Tässä esillä poistot (typisteet) ja lisäykset, joissa ei suoranaisesti kerrota, että joitakin kirjaimia tulee lisätä tai poistaa.

Poistot (typisteet)

Poisto voi olla sanan alusta, lopusta tai keskeltä. Yleensä poistetaan yksi kirjain, mutta poistettavia kirjaimia voi joskus olla enemmänkin.

Sanaseppojen Sanaristikkotermistössä on määritelmä ”typistevihje

typistevihje: vihje, josta keksittävä ratkaisusana on hyväksyttävä sana silloinkin, kun molemmista poistetaan vihjeessä erikseen osoitettu osa.

Esimerkiksi: ”vihta”, josta ”v” on yliviivattu = ASTA.

Typistevihje esitetään joskus kuvallisena vihjeenä.”.

Tämä ei aivan vastaa sitä, mistä kovisristikoissa on kyse. Ensinnäkin vihjesana on joskus epäsana. Toiseksi kovisristikoissa harvoin kerrotaan, mistä kirjain poistetaan. Suoranainen kertominen on vain helpoimman pään kovisristikoissa.

Alla esimerkkejä poistoista:

BINES JOKUS> RIKI (Antti Skyttä, IS Kovis). Alkuperäiset sana ovat BISNES JOSKUS > RISKI. Kirjain siis poistettu alusta.

OLIMATON > TILUS (Antti Skyttä, IS Kovis). Molempien alusta on otettu pois kaksi kirjainta, eli tässä tapauksessa kirjaimet HU. Alkuperäissanat ovat HUOLIMATON > HUTILUS.

PÄÄTÖN SANAN MIES > ASTOR (Antti Skyttä, IS Kovis). Sanan PASTORI molemmista päistä on poistettu kirjain – (P)ASTOR(I).

-SURA > LUTI (laatijaa en muista). Poistetaan kirjain O samasta paikasta sanan keskeltä. Alkuperäiset sana ovat -SUORA> LUOTI.

VALIT > TANIT (Jari Keränen, IS Kovis). Tuplaässä puuttuu molemmista sanoista. Lähtösanasta ovat VALSSIT > TANSSIT. Kaksi kirjainta keskeltä oli ainakin minulle liikaa, enkä pystynyt hahmottamaan alkuperäissanoja.

KAUKANA PA > AMER (Teemu Pallonen, IS Kovis). Sanoja on katkaistu monen kirjaimen verran. Molempien sanojen lopusta puuttuu IKKA. Alkuperäiset sanat ovat siten KAUKANA PAIKKA > AMERIKKA.

VER- > TAUT (Teemu Pallonen, IS Kovis). Poisto yhdyssanan molemmista osista. Lähtösanat VERI- > TAUTI.

KORVILLEKIN OIVAT > KAUNIIT (Ilmo Juhani Liljeroos, IS Kovis). Tässä ei ole kyse poistosta, vaan siitä, että laatija(tiimi) on halunnut ratkojan uskomaan niin. Kaunis musiikki on korville oivaa – ja myös soivaa.

NUO I- > HERA (Teemu Pallonen, IS Kovis). Poisto voidaan ilmaista myös tyhjällä tilalla. Lähtösanat NUORI- > HERRA.

MATRIARA > IRJA (Erkki Vuokila, IS Kovis). Tässä erikoisuutena on se, että vihjesanasta otetaan pois kaksi K-kirjainta ja ratkaisusanasta vain yksi K-kirjain. Matriarkka on Jari Tervon kirja.

MTERILI > INES (Erkki Vuokila, Apu Ristikot). Tässä vihjeestä on pois useampikin A-kirjain. Lähtösanat ovat MATERIAALI > AINES.

Typistevihje esitetään joskus kuvallisena vihjeenä, jolloin kuvan alusta, keskeltä tai lopusta puuttuu osa.

Lisäykset

Samoin lisäykset voivat tulla eri paikkoihin sanaa. Lisäyksiä on yleensä yksi kirjain, mutta niitä saattaa olla useampikin.

NAPPIKIN > NISÄ (Antti Skyttä, IS Kovis). Lisätään N sanoihin appi ja isä sanan alkuun.

JOSOT > EHTOOT (Antti Skyttä, IS Kovis). Loppuun on lisätty OT. Lähtösanat ovat JOS > EHTO.

VIKSA > VUOTSO (Antti Skyttä, IS Kovis). Kirjain S on lisätty molempiin sanoihin sanan keskelle. Lähtösanat ovat VIKA > VUOTO.

TAIVOTE > TELINE (Antti Skyttä, IS Kovis). Aivot on elin, lisätään kumpaankin sanaan alkuun T ja loppuun E.

LATENG TAI LUTEND > MATERIA (Pekka Joutsi, Suomen Kuvalehti). Jos otetaan kirjaimet TE pois kaikista sanoista, tulee lähtösanat LANG TAI LUND > MARIA. Vihje oli yleisesti ottaen helpohkossa tehtävässä, mutta laatija oli laittanut ”pippuriksi” yhden kovistyyppisen vihjeen.

TEHTAT > TAITOT (Antti Skyttä, IS Kovis). Sekä sanojen alkuun tai loppun on lisätty T-kirjain. Lähtösanat ovat EHTA > AITO.

Takaisin pääartikkeliin.