Yleistä
Minulla on harkinnassa Chrome OS-käyttöjärjestelmällä toimivaAcer Chromebook Tab 10. Tablet-laite on huomioitu mm. seuraavilla sivustoilla:
Chrome OS:ssä on saadun tiedon mukaan kaksi boot-lohkoa, jotka päivittyvät vuorotellen ja automaattisesti. Käyttöjärjestelmän päivitys pitäisi olla siten huippuluokkaa ja täysin huomaamatonta käyttäjälle.
Luin kommentin Verkkokauppa.com-sivustolta.
“Laite on helppo ottaa käyttöön ja todella nopea käyttää. Näyttö on kirkas ja kuva on hyvä. Kun vielä laitteelle on luvattu päivityksen elokuuhun 2023 asti, niin tässä alkaa olemaan ipadille kilpailija myös sillä saralla”
Tilanne olisi ainakin selvästi parempi kuin Android-laitteissa. Kuten kirjoittaja ilmaiseen, päivitettävyyttä voi verrata iPad ja Windows-laitteisiin.
Hinta on kyllä Verkkokauppa.com-myyntipaikassa noussut. Monesta paikasta laitteen saa huomattavasti halvemmalla.
Kamerat ovat halpojen laitteiden tasoa. Niitä merkittävämpi puute on se, että ei ole GPS:ää. Se siten toimi navigaattorina.
Järkevä vaihtoehto on vain iPad & Apple Pencil 267,00 €+ 98,90 = 365,90 + lähetyskulut. Hintaero n. 50 €.
Vain hieman tarkemmalla näytöllä ja saman tasoisella kynällä varustettu Samsung Tab S4 10,5 oli yli puolta kalliimpi ainakin Hobbyhallissa. Järkyttävän ylihintainen tuote (paljon järkevämpi on iPadPro 10,5).
Huono vaihto myös siksi, että ymmärtääkseni Android-laitteiden päivittävyys ei ole iPadin eikä Chrome OS:n tasolla. Päivitys on melko satunnaista.
Matkapuhelinfoorumissa tätä ei pidetty hyvänä vaihtoehtona iPad 9,7:lle. Minulla on sitten vain huonoja vaihtoehtoja.
- Huonosti päivitettävä ulkomailta ostettava Huawei MediaPad M5 Pro.
- Keskeneräinen Acer Chromebook Tab 10.
- Hirveän ylihintainen Samsung Galaxy Tab S4.
Luin 20.12.2018 yhden arvostelun Acer Chromebook Tab 10:stä (aiemmin olin katsonut erään videon). Ihan kohtuullinen suorituskyky ja riittäisi itselleni. Kirjoittajan mukaan merkittävästi parempi suorituskyky kuin saman hintaluokan Microsoft Surface-laitteissa. Niitä arvioija itse asiassa piti hinta/suorituskyky huonoimpina laitteina.
Lähes yhtä hyvä näyttö kuin iPad 9,7. iPad Air – mallin tapaan laminoitu näyttö. Näytön ja rungon välillä ei ole Pad 9,7 2018 tapaa likaa keräävää väliä.
Wacomin kynä on sinänsä laadukas, mutta nyt koko toiseen suuntaan vähän huono verrattuna Apple Pencil -kynään. Apple Pencil on kookas. Acerin kynä on ohut ja siten vähän liiankin pieni. Ohuutta voisin kyllä parantaa kotikäytössä laittamalla ympärille kumin kohtaan, josta pitäisin kiinni.
Koska on muovirunko, piti siinä mielessä vähän lelumaisena. Mutta jos muovirunko kestää, ainakaan minua se ei haittaisi. Muovirungon etuna arvioija piti sitä, että siihen sai paremman otteen.
Arvioija kehui sitä, että se on täysin ylivoimainen Androidiin verrattuna ohjelmistopäivityksessä. Päivitykset tulevat suoraan eikä laitevalmistajien kautta satunnaisesti ja viiveellä.
Vaikka on nyt vähän keskeneräinen, 2-3 päästä voi olla paljon parempi. Arvioija piti kuitenkin laitetta toimivana. Ohjelmiston keskeneräisyys ei ole itse asiassa haitta – se ainakin antaa lupauksia paremmasta sillä Googlella on motivaatio kehittää käyttöjärjestelmää. Käyttöjärjestelmä aina voisi parantua laitteen koko elinkaaren ajan.
Pahin keskusteluissa esille tullut toimintaongelma on se, että virtuaalinäppäimistö ei aina tule esille kirjautuessa. Myös muutamia muita puutteita on olemassa.
Pöytäkoneet
Mielessä oli myös se, että jos vaihtaisin pöytäkoneeseen Chrome OS:n Windows 10:n tilalle. Nykyisen laitteen Windows 10 on pahasti rikki ja joutuisin joka tapauksessa alustamaan yhden kovalevyn uudestaan.
Kun kysyin asiasta, sain vastauksen, että aitoa Chrome OS järjestelmää ei voi mistään ladata koska se on suunniteltu vain Googlen ja sen yhteistyökumppaneiden laitteisiin eikä siitä ole saatavilla universaalia asennusimagea. (osittain suljettu lähdekoodi).
Tilalle saisi joitakin korvikkeita. Ne kyllä tukisivat Windowsin NTFS:ssää. Se siitä ajatuksesta, sillä Chrome OS:ssä eniten kiinnostaa sen automaattipäivitys ja mahdollisuus ajaa Android-sovelluksia. Niitä ominaisuuksia puuttuu:
“Chrome OS on houkutteleva käyttöjärjestelmä etenkin sellaisille käyttäjille, jotka ei osaa säätää Windowsin tai Linuxin asetuksia. Miltei kaikki Chrome OS:n edut saa myös vanhaan koneeseen CloudReady-käyttöjärjestelmällä.
Linux-pohjainen Chrome OS on osittain suljetun lähdekoodin tuote, mutta siitä on olemassa avoimen lähdekoodin versio, Chromium OS. CloudReady on kehitetty Chromium OS:n pohjalta, mutta siinä on pyritty erityisesti toisintamaan Chrome OS:n keveys, helppo käytettävyys ja vaivaton asennus.
CloudReadyssä ei ole aivan kaikkia Chrome OS:n ominaisuuksia. Esimerkiksi Android-sovellusten tuki puuttuu, eikä koneen helppo tyhjennys PowerWashiksi kutsutulla toiminnolla ole mahdollista.
Myöskään Chrome-koneiden edistyneet sisäänrakennetut turvallisuustoiminnot eivät ole käytettävissä muilla tietokoneilla.“
Minulla on toinen tietokone, jossa on Windows 7.0, joten joitakin vain Windowsissa pyörivä ohjelmia, joille ei ole Chrome OS:ssä vastineita, voisi käyttää siltä. Pitäisi vain joten saada jaettua verkkopiuha toiseen koneeseen. Windowsissa kaipaan lähinnä Gimp ja Adobe Acrobat Reader DC -ohjelmia. Minulle riittävän Office-paketin saa kyllä Chrome OS:llekin. En kaipaa MS Officea enkä edes Libre Officea.
Ehkä otan käyttöön vain toisen koneen.
Tämä on nyt tynkä – haluan asiasta runsaasti kommentteja!
Ongelmat, jotka kaipaavat ratkaisua/lisäselvitystä:
- Jos jollakulla on Chome OS -laite hän voisi kertoa kokemuksiaan.
Sivuun liittyvät keskustelut foorumisivustolla:
Connect with:
Sulje lisäikkuna