Sivun sisältö:
- Yleistä
- Ohjelmaan sisälle pääsy, kuvien tuonti ja toisten auttaminen
- Käyttöliittymän hallinta
- Magman käyttö ristikon laadinnassa
Yleistä
Magma on kaikissa laitteissa nettiselaimella toimiva piirrosohjelma, joka soveltuu varsin hyvin ristikoiden ratkontaan ja ristikoissa auttamiseen. Sen kautta voi olla toisten ratkojien kanssa yhteydessä tsätillä tai juttelemalla. Ohjelmasta on olemassa myös erillinen Android-ohjelma.
Ohjelman käyttämisestä on myös n. 7,5 min. video. Suurenna video koko ruudun kokoiseksi, jotta yksityiskohdista saa selvän. Kosketusnäytöllä pidä laite pystysuunnassa.
Ohjelmaan sisälle pääsy, kuvien tuonti ja toisten auttaminen
Alla kuva ratkontatilanteesta omasta ristikostani em. asioihin liittyvien ohjeiden kera.
1. Kirjaudu ohjelmaan esim Google-tilillä (tai kerran ilman kirjautumista ja määritä nimimerkki – toisella kerralla pitää kirjautua).
Jos et halua Google-tilisi (tai jonkun muun tilin) nimimerkkiä esille, vaihda nimi (ja tarvittaessa myös avatar) asetuksista (User settings). Oletusavattareksi tulee jokin eläinhahmo.
2. Tuo ongelmallinen ristikko Magmaan.
Voit tuoda kuvan useimmissa tapauksissa aloitussivulta löytyvästä alla olevassa kuvassa ympyröimästäni kohdasta.
- Jos kyse on paperiristikosta, ota kuva mieluiten skannerilla kuin valokuvaamalla ristikko. Pyri saamaan mahdollisimman siisti lopputulos ja sellainen kuva, jossa ristikko on mahdollisimman suorakaiteen muotoinen. Ohjelmalla ei voi korjata vääristymiä (ne voi Poistaa ibixPaintX-ohjelmalla; katso YouTube-video). Muutamia tarkentavia ohjeita kuvien tuomiseen.
- Voit leikata kuvasta ylimääräisen Magmassa, mutta on suositeltavaa, että kuvan leikkaa ja skaalaa ensin. Jos Magmassa leikkaa, ohjelma pitää muistissa alkuperäisen koon. Jos laitteessa ei ole riittävästi muistia, kuvan käsittely saattaa olla hidasta.
- Jos haluat pienentää kuvaa, kuvan saa automaattisesti pienennettyä, mikäli ensin määrittää kuvalle koon (Landscape/Vertical tai Custom drawing suositeltava maks. n. 2500x1600px tai 1600x2500px). Tämän jälkeen ristikkokuvan voi tuoda jälkikäteen ohjelmaan Paste file -toiminnolla (toinen kuva tämän kohdan jälkeen). Ohjelma skaalaa tällöin tuodun ristikkokuvan niin, että se mahtuu kokonaan sille varattuun tilaan.
- Jos kyse on nettiristikosta, ota kuvaruutukopio, jossa ristikko näkyy riittävän isona. Voit kuvaruutukopiosta heti liiat pois, mutta leikkauksen voi tehdä jälkikäteenkin.
2. Kutsu katsomaan ristikkoa. Siihen on seuraavat tiet:
- Kopioi ohjelman oikeasta yläkulmasta löytyvällä Invite-toiminnolla sivun osoite (ks. kuva tämän kohdan alapuolella). Liitä linkki johonkin viestintävälineeseen.
- Voit lähettää kutsun suoraan ohjelmasta kohdasta Share drawing link. Magma lisää automaattisesti otsikon ja tarvittavan www-osoitteen.
4. Sovi jotain kautta kellonaika, jolloin avataan äänipuhelu tai tsätti (niiden avaamiseksi on alapuolella olevan kuvan näköiset ikonit). Kumpikin avaa sitten samaan aikaan saman ristikon.
Jos kuvan leikkaa Magmassa, pitää muuttaa oletusasetusta. Oletuksena magma leikkaa alkuperäisen kuvan mitta suhteiden mukaan. Oikeanpuoleisesta valikosta pitää preset-asetus muuttaa arvoon No preset.
Lopuksi muutos pitää hyväksyä Apply-painikkeella.
Ohjelmasta näkyy, milloin voi käydä keskustelua jonkin muun kanssa. Silloin kun ruudun oikeanpuoleisessa yläkulmassa näkyy oman avattaresi vasemmalla puolella jonkun toisen henkilön avatar, voit tsättäillä tai puhella hänen kanssaan. Mahdollinen tsättäily voisi näyttää alla olevan alemman kuvan kaltaiselta.
Huomautus. Kun kuva avataan, se saattaa olla näytöllä niin, että se ei näy kokonaan. Kosketusnäytöllä voi kahden sormen avulla zoomata, siirrellä ja pyörittää kuvaa helposti. Kosketusnäytöttömällä tietokoneella nämä toimet vaativat erityistoimenpiteiden käyttöä. Siirtely on näistä tärkein ja se löytyy vasemmasta yläkulmasta (alla on esillä myös zoomaus-painike).
Tsätissä ei voi jättää toisen poissa ollessa kommentteja, sillä ne eivät siinä säily. Tsätti on vain live-tilanteita varten.
Voit luoda kuitenkin säilyvän kommentin. Kommentointia voi käyttää tsättäämiseen, joka säilyy seuraaviin istuntoihin. Laitettua kommenttia voi kommentoida jatkokommenteilla.
Vasemmasta alareunasta löytyy kommentointitoiminto (jos painikkeessa on numero, se kertoo kuinka monta kommenttia on annettu).
Tein kännykällä testimielessä kaksi kommenttia. Klikkasin johonkin kohtaa ristikkoa, jolloin sain esille kommentointilaatikon, johon kirjoitin jotain. Huom. Kommentteja ei pidä laittaa kovin alas, sillä kommentointilaatikko voi jäädä virtuaalinäppäimistön alle.
Kun kommenttien näyttö aktivoidaan, kuvan päälle tulee kommenttien antaneiden avattaret. Jos jotain avatarta klikkaa, näkyy kommentin sisältö (samalla ohjelma kehystää kommentin kirjoittajan avattaren punaisella). Kommenttia voi kommentoida omalla jatkokommentilla.
Jos kommenttien määrä on isompi kuin ennen, tietää, että kuvaa on kommentoitu. Jos uudet kommentit eivät näy, päivitä näyttö.
Kommentit saa auki myös muulloin kuin uusien kommenttien luonti aktivoituna. Silloin kommentit näkyvät pieninä pallukoina. Pallukkaa klikkaamalla tulee esille sekä kommentin kirjoittajan kehystetty avatar että itse kommentti aivan samaan tapaan kuin kommenttien luonti aktivoituna, mutta vain avatun kommentin yhteydessä näkyy pallukan sijaan avatar.
Jos joku vastaa kommenttiin, kommenttipallukan keskusta muuttuu punaiseksi (yllä oikeanpuoleinen kuva). Jos ei ole paikalla heti vastaamassa, ohjelma lähettää kirjautuneelle kuvan omistajalle s-postlla viestin, että kommenttiin on annettu jatkokommentti. Näin kuvan omistaja tietää, milloin kannattaa palata ristikon pariin. Muille kuin kuvan omistajalle ei tule viestiä uudesta kommentista.
Toiminto on sikäli turvallinen, että alkuperäisen kuvan lähettäjä näkee kuinka monta henkilöä kuvaa on katsonut. Jos kuvaan on tullut ei-toivottuja kerroksia, kuvan omistaja voi ne poistaa. Jos kuvaa on katsonut henkilöitä, joita ei ole kutsunut, kuvan voi poistaa ja lähettää toivotuille henkilöille kutsun uuteen kuvaan.
Jotta toivotut henkilöt olisivat tunnistettavissa, olisi hyvä käyttää tunnistettavaa nimimerkkiä.
Jos haluaa puhella toisen kanssa, se hoituu seuraavasti. Mene näytön oikeaan reunaa ja klikkaa luurikuvaa.
Kun olet sitä klikannut, muuttuu kohta tämän näköiseksi:
Jos joudut pakosta menemään muualle, voi mykistää mikrofonin ja kaiuttimen keskustelua sulkematta. Yhteydenottosi näkyy näytön oikeassa yläreunassa.
Oletetaan, että sinun avattaresi on krokotiili ja haluaisit jutella panda-avattaren omaavan kaverisi kanssa. Sinulla näkyy vihreä luurin kuva, mutta ei kaverillasi. Hänellä näkyy tässä vaiheessa tämän näköinen luurin kuva:
Tuossa tilanteessa kaverisi tulee painaa luuria. Kun joku soittaa kännykällä, pitää hyväksyä soitto – niin Magmassakin tulee toimia! Soiton hyväksymisen jälkeen myös kaverillesi tulee sivun yläreunaan avatar-kuvaan vihreä luuri-ikoni. Kaikki osallistujat, joiden avattariin tulee vihreä pieni luuri-ikoni, voivat osallistua keskusteluun puhumalla.
Kaikilla keskusteluun mahdollisesti osallistuvilla luuri on punainen.
Kun siitä painat, voit omalta osaltasi lopettaa puhelun – niinhän teet puhelimellakin. Sinun oikean yläkulman avattarestasi häviää samalla vihreä luuri-ikoni.
Ilmaisversiossa on kuitenkin rajoitteita. llmaisversio rajoittaa live-keskusteluja ja varsinkin äänipuheluiden enimmäiskestoa. Äänipuhelun kestoon törmäsin eräässä keskustelussa.
Puherajoitusta oi kiertää ainakin Whatsapp-sovelluksella. Whatsapp-puhelun voi jättää taustalle kun siirtyy Magmaan.
Huomasin rajoituksena myös kuvan laadun. Ohjelma saattaa tahallisesti hieman heikentää kuvan laatua. Se yleensä riittää melko hyvin ristikoiden ratkontaan.
Kun ristikko on ratkottu, kukin voi ottaa tallenteen. Tallennus löytyy kuvaikonin alaisuudesta kuten aiemmin käsitelty Share drawing link -toiminto.
Downlod tallentaa laitteen Tallennus/Download-hakemistoon PNG-muodossa. Export-toiminnolla voi valita JPG-formaatin.
Käyttöliittymän hallinta
Alla on video, jossa on esillä keskeiset asiat.
Videolla kerron kirjoitustavastani. Kirjoittaa voi myös useammin viivoin. Alla vertailu tapojen välillä.
Virheellisten ratkaisusanojen kumittamisen jälkeen oikean ratkaisun voi nyt kirjoittaa näppäimistöllä. Kirjainkoko pitää muuttaa (sekä oletusteksti poistaa).
Alla on 68px suuruista tekstiä, jonka olen sovittanut ruutuihin lisäämällä välilyöntejä. Kirjaimet eivät tulleet keskelle ruutua, sillä en säätänyt kirjainväliä.
Sillä saa alla olevaan ristikkoon sopivan välin myös pystysuoraan menevälle tekstille. Tekstilaatikon jälkikäteen muuttaminen on hieman hankalaa.
Sovellus vaatii vähän perehtymistä ja ohjelmassa on ristikon ratkontaan turhan paljon ominaisuuksia. Käyttöliittymässä on oletuksena liikaa ominaisuuksia esillä, mutta tarpeettomasti esillä olevia ominaisuuksia voi piilottaa.
Alla kuva ratkontatilanteesta omasta ristikostani käyttöliittymään liittyvien ohjeiden kera (kuvan oton jälkeen ohjelmaan lisätty tekstityökalu ei ole mukana).
Sopiva kynän/pensselin ja kumin paksuus on syytä kokeilla sen jälkeen kun on hakenut ristikon ohjelmaan. Itse käytän pensseliä, sillä sen avulla saan kauniimman jäljen.
Kohdassa ”size” on ruksi, jolla voi vaikuttaa säädön vaikutuskertoimeen (vaihtoehdot ovat 0.1, 1.0 tai 5.0 ja niitä voi vaihtaa klikkaamalla ruksia tarvittaessa useampaankin kertaan). Kerroin vaikuttaa säädön tarkkuuteen ja sen ääriarvoihin. Kertoimella 0,1 saa tarkimmin ja helpoimmin määriteltyä kynän/pensselin koon.
Kynille, pesseleille ja kumeille voi tehdä useita esivalintoja erilaisia käyttötarkoituksia varten. Isoille kumeille kerroin 1.0 on käyttökelpoisin valinta.
Kynän tai pensselin jälkeä ei ole välttämätön kumittaa, jos välittömästi peruu kirjoitetun teksti. Myös kumituksen voi perua. Poistetut kirjaimet tai kumitukset voi välittömästi myös palauttaa.
Oikean puolen näkymää voi asetuksista hieman yksinkertaistaa valitsemalla Simple mode:
Jos klikkaa kohtaa Brush list, listan voi poistaa kokonaan näkyvistä, joka antaa kerroksille entistä enemmän tilaa (tekstin vasemmalla puolella oleva valintamerkki poistuu tällöin näkyvistä).
Kohta ”Two colums” siirtää laitetta vaakasuuntaan käytettäessä kerrokset omaan sarakkeeseen. Se on välttämätöntä ainakin tablet-laitteessa, jotta kerroksia voi vaihtaa. Oikea palkki vie tällöin paljon tilaa.
Käyttöliittymä kannattaa piilottaa välillä kokonaan sitä käytettäessä (käsittelen piilotusta edempänä).
Magman suunnittelijat ovat ottaneet huomioon esittämiäni toiveita. Käyttöliittymään on lisätty oikea reunan työkaluille Super simple mode. Siinä työkalujen väri (koskee esim. sivellintä), työkalujen ominaisuuksien (kuten siveltimen paksuus), kerrosten toiminnot on pienenä palkkina, josta voi avata tarvittavan toiminnon näkyviin. Yläpalkin saa siitä myös piiloon palkin alareunassa olevaa nuolta käyttäen. Tämä on hyvä kompromissi käyttöliittymän täyden piilottamisen ja sen esillä pitämisen välillä.
Super simple mode näyttää yksinkertaisimmillaan tältä (vasemman puolen palkin sisältöön ei voi vaikuttaa vaan siihen on valittu tietyt työkalut. Lisävalikosta saa muutaman työkalun, mutta kaikki työkalut eivät ole käytettävissä.
Myös vasenta puolta voi yksinkertaistaa toiminnolla Customize toolbar. (ei koske Super simple mode -asetusta). Vasemmalle voi jättää suoraan näkyviin vain tarpeelliset työkalut. Loput tulevat sitten lisävalikosta.
Käyttöliittymän voi myös kokonaan piilottaa. Kosketusnäytöllä piilotuksen voi määrittää kohdasta Application settings.
Siinä kohta Touch liittyy kosketusnäyttöön.
Käyttöliittymän piiloutumisen voi määritellä esim. niin, että kolmen sormen eleissä (Three finges gestures) kosketus (tap) piilottaa ja paljastaa käyttöliittymän.
Kun klikkaa kohtas ”tap'” saa seuraavanlaisen valikon:
Jos haluaa nähdä näytöllä vain ristikon, pitää Magma laittaa ensin kokoruututilaan (Full screen).
Tällöin sekä selaimen että laitteen käyttöliittymät piiloutuvat. Kun tämän jälkeen piilottaa Magman käyttöliittymän, näytöllä on vain ristikko vaalean harmaalla taustalla. Alla on pienetty näyttöruudun kuva, joka osoittaa, että koko näyttöruutu on käytössä ilman ainuttakaan käyttöliittymäelementtiä. Ristikon voi zoomata aivan näyttöruudun täyttäen niin, ettei harmaata taustaakaan näy.
Alla video, jossa näytän, miten käyttöliittymän piilotus toimii. Siinä tuon esille myös muutamia muita käyttöliittymään liittyviä seikkoja.
Joillakin tablet-laitteilla kosketuseleet eivät toimi, jolloin Magman käyttöliittymää ei saa piiloon. Tällöin hyvä vaihtoehto on Super simple mode.
Tietokoneella vastaavan toiminnon saa laitettua päälle kohdasta Shortcuts.
Viimeisenä kohtana avautuvassa valikossa on käyttöliittymän piilotus/paljastus. Plus-merkin painamisen jälkeen pitää määritellä näppäinyhdistelmä.
Kun kaikki käyttöliittymät ovat kokonaan piilossa, sormin piirtämällä ratkonta muistuttaa hyvin paljon perinteistä paperiratkontaa. Jos joutuu kumittamaan, Magman käyttöliittymä täytyy välillä ottaa esille.
Kun kaikki käyttöliittymät ovat piilossa haittana on, että jos haluaa siirtyä toiselle www-sivulle, kokoruututilasta pitää poistua ensin palauttamalla näkyviin Magman käyttöliittymä. Sen jälkeen pitää vielä poistua kokoruututilasta. Laitteen käyttöliittymän saa kosketusnäytöllä väliaikaisesti esille vetäisemällä sormella laitteen yläreunasta alaspäin, joten ohjelmasta toiseen voi siirtyä.
Magmaa ei siksi ole ehkä järkevää käyttää kokoruutunäyttötilassa. Jos vain Magman käyttöliittymän piilottaa, on helppo siirtyä toisille verkkosivuille ja on helpompi siirtyä toisiin ohjelmiin. Alla kuva laitteestani laitteen ja selaimen käyttöliittymät esillä.
Magmasta on erillinen sovellus, jossa käytännön missään tilanteessa ei ole esillä selaimen käyttöliittymä. Www-sivuille siirtyminen edellyttää sovelluksesta toiseen siirtymistä. Uusimmissa Android-versioissa alapalkin avula voi siirtyä helposti sovelluksesta toiseen.
Ohjelmalla voi luoda animaatioita, mikäli ostaa maksullinen lisenssin, jolla voi poistaa ruutujen lukumäärärajoituksen. Ilmaiseksi voi käyttää enintään neljää ruutua. Ristikoita voi käsitellä animaatiotarkoituksiin luoduissa useissa filmiruuduissa. Filmiruutuja voi käyttää myös muistiinpanojen tekemiseen. Alla on ristikko- ja muistiinpanoruudun vaihtaminen:
Kuten videolla toin esille, ominaisuus ei ole muistikirjakäyttöön kovin näppärä, koska sitä pitää avata ja sulkea sekä vaihdella ristikon ja muistikirjan välillä. Käyttöliittymä täytyy myös olla esillä, jotta filmiruutuja voi vaihdella. Parempi vaihtoehto on laittaa uuteen välilehteen erillinen muistikirjasivu.
Kimpparantonta onnistuu hyvin. Jos lataa tyhjän ristikon ensin ja ottaa siitä kopioita animaatiotoiminnolla, voi aluksi kukin kimpan jäsen yrittää yksin ratkoa ristikkoa. Jos ei saa yksin, voi katsoa, miten kaveri on ratkonut. Yksi ristikko voisi olla kimpan yhteinen. Jos haluaa kilpailla toisten kanssa, ilmaisversiossa osallistujia voi enimmillään olla neljä (tällöin ei ole yhteistä ristikkoa).
Muistakaa laittaa aina ratkonnalle oma kerros, ettei ristikko mene pilalle!
Minusta piirtämällä ristikoiden ratkonta on joissakin suhteissa kivempi kuin ristikon ratkonta suoraan näköislehteen. Vaatiihan se vähän opettelua sekä sopivan laitteen. Pöytätietokoneella tai tavanomaisella läppärillä piirtämällä ratkomisesta ei tule oikein mitään ja kirjoittaminenkin tekstityökalullakin on työlästä. Kännykkä on ratkontaan turhan pieni. Kosketusnäytöllinen läppäri laitteen taakse taitettavalla/irrotettavalla näppäimistöllä tai tablet-laite on paras työkalu ratkaisusanojen laittamiseen.
Magman käyttö ristikon laadinnassa
Magmaa voi käyttää ristikon luonnosteluun. Luonnostellessa ruudut, joihin ei tule ratkaisusanoja, voi väliaikaisesti maalata. Jotta maalaaminen onnistuu, on syyt määrittää maaliämpäri oikein. Kohtaan tolerance on hyvä laittaa korkea arvo. Alla omat asetukseni.
Magmassa tekstin lisäys on sen verran kankeaa, että lopullinen ristikon kasaus kannattaa tehdä muulla ohjelmalla. Kun hahmottelee Magmassa, voi sanojen etsintätyökalut laittaa viereisiin välilehtiin. Aputyökalut ovat paremmin käsillä kuin erillisohjelmaa käytettäessä
Sivuun liittyvät keskustelut foorumisivustolla:
- Ristikoissa auttaminen (tässä käsittelen sitä, miten minuun voi olla yksityisesti yhteydessä Magman välityksellä).
- Ristikon ratkonta kännykällä Magma-sovelluksella/virtuaalinäppäimistöllä.
- Netissä ratkottavien ristikoiden teknisestä toteuttamisesta.
- Kimpparatkontaa ja -laadintaa Magmalla.
Yhdistä näiden avulla:
Sulje lisäikkuna