12/2018 blogikirjoituksen temaattinen aihe on intohimot ja riippuvuudet.  Teema liittyy blogikirjoitusten yleiseen luonteeseen, joten siitä ei ole erillissivua. Temaattisen osuuden jälkeen tulee päiväkirjaosuus 1.

Sivun sisältö:

Sivun loppuun (jos haluat tarkastella vain saatuja kommentteja, käytä tätä linkkiä).

Intohimot ja riippuvuudet

Mikä tahansa asia voi tulla intohimoksi  ja riippuvuudeksi. Minulla nettisivujen teko oli intohimo, mutta ei riippuvuus. Ristikoiden ratkonta ei minulla viime vuosina ole ollut intohimo, sillä aloitin ratkonnan pitkän tauon jälkeen ja tavoitteena oli ylläpitää aivot virkeänä sen jälkeen kun menetin työn, johon minulla oli intohimoa.

Suhtauduin ristikoiden ratkontaan aika paljon koodarin näkökulmasta. Koodarille hyvin moni vastaan tullut koodauskohde on haaste. Koodari olettaa kohtaavansa bugeja. Hän haluaa esittää korjausehdotuksia. Koodari pyrkii johdonmukaiseen toimintaan. Kun asennoiduin Sanarisin ristikoihin koodarin asenteella, pidin toisinaan logiikkaa virheellisenä, vaikka se sitä ei olisi ristikkonäkökulmasta ollutkaan. Ja jos huomasin logiikkavirheen, oli hanakas siitä huomauttamaan.

Koska piiliksissä on tietyt säännöt, suhtaudun piiliksiin aina hieman koodarin näkökulmasta. Minua ärsyttää erään piilislaatijan laadinnoissa se, että hän välillä viis välittää siitä, kuuluisiko ratkaisuna laittaa monikkoon. Kun vihje näyttäisi edellyttävän, monikkoa, tulee yksikkö ja päinvastaoin. Huomasin kyllä että eräs toinenkin ratkoja ei moisesta pitänyt, mutta jotkut suhtautuvat hällä väliä –asenteella.

Olen oppinut suhtautumaan ristikoihin rennommin. Kovisristikoista tuli minulle ajan myötä lähes intohimo. Tätä jonkin tason intohimoa en ole moneen viikkoon pystynyt toteuttamaan. Minulla ei yksinkertaisesti ole aikaa ratkon Ilta Sanomien pahimpien ristikoiden ratkomista, ei varsinkaan Antti Skytän ristikoiden ratkontaan.  Sitä pelkään, että menetän otteen kovisristikoihin.

Pakkomielle kovisristikot kyllä ovat. On ihan pakko saada ristikot tavalla tai toisella ratkottua.  Tähän asti kaikki kovikset on tullut ratkottua, vaikka joihin tarvitsin aika paljon apua.

On ollut päiviä, jolloin olen käyttänyt sanaristikoiden ratkontaan aivan liian paljon aikaa. Suoranaiseksi riippuvuudeksi en asiaa ole kokenut, koska minulta puuttui oikeaa tekemistä, eikä minulla ollut asiaa, johon minulla olisi todellista intohimoa. Sanaristikoiden ratkonnasta tuli oikeastaan oikean intohimon korvike.  Tosin kyllä minä ristikoiden ratkonnasta nautin, vaikka koin kyllä usein syyllisyyttä siitä, että tehnyt mitään järkevämpää.

Sanaristikoista voi tulla pahimmillaan riippuvuus, jota voi verrata alkoholi-, huume-, peli- tai seksiriippuvuuteen. Tosin Suomessa tuskin puhutaan sairaalloisesta sanaristikkoriippuvuudesta, vaikka uskon, että sitä kyllä esiintyy.

Suhteellisen helppoihinkin ristikoihin voi syntyä riippuvuus, mikäli ottaa tavoitteekseen ratkaista ristikko mahdollisimman nopeasti. Katson kuitenkin, että ns. kovisristikot ovat niitä, jotka voivat koukuttaa tosi pahasti. Pahinta on se, että niiden kanssa voi mennä paljonkin aikaa.

