Tyyppi: Yleiskeskustelu
Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #25850 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Huomioin arvoisia suoraan nettiin ratkottavia ristikoita muutamia. Tässä säikeessä voi keskustella niiden toteutusten toimivuudesta ja käytännöllisyydestä. Koska itse hyödynnän netissä ratkottavia ristikoita tablet-laitteella, kommentoin toimivuutta vain kosketusnäyttölaitteilla.

  Netissä ratkottavat ristikot ovat tulleet esille Sanarisin johtajan Erkki Vuokilan haastattelussa Ylen Aamu -ohjelmassa ja sitä käsittelevän podcastin nimi on Vieläkö sanaristikot pitävät pintansa digimaailmassa. Kommentoin Vuokilan haastattelua enemmän säikeessä Ristikoiden ratkonta tablet-laitteella.

  Asiaan liityy artikkelit Suoraan netissä ratkottavat ristikot ja niiden toimivuus ja Netin ilmaisristikoita.

  Sanarisin Ristikkoarkisto (esim.).

  Hyvää on se, että käytetään suhteellisen vähän tilaa vievää virtuaalinäppäimistöä. Käyttöliittymässä on kuitenkin muita tilaa vieviä elementtejä, jotka olisi kiva saada väkiaikaisesti piilotettua.

  Sovelluksessa voi myös tarkistaa, onko ristikko ratkottu oikein. Palkintoristikoiden kohdalla niin voi tehdä vasta palkintokilpailuun osallistumisajan umpeuduttua. Palkintokisaristikot ovat varsin helppoja. Osa ristikoista löytyy myös muista nettiristikoita sisältävistä ratkaisuista.

  Palkintoristikoiden kohdalla voi myös lähettää vastauksen eteenpäin. Periaatteessa Sanarisin maksun taakse laitettava nettiristikot voisivat olla vaihtoehto perinteisille ristikkolehdille. Ratkaisun ylläpito saattaisi kuitenkin olla aivan liian työlästä. En usko, että tämän pohjalta voitaisiin luoda digitaalinen ristikkolehti.

  Ongelmaksi voisi koitua erikoisristikot (tavu-, ositteluristikko ja esim. Punaisen Pelikaanin tehtävä ”Käärme”).

  Sanarisin johtaja on  Ylen Aamu -ohjelmassa kertonut, että hän kokee ansainta logiikan hankalana. Tulkitsen asian niin, että hänellä tuskin ainakaan juuri tällä hetkellä on ajatusta julkaista digitaalisia ristikkolehtiä – tulevaisuuden hän jätti kyllä avoimeksi. Ainakaan kovin pian Sanarisilta ei ole odotettavissa digitaalisia ristikkolehtiä.

  Lehtiluukku-palvelun lehdet, joista osa on ilmaisia (esim.; ristikko on sivulla 15).

  Mielestäni tämä on toteutukseltaan miellyttävin. Sovelluksen oma virtuaalinäppäimistö on juuri sopivan kokoinen. Puutteena on Š- ja Ü-kirjainten puuttuminen.

  Kirjastojen käyttämä lehdenlukuohjelma ePress/eMagz on tämän kanssa lähes identtinen, joten Lehtiluukku-palvelun lehdestä saa kuvan, miten ristikoiden ratkonta digilehteen toimii kirjaston käyttämässä lehdenlukusovelluksessa (toki myös toisin päin eli kun ratkoo kirjaston lukuohjelmalla, saa käsityksen, miten ristikoiden ratkonta suoraan digilehteen toimii Lehtiluukku-palvelussa).

  Digitaalisen ristikkolehden toteuttamiseen Lehtiluukku-palvelu saattaisi olla hyvinkin helposti käyttöön otettavissa. Sovellus tunnistaa automaattisesti suorakaiteen muotoiset ristikot, joissa on neliömäiset ruudut. Lehtiluukku tarjoaa maksusysteemin, joten jos vaikka Kolmiokirja haluaisi tuottaa Iisakin ristikoita digimuodossa, se saattaisi olla hyvinkin pienellä vaivalla toteutettavissa.

  Ongelmana tässäkin erikoisristikot. Samaan ruutuun ei voi kirjoittaa useampaa kirjainta eikä ratkaisu tue erikoisristikkoja, joita ei voi automaattisesti tunnistaa. Erikoisristikoille pitäisi upottaa oma sovellus, jos ne haluttaisiin ratkoa suoraan netissä.

