Harmistuneisuuden purkaminen on toukokuun blogikirjoituksen aihe.

Kaipaisin omaa tablet-laitetta, sillä nykyinen ei ole minun ja siinä on muiden perheenjäsenten WhatsApp ym. yhteydenpito-ohjelmat. Tosin yhteydenpitoon käyttäisin vain Skypeä, WhattsAppia sekä mahdollisesti TwitteriäFacebookin käyttöehtoihin en voi suostua, joten siihen en harkitsekaan liittymistä.

Mutta minkä valitsisin, siinä pulma. Hinta pitäisi kynän kanssa jäädä 550 €.

Omaa Twitter-tiliä voin nykyisessäkin laitteessa käyttää, mutta Skype ja WhatsApp ovat muiden tilejä enkä ainakaan WhatsAppiin löytänyt keinoa käyttää muuta kuin yhtä tiliä/laite.

Asettamaani hintaan sopii parhaiten vuoden 2018 iPad 9,7 ja Huawei MediaPad M5 10,8.

Ajattelin, että ehkä paras valinta  olisi iPad 9,7 2018. Ostin paikallisesta Gigantista laitteen, josko se sopisi omaan käyttööni. Palautin kuitenkin laitteen ja pääsyynä olivat seuraavat syyt:

  1.  Aitoa WhatsAppia ei siihen saa. Kolmannen osapuolen WhatsAppiin liittyviä sovelluksia on olemassa, mutta niissä on paljon mainoksia tai käyttö vaati iPhone puhelimen rinnalleen. Kun en iPhonea omista, minulle ratkaisu ei toimi.
  2. Se ei tarjonnut mitään lisää kuvankäsittelyyn suosikkiohjelmallani ibisPaint X:llä. En pysty iPad 9,7:lla tuomaan ohjelmaan kuvia alkuperäisen kokoisena. Siihen vaadittaisiin iPad 10,5 Pro, jossa on 4 GB RAM-muisti. Pro-laitteella on testatusti saatu tuotua 3840x2160px suuruinen kuva ohjelmaan.
  3. Se ei tuonut olennaista parannusta ristikoiden ratkontaan.
  4. Minun ei tule harrastettua niin paljon tietokonepiirtämistä, että vain piirtämisen vuoksi hankkisin laitteen.
  5. Apple Pencil -kynä on meluisa. Melua pitäisi vähentää laittamalla kärkipehmuste. Mutta jos niin tekisi, kärki tulisi todennäköisesti liian paksuksi. Kynän saaminen riittävän toimivaksi on epätodennäköistä.

Ristikoiden ratkonnan kannalta parannus oli se, että kuvakaappausten käyttö tuli mahdolliseksi. Minulla  on kuitenkin niin paljon tallennettuja ristikoita, että en ole valmis maksamaan tästä ominaisuudesta. Apple Pencil -kynällä sain toki paljon kauniimpaa kirjoitusta, mutta nykyisten kynien jälki riittää minulle. En ole valmis maksamaan kauniimmasta kirjoitusjäljestä ristikoiden ratkonnassa – varsinkaan siksi, ettei kirjoittamiseni koskaan ole erityisen kaunista.

Ainoa jossakin määrin merkittävä parannus nykytilanteeseen olisi ollut se, että Autodesk Sketchbook olisi toiminut. Siihen saisi tuotua kaipaamiani uusia siveltimiä, mutta en yhden ohjelman takia uutta tablettia halunnut ostaa, kun laitteessa oli muita puutteita.

32 MB versiossa tallennusmuistia on niukanlaisesti, mutta se olisi riittänyt. Tarvittavat välttämättömät hankittavat ohjelmat minulle olisivat olleet Chrome, Puffin browserPhotoshop Express, ibisPaint X, Autodesk Sketchbook, Skype, YouTube, Twitter ja Yle areena. Muistia olisi noiden asennusten jälkeen vielä käytössä runsaasti. Noista vain piirrosohjelmat kaipaavat sisäistä muistia. ibisPaint X:n osalta senkin tarvetta voi vähentää siirtämällä käsitellyt kuvat Dropbox- tai Google Drive -pilvipalveluun. Turhasta muistitilasta en maksaisi. Olen pärjännyt nykyisen laitteen 16 GB sisäisen muistin kanssa (lisäkortilla muistin saisi 48 GB suuruiseksi), joskin enää n. 3 MB on jäljellä.

Pilvipalveluiden käyttö tosin ei ole yhtä sujuvaa kuin Android-laitteissa. iPadin ibisPaint X -versio ei osaa hakea pilvipalvelusta käsiteltäväksi tarkoitettuja kuvatiedostoja vaan se etsii niitä vain paikallisista kuvakansioita. Paikallisten kansioiden käyttö on tosin Androidia helpompaa. Androidilla voisi Dropboxin tai Google Driven avulla välttää täysin yksittäisten kuvatiedostojen tallentamisen laitteelle.

Adobe Photoshop Express pilvipalveluiden käyttö kuvien hakemiseen on mahdollista sekä Android että iPad-laitteissa, joten tämä on sovelluskohtainen asia.

Laatutaso 2108 iPadissa ei ole yhtä hyvä kuin muutaman vuoden takaisessa iPad Air -malleissa, sillä lasi on irtolasi eikä laminoitu. Tosin jos lasi rikkoutuu, riittää pelkän lasin vaihto. Laitetta kehuttiin siitä, että sen käyttöjärjestelmällä olisi pidempi elinkaarituki kuin Android-laitteissa.

iPadiin ei saa Adobe Acrobat DC –ohjelmaa. Ehkä olisi tabletille liian raskas ja onhan se sentään Windows-laitteessa, joten asia ei ole merkityksellinen. Ohjelmaa en olisi välttämättä iPad 9,7:n kanssa tarvinnut lainkaan, joten tämä puute on itse asiassa täysin merkityksetön. Asia ei vaikuttanut päätöksen tekemiseen.

Tallennushakemistoa kuten muutakaan hakemistoa tuskin saa Windows-käyttöjärjestelmän tyyliin selaimen välilehtiin. Varsinaista tiedostoselausta ei laitteeseen erään foorumin mukaan saa lainkaan. Tämä on pieni harmi eikä se vaikuttanut mitenkään päätöksen tekoon.

Kun palautin laitteen, eniten jäin kaipaamaan Apple Pencil -kynää. Toimi varsin hyvin. Joskin pieni ärsyttävä tekijä siinä – sen käytöstä tulee kopiseva ääni. Sama ongelma vielä pahempana on itse tekemilläni kynillä.

Ongelmaan on kyllä olemassa Apple Pencil -kynän kanssa ratkaisu. Kärjen voi päällystää. Applen kynälle optimaalinen päällys voisi ehkä olla mokkanahka. Testasin sitä hieman taittamalla nahan palan kärjen päällä. Kitka tuli paremmaksi ja kynä tuli hiljaisemmaksi. Ongelmaksi saattaisi muodostua se, että päällys paksuntaa kärkeä liikaa, jolloin kärki peittäisi kirjoitusta. Lisättävä materiaali pitäisi olla niin pieni kuin mahdollista. Miten suuri ongelma paksuuntumisesta olisi muodostunut, jäi arvuutukseksi. Jotta paksuuntumisongelma pienenisi, kynän kärkeä voisi joutua viilaamaan, jotta tulos on optimaalinen. Riskinä olisi epäonnistuminen, mutta vain kärki oli tuhoutunut, ei koko kynä.
____________________

Laitoin mokkanahasta yhteen itse tekemääni kynään uuden päällysteen.  Ääniongelma kyllä hävisi, mutta kynän ja Android-laitteeni välinen kitka tuli hieman liian isoksi. Tästä seurasi kynän pienoinen nihkeäliikkeisyys, käytön pienoinen raskaus sekä kärjen paksuuntumisesta aiheutunut lievä peittohaitta. Puoliso on kyllä uudesta päällysteestä mielissään, mutta minä en ollut niin mielissäni! Onneksi ero optimaaliseen ratkaisuun on pieni. Elämässä joutuu aina tekemään kompromisseja.
____________________

Huawein suhteen saamani tiedon mukaan käyttöjärjestelmäpäivitykset loppuvat kahdessa vuodessa, mikä on harmittavan lyhyt aika, sillä haluaisin käyttää tablet-laitetta huomattavasti pidempään.
____________________

Periaatteessa sille saisi Wacom Bamboo Tip-kynän, mutta ei ole varmuutta, toimisiko se. Paineentunnistusta kynään ei saa kuten iPad 9,7:ään. Pro-malli tosin ei ole kovin paljon kalliimpi ja siinä kynä tulisi mukana. Ymmärtääkseni kynässä on paineen tunnistus, mutta monet Androidien kynät ovat rakenteeltaan nuljuja (ks. Muropaketin testi), joten ei ole varmuutta, olisiko kynä riittävän tukeva. Toki jos kynä on hiljainen, pieni epätarkkuus ja lievä nuljuus on hyväksyttävissä.