Kovisristikkoiden koukuttavuus on sama kuin huumeiden, nimittäin jossakin määrin euforian kokeminen. Kun ristikko on haastava, mutta se saa kuitenkin vaivoin ratkottua kohtuullisessa ajassa, voi seurauksena on euforia.

Tuo kyllä edellyttää sen, että ristikko on omiin ratkaisutaitoihin juuri oikealla tavalla suhteutettu. Ristikko ei saa olla liian helppo, mutta ei myöskään ylivaikea. Jos ristikko on kovin vaikea ja sen ratkontaan menee vaikka viikko, lopputuloksena ei ole euforia.  Kokemus on tällöin vain se, että ristikko väsytti ja siitä tuli työvoitto.

Tosin taidot kasvavat ja aiemmin rasittavana työvoittona koettu vaikeustaso voi muuttua euforiaristikoksi.  Kovisristikoissa voi lopulta piillä sudenkuoppa. Niiden ratkomisessa on vaarana tulla liian taitavaksi. Tosin kuulemma Sanaseppo-lehdessä on ristikoita, jotka ovat haasteellisia SM-tason ristikonratkojillekin. Vaarana on kuitenkin se, että yhä harvempi ristikko on euforiaristikko! Mietin, onko SM-tason ratkoja kovinkaan onnellinen omasta taidostaan. En ikinä edes haluaisi SM-mitalitason ratkojaksi, koska se kaventaa ristikoiden määrää, joita viitsii ratkoa.

Itselle moni ristikko on niin yhdentekevä, ettei niitä viitsi ratkoa. Niistä ei saa minkäänlaista euforiaa. Tosin piilikset tekevät poikkeuksen, mutta se ei liity vaikeustasoon. Se liittyy siihen, että piilisten sanavääntely on hauskaa ja sopii huumorintajuuni. Helposta piiliksestä voi nauttia, jos vihjeet ovat kivoja. Helposta ristikosta saa hyvin harvoin samaa tunnetta.

Jatkuva pyrkimys nostaa euforiaristikoiden vaikeustasoa saattaa muodostua pakkomielteeksi. Sekin on koukuttavaa. Kun kovisristikoiden ratkonta vie elämässä liian paljon aikaa, olisi ehkä syytä mennä lääkäriin tai pyrkiä ainakin tietoisesti vähentämään ristikoihin käytettyä aikaa.

Itselleni todellinen intohimo on nettisivujen kehittely. Menetin siihen liittyvän työni, koska

 • En ollut aina riittävän huolellinen.
 • Tuli tehtyä välillä omia lisäyksiä, joista ei pidetty.
 • En ollut riittävän nopea.

Minulle nettisivujen luominen oli kovisristikoiden ratkontaan verrattava asia, mutta sain niistä suuremman euforian kuin kovisristikoista. Kun vapaaehtoispohjalta nyt palasin entisen intohomoni pariin, koen siitä jälleen suurempaa intohimoa kuin ristikoiden ratkonnasta. Syy on siinä, että sivustoistani saattaa olla jollekulle myös hyötyä. Pelkkä euforian hakeminen ilman, että siitä on hyötyä muille ihmisille, jättää jotenkin valjun ja hieman jopa syyllistävän tunteen.

Oli oikeastaan hyvä kaikkien kannalta, että Sanaris potkaisi minut ulos. En pystynyt siellä auttamaan ketään tavalla, jolla halusin. Minulla on siihen nyt mahdollisuus. Pääsen myös toteuttamaan intohimoani. Lokakuun loppu ja marraskuun alku on minulla ollut intohimoista työskentelyä.

Tietenkin kaikki voi lopulta syvästi turhauttaa. Tunnetta voi verrata siihen, että kun ratkaisee pahisristikon, kysyy itseltään, mitähän järkeä minulla oli pahisristikon ratkonnasta. Ketä se hyödyttää muuta kuin itseäni ja hyödyttääkö se itseänikään? Puolustelen aina kovisristikon ratkettua, että oli siitä se hyöty, että aivot pysyvät terveenä. Kun tein sivun Kovisristikon oveluudet ja sen alisivut, ajattelin, että sen kautta omista ratkonnoista olisi hyötyä edes joillekin toisillekin.

Tällä hetkellä tunne on se, että olen rakentanut hienon ”hotellin”, mutta huoneet ovat lähes käyttämättömiä. Vaikka luon keskustelupohjia, silti ”hotelli” kaikuu tyhjyyttään.

Päiväkirjaosuus 1

1.12.2018

Tein vielä pientä foorumisivuston valikoiden hiomista, että päävalikon alapuolelle sijoittamani oma valikko käyttäytyisi mahdollisimman samantyylisesti päävalikon kanssa. Pienet mitoituserot ovat tarkoituksellisia, jotta lisävalikot veisivät vähemmän tilaa.

Tavoite on, että sivut näyttäisivät ammattimaisesti tehdyiltä.

Etusivulla minua ärsytti se, että en meinannut saanut Twitter-osuudesta pois alleviivauksia. Taas kerran outouksia. Kun laitoin Twitteriin liittyvän oman CSS:n aivan loppuun, CSS hävisi. Kun laitoin sen alkuun, ei hävinnyt ja sain pois ne alleviivaukset ja box-shadow -arvot kuin halusin.

CSS:ää voisi hioa loputtomiin, mutta kun se toimii nytkin, ei oikein innosta. Jos joku esittää jonkun detaljin korjaamista, sen voin yrittää tehdä.

__________________

Kysyn itseltäni, mikähän voisi olla sellainen asia, johon voisi sopivalla intohimolla ryhtyä. Ike jo ehti kommentoida, että kirjoittaminen on intohimo/riippuvuus/pakkomielle.

__________________

Ratkoin tämän viikon SK:n tehtävät. Kun en ole vaikeita ristikoita viime aikoina ratkonut, vähän nihkeästi Britta Kalvan ristikko lähti täyttymään. Kuten Sanarisin foorumilla todettiin, ei ollut erityisen vaikea. Hyvin laadittu kyllä.

Parkkisen piilis ei tällä kertaa  innostanut.

Ilmo Juhani Liljeroos -tiimin Punainen Pelikaani 5/2018 maistiainen on hyvä ja siitä on ollut pitkään mielessä analyysi. Onkohan ristikko haettavissa, kun se ei enää näy vanhoissa maistiaisissa?

Äh, olen unohtanut joidenkin vihjeiden selitykset enkä tähän hätään edes keksi kaikkia uudestaan. Näitä on hyvä ihan itseni vuoksi tehdä, etteivät jekut unohdu (tuppaavat välillä unohtumaan). Kun on taukoa vaikeista, ajatus takeltelee. Voisiko joku muistaa selitykset puuttuviin kohtiin?

2.12.2018

Hieman muutin foorumisivuston lohkositaatteja tämän sivuston sitaattien kaltaisiksi siten, että vasen reuna on samanlainen. Laitoin vaaleansinisen taustavärin. Toivottavasti on aika sopiva.

Jälkikommentti 5.12.2018. Koska tämän sivuston teema on vaihdettu, tämä tieto ei pidä paikkaansa. Lohkositaatit ovat sivustoilla hyvinkin eri näköiset.

Muutin myös avattarien ulkoasua (Matkapuhelinfoorumin tyyliä muistuttavaksi). Hioin hieman foorumin ulkoasua.

__________________

Olinpa huolimaton sen Punaisen Pelikaanin teemaristikon kassa. Oli siinä pari minulle ylivoimaista faktavihjettäkin, joista silppuri oikaisi. Nyt tuon voi julkaista. Laitoin linkin silppurin korjauksiin.

__________________

Potuttaa aivan hirveästi, kun ei ole järkevän hintaista vaihtoehtoa iPad 9,7:lle. Harmittelen asiaa sivulla Chrome OS ja käyttöjärjestelmien tietoturvallisuus.

3.12.2018

Lisäsin foorumisivuston foorumiosioon hakulomakkeen myös sivun yläreunaan. Tein kaiken niin, että kaikki mahdollinen on helposti löydettävissä.

Foorumien vaihdot ja apusivujen löytyminen pitäisi olla paljon paremmin hoidettu kuin foorumeilla yleensä.