  Jokaisesta tehtävästä saa PDF:n, joten tulostuskin on helppoa. Jos palvelu otettaisiin heti käyttöön, osa tehtävistä pitäisi tulostaa tai vaihtoehtoisesti ne pitäisi ratkoa piirrosohjelmalla. Kokemuksesta tiedän, että ratkonta hoituu mainiosti piirrosohjelmallakin.

  Välittömään toteutukseen ongelmana on se, että sovellus ei aina osaa laittaa ristikkoa netissä ratkottavaksi. Ehkä pitäisi odottaa lastentautien korjaamista.

  Ongelmana on myös ristikoiden lähettäminen palkintokisaan. Iisakin ristikoiden kohdallahan pitää olla kaikki ruudut oikein ratkottu. Kuvaruutukopioden lähetys saattaa tukkia s-postilaatikon. Sivuista toki voi ottaa tulosteet ja lähettää ne, mutta digiaikana sekin tuntuu vaivalloiselta ja vanhanaikaiselta.

  Lehtiluukku-palvelussa on Apu. Apu kustantaa myös Apu Ristikot -lehteä. Luonnollisin siirtymä digitaaliseen ristikkolehteen olisi siten Avulla. Apu-lehdessä palkintokisaan osallistutaan avainsanoilla. Avainsanojen lähettäminen ei vaadi mitään uutta systeemiä. Ehkä nettilomakkeen avainsanoille Avun verkkosivuille voisi lisätä.

  Ilmaisristikot.fi (esim.).

  Ratkaisun heikkous ja samalla etu on siinä, että sovellus hyödyntää kosketusnäyttölaitteen normaalia näppäimistöä. Se vie paljon tilaa näytöltä. Siksi pidän ratkaisua Lehtiluukun ja kirjastojen ratkaisua huonompana.

  Samantapainen ratkaisu on eräillä sanomalehdillä, joten Ilmaisristikot.fi antaa kuvaa myös siitä, miten ratkonta toimisi eräissä Keskisuomalainen-korsernin sanomalehdissä; samantapaisesti voisi ratkonta periaatteessa toimia kaikissa Sanoma-konsernin digilehdissä (esim. Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat).

  Sanoma-konsernin IS:ssä on todella paljon ristikoita, jopa niin paljon että ristikoiden määrä vastaa erillisiä ristikkolehti. Jos IS:ssä mahdollisimman moni ristikko laitettaisiin toimimaan netissä ratkottavaksi, Ilta-Sanomat voisi monelle olla digitaalinen ristikkolehti. Toki sovelluksen oma virtuaalinäppis tekisi sovelluksen miellyttävämmäksi käyttää.

  IS:n kohdalla olemassa vastaukset voi lähettää tekstarilla.

  Hesarilla vastauksen voi lähettää s-postilla. Kun on kyse yhdestä kuvaruutukaappauksesta, se ei ole mikään ongelma.

  Todennäköisimmin maksullisia digiristikoita nähdään ensimmäiseksi IS:ssä. Mantan MAINIOT Ristikot voisi periaatteessa olla ensimmäinen varsinainen digitaalinen ristikkolehti. Se on Sanoma-konsernin tuote ja sitä myydään IS:n liitetuotteena. Siinä palkintoristikoita ei ole, joten ei ole mitään vastausten lähettämistäkään.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut (katso välillä ongelma- ja virheseurantasivua). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet)

  Talvi on pian tulossa ja on synkkää - yritetään tsempata toisiamme.👍
  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #25857 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Olen ollut palautelomakkeilla tai s-posteilla yhteydessä ristikoita toteuttaviin, niitä kustantaviin ja niitä julkaiseviin tahoihin (A-lehdet, Aurifera, ePress, ePaper Finland Oy, Keskisuomalainen-konserni, Kolmiokirja, Lehtiluukku, Otava-media (Hymy, Suomen Kuvalehti), Sanaris ja Sanoma-konserni (HS, IS)).

  Viimeksi lähetin Avulle seuraavan s-postin (olen hieman s-postia lyhentänyt):

  Nykyisin on mahdollista ratkoa sanaristikoita suoraan näköislehteen. Avun kohdalla se tarkoittaa sitä, että Avun ristikoita voi Lehtiluukku- tai eMagz-palvelujen kautta ratkoa suoraan näköislehtiin tavuristikoita lukuun ottamatta. Lehtiluukun ja eMagz toteus on samalta firmalta ja toteutukset ovat lähes identtisiä. Itse olen joitakin Avun ristikoita ratkonut eMagz avulla suoraan näköislehteen.