Ongelmana kyllä kannaltani on se, että ibisPaint X tukee paineentunnistusta vain iPad ja iPhone -laitteissa. Koska kyseessä on suosikkiohjelmani, se lähes tulkoon pakottaa hylkäämään Android-laitteet.
____________________

Kynäongelmat ovat kyllä ärsyttäviä. Jopa edellä mainitussa Wacomin Bamboo Tip -kynissä on ongelmia. Niissä nimittäin kärki irtoaa helposti. Jotkut ehdottivat, että pitäisi laittaa kärkeen vähän ruuvilukitetta. Jos tuollaiseen on tarvetta, Wacomin laatu ei vakuuta.

Kärjen irtoamisongelma on vielä suurempi kynissä, joiden kärjessä on muoviläpyskä. Tosin joku kehui, että 2 in 1 Multifunction Fine Point Round Thin Tip Touch Screen Pen Capacitive Stylus Pen For Smart Phone Tablet For iPad For iPhone-in Tablet Touch Pens from Computer & Office on Aliexpress.com | Alibaba Group  ei tätä ongelmaa ei olisi. Epäilen vahvasti.

Harmikseni omasta vastaavan kaltaisesta läpyskäpääkynästä (kuva on esillä toisella blogisivulla) läpyskä irtosi taas. Onneksi läpyskä löytyi. Todella ärsyttävä tapaus, mutta en ole tullut heittäneeksi sitä vielä roskakoriin.
____________________

Harmikseni totesin Gigantissa iPad 9,7 hankkiessani, että itse tekemäni kynä ei toimi uusissa laitteissa. iPadin ohella ei toiminut Huawei MediaPad M5:ssä.

Ainoa kunnon kynä – eikä sekään ole ongelmaton – tuntuu olevan Apple Pencil, mutta en millään haluasi maksaa iPad Pro 10,5 maksettavaa hintaa ja iPad-laitteissa ylipäätään on harmittavia piirteitä.
____________________

Microsoft Surface -laitteiden Windows-käyttöjärjestelmässä on myös melko pitkä ohjelmistotuki, mutta vasta Microsoft Surface Pro -malleissa on itseäni tyydyttävä näytön resoluutio. Laitteet ovat liian kalliita meikäläiselle. Siinä tuskin toimii mikään näppäinkomentoja kaipaava Flash-sovellus.
____________________

Ihan kaikki tablet-laitteet harmittavat jossakin suhteessa! Valitse sitten järkevästi.

3.5.2018

Soitin Suomen Appleen ja tein konkreettisen parannusehdotuksen, jonka sisältö on seuraava.

Minusta Apple Pencil kaipaisi tuotekehittelyä. sillä
a) Kärki on meluisa.
b) Kärki on aavistuksen verran liian liukas.
 
a) liittyen. Meluisuus on sitä, että vieressä olija ei välttämättä siedä Apple Pencil -kynän käyttämistä. Vaimo sanoi ”Etkö voisi mennä toiseen huoneeseen siitä kopsuttelemasta” Vaimon ärsyyntymiseen Apple Pencil -kynän käyttöön kyllä johtuu myös siitä,että tein Android-tabletilleni omia kyniä.
 
Omissa kynissä meluongelma oli hyvin saman kaltainen kuin Apple Pencil -kynässä, vain aavistuksen pahempi.  Meluongelmasta pääsee vain sillä, että liimaa kärkeen n. 0,5 mm mokkanahkapalan.
 
Jos olisin tehnyt saman Apple Pencil kanssa, meluongelma olisi poistunut.  Kitka olisi todennäköisesti ollut ok iPad 9,7:lle. Ongelma olisi ollut kärjen paksuuntuminen.
 
Apple voisi ratkaista ongelman tarjoamalla kärkeä nimeltä ”Silent Tip”,
jossa olisi vastaava materiaali kynän kärjessä, mutta kärki  olisi optimoitu sille. Tällainen kärki ei häiritsisi esim. bussissa vieressä istujaa tai sängyssä puolisoa.
 
b) liittyen. Silent-tyypin kärki poistaisi myös kitkaongelman, mutta ei olisi piirtämiseen paras mahdollinen.
 
Itselle paras pinnoite on ollut n. 0,2-0,3 mm joustava naisten kengän varsimateriaali.
Apple voisi tarjota saman tapaisella materiaalilla olevaa kärkeä nimeltä ”Art Tip”.
 
Kolme kärkeä eli Hard Tip (nykyinen), Art Tip ja Silent Tip tekisivät kynän käyttökelpoisiksi useammissa tilanteissa ja useampien käyttäjien mielestä. Kärjistä voisi tehdä erilaisia artistien kärkisettejä.
 
