IS Extra-palveluun liittyvät testit 1 (tulostus)

Paluu sivulle Artikkelit | IS Extra pääartikkeli

Tulostus www-sivujen kuvakaappauksesta

Yritin saada halpislaitteellani riittävän laadukkaita kuvaruutukaappauksia tulostusta varten.  Asensin Android Firefoxiin Window 10 -version tyylisen kuvakaappauksen, mutta en saanut kumpaakaan testaamaani lisäohjelmaa (Handy Screenshot ja  Nimbus Screen Capture) toimimaan. Vaikka olisin saanutkin ne toimimaan, niissä olisi kuitenkin sama ongelma lisäosien kanssa kuin Windowsin Firefoxissa ja Vivaldissa.

Kokeilin Androidilla Dolphin-selainta. Normaaleilla www-sivuilla sillä saa kuvakaappauksen, joka on suurempi kuin kuvaruudun koko. Valitettavasti toiminto ei toimi tilanteissa, joissa sivut on toteutettu erikoisohjelmilla. Jos yrittää kaapata koko sivun, tulee vain käyttökelvoton kuva, joka joutaa suoraan roskakoriin (PDF-dokumentteja Dolphin ei edes avaa). Dolphin ei siis ole ratkaisu kuvakaappausongelmiin.

Kuvakaappausta voi yrittää tavanomaisena kuvakaappauksena. Toimivuus kaikilla kokeilemillani Android-selaimilla oli melko huono. Vaikka kuvakaappaus olisi ollut teoriassa mahdollista, kunnollisen kuvakaappauksen luominen ei kaikista ristikoista onnistunut. Kuvia ei saanut Android-tabletillani suurennettua sopivaan kokoon eikä sivua saanut liikuteltua sopivaan kohtaan parhaan mahdollisen kuvakaappauksen saamiseksi.

Sain Android-laitteellani pääsiäisen Kovis-ristikosta (Kovis = vaikea ristikko) juuri ja juuri ratkottavissa olevan ristikon, jolle voisi antaa arvosanan 5/10. Samaa luokkaa olivat muistakin tehtävistä otetut kuvakaappaukset, Tavis (Tavis = tavuristikko) oli laadultaan käyttökelpoisin.  Laite ei sovellu IS Extra -palvelun kautta saatavien kuvaristikoiden hankkimiseen tulostettavaksi kuvakaappauksia käyttäen, vaikka ristikoista voisi juuri ja juuri yleensä saada selvän.

Pöytäkoneella tilanne ei ollut paljon parempi. Laatu pitäisi olla samaa tasoa kuin mitä edustavat viimeisimmät netissä olevat ilmaiset Ristikon anatomia -sivujen kautta saadut IS-kovikset, jotka ovat kuvakooltaan 1500×1186. Tavoitekoko jäi käytännössä kauaksi tuosta.

Täyskokoiselta ruudulta kuvakaappaus Kovis-ristikosta olisi selvästi parempi ja kuvakaappauksen kautta saatava ristikko vaikutti käyttökelpoiselta, mutta tavanomaista kuvakaappausta ei saa suoraan tiedostoksi, koska painike, jolla saisi rajaavan kuvakaappauksen, ei ole käytettävissä. En Firefoxin tukisivuilta enkä näppäimistöpikavalikoiden listasta löytänyt ohjetta, jolla rajaavan kuvakaappauksen saisi toimimaan jollakin näppäinkomennolla. Rajaus pitäisi tehdä jossakin muussa ohjelmassa, mikä luo ylimääräistä työtä, vaikka lopputulos olisi hieman parempi. Kuvaruutukaappausten osalta pöytäkoneellani tilanne Kovis-ristikoiden kohdalla ei silti olisi kiitettävällä tasolla.

Sivun IS Extra -ristikoiden ratkonta tulostettuna tai suoraan mobiililaitteella ratkottuna Testit Windows ja Firefoxilla pöytäkoneella saaduista rajatuista kuvakaappauksesta pääsiäisen 2018 ristikoista (4-10), jossa tulostus on tehty piirrosohjelmalla:

  • Kryptis – 10 – erittäin hyvä ratkoa digiversiona tabletti vaakasuuntaan laitettuna (Kryptis = krypto)
  • Tavis – 10 – erittäin hyvä ratkoa
  • Ristis – 10 – erittäin hyvä ratkoa (Ristis= ns. höyryristikko, jossa vihjeet ovat piilosanojen tapaan listattuna erikseen); toisen tyyppinen asettelu toimisi paremmin ns. höyryristikoilla
  • Piilis – 10 – erittäin hyvä ratkoa (Piilis= piilosana); toisen tyyppinen asettelu toimisi paremmin piiliksillä
  • Kääntis – 10 – erittäin hyvä ratkoa (Kääntis = ns. sisään ja ulos -tehtävä, jossa sanat menevät toisiaan kohti alusta loppuun ja lopusta alkuun päin)
  • Kovis – 6 – ristikko on siedettävästi ratkottavissa, mutta kuva jää hieman pieneksi ja epätarkaksi, sillä kuva kannattaa leikata niin, että alapuolelle jää selvästi tilaa; isonnettuna kuva näyttää erittäin rumalta ja laatutaso putoaa välttäväksi
  • Mantan valinta viikonvaihteeksi – 5 – kuva jää selkeästi epätarkaksi, mutta ristikko on tulostettuna ratkottavissa; kuva kannattaa leikata niin, että alapuolelle jää hieman tilaa, sillä isonnettuna kuva näyttää erittäin rumalta
  • Pehmis – 4 – käyttökelvoton, sillä vihjeistä ei saa selvää (Pehmis = helppo ristikko)
  • Pääsiäisristikko – 4 – käyttökelvoton, sillä vihjeistä ei saa selvää

iPad 9,7:n avulla kaikista ristikoista saisi kiitettävästi tai ainakin välttävästi ratkottavan ristikon. Tarkempi analyysi on piirrosohjelmalla ratkomisen yhteydessä.

Paluu sivulle Artikkelit | IS Extra pääartikkeli