  Apu tuottaa myös Apu Ristikot lehteä. Kun kerran Avulla on kokemusta Lehtiluukku-palvelusta, Avulla olisi pienin kynnys julkaista Suomen ensimmäinen digitaalinen ristikkolehti.

  Palkintokisaan osallistuminenkaan ei liene ongelma. Senhän voisi toteuttaa nykyisillä tavoilla. Ehkä nettilomakkeen avainsanoille voisi lisätä. Käsittelen asiaa … [poistettu osoite] …

  Tavuristikot voisi tulostaa. Itse ratkon kyllä niitä piirrosohjelmalla ibisPainX enkä tulosta.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut (katso välillä ongelma- ja virheseurantasivua). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet)

  Talvi on pian tulossa ja on synkkää - yritetään tsempata toisiamme.👍
  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #25867 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Ilmaisristikot.fi (esim.) toimii epäluotettavasti eikä aina toimi. Silloin kun lataantuminen toimii, ristikot saattavat latautua hieman hitaasti. Sivulla pitää malttaa hetki odottaa latautumista eikä heti luulla, että systeemi ei toimi.

  Tehtävissä on monipuolisuuttakin, sillä mukana on ainakin sudokuja, piiliksiä, kryptoja, sanaristejä, avoristikoita ja ns. ”höyryristikoita”. Tehtävissä on tarkistustoiminto. Sivusto vertautuu hyvin Sanarisin ylläpitämään ristikkoarkistoon ollen tehtävätyyppien osalta sitä selvästi monipuolisempi.

  Sanasokkeloa pitää pienentää. Sain tietää, että kun löytää sanan niin pitää paina joko SHIFT tai CTRL alas ja vetää hiirellä sanan kirjainten yli alusta loppuun, jolloin ruudulle jää koko sana merkatuksi ja samalla väri haettavien sanojen listassa vaihtuu punaiseksi. Punainen tarkoittanee että homma siltä osin valmis. Tämä tehtävä ei siten toimi kosketusnäyttölaitteella.

  Ristikoita ratkotaan useimmiten isoilla kirjaimilla. Ainakin joskus sovellus tarjoaa pienet kirjaimet oletuksena. Kun kerran näpäytin isojen kirjaimen käytön päälle, sovellus alkoi käyttää isoja kirjaimia. Ongelma on varsin mitätön, sillä ratkoo ristikoita ihan hyvin pienilläkin kirjaimilla, jos ei tule kokeiltua saako käyttöön isot kirjaimet.

  Toiminnan epäluotettavuus on sivuston huonoin asia. Luotettavuutta pitäisi parantaa.

  Ristikoiden laatuun en ole tutustunut. Jos nettiratkontaan innostutaan ja ristikot ovat laadullisesti hyviä, sivusto voisi olla tuhoisa helppoja ristikoita etsiville. Laadukkaita vaikeita ristikoita kaipaaville sivustosta tuskin olisi Sanarisin tai Kolmiokirjan tuottamille ristikoille kilpailijaa.

  Tosin ainoa järkevä laite nettiristikoiden ratkontaan on tablet-laite tai kosketusnäytöllinen läppäri, jossa näppäimistön saa joko irrotettua tai käännettyä laitteen taakse. Kännykkä on liian pieni ja tavanomainen läppäri/pöytätietokone on minusta epämiellyttävän kömpelö – niillä en ristikoita ratkoisi. Jos ei omista sopivaa laitetta, ristikoihin tutustuminen saattaa jäädä tekemättä, jolloin tulee ostettua marketista jokin halpa ristikkolehti.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut (katso välillä ongelma- ja virheseurantasivua). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet)

  Talvi on pian tulossa ja on synkkää - yritetään tsempata toisiamme.👍
  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #25911 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Kokeilin netissä olevia piirrosohjelmia, voisiko netissä oleva piirrosohjelma toimia sellaisten tehtävien ratkontaan, joita ei voi ratkoa suoraan lehteen.

  Käytön toimintaidea on se, että ristikosta, jota ei voi netissä ratkoa suoraan digilehteen, tulee ottaa kuvaruutukaappaus. Kuvakaappaus kannattaa rajata heti kun sen on ottanut. Tämän valmiiksi rajatun kuvakaappauksen sitten tuo netissä olevaan piirrosohjelmaan.

