Luonnostelu

Paluu sivulle: Artikkelit |Piirtäminen, maalaaminen ja animaatiot

Kyseessä on yksinkertainen piirrosohjelma, jossa on kuitenkin kerroksien käytt mahdollisuus. Piirtämis-/maalaamistyökaluvalikoima on melko suppea, joten ohjelma ei mielestäni ole tästä syystä kovin hyvä tietokonetaideohjelmaksi.

Ohjelmalla voi piirtämisen aloittaa tuomalla kuvan. Myös jälkikäteen kuvan tuominen ohjelmaan on helppoa. Tehtävän vaihto on suhteellisen helppoa. Tehtävää vaihdettaessa ohjelma ei automaattisesti tallenna käsiteltyä kuvaa, kuten ibisPaint X.

Valokuvankäsittelyominaisuuksia ohjelmassa on vähän: läpinäkyvyys, sävy ja värikylläisyys, leikkaus ja peilikuva.

Kuvioiden tekoon on aputyökaluna ellipsi. Muita työkaluja ovat viivain, symmetria ja valinta. Ohjelmaan saa valmiita objekteja, joista ohjelma käyttää nimitystä ”tarra”.

Mielestäni ohjelma soveltuu lähinnä lasten piirrosohjelmaksi, mutta joidenkin toimintojen käyttämiseksi lapsi voi tarvita aikuisen apua. Aikuinenkin tosin voi tarrojen luoda helposti lapsekkaita pilakuvia lisäämällä valokuvaan erilaisia valmisobjekteja. Soveltuu siten mainiosti nettionnittelukorttien tekoon. Alla on esimerkkikuva (väritin taustan ja pehmensin kuvaa ibisPaint X:llä).

Onnittelukortti koiralle
Onnittelukortti koiralle

Käyttöliittymä ei vie ruudulta paljon tilaa ja sen saa piilotettua. Käyttöliittymän suurin vajaus on se, että kynän vaihtaminen kumiin on hankalaa, sillä kumi tulee vaihtaa kynän tai muun piirtämis/maalaamistyökalun tilalle avaamalla valikon.

Kuvakaappaus ohjelmasta nimeltä "Luonnostelu"

Yllä kuvakaappaus ohjelmasta nimeltä ”Luonnostelu”. Kuvasta käy ilmi, miten kynän ja kumin voi vaihtaa toistensa tilalle ja miten käyttöliittymän voi piilottaa.

Mikäli piirtelyssä kumin tarve on vähäinen, hidas kumin ja kynän vaihto ja siinä mielessä huono käytettävyys ei juuri haittaa. Piirrettäessähän yleensä halutaan luoda uusiksi viimeksi tehty toiminto, mikä on tässäkin ohjelmassa helppoa.

Tietokonetaideohjelmassa saisi olla ilman valikon avaamista esillä valikoima piirtämis- ja maalaamistyökaluja sekä perussäätimet, joten ohjelma ei ole tässäkään suhteessa hyvä tietokonetaideohjelma.

Käyttämälläni laitteella ilmaisversiossa näytön maksimiresoluutio on 1280x800px. Täysversion hinta on 1,09 €/ kuukausi. Täysversion hankkiminen ei juuri tuonut parannusta. Ohjelma otti kuvat sisäänsä tällöinkin korkeintaan näytön resoluutiolla 1280x800px. Täysversiossa kuvakokoa pystyi laitteellani säätämään 2,3 megapikselin rajoissa esim. kokoon 1600x1440px. Jos käytti esim. 1600x1440px kuvapohjaa siihen jälkikäteen tuotu kuva tuli pienennettynä eli todennäköisesti 1280x800px kokoisena.

Maksimi kuvakoko oli siten melko vaatimaton. Tosin maksimi kuvakoko saattaa olla laiteriippuvainen ja ohjelma saattaa käyttäytyä toisella laitteella eri lailla. Ilmaisversionkin tukema resoluutio riittää nettipiirrosten tekemiseen.

En katso lisenssin hankkimista kovin mielekkääksi. N. 6 €/ vuosi saa huomattavasti kehittyneempiä piirros-/maalausohjelmia. Ohjelma on mielekäs vain, jos laitteen kapasiteetti on niin hidas, etteivät kehittyneemmät ohjelmat toimi jouheasti ja tarkoituksena on vain nopeasti tehdä piirrosmuistiinpanoja tai pilakuvia/koomisia onnittelukortteja. Täysversion mukana saa käyttöönsä laajemman kokoelman tarroja, jolloin hupikorttien luonti monipuollistuu.

Muu käyttö

Koska valokuvan saa suoraan tuotua ohjelmaan, sitä voi käyttää netissä käytettävien kuvien pienimuotoiseen retusointiin. Koska ohjelmaan ei voi tuoda pikselikooltaan kovin suuria kuvia, tavanomaiseen valokuvan käsittelyyn ohjelmasta ei ole.

pikavaihtopainike

Ohjelma ei sovellu hyvin ristikoiden ratkontaan, sillä kumin ja kynän vaihtoja tarvitaan ristikoiden ratkonnassa usein. Itse asiassa ohjelma olisi käyttöliittymän suhteen ristikoiden ratkontaan täyden kympin veroinen, jos kumin/kynän vaihtoon olisi samanlainen pikavaihtopainike kuin ibisPaint X:ssä.

Ohjelman tukema resoluutio ei aina riitä riittävän hyvänlaatuisen kuvan saamiseksi ristikoista piirrosohjelmalla ratkottavaksi. Ristikoille, joille resoluutio on riittävä, katson ohjelman olevan kuitenkin toiseksi paras vaihtoehto ristikoiden ratkontaan. Resoluutio- ja kumittamisongelmien vuoksi suosittelen ristikoiden ratkontaan ibisPaintX:ää.

Paluu sivulle: Artikkelit |Piirtäminen, maalaaminen ja animaatiot

Ongelmat, jotka kaipaavat ratkaisua/lisäselvitystä:

  • Kaipaisin tietoa siitä, toisiko esim. iPad 9,7 tai sitä tarkemman näytön omaavat laitteet parannusta resoluutioon.

Sivuun liittyvät keskustelut foorumissa: