- > KHAN. Kyseessä on kaksoisjekku. Sanat tulee lukea oikealta vasemmalle. Sen lisäksi sanoista on poistettu A-kirjain. Lähtösanat ova -KUULA > NAHKA.

VIERAITA MIEHIÄ LE ALUSSAKIN > ROYT. LE kirjainten kanssa tulisi LEROYT.

OI PIILOON > AHTAA.  Sanaleikki. Vihjeen idea voidaan ilmaista myös AH TAA. Kun sanat kirjoitetaan yhteen, tulee AHTAA.

50×20
102 > ANWAR. Ajatusketju. Ratkaisusanaksi tulee ensin SADAT, mutta ajatusketjua tulee jatkaa eteenpäin. Vihje viittaa entiseen Egyptin presidenttiin Anwar Sadatiin. Yleensä tämäntapaisissa vihjeissä ympärille on lainausmerkit, mutta tässä ne on jätetty pois.

ENGLANNIN TOINEN NAINEN > Piilisvihje. Vihjeessä on suora vihje ja ns. piilovihje. Piilovihje liittyy englannin kieleen. ENGLANNIN TOINEN = englanniksi toinen; sana ”toinen” merkityksessä ”muu” on ELSE. ELSE on naisen etunimi.

KAULAAN KUUDES > LEIF. Jaotelma. KAULAAN = LEI + KUUDES = F (kuudes aakkonen) > LEIF.

> YREYS. Kuvassa on äreä henkilö. Sanan ”äreys” synonyymi on ”yreys”.

Kommentti. Sana ”yreys” löytyy Nykysuomen sanakirjasta, mutta ei Kielitoimiston sanakirjasta. Tällaisten sanojen käyttö ei ole suositeltavaa.

SEN PARTITIIVI ON SEN SYNONYYMI > TAUS. Sana TAUSTAA tarkoittaa samaa asiaa.

TULEE APUUN? > LEEA. Kätkö. Ratkaisusana löytyy vihjeestä (lihavoin ratkaisusanan). Kysymysmerkki siksi, että tuleeko juuri Leea apuun.

Pystysanat

ESTÄVÄ RIKKI > TUKES. Jaotelma. ESTÄVÄ = TUKE + RIKKI = S > TUKE +S = TUKES. 

MIES NOSTAA NAISTA > AARON. Piilisvihje. Suora vihje on MIES. Piilovihjeessä sana NOSTAA viittaa alhaalta päin lukemiseen. Jos luetaan alhaalta ylöspäin, saadaan NORAA ei Nora-nimistä naista.

PIENI LAINE LOPUKSI SUURI. Jaotelma. PIENI LAINE = KARE + LOPUKSI SUURI = L > KARE + L > KAREL.

KAKSI VOKAALIA > AJAA. Ratkaisusana pitää aluksi lukea A JA A. 

NIINKIN ETEEN > MYÖS. Sanan NIIN eteen laitetaan joskus MYÖS eli sanotaan ”myös niin”.

MYÖS LAIVA TÄTÄ KOHTI > NIKSULA. Sana TÄTÄ viittaa vihjeen sijaintiin eli vihje kehottaa lukemaan alhaalta ylöspäin. Näin luettuna saadaa ALUSKIN, joka tarkoittaa samaa kuin MYÖS LAIVA. Niksula oli 1960-luvulla lasten TV-ohjelma. Muitakin merkityksiä netistä löytyy.

LIIGASSA ERI JÄRJESTYKSESSÄ > TEURAS. Epäsuora anagrammi. Liigassa on SEURAT. TEURAS on sanan SEURAT anagrammi.

ENSIN YÖLLÄ? > AUNET. Jaotelma/sanaleikki. ENSIN = A + YOLLÄ = UNET > A + UNET > AUNET. Kysymysmerkki siksi, että kukaan tuskin luettelee unia A-unet, B-unet jne.

UOISNA > UUTE. Yhdistelmävihje. Sana pitää ensinnäkin lukea alhaalta ylöspäin. ANSIO = ETU. Sen lisäksi sanojen loppuun tulee lisätä U-kirjain.  ANSIO + U = ETU + U > ETUU. Kun ETUU luetaan toisin päin saadaa UUTE.

JOSKUS VAARALLINEN? > AUER. Eräänlainen sanaleikki. Viitataan Ruben Oskar Auervaaraan. Kysymysmerkki siksi, että auer tuskin on normaalisti vaarallinen.

Loppukommentit

Ks. vihjeanalyysien yleinen luonne sivulta Vihjeanalyysit.