  Magma-niminen on tähän tarkoitukseen käyttökelpoinen. Kommenteissa #25933 ja #25953 on opastusta ohjelman käyttämiseen. Kommentissa #25970 on joitakin käyttökokemuksia.

  Ristikoitani voi kokeilumielessä ratkoa tällä tavoin netissä:

  Laitan pohdiskeltavaksi ohjelmien ohhella laitteet.

  Kännykkä

  Tavanomaisen kokoinen kännykkä ei sovellu muuhun kuin Magmaan tuotujen ristikoiden tarkasteluun ja toisen auttamiseen isommalla laitteella tai paperilla ratkotuissa ristikoissa.

  Kalliissa kännyköissä, joissa on mukana kapeakärkinen kynä, voisi jotenkin ajatella ristikoiden ratkontaa.

  Taittuvalla superkalliilla kännykällä saattaisi ristikoita ratkoa virtuaalinäppäimistöllä kuten myös piirtämällä. Toimisi melkein kuin tablet-laite.

  Kosketusnäytötön läppäri tai pöytätietokone

  Soveltuu näppäimistöllä ratkottaviin ristikoiden ratkontaan. Läppärin kanssa voi ratkoa sohvalla ja monessa muussakin paikassa.

  Pöytätietokone sitoo ratkojan ikävästi pöydän ääreen.

  Molemmissa ikävintä on hiiren tai hiiren korvikkeen käyttö. Itseäni ei innosta läppärillä tai pöytätietokoneella ratkonta, vaikka olen joskus ratkonut pöytätietokoneella.

  Soveltuu myös Magmaan tuotujen ristikoiden tarkasteluun ja toisen auttamiseen toisella laitteella tai paperilla ratkotuissa ristikoissa.

  Tablet-laite tai taitettava/irotettavalla näppäimistöllä oleva kosketusnäytöllinen läppäri

  Soveltuu kaikkeen, mitä muillakin laitteilla, mutta soveltuu myös piirtämällä ristikoiden ratkontaan.

  Tablet-laite kulkee vaivattomasti mukana, kosketusnäytöllisen läppärinkin voi viedä moneen paikkaan.

  Este nettiratkonnan suosion kadvamiseen voi siis olla sopivan laitteen puute.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut (katso välillä ongelma- ja virheseurantasivua). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet)

  Talvi on pian tulossa ja on synkkää - yritetään tsempata toisiamme.👍
  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #25933 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Voit nyt olla yhteydessä minuun myös tsätillä tai jutella ongelmallisesta ristikosta kanssani Magma-nimisellä selaimessa toimivalla sovelluksella.

  Alla keskeisimmät asiat (lisää ohjeita löytyy seuraavasta kommentista #25953).

  1. Kirjaudu ohjelmaan esim Google-tilillä (tai kerran  ilman kirjautumista ja määritä nimimerkki – toisella kerralla pitää kirjautua).

  Jos et halua Google-tilisi (tai jonkun muun tilin) nimimerkkiä esille, vaihda nimi (ja tarvittaessa myös avatar) asetuksista (User settings). Jos ohjelmaan ei kirjaudu, avattareksi tulee jokin eläinhahmo – vaihdoin  oman avattarenikin eläinhahmoksi. Toivon, että laitat nimimerkiksi nimimerkin, jolla esiinnyt foorumissani.
  2. Tuo ongelmallinen ristikko Magmaan. Voit tehdä sen joissakin tapauksissa aloitussivulta löytyvästä alla olevassa kuvassa ympyröimästäni kohdasta.  Sovellus määrittää tällöin kuvan koon automaattisesti. Alla olevan kuvan jälkeen on muutama ohje lähetettävään kuvaan.

  1. Jos kyse on paperiristikosta, ota kuva mieluiten skannerilla kuin valokuvaamalla ristikko. Pyri saamaan mahdollisimman siisti lopputulos ja sellainen kuva, jossa ristikko on mahdollisimman suorakaiteen muotoinen. Jos mahdollista, leikkaa jollakin ohjelmalla liiat pois.
  2. Jos tuot kuvan kohdan 1. yläpuolella olevan kuvan esittämällä tavalla, pienennä kuvan koko niin, että ristikko on kuvassa pidempään suuntaan alle 2400px. Älä lähetä suoraan ohjelmaan valokuvaa tai skannausta, jonka kokoa et ole pienentänyt – mobiili selain saattaa mennä jumiin ylisuuresta kuvasta tai se toimii erittäin huonosti.
  3. Kuvan saa automaattisesti pienennettyä, mikäli ensin  määrittää kuvalle koon (ylempi kuva tämän kohdan jälkeen;  Landscape/Vertical tai Custom drawing maks. n. 2400x1600px tai 1600x2400px). Tämän jälkeen ristikkokuvan voi tuoda jälkikäteen ohjelmaan Paste file -toiminnolla (alempi kuva tämän kohdan jälkeen). Ohjelma skaalaa tällöin tuodun ristikkokuvan niin, että se mahtuu kokonaan sille varattuun tilaan.
  4. Jos kuvan pienentäminen tai jälkikäteen ohjelmaan tuominen tuntuvat vaikeilta tai kuva jää kovin epämääräisen muotoiseksi, lähetä kuva tarkasteltavakseni palautelomakesivulla, jossa voit antaa samalla riittävät tiedot kuvasta ja s-postiosoitteen, johon voin olla yhteydessä (kohdassa 3. Kutsu… on s-postiin liittyviä lisäohjeita). Lähetän tällöin kuvan piennettynä ja korjattuna Magmaan alkutarkasteluun ja kutsun sinut sinne.
  5. Jos kyse on nettiristikosta, ota kuvaruutukopio, jossa ristikko näkyy mahdollisimman isona. Leikkaa kuvaruutukopiosta heti liiat pois.

  3. Kutsu minut katsomaan ristikkoa. Siihen on seuraavat tiet:

  1. Kopioi ohjelman Invite-toiminnolla sivun osoite ja lähetä se minulle palautelomakkeella. Kerro samalla lyhyesti tietoa ristikosta. Mikäli et palautelomakkeella halua kertoa minulle normaalia s-postiosoitettasi, käytä TempMail-palvelua, jolla voit lähettää kuvan osoitteen minulle anonyymisti.
  2. Jos olet ollut kanssani s-postiyhteydessä, voit lähettää kutsun suoraan ohjelmasta kohdasta Share drawing link. Magma lisää automaattisesti otsikon ja tarvittavan www-osoitteen. Kerro tässäkin tapauksessa lyhyesti tietoa ristikosta.

  4. Sovitaan jotain kautta kellonaika, jolloin avataan tsätti tai äänipuhelu (niiden avaamiseksi on alapuolella olevan kuvan näköiset ikonit). Kumpikin avaa sitten samaan aikaan saman ristikon.

  Ohjelmasta näkyy, milloin voi käydä keskustelua jonkin muun kanssa. Silloin kun ruudun oikeanpuoleisessa yläkulmassa näkyy oman avattaresi vasemmalla puolella jonkun toisen henkilön avatar, voit tsättäillä tai puhella hänen kanssaan (ks. alla oleva esimerkki). Mahdollinen tsättäily voisi näyttää alla olevan alemman kuvan kaltaiselta.


  Tätä voisi käyttää virheiden kertomiseen ristikossa, joka on jäänyt jumiin. Jos ristikon lähettää Magmaan voisin joko peittää virheelliset ratkontakirjaimet tai ympäröidä ne punaisella värillä.

  Jos olet kumittanut kohtia, jotka ovat olleet oikein, voin laittaa esille kumitetut kirjaimet punaisella tekstillä (edellyttää toki, että saan selvää kumituksista ja kumituksissa on vain yhden kirjaimen heikko jälki).

  Vaikka en olisi paikalla, voisit katsoa, mitä kohtia ristikossa pidän virheellisinä ja mitkä kirjaimet olet turhaan kumittanut. Näin lähtötilanteen virheistä ei tarvitsisi kertoa julkisesti.

  Et voi jättää poissa ollessani minulle tsättiin viestejä, sillä ne eivät siinä säily. Tsätti on vain live-tilanteita varten. Voit kuitenkin hyödyntää tsättiä siten, että kirjoitat viestisi tsättiin. Tämän jälkeen otat rajatun kuvaruutukopion viestistäsi ja tuot sen piirroksen päälle Past file -toiminnolla (siitä on kuva aiemmin tässä kommentissa). Vaihtoehtoisesti voit tarvittaessa piirtää omiin kerroksiin minulle viestejä. 

  Vinkit voisin antaa julkisesti ja vain poikkeustilanteessa yksityisesti. 

  Ladattua ristikkoa ei käytännössä löydä netistä, mutta osoitetta ei tule jaella julkisesti somessa. Hävitä kuva Magmasta, kun et sitä enää tarvitse.

