Sivun sisältö:

 1. Yleistä.
 2. Ei ennestään Gravatar-tiliä.
 3. Paikallinen avatar.
 4. Kuvan vaihto Gravatar-palvelussa.

Yleistä

Käyttäjän tunnuskuva, josta tässä ohjelmassa käytetään nimitystä ”profiilikuva” muodostetaan automaattisesti sähköpostiosoitteen perusteella. Kansainvälisesti kuvasta käytetään nimitystä ”avatar”, jota myös eräät foorumisivustot käyttävät. Käytän tällä sivustolla samaa nimitystä, jonka myös Kielitoimiston sanakirja tuntee (se tosin merkitsee sanan punaisella eli ei-suositeltavana sanana). Tällä sivustolla avatartyyppi on humoristinen Wavatar. Jos automaattisesti tullut avatar on sellainen, josta ei voi tykätä, sen voi vaihtaa.

Vaiheet ovat erilaisia riippuen siitä, onko ennestään Gravatar-palvelussa itse määritelty kuva vai ei.

Erittäin suuri apu onnistuneeseen avattaren vaihtoon, on  Vivaldi-selaimen käyttö. Ennen kuin alat vaihtamaan avatartasi, suosittelen lukemaan ohjeet Vivaldi-selaimen käyttöön.

Ei ennestään Gravatar-tiliä

WordPress käyttää  Gravatar-palvelua avatar-kuvien tarjoajana. Gravatar-palvelussa voi liittää kuvan myös WordPress.com-tiliin, mutta se ei ymmärtääkseni ole välttämätöntä.

Riittää että menee Gravatar-palveluun ja luo siinä Gravatar-tilin. Kun olet luonut Gravatar-tilin, voit katsoa jatko-ohjeistuksen kohdasta Kuvan vaihto.

Gravatar-palvelun kautta voi avatar-kuvan vaihtaa myös henkilö, joka ei ole kirjautunut sivustolle. S-postiosoitteen tulee tällöin olla oikea s-postiosoite, sillä Gravatar-palvelusta tulee s-postin varmistuspyyntö.

Kun luot s-postitilillesi avattaren, avatarkuva vaihtuu automaattisesti tällä sivustolla kuten myös kaikilla muilla sivustoilla, jotka käyttävät Gravatar-palvelua. Kuvan voi jatkossa vaihtaa Gravatar-palvelussa.

Koska minulla on olemassa oleva Gravatar-tili, en voi opastaa gravatar-tilin luomista. Kohdassa Kuvan vaihto Gravatar-palvelussa on ohje, miten siellä toimitaan.

Paikallinen avatar

Loin kirjautuneille käyttäjille mahdollisuuden vain tällä sivustolla käytettävän eli paikallisen avattaren käyttöön.  Se korvaa automaattisesti s-postiosoitteen perusteella luodun avattaren.

Alla on vaiheet, miten voi määrittää oman avattaren:

 1. Kun ollaan foorumin säielistauksissa, kirjautuneilla käyttijlle on painike ”Muokkaa profiiliasi”.
 2. Avautuvalla sivulla on nykyisen avatar-kuvan alapuolella kohta ”Muokkaa”.
 3. Siitä pääsee muokkaamaan oman profiilin tietoja. Sivun loppupuolelta löytyy seuraava kohta:.
 4. Kohdan ”Choose image/Vaihda kuva” pääsee hakemaan omalta laitteelta halutun kuvan (käänsin painikkeden tekstit suomeksi). Klikkaa seuraavaksi ”Valitse tiedostot” -painiketta.
 5. Kuva tallennetaan tämän sivuston mediakirjastoon. Kun painaa ”Valitse”, se tulee käyttöön.
 6. Valinnan voi perua ”Undo/Peruuta”-painikkeella.

Huomaa, että kuva on nähtävissäni mediakirjastossa. Jos haluat, voit pyytää sen poistamista.

Kuvan vaihto Gravatar-palvelussa

 1. Gravatar-palvelussa klikataan yläpalkista  ”My Gravatars”.
 2. Näin päästään sivulle, jolla voi vaihtaa joko olemassa olevan kuvan tai uuden (vastaa aiemmassa tilanteessa kohtaa 10 eli kuusi välivaihetta jää pois). Koska luodaan tili toiselle s-postille pitää valita ”Pick new image”.
 3. Sitten tulee uusi laatikko, josta pitää valita, mistä kuva haetaan. Jos valitsee ”Upload new” pitää omalta tietokoneelta tai muulta laitteelta käydä hakemassa kuva (tätä en voi opastaa enempää).
 4. Sitten tulee uusi laatikko, joka näyttää, minkä niminen kuva on valittu. Lopuksi painetaan ”Seuraava”.
 5. Seuraavaksi kuvaa kehotetaan muokkaamaan ja pitää painaa ”Crop image”.
 6. Sitten pitää luokitella kuva ja painaa lopuksi ”Set Rating”.
 7. Sitten kysytään, missä kuvaa käytetään. Pitää ruksata, missä sitä käytetään ja painaa lopuksi ”Käytä valitun osoitteen kanssa”. (Jos ei ole ennestään kuin yksi Gravatar-tili, tässä on vain yksi vaihtoehto🙂

Tämän jälkeen uusi kuva on käytettävissä ja se tulee mukaasi kaikille  Gravatar-palvelua käyttäville sivustoille samaa s-postiosoitetta käytettäessä.  Toimii WordPressiin  liittyvien Akismet– ja VaultPress -palveluiden kanssa. WordPress-blogisivustojen lisäksi toimii ainakin Crowdsignal (ent. Polldaddy) blogisivustoilla.

Jos haluaa nähdä tällä sivustolla välittömän muutoksen, tulee palata välilehteen, jossa foorumisivusto sijaitsee ja ladata sivu uudestaan.

Huom. Voit vaihtaa myös puolisosi ja lastesi avattaren, kun lisäät heidän s-postiosoitteensa Gravatar-palveluun.

Monilla keskustelusivustoilla ei kuitenkaan voi käyttää Gravatar-palvelua, vaan kuva tulee hakea omalta palvelulta. Jos käyttää aina samaa kuvaa, voi perustellusti pitää avatarta aina gravattarena, vaikka kuva ei aina tule Gravatar-palvelun kautta.

Paluu pääohjesivulle.

Sivua voi kommentoida osastolla Muut aiheet.