__________________

Noiden sosiaalisten medioiden linkkien toimivuuslogiikkaa en ymmärrä. Lisäosa on kaikilla sivuilla samassa paikassa ns. footer-osiossa. Mutta lisäosa käyttäytyy eri sivutyypeillä eri lailla. Joillakin sivuilla se ei näy lainkaan, joillakin se näkyy vain sivun alaosassa ja joillakin sivuilla se ”lähtee mukaan” sivua ylöspäin/alaspäin siirrettäessä.

__________________

Mitä niihin vihjeanalyysien virheisiin tulee, joista Ike minua huomautti, siksihän minä niitä myös teen, että itselle tulee virheitä. Mutta kun ne korjataan, sittenpähän niistä on kaikille enemmän hyötyä. Muutama päivä vähän virheellisinä ei luulisi ketään haittaavan.

Eihän noissa vihjeanalyyseissä ole mitään järkeä muuten kuin siksi, että minä ja monet muut tekevät noissa ristikoissa ainakin päättelyvirheitä jos eivät ratkontavirheitä. Ja jos ei ennen ole niitä ratkonut, on hyvä jostakin päästä jyvälle.

__________________

Lisäsin blogikirjoitukset alavalikkoina päävalikkoon foorumisivuston tapaan. Artikkeleja on niin paljon, ettei niitä kannata listata päävalikossa.

Tein samoin apusivuille. Linkkeihin laitoin linkit tältä foorumisivustolle siirrettyihin sivuihin.

__________________

Olen kyllästynyt alkuperäiseen teemaan ainakin ihan sellaisena, mitä se on oletuksena.  Alkuperäistyylillä pudotusvalikot näyttivät kovin rumilta.  Sivuvalikko oli ruma kuten sivun alareunan valikotkin.

Vaihdoin aluksi fontin modernimmaksi. Kokeilin toista väripalettia. Väripaletit ovat esivalittuja, joten käytännössä vain neljä vaihtoehtoa, koska tummaa taustaa en halua. Koska en voi säätää CSS:ää, en saanut ulkoasua haluamakseni.

Olisin laittanut saman teeman kuin foorumisivustolla, mutta sen ongelma on otsakekuva. Otsakekuva ei ole siinä sivun yläosan kuva vaan muualle sivulla sijoittuva iso kuva. Foorumisivuston teemaa käytettäessäni olisi joutunut poistamaan kaikki otsakekuvat ja käyttämään yläosassa vain yhtä ja samaa kuvaa. Lopputulos olisi ollut tylsä.

Kokeilin seuraavaksi Lodestar-teemaa. Tämä ei sisännä kommentteja kuin melko leveällä näytöllä. No siitä on etunsa ja haittansa.

Pudotusvalikot muuttuvat n. 960px kohdalla valikkopainikkeeksi. Halvimmilla mobiilaitteella pudotusvalikot eivät ole käytössä, jos laite on pystysuunnassa.

Lodestar-teemassa otsakekuva toimii samaan tapaan kuin aiemmin käyttämässäni teemassa. 

Otsake- ja linkkitekstit olivat kovin himmeitä, mistä en Lodestar-teemassa pitänyt. Tämä oli suurin syy teeman hylkäämiseen.

Twenty Fourteen – teema osoittautui toimivimmaksi. Hieman ärsyttää, että otsikko tulee monilla sivun leveyksillä hieman otsikkokuvan päälle.  

Etusivulle tulee nosto, mistä en pidä, koska se rumentaa etusivua. 

Pudotusvalikot toimivat n. 785px sivun leveyteen asti, joten ne toimivat melko halvoissakin tablelaitteissa laite pystysuuntaan laitettuna (vastaava arvo foorumisivustolla on 772px).

Kommentit sisentyvät hyvin vähän (alkuperäistyylissä liikaakin).

En voi korjata teemoja, joten tyydyttävä kompromissiratkaisuihin.  Perusulkoasu ja valikot ovat selkeitä, mikä on tärkeintä.

4.12.2018

Onhan tässä leiskavaihtoon itsellänikin totuttelemista. Pääpalsta on joitakin sivuja ajatellen hieman kapea, mutta eipä ole koskaan epämiellyttävän leveä. Mielestäni tekstiä on miellyttävä lukea. 

Vihreä linkkiväri on miellyttävämpi kuin alkuperäinensininen.  Se on erottuvampi kuin harmaa. 