  Toiminto on sikäli turvallinen, että alkuperäisen kuvan lähettäjä näkee kuinka monta henkilöä kuvaa on katsonut. Jos kuvaan on tullut ei-toivottuja kerroksia, kuvan omistaja voi ne poistaa. Jos kuvaa on katsonut henkilöitä, joita ei ole kutsunut, kuvan voi poistaa ja lähettää toivotuille henkilöille kutsun uuteen kuvaan.

  Jotta toivotut henkilöt olisivat tunnistettavissa, olisi hyvä käyttää tunnistettavaa nimimerkkiä, mieluiten samaa kuin foorumilla keskusteluihin osallistuessa.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut (katso välillä ongelma- ja virheseurantasivua). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet)

  Talvi on pian tulossa ja on synkkää - yritetään tsempata toisiamme.👍
  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #25953 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Tämä on edellistä kommenttia #25933 täydentävä kommentti. Jos et ole lukenut edellistä kommenttia, lue se ensin, jotta voit ymmärtää tämän kommentin sisällön.

  Sovellus vaatii vähän perehtymistä ja ohjelmassa on ristikon ratkontaan turhan paljon ominaisuuksia. Käyttöliittymässä on oletuksena liikaa ominaisuuksia esillä ja tarpeettomasti esillä olevat ominaisuudet tulee piilottaa.

  Ohjelma toimii joskus hieman hidastellen, mutta ristikon ratkonnassa siitä tuskin on suurta haittaa. Ohjelma ei ristikoiden ratkontaan ole siten aivan niin hyvä kuin ibisPainX, jolla olen ratkonut satoja ellei tuhansia ristikoita. IbisPaintX:ssä käyttöliittymän saa paremmin pois näytöltä. Web-ohjelman suurin etu piileekin siinä, että jos kaipaa nettiapuja, ohjelmaa ei tarvitse vaihtaa.

  Alla kuva ratkontatilanteesta omasta ristikostani (laitoin siihen muutamia ohjeita):

  Kuvaikonin kohdalta, johon yllä olevassa kuvassa liittyy teksti ”tuo kuva” löytyy uuden kuvan tuonti (import), joka siirtää uuteen kuvaan ja päättää esillä olevan kuvan käsittelyn.

  Sopiva kynän ja kumin paksuus on syytä kokeilla sen jälkeen kun on hakenut ristikon ohjelmaan.

  Oikean puolen näkymää voi asetuksista hieman yksinkertaistaa valisemalla Simple mode:

  Tyylien näyttämistä voi pienentää, jolloin kerroksille jää enemmän tilaa. Alla minimoitu tyylien näyttö.

  Ristikon ja muistiinpanotilan vaihtaminen:

  ”Muistiinpanot” ovat varsinaisesti eräänlaisia dioja tai filmin ruutuja. Ohjelmalla voi luoda animaatioita (silloin pitää ostaa maksullinen lisenssi, jolla poistaa kuvien lukumäärärajoituksen).

  Kimpparantonta onnistuu hyvin. Jos lataa tyhjän ristikon ensin ja ottaa siitä kopioita animaatiotoiminnolla, voi aluksi kukin kimpan jäsen yrittää yksin ratkoa ristikkoa. Jos ei saa yksin, voi katsoa, miten kaveri on ratkonut. Yksi ristikko voisi olla kimpan yhteinen. Jos haluaa kilpailla toisten kanssa, ilmaisversiossa osallistujia voi enimmillään olla neljä (tällöin ei ole yhteistä ristikkoa).

  Muistakaa laittaa aina ratkonnalle oma kerros, ettei ristikko mene pilalle!

  Asiaa ovat jotkut kokeilleet. On tullut esille, että kutsuttujen henkilöiden kerroksiin piirroksen aloittanut ei voi vaikuttaa.

  Tsättäillessä kahta viestiä enempää sama henkilö ei voi laittaa peräkkäin aloituksessa, muulloin kyllä. Viestit häviävät nopeasti, joten ei kannata välillä siirtyä muualle.

  Äänipuhelumahdollisuuttakin testasin ja sekin tuntuu toimivan oikein hyvin.

  Minusta tämä tapa on joissakin suhteissa kivempi kuin ristikon ratkonta suoraan näköislehteen.

  Jos ihmiset opettelisivat piirtämällä ratkomaan ristikoita, silä olisi tosi kiva yhdessä toimia. Piirtämällä voisi jakaa kommentteja, jotka säilyvät.

  Vaatiihan se vähän opettelua sekä sopivan laitteen. Kännykällä, pöytätietokoneella tai tavanomaisella läppärillä hommasta ei tule mitään. Kosketusnäytöllinen läppäri laitteen taakse taitettavalla/irrotettavalla näppäimistöllä tai tablet-laite on tarpeen omistaa.

  Ja voihan Magmalla huvitella – voi luoda porukalla pilapiirroksia. Otetaan pohjaksi jonkun valokuva ja piirretään siihen vaikka viikset, jäniksen korvat tai mitä nyt mieleen tulee. 

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut (katso välillä ongelma- ja virheseurantasivua). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet)

  Talvi on pian tulossa ja on synkkää - yritetään tsempata toisiamme.👍
  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #25970 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Kokeilin Magman nettipiirrosohjelmas Seura 45/2022 Toni Piiraisen tavuristikon ratkontaan sekä Apu 45/2022 Erkki Vuokilan & Markku Mäkelän toteuttamaan tavuristikkoon.

  Ohjelma toimi melkein yhtä hyvin kuin erillisen piirrosohjelman ibisPaintX kanssa. Web-sovellus on kuitenkin yllättävän hyvä, koska sitä voi verrata erillisiin Androidille tarkoitettuihin piirrosohjelmiin. Minusta tämä web-sovellus voittaa monet erillissovellukset. Kovin isojen kuvien käyttö sekä suuri määrä muita avoimia verkkosivuja saattaa kuitenkin jumiuttaa selaimen.

  Ratkoin SK 45/2022 piilosanatehtävän Magman sovelluksella. Koska vihjeet ovat peräkkäin, ristikon siirtelyä oli paljon, mutta siirtelyyn tottui yllättävän hyvin. Ehkä jatkossakin ratkon ristikon tällä tavoin enkä ibisPaintX:ssä muuta ristikkoa miellyttävämpään muotoon. Nettiselaimella ratkoessani etuna oli se, että samalla ohjelmalla sain etsittyä itselleni outojen henkilöiden etu- tai sukunimiä. Erillisohjelmalla ratkoessa pitäisi vaihdella ohjelmien välillä.

  Ratkoin samoin 12.11.2022 IS:n ristikot netissä. Halusin nähdä piiliksen kokonaan, jolloin piti kirjoittaa melko pieniin ruutuhin. Sama tilanne Ristiksen kanssa, jota ratkoin kokeeksi sieltä täältä.  Kääntiksen ratkonta oli hieman kättä rasittavaa kun piti ojentaa kättä enemmän, mutta onnistui senkin ratkonta nettipiirrosohjelmalla.

  Kävin ohjelmalla yhden tsätin, jossa pohdimme erästä ongelmallista ristikkoa, johon minulta pyydettiin apua. Nettituttava keksi tsätissä, missä ristikossa oli ratkontavirhe. Hän myös ehdotti toimivan ratkaisusanan. Näin saimme yhdessä ongelmakohdan selvitettyä.

  Hyvää on seuraavat asiat:

  • Ristikkokuvan saa tuotua riittävän laadukkaana.
  • Toisten ratkojien kutsuminen auttamaan tarvittaessa ja heidän kanssaan ongelmien ratkonta piirtäen, tsättäillen tai puhellen.
  • Käyttöliittymän saa riittävästi piiloon.
  • Ristikkokuvan päälle saa kerroksia ratkontaa varten.
  • Kumin ja kynän välillä on helppo vaihtaa. Niiden säätöjä on riittävästi.
  • Ristikon ohella voi luoda muistiinpanokuvan hyödyntämällä animointimahdollisuutta. Ristikon ja muistiinpanokuvan välillä voi vaihdella varsin kätevästi kun laajentaa ja sulkee animointiruudut. Vaihtoehtoisesti voi luoda muistiinpamoja eri välilehdessä olevaan Magmaan.

  Jos aukeamaristikon ratkonta ei onnistu suoraan digilehteen, kahden kuvan yhdistäminen yhdeksi kuvaksi on hieman hankalaa. Aluksi pitää luoda tyhjä iso kuva. Siihen pitää tuoda ensin toinen kuva uutena kerroksena ja sijoittaa kuva oikeaan kohtaan. Sana pitää toistaa toisella puoliskolla. Kerrokset voi haluttaessa yhdistää.

  Lähetin ohjelma suunnittelijoille seuraavat parannusehdotukset:

  • Oikean reunan palkki pitäisi saada kokonaan piiloon ja näkyville pitäisi jäädä vain avausnuoli. Kerroin, että ole muutaman kerran vahingossa vaihtanut pensselin väriä tai tyyliä (käytän pensseliä, sillä sen avulla saa nätimpiä kirjaimia kuin kynällä).
  • Oikean palkin toimintoja ei saa vyörytettyä, jolloin vaakatasossa ei saa riittävästi toimintoja esille vaan pitää kääntää laite välillä pystysuuntaiseksi.
  • Uuden kuvan tuonti uudeksi kerrokseksi olisi hyvä toimia niin, että tuonnin yhteydessä kuvaa voisi skaalata, siirtää ja pyörittää. Huomasin, että siirron ja koon muutoksen saa tuonnin yhteydessä tehtyä, mutta ei pyörittämistä.
  • Piirtoaluetta (canvas) pitäisi pystyä jälkikäteen muuttamaan skaalaamalla ja leikkaamalla.

  Laitan pohdiskeltavaksi ohjelmien ohella laitteet.

  1. Kännykkä.

  Tavanomaisen kokoinen kännykkä ei sovellu muuhun kuin korkeintaan Magmaan tuotujen ristikoiden tarkasteluun ja toisen auttamiseen isommalla laitteella tai paperilla ratkotuissa ristikoissa.

  Ehkä kallista puhelinta, jonka mukana tulee kapeakärkinen kynä saattaisi ajatella käytettävän ristikoiden ratkontaan.

  Taittuvalla superkalliilla kännykällä saattaisi ristikoita ratkoa virtuaalinäppäimistöllä kuten myös piirtämällä. Toimisi melkein kuin tablet-laite.

  2. Kosketusnäytötön läppäri tai pöytätietokone

  Soveltuu näppäimistöllä ratkottaviin ristikoiden ratkontaan. Läppärin kanssa voi ratkoa sohvalla ja monessa muussakin paikassa.

  Pöytätietokone sitoo ratkojan ikävästi pöydän ääreen. Molemmissa ikävintä on hiiren tai hiiren korvikkeen käyttö. Itseäni ei innosta läppärillä tai pöytätietokoneella ratkonta, vaikka olen joskus ratkonut pöytätietokoneella näppäimistöllä ratkottavia tehtäviä..

  Soveltuu myös Magmaan tuotujen ristikoiden tarkasteluun ja toisen auttamiseen toisslla laitteella tai paperilla ratkotuissa ristikoissa.

  3. Tablet-laite tai taitettava/irotettavalla näppäimistöllä oleva kosketusnäyttöinen läppäri

  Soveltuu kaikkeen, mitä muillakin laitteilla, mutta soveltuu myös piirtämällä ristikoiden ratkontaan. Tablet-laite kulkee vaivattomasti mukana. Kosketusnäytöllisen läppärinkin voi viedä moneen paikkaan.

  Voisin ajatella ratkovani lähes kaikki ristikot tablet-laitteella ja siinä nettiselaimella. Voisiko kukaan muu ajatella toimivansa samaan tapaan kuin minä?

  Toivoisin muidenkin jakavan kokemuksiaan eri laitteista ja niiden käytöstä ristikoiden ratkonnassa.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut (katso välillä ongelma- ja virheseurantasivua). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet)

  Talvi on pian tulossa ja on synkkää - yritetään tsempata toisiamme.👍
  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #25973 Vastaa
  Marcus
  Vieras

  Ihan hyvin toimiva oli Magma, kun siellä Tapion kanssa yhden ristikon ongelmat ratkottiin.

  #25974 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Kiva kuulla.😀

  Yritin auttaa erästä toista ratkojaa Magman avulla, mutta hän koki, että ohjelma tökkii. Hän toivoi, että sitä ei hänen kohdallaan enää jatkossa käytettäisi.

  Piirrosohjelmat käyttävät paljon keskusmuista ja jonkin verran myös prosessoritehoa. Jos laite on vähänkin vanhempi, siinä ei välttämättä ole kapasiteettia ohjelman pyörittämiseen. Käytön esteeksi voi siis tulla laitteen kapasiteetti, erityisesti keskusmuistin riittämättömyys, harvemmin prosessoritehon puute.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut (katso välillä ongelma- ja virheseurantasivua). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet)

  Talvi on pian tulossa ja on synkkää - yritetään tsempata toisiamme.👍
  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
Vastaa aiheeseen: Netissä ratkottavien ristikoiden teknisestä toteuttamisesta

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi: