Sivun osat:

Yleistä

Tällä ristikolla ei ole pääkuvaa eikä teemaa. Laatija ja ristikon kuvittaja on Antti Viitamäki, joka on tunnettu kovisristikoistaan Punaisessa Pelikaanissa. Melko tyypillistä Viitamän ristikoissa on piilosanatehtäviin sopivien vihjeiden käyttö. Olen joskus Sanarisin ristikkofoorumissa kertonut, että Viitamäki voisi olla mainio myös piilosanojen laatijana.

Vaakasanat

ENSIN NIMISSÄ > ISOT. Nimet alkavat isoilla kirjaimilla.

FIRMA TAI NURIN MITÄ SE SANOI > SKOP. Skop meni nurin ja oikealta vasemmalle luettaessa tulee POKS – nurinmenoa voi leikillisesti kuvata poksahtamisena.

ARKEOLOGEJA, ROSKASAKKIA! > SKAS. Piilisivihje, jossa on sekä suora vihje että piilovihje. Kyseessä on Suomen keskiajan arkeologian seura, jonka lyhenne on SKAS – suora vihje. Sanassa ROSKASAKKIA on kätkönä seuran nimilyhenne ja ehkä leikillinen ajatus, että arkeologit tonkivat “roskaa”.

POHDIT TÄTÄ! > PARAIKAA. Viittaus ristikkoon, jota ratkoja pohtii.

JAKKARALLAKIN > DESIGNER. Joka esineellä on suunnittelijansa.

“kuva sytytetystä dynamiittipötköstä” > SNAPSI.  Sanaleikki. Vihjeen ja ratkaisusanan väliin pitää ajatella sana PAUKKU: “kuva sytytetystä dynamiittipötköstä” > PAUKKU > SNAPSI. Paukku tarkoittaa sekä räjähdettä että viina-annosta.

kuva mustakehäisestä ympyrästä, jossa on punainen poikkiviiva, mutta ei aivan keskellä > OIKOTIE. Ympyräkuvio pitää tulkita jollekin alueelle merkityksi ympyräksi. Reitit  ympyrän kaarta pitkin ovat pidempiä kun jos oikaisee jostakin kohtaa ympyrän lävitse.

KÄVELYRADAN KESKELLE PAKITTANUT PALINDROMITÄHTI > DARYL. Viitataan Daryl Hannah -nimiseen näyttelijään. Piilisvihje tämäkin. Suora vihje on PALINDROMITÄHTI, eli jonkin ala tähti, jonka nimi on palindromi. Sana PAKITTANUT viittaa oikealta vasemmalle lukemiseen. Näin toimien sanasta KÄVELYRADAN löytyy käänteisenä kätkönä ratkaisusana.

LÄNNEN SUKUA! > FOLKE. Tässä viitataan vieraskieliseen nimeen, joka on leikillisesti suomennettu. Viitattu henkilö on Folke West. West on suomeksi LÄNSI.

Kommentti. Vihje on esillä myös sivulla Muiden vihjetyyppien lisäesimerkkejä erään toisen vihjeen ohella. Vastaavan tapainen vihje on myös Suomen Kuvalehti 36/2018 vihjeanalyysissä: ERÄÄN SUKU PORTTEJA! > BILL).

SUUSSA JA KÄSISSÄ > OBOE. Oboeta pidetään suussa ja soitetaan käsin.

XLIV > OBAMA. Obama oli 44. presidentti.

PIENIIN TÖIHIN > BOBCAT. Kyseessä on mm. minikokoinen kaivinkone.

EI TÄMÄ SANA > ALIN. Viitataan taasen ristikkoon. Sana ei ole alimmalla rivillä.

kuva mustasta suorakaiteesta > LAKU. Pitää ajatella, että musta alue on muutakin kuin ALUE.

JÄRVEN V…. > AHTI. Suomalaisen mytologiassa Ahti on järven jumaluus, eräänlainen vahti.

JOKO SANOT? > AHAA. Tässäkin tavallaan viitataan itse ristikkoon, tarkemmin ilmaistuna juuri ratkaistavaan sanaan.

K.T…. JOS SANOT MIEHIKSI > AUNET. Jos sijoittaa ratkaisusanan kirjaimet vihjeeseen tulee KATUNET… – Auneja ei tule sanoa miehiksi.

USEIMMITEN ALI TÄSTÄ > PÄÄMETROTUNNELI. Suora vihje, mutta risteäviä tarvitaan avuksi.

HISSEIN > SALLA. Mm. Sallassa on hiihtohissejä.

KAIKKI LOPULTA YHTEEN NÄISTÄ? > UNHOT. Ymmärtääkseni viitataan siihen, että useimmat meistä lopulta unohdetaan.

1231 > TAAS. Tässä punaisella merkitty numero tulee toistamiseen eli se tulee TAAS.

“kuva, jossa on kolme teekuppia allekkain” > TYÖVÄENTEATTERI. Viitataan Tampereen työväenteatteriin, jonka lyhenne on TTT eli lausuttuna kolme “teetä”.

“kuva kuulasta, jonka edessä on korttipakan kuningatar” > SEES. Ns. reebusvihje/kuvallinen jaotelma (reebus = kirjain- tai kuva-arvoitus). Ensin pitää saada sana KUULAKKA, joka muodostuu katkaistusta sanasta KUUL ja sanasta AKKA. Siitä johdetaan ratkaisusana: “kuva kuulasta, jonka edessä on korttipakan kuningatar” > KUUL+AKKA > KUULAKKA > SEES.

kuva omenasta, jonka alapuolella on sanat TÄSTÄ TÄHÄN ja nuolet oikealle ja alas > OKSA + SOSE (pystysana). Varsin looginen ajatuskulku, että kun omena otetaan oksasta, siitä tehdään (omena)sosetta.

RIVEISTÄ LAIVAAN > REIVI. Anagrammi. Tässä pikku “pippurina” on se, että anagrammia ei muodosteta sanasta RIVIT vaan epäsanasta RIVEI, jota on taivutettu.

PITKÄ REISSU ILMAN HÄNTÄ > MARA. Sanaleikki, jossa pitää keksiä tietyn sana alkupuoli. MARATON on pitkä reissu. Kun jokin on jotain ilman, se ilmaistaa usein TON-päättellä. Se, jota ilman ollaan, on MARA eli entinen pressa.

PUHALLUSTEN KOHTEINAKIN > MITTARIT. Tässä ei muuta kuin se, että ajatuksen saattavat aluksi mennä muihin ajatuksiin kuin puhallusmittareihin.

Pystysanat

USEIN VALKOISIN NAPEIN > IPOD. En ole käyttänyt koskaan laitetta, mutta uskon laatijaa.

REMA > TATI. Typiste. Molemmista sanoista on keskeltä poistettu U-kirjain. Lähtösanat ovat REUMA > TAUTI.

KUUSI > DUOT. Sana “kuusi” edustaa tässä parillisia lukuja. Kolmessa duossa on yhteensä kuusi jäsentä.

kuva silinteristä + TÄHÄN > ROOPESETÄ – hänellähän silinterihattu on lähes aina päässä.

VUOLEMALLA > KEBAB – sitäkin vuollaan.

KAANI LUKION ARVOSANASSA > BATU. Viitataan Batu-KaaniinYlioppilaskirjoituksen päättävät lukioajan. Kyse on epäsuorasta kätköstä, jossa viitataan sanaan APPROBATUR.

TYTTÖ LOUKUN ALUSSA > KATI. Tyttö löytyy sanasta KATISKA.

KIINTEÄMMÄN KANSSA N –> H > NAUKATA. Vettä haukataan, mutta kiinteää ruokaa pitää HAUKATA.

IKKURAHOJA > ENNIT. Typiste. Molemmista sanoista on pudotettu pois P-kirjain. Lähtösanat ovat PIKKURAHOJA > PENNIT.

…N.U. > ISOTA. Jos lisää ratkaisusanan kirjaimet pisteiden tilalle, saadaan ISONTUA, joka tarkoittaa aivan samaa.

SUORA EI OLE ….EILLA > LAIN. Jos kirjaimet lisätään, saadaan SUORA EI OLE LAINEILLA. LAIN liittyy vihjeeseen niin, että tuossa “suora ei ole laineilla” oleva “ei ole” tarkoittaa että “ei lain(kaan) ole”. (Tehty korjaus nimimerkin “Jukkis” antaman korjauksen perusteella).

 

kuva, jossa on kaksi rintaa vastakkain ja välissä tavumerkit > UINNIT.  RINTA- ja -ELIN > UINNIT. Vihjeessä oikealla olevaa rintaa ei siis tule ymmärtää sanana “rinta” vaan “elin”.

kuva viljalyhteistä ja tavuviiva > SALAMA. Kyseessä on viittaus tunnettuun ilmiöön ELOSALAMA

POLKEE PAIKOILLAAN > URKURI. Urkuri käyttää jalkoja koskettimilla ja muilla polkimilla. Jalkion ja jalkiopainikkeiden käyttö ei tosin varsinaisesti ole polkemista, vaikka soittamista jaloilla. Sitä kyllä kutsutaan usein “polkemiseksi”, joten vihje on OK. Ennen vanhaan oli todellisia urkujen polkijoita, jotka polkivat ilmaa palkeisiin. Kyse on mielestäni myös siitä, että ajatus saattaa aluksi harhautua väärille urille.

SISKON EDESSÄ LATTIALLA > PETI. Tässä logiikka on se, että pitää ajatella mikä tulee ratkaisusanaksi niin, että tulee jotain lattialla olevaan kun eteen laitetaan sana SISKON. Kun lisätään sana SISKON sanan PETI eteen, saadaan lattialla oleva SISKONPETI.

Loppukommentit

Ks. vihjeanalyysien yleinen luonne sivulta Vihjeanalyysit.

  • Analyysissä oli virheitä, jotka sain korjattua nimimerkkien “silp puri“, Matti, Tarja ja Jukkis avulla. Mainitsen ne keskustelusäikeessä.