Sivun osat:

Yleistä

Ristikon laatija on Jari Keränen ja kuvittaja Heli Kärkkäinen.

Pääkuvassa on piirtämäni kuvituskuvan kaltainen valokuva, johon on liitetty kaksi puhekuplaa. Alla tekstien lisäksi on puhekuplissa oleviin lauseisiin liittyvät ratkaisusanat:

OIKEASSA ELÄMÄSSÄ MINULLA TÄMÄ DIAGNOSOITIIN. > JAKOMIELITAUTINEN SAIRAALAPOTILAS

JOIDENKIN KOHTALO ON OLLA KUIN TUOSSA LAUSEESSA. > SKITSOFRENIA

Otan vaaka- ja pystysanoissa esille lähinnä ns. rakennevihjeitä, mutta myös muutamia muita vihjeitä, jotka saattavat olla muuten hankalia.

Vaakasanat

KARITAN HYLLYLLÄ > ARITA. Kätkö. Ratkaisusana löydetään vihjesanan sisältä (lihavoin ratkaisusanan vihjeessä).

siis
a > TSAARI. Eräänlainen jaotelma. siis = TS (toisin sanoen) + a = AARI. TS + AARI > TSAARI.

POVASKAT > PASTAT. Molempien sanojen eteen on lisätty P-kirjain ja loppuun monikon pääte T-kirjain (ei ole muita tunnettuja Asta Ovaska -nimisiä henkilöitä kuin yksi). Lähtösanat ovat OVASKA > ASTA.

TALSIA SOTKIEN > ALISAT. Anagrammi. Anagrammiin viittaa sana ”sotkien”.

AATOS SEKOILEE > SAOTA. Anagrammi .Anagrammiin viittaa sana ”sekoilee”.

ESTÄÄ ASASSA? > ASETTI. Typiste. Kaikkien sanojen edestä on poistettu K-kirjan. Kysymysmerkki siksi, että usein kysytään tätä asiaa. Lähtösanat ovat siis KESTÄÄ KASASSA? > KASETTI.

AISTUVIA > ATET. Typiste. Kaikkien sanojen edestä on poistettu M-kirjan. Lähtösanat ovat siis MAISTUVIA > MATET. Mate on juoma.

SÖISIT LIHAA! (puhekuplassa)> LAIHA. Anagrammi. Anagrammin olemassa oloa ei suoraan kerrota, sillä vihjeessä on tavallaan myös suora vihje. Kun joku sanoo, että pitäisi syödä lihaa, hän voi tarkoittaa, että joku laihtuu kun syö vain kasviksia.

–V– KYYDIT > KIAT. Ns. hirsipuuvihje, jossa ratkaisusanan kirjaimet sijoitetaan vihjeen tyhjiin kohtiin. Kia on henkilöauto ja moderneilla autoilla on kivat kyydit.

2. EKAA MYÖS MU > NATUSTAA. Jos alku korvataan kirjaimilla MU, saadaan synonyymi ”mutustaa”.

tulla tuloksia > OTOKSET. Vihje kehottaa lisäämään sanan alkuun jotain, jolloin saada kysytty ajatus. TU= TU:LLA eli kirjaiten TU kanssa. TUOTOKSET ovat tuloksia ja kun kaksi ekaa jätetään pois, saadaan ratkaisusana.

> PEILI ja OTSAT. Vihje on ratkaisu kahteen päällekkäiseen ratkaisusanaan. Pitää hoksata, että toinen otsista näkyy peilissä.

Ö! > OSAKE. Tässä on ketjutettu leikillinen ajatuskulku.  Ö = yksi Ö > YKSIÖ = OSAKE.

KIOSKILLA RUOKAA > IISI. Vihje kehottaa lisäämään sanan alkuun jotain, jolloin saada kysytty ajatus. KIOSKI = R-kioski eli R:LLÄ eli kirjaimen R kanssa. RIISI on ruokaa ja kun eka jätetään pois, saadaan ratkaisusana.

”RAHASUOMI” VARTIOITAVANA? > FRANS. Viitataan leikillisesti tiettyyn henkilöön, tällä kertaa kyseessä on Frans Tuohimaa, jääkiekkomaalivahti. Kyseessä on eräänlainen jaotelma ja siihen liittyvä loppupäätelmä. RAHA = TUOHI + SUOMI = MAA > TUOHIMAA > FRANS.

Kommentti. Vihjeessä on pieni ajatusvirhe. Vihjeessä pitäisi olla VARTIOIVANA – maalivahti vartioi, hyökkääjä on vartioitavana.

–SKET—- > LATELU. Ns. hirsipuuvihje. Jos käsitellään puhumista, LASKETTELU ja LATELU tarkoittavat suurin piirtein samaa.

OMEROS > ORAS. Sekä vihjeessä että ratkaisusanassa ensimmäinen kirjain (S) on siirretty sanan alusta sanan loppuun. Lähtösanat ovat SOMERO > SORA.

MÄ JA VESA (puhekuplassa) > MEITSI ja ENNE. Yksi vihje liittyy kahteen päällekkäiseen ratkaisusanaan. Alempi viittaa Vesa Enne -nimiseen henkilöön.

OIVA S. > OSALA. Viitataan henkilöön Oiva Sala. Vihjeessä sukunimi on lyhennetty ja ratkaisusanssa etunimi. O + SALA = OSALA.

nikkeliosia > NIERIÄ. Jaotelma. Nikkeli = NI + osia = ERIÄ > NI + ERIÄ > NIERIÄ.

JO VAARIN VILJELEMÄ? > AARI. Ratkaisusana löydetään vihjesanan sisältä (lihavoin ratkaisusanan vihjeessä). Kysymysmerkki siksi, että vaari ei välttämättä ollut samalla tilalla maanviljelijänä.

Pystysanat

HAPPI SEKÄ KO. JUOMA > OJASET. Jaotelma. HAPPI = 0 + SEKÄ = JA + KO. = SE + JUOMA = T > O + JA + SE +T.

PIKKU KOIVUNEN > SARI, Jaotelma. PIKKU = S (pieni koko) + KOIVUNEN = ARI (viitataan laulaja Ari Koivuseen) > S + ARI > SARI.

ISOVANHEMMAN VIIDES > UKINA. Tässä on epäsuora viittaus vihjeen sisältämään kirjaimeen. UKKI = TAATA. Sanan TAATA viides kirjain on A. Sanan UKKI synonyymin viides kirjain on A, joten tavallaan kyseessä on UKIN A > UKINA.

Kommentti. Yleensä sanan johonkin kirjaimeen viitataan suoraan, eikä epäsuoraan. 

KAI LASTIA VOI JAKAA > KIIA ja ATLAS. Tässä idea on se, että luodaan sanoista KAI LASTIA kahteen vierekkäiseen ratkaisusanaan liittyvä anagrammi. Sana JAKAA ilmaisee, että ratkaisu tulee kahteen ratkaisusanaan.

> NAARAAT ja AUTIO. Tässäkin yksi vihje liittyy kahteen ratkaisusanaan. Naaraaminen on eräänlaista etsimistä ja autiossa paikassa ei ole ketään.

ESTÄÄ TAI EI ESTÄ > ANTTI. Typiste. Kaikkien sanojen edestä on poistettu K-kirjan. Lähtösanat ovat siis EKSTÄÄ TAI EI KESTÄ > KANTTI.

Kommentti: vaakavihjeissä on samanaiheinen vihje.

FANITAPAAMISESSA MUKANA > ANITA. Kätkö. Ratkaisusana löydetään vihjesanan sisältä (lihavoin ratkaisusanan vihjeessä).

HYVÄ? > TAVATON. Tässä ajatellaan yleistä sanontaan ”voi hyvä tavaton”. Kysymysmerkki liittyy vihjeen sanaleikillisyyteen. Jos sanonnasta otetaan erilleen sana ”hyvä”, se ei kaiketi ole tavaton eli huonotapainen.

> AIKOA. 12:00 on AIKA, mutta toiseksi viimeisen numeron eteen on lisätty O-kirjain. Myös ratkaisusanaan tulee lisätä ennen toiseksi viimeistä sanaa O-kirjain (AIK +O + A).

LÄHDÖT VERKOSSA? > EEROT. Verkossa työskentely on E-toimintaa (E-lasku jne.). Lähdöt ovat EROT eli eroamiset. Voiko verkossa eroamisia kutsua e-eroiksi? Koska ratkaisusanoissa ei käytetä väliviivaa E-EROT = EEROT.

KISAELÄIN > ILVE. Typiste. Sanoista on poistettu S-kirjain. Lähtösanat ovat KISSAELÄIN > ILVES.

PARANTELEE TASOA > AATOS. Anagrammi. Anagrammin olemassa oloa ei suoranaisesti ilmaista, mutta mielessä tasoa voi parannella, että mukana on jonkinlainen suora vihje.

LÄHES EILA > HYLA. Faktavihje, jota saattaa helposti tulkinta muunlaisena. Hyla-tuotteissa on hieman laktoosia, mutta Eila-tuotteissa ei lainkaan. Hyla on siten melkein eila.

PISTÄ NUMERO YLÖS! (puhekuplassa) > ISAK. Sana luetaan alhaalta ylöspäin, mikä on vihjeessä ilmaistu sanalla YLÖS.

 – JA UKKOJA > ANOJA. Assosiaatio (jos on kanoja, on myös kukkoja), johon on liitetty typiste, sillä esillä olevista sanoista on poistettu K-kirjain. Lähtösanat ovat – ja UKKOJA > KANOJA.

DOTTAMATTA > ITIS. Typiste. Sanojen alusta on poistettu O-kirjain. Lähtösanat ovat ODOTTAMATTA > OITIS.

LOPPUPÄIVIÄ > TAIT. Viikonpäivien lopussa on yleensä TAI (esim. maanantai). Tämä monikossa on TAIT.

”SALAMA” > USAIN. Nopeasta sanotaan usein ”nopea kuin salama” – Usain Bolt on nopea.

”KOSTEAERÄMAA” > IRENE. Jaotelmalla aikaansaatu leikillinen viittausta Irene Usvasaloon. KOSTEA = USVA + ERÄMAA = SALO > USVA + SALO > USVASALO > IRENE.

IIKSI- > ALLU. Typiste. Sanojen alusta on poistettu V-kirjain. Lähtösanat ovat VIIKSI- > VALLU. Viiksi-Vallu on sarjakuvahahmo.

> AJAA. Kuvassa on kaksi erilaista A-kirjainta. A JA A > AJAA.

KUIN LEO > RAINER. Faktavihje. Viitataan kahteen saman sukunimen omaavaan henkilöön eli tässä henkilöihin Leo Friman ja Rainer Friman. Kummatkin ovat laulajia. Leo Friman tunnetaan paremmin taiteilijanimellä Freeman.

ARKIHEINÄ > TINATA. Jaotelma. ARKI = TI + HEINÄ = NATA > TI + NATA > TINATA.

HUOMENAAMUN PURTAVAA > OMENA. Kätkö. Ratkaisusana löydetään vihjesanan sisältä (lihavoin ratkaisusanan vihjeessä). Vihje kelpaisi myös piilosanatehtävää, sillä vihjeessä on suora vihje PURTAVAA.

SOITTAA KIRKOLLA > MUUSI. Tässäkin sanaan pitää ajatella lisättäväksi jotain. Mutta asiaa ei sanota aivan suoraan. Kirkko lyhennetään KKO eli KIRKOLLA = sanan kirkko lyhenteen kanssa. Jos sanaan MUUSI lisätään KKO, saadaan MUUSIKKO, joka soittaa – mm. kirkossa (kanttori).

Loppukommentit

Ks. vihjeanalyysien yleinen luonne sivulta Vihjeanalyysit.