Vaihdoin siniseen teemaan. Se on lähempänä alkuperäistä teemaa. Sininen on mielestäni parempi kuin se sininen, joka sivustolla alun perin oli. Valikko käyttää kolmea eri sinisen sävyä.

Etusivun nosto muuttui pelkistetymmäksi. Noston taustaväri istuu hyvin sivustoon. Kun poistin artikkelikuvan, tilanne parani huomattavasti.

Tytärkin piti sinistä parempana.

Vaihdoin foorumisivustolle saman teeman, mutta itse foorumiosastolla pitäisi saada leveällä näytöllä keskustelualuetta levennettyä. Pitää tutkia, miten leveydet määritellään. Nykyajan leiskat ovat huomattavasti hankalampia muuttaa kuin joskus kymmenen vuotta sitten. Kopioin tältä sivustolta väärimääritykset.

Sivujen skaalautuvuus on aina joillakin leveyksillä ongelmallista. Tässä teemassa 1007-1081 px sivunleydellä  vasemman puolen sivupalkki menee tekstialueen päälle, muttei kuitenkaan peitä tekstiä. Marginaali vain jää turhan pieneksi. Hyppäys sivupalkin käyttöön saisi tulla vähän myöhemmin. Blogisivustolla asialle ei voi tehdä mitään.

Parasta tässä mielestäni on sivujen löydettävyys. Hakukin on hienosti toteutettu.

__________________

Mietin, onko huonoa vai hyvää vihjeitystä se, että käytetään sanasta taivutusmuotoa, joka ratkaisusanan kannalta on virheellinen.

SK  48/2018 keskustelussa on otettu esille sana VIINI, joka taipuu eri lailla riippuen viitataanko juomaan vai nuolikoteloon.

En kiinnittänyt asiaan huomiota ristikkoa ratkoessani. Minulla kun ei automaattisesti soi hälytyskellot virhetaivutuksista. Kovisristikoissa liikutaan aina vähän harmaalla alueella, joten tahallinen taivutusvirhe on hyväksyttävyyden rajoilla. Laitoin foorumiin tästä kysymyksen.

__________________

Sanarisin foorumissa keskusteltiin myös P. A.  Mannisen piirroksista ja tekstauksesta. Minusta yleisesti ottaen ihan toimivia, mutta yksittäiset kuvat ja tekstaukset saisivat olla selvempiä. Parasta tietenkin on se, että on erilaisia tyylejä. Osa nykyristikoista kun on vähän liian steriilejä.

____________________

5.12.2018

Foorumisivustolla itse foorumisivuille pitäisi saada leveysasetukset muutettua. Oli hankalaa kun leveysriippuvaisia asetuksia on puolisen tusinaa. Jouduin tekemään jonkin verran kompromisseja, että sivupalkki olisi käyttökelpoinen, mutta samalla kommentointilomake ja vastausten esitysleveys olisivat toimivia.

Muutaman kerran homma meni pieleen. Homma on tehtävä hitaasti ja systemaattisesti. Jokaiselle leveysaluella pitää katsoa, että pelaa sekä apusivuilla että foorumisivuilla.

Ilman korjailua apusivuilla vasen palkki tulee hieman liian aikaisin mukaan, sillä kapeimmillaan se ei toimi kovin hyvin. Kyseessä on pieni leiskan mitoitusmoka, jota ehkä pitäisi yrittää korjata. En ole toistaiseksi korjannut

Tavoitteena samalla ulkoasulla on ikään kuin yhdistää sivustot. Jos niistä sitten ei koskaan tule kunnon keskustelufoorumia, ne ainakin toisivat tämän sivuston lisäosana.

Foorumiosaston väreihin jäi korjailemista.

Hieman ihmetyttää ja ärsyttää, että foorumiosiossa jostain syystä yläpalkki on paksumpi. Lisäosan käyttö varmaan aiheuttaa sen.

6.12.2018

Modernin sivusuunnittelun kanssa on opettelemista.  Kun yrittää luoda toimivan ratkaisun yhdelle sivuleveydelle, pitää ottaa huomioon, mitä vaikutusta on muille.

Koska halusin mukaan oikealle puolelle sivupalkin 800 px näytöllä on erittäin pienet margninaalit.

Kiinteät pudotusvalikot on tästä leveydestä alkaen aina käytössä.

800px tai leveämmällä näytöllä on foorumin aihealueita ja aiheita selattaessa aina käytössä linkit sivun alalaitaan ja ylälaitaan.

Käyttö tulisi olla maksimaalisen miellyttävää. Teknisesti foorumin pitäisi pelata miellyttävämmin kuin foorumit yleensä, koska on pyrkinyt minimoimaan skrollaamistarpeen.

Kommenttialue on leveimmillään 1008 px leveyden kohdalla.

Leveämmällä näytöllä kommentointialue hieman kapenee, sillä isolla näytöllä vasemmalle puolelle nousee alue, joka kapeammilla näytöillä tulee loppuun.

Kapeilla ikkunoilla tulee vähän vaakaskrollia, mutta ei haittaavasti.

Näytön leveyden mukainen moderni skaalautuvuus. Näytöllä on 1-3 aluetta kerralla esillä. Jos ei mahdu rinnalle, laitetaan peräkkäin. Näin muuten toimii IS:n nettisovelluskin.

On tämä ihan oma maailmansa siihen nähden, mitä joskus sivutoimenani tein. Alan vähitellen oppia. 

Olen testannut tosin vain Chrome-moottorilla.

7.12.2018

Sain eilen tämän sivuston etusivun kuntoon. Olin laittanut väärän avainsanan. Tyylivalinta oli myös huono, nyt parempi.

Eilen aloitin värien määrityksen foorumisivustolla. Pitää säätää myös fonttikokoja. Perusfontin valitsin mielestäni sopivan kokoiseksi. Foorumilla tiedoissa on pakko olla pieni fontti.

Foorumin alin toimintaleveys on 483px, joten sen ei juuri kenellekään pitäisi tuottaa ongelmia.

Poistan blogisivuston ja foorumisivuston välisiltä linkeiltä uusiin välilehtiin laittamisen, koska tavoite on integroida sivustot toisiinsa mahdollisimman hyvin.  Kävin sivuja systemaattisesti lävitse, joten foorumisivustoon liittyen uusiin välilehtiin vieviä linkkejä ei pitäisi enää olla.

Lisäksi laitoin niin, että sekä blogisivustolla että foorumisivustolla linkillä Idea on alavalinnat, joka vievät vastaavalle toisen sivuston sivulle sekä etusivuille. Myös ivun Uutta yhteydessä on linkki foorumisivustolle.

8.12.2018

Siirsin avattaren vaihdon opastuksen yksinomaan foorumisivustolle.  Omaa gravattareni sopisi hyvin tyyppiin Wavatar. Sivun Piirtäminen, maalaaminen ja animaatiot lopussa on kommentti, jonka laatija on luonut oman gravattaren.

___________________________

Ike kommentoi  vimmaani teknisiin muutoksiin. Laitoin siihen jatkokommentin.

Kaipaisin apua. Lähinnä markkinointiin. 

Tietenkin olisi kiva,  jos teknisen toteutuksen detaljeistakin voisi keskustella. Pelkkä detaljien viilailu ja hiominen on kuitenkin turhauttavaa.

Itse asiassa sippuri kommentoikin yhtä asiaa. Otin yläreunan mustan palkin kokonaan pois näkyvistä!

Lisäsin sivun alaosaan linkin ADMIN, jolla pääsee säätämään omia tietojaan. Ajattelin, että ehkä olisi parempi, että kukaan ei säädä omia tietojaan, mutta kirjautuneille käyttäjille se suotakoon. 

Yhden kivan teknisen asian haluaisin toteuttaa. Laitoin siitä säikeen Nätimpi hakulomake foorumiosiolle.

9.12.2018

Muutin ADMIN tilalle tekstin HALLINNOI, sillä tarkoitus on keskustella pääosin suomeksi. Kolme erityislinkkiä on nyt nimetty johdonmukaisesti.

___________________________

Luin Erkki Vuokilan kommentin Suomen Kuvalehden 46 piilisvihjeeseen, jossa ratkaisusana on ALUT.

___________________________

Laitoin keskustelun nimien taivutuksesta.