Tablet-hanskaa voisi kehitellä myös. Idea tablet-hanskassa tietokonetaiteessa on se,
että jos hanskalla ja kynällä on sama kitka, voisi hanskan kanssa piirtää yhtenäisen hyvin pitkän viivan – vaikka ison spiraalin yhdellä viivalla. Näin siksi, että hanskan kanssa kättä voisi liu’uttaa laitteen pinnassa. Hanskan ja kynän kitkat laitteen pinnan kanssa vaan pitäisi sovittaa yhteen.
 
En saanut USA:n erääseen Applen omaan keskustelufoorumiin yhtä ehdotustani kokonaisuudessaan, mutta laitoin pääidean yleiseen keskustelufoorumiin, kehittelyfoorumiin ja palautelomakkeelle. Laitoin kommentteihin ’linkin pidempään versioon.
 

Laitoin ehdotukseni erääseen suomalaiseen keskustelufoorumiin. Sen osallistuja arvioi, että ehdotukseni menee roskakoriin. Tuntuu, että ehdotukseni menevät yleensä Ö-mappiin tai sitten tulee kenkää keskustelufoorumilta.

Vähän iloa kynäongelmiin tuli sentään. Ensimmäisessä blogikirjoituksessani harmittelemani muoviläpyskäinen kynä parani. Sovelsin Wacomin  kynään käytettyä ideaa  ruuvilukitteella kärjen kiinnitystä läpyskäpääkynääni. Kärjestä tuli tietenkin kiinteä ja laitoin kynä n. 35 asteen kulmassa lukittumaan. Ainakin ensitestien perusteella kynä toimi. Saa nähdä kestääkö ruuvilukite.
 

Harmikseni täytyy todeta, että ihan kaikissa tablet-kynissä on ongelmia. Olen niin mieleni pahoittanut kaikkien kanssa. Alla vielä lista kaikista ongelmista.

1) Halvat kumituttipääkynät ovat huonoja. Ne ovat tahmeita, epätarkkoja ja peittävät liikaa, jolloin ei näe riittävän tarkasti, mitä tekee. Paineen tunnistusta kynissä ei tietenkään ole. Ainoa hyvä puoli niissä on hiljaisuus. Pehmeä kontakti on todennäköisesti juuri siksi, että ne on haluttu tehdä hiljaisiksi.

2) Wacom Bamboo Tip -kynissä on todettu kärjen irtoamisia.  Wacon Bamboo Tip -kynän ei kuitenkaan voi edes ajatella tekevänsä omia parannuksia, koska kärki on niin kapea. Puutteena myös se, ettei ole paineen tunnistusta. Kynän liukkaudesta minulla ei ole käsitystä, koska kynää en ole testannut. En ota riskiä ostamalla kynää ja testaamalla, toimisiko laitteessani. Kärjen irtoamisongelma oli viimeinen niitti, etten kynää hanki.

3) Kynien, joiden kärjessä on muoviläpyskä, ongelmana on kärjen irtoaminen. Liukkaus ei ole käyttämässäni läpyskäkynässä ongelma ainakaan käyttämäni tablet-laitteen kanssa. Kitkan suhteen kynä on parempi kuin esim. Apple Pencil. Puutteena se, ettei ole paineen tunnistusta.

4) Apple Pencil on liian meluisa. Meluongelman poistaminen saattaa heikentää kynän toimivuutta liikaa.

5) Itse tekemäni kynä oli meluisa. Meluongelman vähentäminen heikensi kynän toimivuutta, koska ei näe tarkasti, mitä tekee.

No joo,  olisin minä voinut iPad 9,7 kanssa jotenkin pärjätä käyttämällä kolmea eri kynää:

  • Tuttipäällä kirjoittaminen.
  • Läpyskäpäällä ristikoiden ratkonta.
  • Apple Pencil vain puhtaaseen piirtämiseen.

Aiemmin mainitsemassani Alibaban tarjoamassa kynässä nuo kaksi kynätyyppiä on yhdistetty – odottelen, josko tilaukseni tulisi joskus perille. Hyvällä tuurilla selviäisin nykyisellä Android-tabletilla yhdellä yhdistelmäkynällä.

4-6.5.2018

Kun on Android, noista kaksi ekaa minulla oli  käytössä vielä aamupäivällä 4.5.2018. 4.5.2018 iltapäivällä ei enää, sillä läpyskäpää, johon olin laittanut ruuvilukitetta, hajosi totaalisesti. Ilo ”korjauksesta” jäi todella lyhytaikaiseksi.
____________________

Otin Apple Pencil -kynän ongelmat esille parilla ulkomaisella keskustelufoorumilla:

  • Digital Art Forum
  • TabletPCForum.

Noissa en saanut kommentteja moneen päivään.
____________________

Minulla on jonkin tason sanasokeutta omiin virheisiini, joten virheitä tuppaa tulemaan liikaa. Vivaldissa harmittava piirre on se, että siihen ei saa kirjoituksenaikaista oikolukua Suomen kielellä. OIKOFIX-palvelun avulla sain kohtalaisen toimivan ratkaisun, josta kerron sivulla PC tablet-tietokoneen rinnalla.

Olisihan kirjoituksen aikaisen oikoluvun käyttö tehokkaampaan. Eihän minulla toki kiirettä ole, mutta kun selain kerran mahdollistaa tehokkaan työskentelyn, tehokkuutta pyrkii maksimoimaan.
____________________

Iloa on se, että kun laitoin Vivaldin sivupalkkiin myös Twitterin, voi kivasti kommentoida asioita tekstiä kirjoitettaessa. 6.5.2018 kommentoin OIKOFIX-palvelun yhteyteen laitettua erästä twiittiä.
____________________

Alan tottua hiljaisemmaksi tekemääni kynään. Minulle kynässä lievä liikakitka on parempi kuin liiallinen liukkaus. Kynä ei tunnu enää liiallisen tahmealtakaan.

7.5.2018

Rakentelin vielä yhden kynän, jossa kärkenä on kuulokeadapterin kärki. Toimi kohtuullisen hyvin sekin, mutta kynää täytyy pitää pystymmässä kuin muita tekemiäni kyniä. Kynän jälki katkeili muita kyniä helpommin.

10.5.2018

Eräässä suomalaisessa nettikeskustelussa Apple Pencil -näkökulmiini sentään kommentoitiin.

12.5.2018

Kun kuulokeadapterista tehdyn kynän kärjen pinnoite vähän kului, siitä tuli parempi. Pystyi piirtämäänkin varsin hyvin.

Aiemmin mainitsemaani TabletPCForumin keskusteluun tuli hieman eloa.

16-17.5.2018

Ajattelisin, että ostaisin esittelyssä olleen tai käytetyn iPadin ja sille Wacom Bamboo – sarjan kynän. Eräs henkilö näytti vertailutuloksen Apple Penciliin nähden. Wacom toimii iPadissa yllättävän huonosti. Vanhoja laitteita ei kannata ostaa. Mikään ratkaisu ei tunnut oikealta.

18-21.5.2018

Aloitin ristikoiden sisällöllisistä seikoista kirjoittamisen. Otin esille joitakin ns. kovisristikoiden oveluuksia. Tein sille useita alisivuja.

Jälkikirjoitus 25.11.2018. Sivu on siirretty foorumiin. Linkki on muutettu viittaamaan siihen.

20.5.2018 Tein Apple Pencil -käyttäjille testihaasteen. Tosin tuskin sekään auttaa.

Jälkikirjoitus 25.11.2018. Sivu on poistettu.

27-29.5.2018.

Siirsin testihaasteen sisällön sivulle Paremman laatuluokan laitteet ja niiden kynät, koska kukaan ei haasteeseen tarttunut. Kokosin sivulle myös muuta kynäasiaa. Kerron siinä mm. sen, millainen kynä pitäisi olla.

Tulin siihen lopputulokseen, että ainakaan tällä hetkellä iPad ei sovellu käyttööni. Paras sinnitellä nykylaitteelle ja kun se hajoaa ja sitten miettiä tilannetta uudestaan. Kynän pitää olla myös suunniteltu varta vasten tietylle laitteelle, jotta voi olla varma sen toimivuudesta.

30-31.5.2018

Sain postitse aiemmin tässä blogikirjoituksessa mainitsemani Aliexpress kautta tilatun ”läpyskäpääkynän”. Kynä vaikuttaa hyvältä, mutta ongelma onkin siinä, miten se kestää käytössä.

Sain sillä suurin piirtein yhtä pientä kirjoitusta kuin Apple Pencil avulla, joskaan ei aivan yhtä kaunista tekstiä. Mallitekstit ovat esillä sivulla Kynä ja muut apuneuvot.

Jälkihuomautus. Tämän sivun alussa mainittu ongelma siitä, että 2MB RAM-muistilla ei voisi tuoda 3840x2160px suuruisia kuvia on poistunut. ibisPaint X:ssä on poistettu RAM-sidonnaiset kuvan koko- ja kerrosmäärärajoitteet.

__________________

Sivuun liittyvät keskustelut foorumisivustolla: