Aihealueen sisältö:
- Muistilista kovisristikoiden oveluuksista (tällä sivulla)
- Muutamia termejä (tällä sivulla)
- Muistilistan taustatietoja
- Sanaleikit ja jaotelmat
- Sisäköt
- Kätköt
- Anagrammit
- Poistot ja lisäykset
- Lisäys/poisto merkitysmuutokset
- Toisesta suunnasta päin lukeminen
- Kirjainten vaihdot
- Kirjainten paikan vaihdot
- Skytismit
- Alun- tai lopun jättö paikoilleen
- Keksi sanan alku- tai loppuosa
- Viittaukset itse ristikkoon tai vihjeeseen
- Muiden vihjetyyppien lisäesimerkkejä
- Oveluusyhdistelmiä ja erikoisuuksia
- Piilosanat
Muistilista kovisristikoiden oveluuksista
Tässä on listattu 25 erilaista vihjeitystapaa, joista osalke on apusivut.
- Piilosanatehtäville tyypillinen sanaleikki (esim. ”homonyymivihje” ja ”kompa”) ja ns. ”jaotelma”. Esimerkit ovat omalla sivullaan.
- Reebusvihje. Kuva-arvoituksen tavoin kirjaimia, numeroita ja kuvia käyttäen esitetty vihje, esim. O100 > OSATA. O+100 > OSATA . (Sanaseppojen Sanaristikkotermistö). Lisäesimerkkejä.
- Piilosanatehtäville tyypillinen vihjetyyppi ”sisäkkö”, jossa toisen sanan sisään sijoitetaan toinen sana. Esimerkit ovat omalla sivullaan.
- Piilosanatehtäville tyypilliset kätköt. Esimerkit ovat omalla sivullaan.
- Anagrammit (ne ovat erityisen yleisiä piilosanatehtävissä). Esimerkit ovat omalla sivullaan.
- Poistot ja lisäykset, jossa vihjesanasta on poistettu tai lisätty kirjaimia. Esimerkit ovat omalla sivullaan.
- Katkaisut. Kuten yhdyssanavihjeet, mutta yksittäinen sana on katkaistu mielivaltaisesta kohdasta tai yhdyssana on katkaistu muusta kohdasta kuin yhdyssanan osien kohdalta, esim. LIU- > KUOVI (Brigitta Kalpa, IS Kovis). Lisäesimerkkejä.
- Lisäämällä tai poistamalla sanan alusta/lopusta vihjeen ilmaisemat kirjaimet/sana, merkitys muuttuu. Esimerkit ovat omalla sivullaan.
- Toisesta suunnasta päin lukeminen. Esimerkit ovat omalla sivullaan.
- Vaihdettu tietyssä paikassa oleva kirjain toiseksi tai vain tietty kirjain toiseksi. Esimerkit ovat omalla sivullaan.
- Kirjainten paikan vaihdot. Esimerkit ovat omalla sivullaan.
- Tavujen paikan vaihto, esim. NISOI > SUPER (Antti Skyttä, IS Kovis). Lähtösanat sanat ovat SOINI > PERSU. Lisäesimerkkejä.
- Ärrävika – sanassa r-kirjain vaihtuu l-kirjaimeksi. EI SUOLA > KIELO (HS suurristikko 2243). Lähtösanat ovat EI SUORA > KIERO. Lisäesimerkkejä.
- Ässävika – sanassa s-kirjain muutuu t-kirjaimeksi. TALLINEN > AULIT (Antti Skyttä, IS Kovis). S-vikaisen puhetta sanaparista SALLINEN > AULIS. Lisäesimerkkejä.
- Ääkköset – vokaalien ä ja ö tilalla on a ja o tai päinvastoin. MEIDAN TUNNUKSEMME > NISA (Antti Skyttä, IS Kovis). Meille nisäkkäille on tunnusmerkillistä imettäminen, jota varten tarvitaan nisä, mutta koska vihjeestäkin puuttuvat ä:n pisteet, niin ne puuttuvat myös ratkaisusanasta. Lisäesimerkkejä.
- Pidennetty vokaali, esim. KYYLLÄ > JEEP (Hannu Salokangas, Punainen Pelikaani). Lähtösanat ovat KYLLÄ > JEP. Lisäesimerkkejä.
- Alkukirjain/loppukirjain tai useampi jätetään paikoilleen, mutta sanojen loput /alut vaihtuvat. Esimerkit ovat omalla sivullaan.
- Possessiivisuffikseilla leikittely, esim. TANI! > OMATA (Antti Skyttä, IS Kovis). Vihje pitää lukea TA:NI > OMA TA > OMATA. Lisäesimerkkejä.
- Ns. skytismit (vaihdelmat), joissa ideana on se, että kerrotaan, mitä sanalle on tehty tai pitää hoksata, mitä siitä puuttuu. Esimerkit ovat omalla sivullaan.
- Looginen lisäys, esim. FA = F ja A eli F & A > F + ET + A > FETA (Hannu Salokangas, Punainen Pelikaani).
- Keksi sanan alku- tai loppuosa. Esimerkit ovat omalla sivullaan.
- Nimipäivävihjeet, esim. LYYLIT SILMÄN RUOKAA? > TUUKAT (Alf Simberg, Iisakin ristikot). Nimet ovat perättäin kalenterissa. Lisäesimerkkejä.
- Viittaukset itse ristikkoon tai vihjeeseen. Joskus ristikon laatija viittaa vihjeessä itseensä tai ristikkoon yleisesti. Esimerkit ovat omalla sivullaan.
- Viittaus ulkomaankieliseen nimeen, joka on suomennettu. VIINITALOSTA MIELEEN > AMYT (Antti Skyttä, IS Kovis). Viitataan Amy Winehouse -nimiseen entiseen laulajaan. Laulajan sukunimi on leikillisesti suomennettu. Lisäesimerkkejä.
- Viitaus sanan sisältämään kirjaimeen, esim. ABC > ALUNA (Pekka Joutsi, Suomen Kuvalehti). Alleviivattu kirjain on ALUN A ja kun kirjaimet laitetaan yhteen tulee sana ALUNA. Lisäesimerkkejä.
- Erikieliset osat vihjeissä tai ratkaisusanoissa, esim. JUUDASTA VÄHÄN PAREMPI! > EINO (Ilmo Juhani Liljeroos, IS Kovis). Sanat pitää jakaa osiin. JUUDASTA pitää lukea JUU/DA eli ”kyllä” suomeksi ja venäjäksi. Samaan tapaan EI pitää lukea EI/NO eli kieltosana suomeksi ja englanniksi. Lisäesimerkkejä.
- Korvaus. Ohjeen mukaan korvataan sanan osa toisella, jolloin saadaan asiaan liittyvä toinen sana, esim. TE JA HE YHTENÄ MAANSA > TEHERAN (Jari Keränen, IS Kovis). Jos TE + HE korvataan I:llä, saadaan I+RAN > IRAN. Teheran on maansa pääkaupunki, josta saadaan em. muunnoksella tietoon itse maa.
- Sanan osien vaihdot. Jos vaihdetaan jonkin sanan osat toisiin, saadaan synonyymi. URAANI VOISI OLLA EMA > URAANI = U (Erkki Vuokila,IS Kovis). Jos sanassa U korvataan kirjaimilla EMA, saadaan samaa tarkoittava sana HOKEMA. Lisäesimerkkejä.
- Tahallisesti oudot ratkaisusanat. Esimerkit ovat omalla sivullaan.
Muutamia termejä:
- Kätkö: ratkaisusana löytyy vihjeen sisältä; voi olla nyös käänteinen eli löytyy oikealta vasemmalle luettaessa.
- Sisäkkö: sanan sisään sijoitetaan toisia sanoja tai lyhenteitä; vihjeessä voidaan myös kertoa ensin sisälle tuleva sana, jonka ympärille laitetaan muita sanoja.
- Jaotelma: ratkaisusana on jaettu osiin, joista koostetaan lopullinen ratkaisusana.
Jos olen selittänyt jonkun vihjeen väärin, toivon oikaisua! Sivusta voi keskustella säikeessä Kovisristikoiden oveluudet.
Yhdistä näiden avulla:
Sulje lisäikkuna