____________________________

Katsoin sivujen nimeämiskäytännöistä. Ainakin farmasialiiton sivuilla blogikirjoitusosasto on nimetty ”Blogi”, joten se on ihan perusteltu nimeämistapa. Jouduin lyhentämään päävalikon linkkien nimiä, jotta nuolet sisällön ylälaitaan ja sisällön/sivun alalaitaan mahtuisivat samalle riville 800px levyisellä näytöllä.

____________________________

Sain aika isolla vaivannäöllä luotua foorumiosiolle saman tyylisen hakulomakkeen kuin on tällä sivulla ja foorumisivustolla tavallisilla sivuilla. Saman näköinen haku toimii foorumisivustoilla kuitenkin eri lailla. Se hakee foorumiosiosta eikä muilta sivuilta.

10.12.2018

Mitä käyttäjäystävällisyyden huomioimiseen tulee, foorumisivustoni on netin parhaimmistoa. Kaikki löytyy maksimaalisen helposti kaikki löytyy maksimaalisen helposti lukuun ottamatta rekisteröimis- ja kirjautumislinkkejä .

Rekisteröinti- ja kirjautumislinkit löytyvät sivun lopusta. Lisäsin rekisteröitymis- ja kirjautumislinkit sivun Ohjeet alisivuksi, ettei niitä tarvitse etsiä vain sivun alalaidasta.

Myönnän, että näinkin toteutettuna ne eivät ole yhtä helposti löydettävissä kuin sivustoilta yleensä. Kaikkea hyvää nyt vaan ei voi saada samassa paketissa ja joitakin kompromisseja on aina tehtävä.

Jos joku löytää käyttäjänäkökulmasta paremmin toteutetun foorumin, saa tulla kertomaan.

Nimimerkki Iken mukaan Sanarisin foorumi on käyttäjäystävällisempi kännykällä.

Ike on joissakin suhteissa oikeassa. Johtunee näistä asioista:

 1. Sanarisin navigoinnin vasen palkki on kapeampi kuin minulla oikean reunan palkki. Se vie vähän tilaa näytöllä.
 2. Listauksessa on vähemmän tietoa.
 3. Kommenttilomakkeet ovat yksinkertaisempia.
 4. Uusien aiheiden luonti on sivun yläosassa.

Olisin toki voinut jättää pois oikean reunan palkin ja siten saanut enemmän tilaa lomakkeelle. 

Listauksen informaatio on aina kompromissi ja makukysymys.

Sanarisin foorumin ominaisuudet ovat kuitenkin äärimmäisen vaatimattomat. Siitä puuttuu hurja määrä hyödyllisiä ominaisuuksia.

Kun lomakkeet ovat minimalistiset, siitä on etunsakin, varsinkin kännykkäkäytössä.

Olen pyrkinyt luomaan myös näyttävyyttä avatar-laatikoilla ammattilaistoteutuksen tyyliin (Matkapuhelinfoorumi mallina). Tietenkin näyttävyys vähän maksaa tilankäytön osalta.

Ominaisuuksien lisäys ei tule ilmaiseksi, mutta minusta ominaisuuksia saisi olla enemmän, mitä Sanarisin foorumi tarjoaa.

Äärimmäisen minimalististen kommenttilomakkeiden takia Sanarisin foorumin toteutusta ei voi verrata ammattilaissoftilla toteutettuihin foorumeihin.  Siinä mielessä Sanarisin foorumi on huono referenssi, vaikka olen itsekin omaa foorumiani siihen verrannut.

Oma foorumini on ominaisuuksien suhteen paljon lähempänä ammattilaissofilla toteutettuja sivustoja kuin Sanarisin foorumia, minkä osoittaa myös tekemäni toinen vertailu. WordPress-foorumiani tulisi siten ennen kaikkea verrata ammattilaissoftilla toteutettuihin sivustoihin.

Uusien aiheiden luonti minulla melkein yhtä helppoa – yleensä vain yksi napaus sivun alalaitaan riittää.

Olen parissa asiassa ottanut mallia Sanarisin foorumista:

 1. Sivulla  on linkit sivun ylä- ja alaosaan.
 2. Apusivut ovat aina esillä.

Nämä kaksi asiaa on mielestäni totetuttu käyttäjäystävällisemmin kuin Sanarisin foorumilla, sillä nuo ovat joka hetki käytettävissä. Sanarisin foorumissa ne ovat käytettävissä vain joko sivun ala- tai yläosassa oltaessa.

Sivuilla, joilla voi kirjoittaa, nuoli vie lomakkeen kohdalle (muilla ns. footer-osioon). 

Kiinteä valikko sivun ylälaidassa edellyttää vähintään 800 pikselin näytön. Harvassa nykyajan kännykässä on 800px pienempi kapeamman suunnan näytön resoluutio.

Lisäksi foorumin hakulomake on joka hetki käytettävissä sivun leveydestä riippumatta. Foorumillani sivun vieritystarve on minimoitu. Koska se on minimoitu, se on vähäisempi kuin Sanarisin foorumilla tai ylipäätänsä millä muulla foorumilla tahansa.

Muutin leiskaa niin, että alin toimintaleveys on n. 310px. Alin toimintoleveys tarkoittaa sitä, että sivut toimivat ilman tarvetta skrollata sivua vaakasuunnassa. Vastaava lukema Sanarisin foorumissa on n. 320px. Skaalautuvuus alaspäin on siten samaa luokkaa.

Huomasin, että toimivuutta hyvin kapeissa ikkunoissa voi parantaa.  Matkapuhelinfoorumissa on  oma tyyli 480 px kapeammille palstoille.

Laitoin suurin piirtein saman tyylin foorumisivustollekin, joten sivut skaalaatuvat sielläkin entistä kapeampaan ikkunaan. Näin teksti säilyy luettavampana kapeammassa ikkunassa kuin Sanarisin foorumissa.

 

Levensin kirjoituspalstaa kaikilla leveyksillä, jotta käyttäjämukavuutta voisi palstaleveyksien suhteen parantaa.

Seurauksena oli lohkositaattien satunnainen vähän ruma käyttäytyminen. Se hinta oli maksettava yleisesti ottaen leveämmästä palstasta.

Mikäli Google Chrome käyttäytyy Android tai iPhone kännykässä samoin kuin Windows-versio, Ikellä ei pitäisi  olla valittamista.

bbPress ei tarjoa niin paljon käyttäominaisuuksia kuin ammattilaissoftat, mutta ne jotka on tarjolla, olen pyrkinyt toteuttamaan parhaan taitoni mukaan. 

En itse kaipaa montaakaan ammattilaissoftan käyttäjätoimintoa.  Muutamia toki. Tietenkin bbPress jää itse luodun toteutuksen ja ammattisoftan välimaastoon.

____________________________

Foorumisivusto tarjoaa mahdollisuuden sisennettyihin kommentteihin. Tiedän, että se on vähän ongelmallista. Kuten Ikelle vastasin, asia on hallittavissa.

Pienensin sisentymisen 20px / sisennystaso. Pienempi ero ei mielestäni oikein toimi, koska sitä on vaikea erottaa. Blogisivustolla sisennys on 15px/sisennystaso, joka on juuri ja juuri haivattavissa. Se on käytännössä aivan miniarvo.

Kiitos kommentista. Kritiikki on tervetullutta, sillä se pakottaa parantamaan asioita.

____________________________

Kun Julius Ahto valitti, että blogisivustolla täytyy paljon rullata, että pääseen viimeisimpään kohtaan, ei tarvitse enää. 

Sivun ylälaidassa viimeisin päivä on ensimmäisenä. Sivun loppuun pääsee foorumisivuston tapaan nuolella alaspäin, joka vie kohtaan, josta alkavat sivun saamat kommentit.

Valikko vain ei pysy kiinnitettynä sivun ylälaitaan.

2 kommenttia artikkeliin “Intohimot ja riippuvuudet (12/2018)

 1. silp puri

  sukunimi ei ole Bukee vaan Bucket (ämpäri) ja lausutaan ranskalaisittain ”bukee”.

 2. silp puri

  teemaristikko:

  – Routledge, ei Rootledge
  – varjoisakin, ei varjoiSSakin
  (- laulaen = doowop)
  – sillä myös sydän = salo
  – (Otto) Mannisen kanssa = (Anni) Swan
  – monet audat = upot

Kommentointi ei ole käytössä.