Sivun osat:

Yleistä

Tämän ristikon kohdalla ei ole vaikea arvata, miten Ilmo Juhani Liljeroos -tiimi on keksinyt vihjeen idea. Arvatenkin joku on sattumoisin huomannut, miten hauska nimi Havaijin kansalliskalalla on havaijiksi. Kyseessä on kiilasäppikala, josta Heli Kärkkäinen on tehnyt laadukkaan piirroksen (Wikipedian kuva antaa viitteen siitä, millainen Heli Kärkkäisen kuva on). Näin pääkuvan ratkaisusanaksi ja -lauseeksi muotoutuivat hauska pari HUMUHUMUNUKUNUKUAPUAA ja HAVAIJIN KANSALLISKALA. Aivan riemastuttavaa! Kiitoksen ansaitsee myös kuvittaja Heli Kärkkäinen. Tämäkin ristikon pääkuva ja siitä johdetut tekstit ansaitsevat mielestäni täyden kympin.

Vaakasanat

JUOMAA JUOMA > SAKEAT. Tässä on lyhyt jaotelma: JUOMAA =SAKEA + JUOMA = T > SAKEAT. Juoma TEE ilmaistaan leikillisesti vain kirjaimella T, joka lausutaan ”tee”.

URAANILUETTELO > ULISTA. Lyhyt jaotelma tämäkin: URAANI = U + LUETTELO = LISTA > ULISTA.

VESILLE, MONIKOSSA PÄÄHÄN > HAIVENE. Sanaleikki. Hai-vene on venetyyppi. Ristikoissa väliviiva jätetään pois joten sana on ristikoissa HAIVENE. Kun sana laitetaan monikkoon T-kirjain lisäämällä, se muuttuukin ihan toisen sisältöiseksi (oikea monikkomuoto sanasta HAI-VENE on tietenkin HAI-VENEET).

KALLA SIIVIN > ARNE. Sanan alkuun pitää lisätä ajatuksissa epäsana KA. Näin saadaan sana KAARNE, joka on lintu.

sisällä ikävä > SIRU. En ole ihan varma, mikä laatijatiimillä on takana, mutta jos esim. kengän sisällä on vaikka lasinsiru, se on ikävä asia. Idea voi olla jokin muukin.

KÄÄNTÄEN ESIIN > TAUS.  Taus eli tausta eli kääntöpuoli tulee näkyviin, kun (esim. taulu) käännetään fyysisesti.

VEERAKIRJOISTA TUTUKSI > TATU. Faktavihje. Kyseessä on Aino Havukaisen kirjasarja, jossa Veeran ohella seikkailee Tatu ja Patu (Tatu ja Patu -kirjasarja lienee tunnetumpi).

JARTTI JAUMORI > HUNAJA. Ns. skytismi. HU-kirjaimet  on korvattu JA-kirjaimilla eli HU:NA JA > HUNAJA.

”kuva niemestä sitaateissa” > KAIUS. Kyse Kaius NIEMI -nimisestä henkilöstä. Eräänlainen kuvallinen sanaleikki.

MAAMME HITAIN? > SMETANA. Jotelma/sanaleikki. Jos joku on maassamme paras, hän on SM-tasoa. Etana on puolestaan hidas. Onko SM-ETANA maamme hitain?

EI YTTYÄ > AMMUA. Typistelmä. Lähtösanat ovat  EI SYTTYÄ > SAMMUA. Vihjeen ja ratkaisusanan alusta on pois S-kirjain.

7 EI ENSIMMÄISEKSI > SASKA. Lähtösana tässä  on SEISKA, jota vihje kehottaa muuttamaan EI ENSIMMÄISEKSI = vaihda kirjaimet EI aakkoston ensimmäiseen kirjaimeen eli A-kirjaimeen.

RUUSU > ILKKA. Leikillinen faktavihje. Ilkka Alanko on yksi Neljä ruusua -yhtyeen jäsenistä. Neljästä ruususta yksi ”ruusu” on siis ILKKA.

ÄIHDE > UNSSI. Typistelmä. Lähtösanat ovat PÄIHDE > PUNSSI. Vihjeen ja ratkaisusanan alusta on pois P-kirjain.

RESSAP > AULIS. Sanan ensimmäin kirjain on siirretty sanan loppuun. Lähtösanat ovat  PRESSA > SAULI.

ABC… > ASTA. Ristikoissa tavuviiva ja ”:” ei tule mukaan. Kirjaimet luetellaan A:STA alkaen.

IHAN HYVÄ ARMEIJA > OKSA. Jaotelma. IHAN HYVÄ = 0K + ARMEIJA = SA > OKSA.

ÄIDEILTÄ POIS MILLIMETRI > MAAT. Typistelmä. Millimetri on mm ja sanoista on poistettu kirjaimet MM. Vihjeeseen liittyvät lähtösanat ovat ÄIDIT > MAMMAT.

KIRKIN YLITTÄMÄ > SATA. Faktavihje. Kirk Douglas on yli 100-vuotias.

SUURKAUPUNKINA > LANA. L.A. = Los Angeles > LA. LA laitetaan essiiviin, jolloin saadaan LA:NA > LANA.

ÄNNÄN JÄLKEINENPÄS > OPAS. N-kirjaimen jälkeen aakkosissa tulee O-kirjain. Tässä on leikillinen väite. Voidaan kuvitella, että jotkut väittelevät, mikä kirjain tulee johonkin sanaan. Joku esittää väitteen, että kyseinen kirjain on ännän eli N-kirjaimen jälkeinen kirjain. Lausuttaessa ratkaisusana olisi OOPAS, mutta kirjoitettuna pudotetaan toinen O-kirjain pois, jolloin ratkaisusanaksi tulee O:PAS ja kun siitä otetaan pois ”:”, tulee OPAS.

Pystysanat

”MIES” KUNNAN LOPPUNA > TANE. Viitataan kuntaan KUORTANE, jonka lopusta löytyy ratkaisusana. Sana ”MIES” on sitaateissa, koska Tane on lempinimi, eikä virallinen etunimi.

LEHTIOHJELMA > ISMOT. Sanaleikki/jaotelma. LEHTI = IS + OHJELMA = MOT > ISMOT.

ENERGISOIVA > SIESTA. Laitoin siksi, että ajatukset saattavat harhautua väärille urille.

PPOO > RUKKA. Kyseessä on kirjainten poisto. Molempien sanojen alusta on on pois kirjaimet PO. Lähtösanat ovat POPPOO > PORUKKA.

PRONOMINEJA USEAMMISTA > HETE. Kirjoitetaan yhteen monikolliset pronominit HE + TE > HETE. Tavallaan lyhyt  jaotelma.

SILLAN OSIA > ANSAITA. Kyseessä on sanaleikki. Sana ANSAITA on ristikkoon kelpaavana sanana sanojen SILLAN OSIA synonyymin homonyymi.

TAISTELUTELU > SOTATA. Sekä vihjeessä että ratkaisussanassa sanan loppu on toistettu. Lähtosanat ovat TAISTELU > SOTA. Sekä vihjeessä että ratkaisusanassa tasan puolet on toistettu, mistä syntyy riittävä symmetria. Ks. vastaavanlainen esimerkki sivulta Oveluusyhdistelmiä ja erikoisuuksia.

Loppukommentit

Ks. vihjeanalyysien yleinen luonne sivulta Vihjeanalyysit.