• Tämä aihe sisältää 0 vastaukset, 1 ääni, ja päivitettiin viimeksi 17.8.2023 13:59 Tapio toimesta.
Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
  • Julkaisija
    Kommentit
  • #29416 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Tässä säikeessä voi harjoitella erityisesti SPOILER-tägien käyttöä

    Editorissa moodissa ”Graafinen” piilotettavan tekstin luominen näyttää tältä:

    Tämän helpommaksi ei näytä/piilota-toimintoa ole mahdollista graafisessa editorissa saada, mikäli oletuksena oleva teksti kelpaa

    SPOILER-toiminnon aloittaminen editorityypillä Graafinen on periaatteessa helppoa, selkeää ja vaivatonta. Alla aloitustilanne sen jälkeen on kun on painettu toiminnon aloittavaa silmäikonia ().

    Tämän jälkeen vain alkaa kirjoittaa kursorin (|) kohdalta. Aloitus on aivan yhtä helppoa kuin esim. Microsoft Wordilla kursivoidun tekstin aloittaminen.

    Laiton piilotettavan tekstin näyttämisen editorissa sellaiseksi, että se erottuu muusta tekstistä hyvin. Laitoin myös eteen tekstin, joka osoittaa, mitä ollaan luomassa. Ulkoasumuutosten tarkoitus tehdä käyttö mahdollisimman havainnolliseksi ja siten selkeäksi.

    Vaikka SPOILER-tägien käyttö editorityypillä Graafinen on niin helppoa kuin mahdollista, niiden käytössä on kaksi asiaa, jotka pitää ottaa huomioon sekä editorityyppiä Graafinen että Teksti käytettäessä.

    Toiminto pitää päättää.

    Kun on kirjoittanut yhden lauseen, tilanne on tämän näköinen.

    Kuvassa kursori on pisteen perässä. Tässä tilanteessa ollaan piilotettavaksi aiotun tekstin kirjoittamistilassa. Piilotettavan tekstin kirjoittamistilassa olemisen osoittaa se, että silmäikonin ympärillä on reunaviivat, ”raamit”.

    Kirjoittamistilasta pääsee pois painamalla korostettua silmäikonia. Se siirtää kursorin välittömästi piilotettavan tekstin ulkopuolelle. Samalla silmäikonin ympärillä olevat reunaviivat häviävät.

    Kun kursori on laatikon ulkopuolella, voi jatkaa muun tekstin kirjoittamista.

    Samaan tapaan toimii editori moodissa Teksti. Siinä käyttö ei ehkä ole aivan yhtä havainnollista.

    Alla on kuva keskeneräisestä piilotettavan testin kirjoittamisesta (huomaa, että painike on ”/SPOILER”; /-viiva osoittaa että on aloitettu piilotettavan tekstin kirjoittaminen, mutta sitä ei ole päätetty):

    Alla tilanne sen jälkeen kun kirjoitus on lopetettu painamalla SPOILER-painiketta toisen kerran (huomaa kummassakin kuvassa kursorin paikka ja se, että päättäminen jälkeen /-viiva häviää):

    Kummankin editorityypin kanssa piilotettavan tekstin voi luoda myös niin, että ensin merkkaa alueen.

    Merkkaamisen jälkeen pitää painaa kerran painiketta, jonka jälkeen alue on muuttunut piilotettavaksi tarkoitetuksi tekstiksi. 

    Esitetyt toimintatavat eivät koske vain SPOILER-tägejä. Editoreissa mm. lihavointi (B) ja kursivointi (I) toimivat samalla periaatteella. Olen  muuttanut yhden alkuperäisen painikkeen (DEL eli yliviivaus) toiminnan SPOILER-koodin tuottamiseen. Toiminto käyttäytyy editoreissa samalla tavalla kuin alkuperäiset painikkeet.

    Valmiin koodin voi myös kopioida tai raahata Lisäkoodit valikosta.

    Jos editorien painikkeet tai raahaamiset/kopioimiset tuntuvat hankalilta, voihan piilotuskoodin vain kirjoittaa muun tekstin sekaan, vaikka alla olevan kappaleen tyyliin (tietenkin ilman alla olevassa tekstissä olevia plusmerkkejä; voi käyttää myös pieniä kirjaimia).

    Kirjoittelen kaikkien nähtävillä olevaa tekstiä.[+SPOILER+]Mutta tämän kohdan haluan piilottaa.[+/SPOILER+] Tässä taasen jatkan muuta tekstiä. SPOILER-tägejä ei tarvitse laittaa eri riville, sillä ne automaattisesti menevät eri riville.

    Lopputulos näyttää www-sivuilla tältä:

    Pakotetut rivivaihdot

    Piilotettavaksi tarkoitetun tekstin luominen on siis verrattain helppoa. Kirjoittamisessa ei pitäisi olla suurempia ongelmia, jos kirjoittaa yhtenäisen tekstialueen.

    Ongelmia voi tulla vastaan, jos haluaa tehdä piilotettavaksi aiottuun tekstiin ylimääräisiä rivikatkoja. Ylimääräisiä rivikatkoja ei saa tehdä ENTER–painikkeella.

    Jos käyttää ENTER-painiketta syntyy useimmiten ei-toivottu tilanne.

    Oletetaan, että alla oleva teksti halutaan laittaa ensimmäisen lauseen jälkeen poikki niin, että toinen lause tulee eri riville.

    Piilotettavaa tekstiä. Tässä lisää piilotettavaa tekstiä.

    Graafisessa editorissa käy näin, jos katkaisee silmäkuvakkeen avulla yllä luodun tekstin ensimmäisen lauseen jälkeen ENTER-painikkeella:

    Näytä/piilota  apusisältö:
    Piilotettavaa tekstiä.
    Näytä/piilota  apusisältö:
    Tässä lisää piilotettavaa tekstiä

    Yhden piilotettavan tekstin sijaan tuleekin kaksi piilotettavaa tekstiä. Jotta tulisi vain yksi teksti, pitää tekstin katkaisuun käyttää erikoiskoodeja (lisäsin erityiskoodeihin + – merkit  on siksi, ettei koodien kirjoittaminen aiheuttaisi sitä, että rivi katkeaa; kirjoitettavassa koodissa ei tietenkään pidä plusmerkkejä olla):

    • [+BR+] Rivikatko. Voi käyttää myös pieniä kirjaimia.
    • [+SPACER+] Rivikatko, jossa on hieman ylimääräistä marginaalia. Voi käyttää myös pieniä kirjaimia.

    Jos editorin moodissa Graafinen luo SPOILER-tägin käyttäen [+SPOILER=oma teksti+]…[+/SPOILER+] merkkauksia, käy alla olevalla tavalla kun painaa ENTER-painiketta aloitusmerkkauksen jälkeen:

    Näytä/piilota oma teksti:

    Tämän tekstin pitäisi piiloutua.

    Kuten huomataan teksti meni ulkopuolelle. Jos katkoo tekstiä välistä, käy samaan tapaan. Alla on väliltä ENTER-painikkeella katkottua tekstiä.

    Näytä/piilota oma teksti:
    Tämän tekstin

    pitäisi

    piiloutua.

    Tämä johtuu siitä, että editori ei tunnista kirjoitettuja SPOILER-merkkauksia erityisellä tavalla huomioitavana koodina vaan editori toimii SPOILER-koodien suhteen kuin minkä tahansa kirjoitetun tekstin kanssa. Editori luo ENTER-painiketta käytettäessä kappalemerkintöjä (<p>…</p>), jotka sekoittavan sen, missä kohdin piilotettavan tekstin tulisi päättyä. Ongelma johtuu editorin toiminnan koodauksesta enkä voi asiaan vaikuttaa.

    Editori moodissa Teksti kerran ENTER-painikkeen painamisen jälkeen näin ei tapahdu.

    Näytä/piilota  apusisältö:
    Tämän tekstin pitäisi piiloutua.

    Asia ei siis ole tässä moodissa aivan yhtä ongelmallinen, koska editori luo kerran ENTER-painiketta painettaessa <br /> merkkauksen eikä kappalemerkkausta (<p>…</p>). Piilotettava teksti rikkoutuu kuitenkin tässäkin editorimoodissa, jos painaa peräkkäin ENTER-painiketta.

    Jotta ongelmia ei koskaan  tulisi, on aina syytä käyttää pakotetuille rivinvaihdoille erikoismerkkauksia.

    Useampitasoiset piilotukset

    Apua voi antaa maksimissaan nelitasoisesti. Alla erilliset vinkit.

    [+spoiler+]Vinkki.[+ISPOILER=tarkennettu vinkki+]Ensimmäinen tarkennettu vinkki.[+/ISPOILER+][+ISPOILER=tarkennettu vinkki+]Toinen tarkennettu vinkki.[+/ISPOILER+][+/spoiler+]

    Näytä/piilota  apusisältö:
    Vinkki.

    Näytä/piilota tarkennettu vinkki:
    Näytä/piilota tarkennettu vinkki:

    Alla nelitasoinen piilotus.

    [+spoiler=ylin taso+]Tämä on ylin taso.[+ispoiler=toinen taso+]Tämä on toinen taso.[+iispoiler=kolmas taso+]Tämä on kolmas taso.[+iiispoiler=neljäs taso]Tämä on neljäs taso.[+/iiispoiler+][+/iispoiler+][+/ispoiler+][+/spoiler+]

    Näytä/piilota ylin taso:
    Tämä on ylin taso.

    Näytä/piilota toinen taso:

    Lisää esimerkkejä ja myös opastusta niiden käyttöön löytyy täältä.

    Tässä säikeessä voi myös testailla muiden editorista tai lisäkoodeista saatavien merkkausten tai muiden toimintojen käytettävyyttä.

    SPOILER-tägien ohella sitaattien ja listojen käyttöä on syytä harjoitella. Editorin kanna on niiden suhteen itsellänikin ollut hankaluuksia.

    Muutin lohkositaatin näyttämisen editorin moodissa Graafinen saman tapaiseksi kuin SPOILER-tägin. Foorumiosiolla siteeraus näyttää seuraavalta.

    Näin ne erottuvat siinäkin selvemmin muusta tekstistä. Yllä siteeraustoiminnon luoma lohkositaatti, jossa sitaatin jälkeen tulee automaattisesti tavallinen kappale. 

    Lohkositaattien kanssa on yleisenä ongelmana on nimittäin se, että niistä ei pääse helpolla pois. Pitää olla kursori aivan sitaatin lopussa. Sen jälkeen pitää kerran painaa ENTER-painiketta ja sen jälkeen vielä sitaattipainiketta (lohkositaattipainike on alla olevassa kuvassa vasemmalla).

    Oma teksti ei saa olla pisteviivoituksen sisällä.

    Lohkositastin ohella listojen päättäminen on lähes yhtä ongelmallista (listapainikkeet on edellä olleessa lohkositaatin jälkeen).

    1. Listakohta 1
    2. Listakohta 2

    Tätä en enää halua listaan. Ensin kohta pitää kirjoittaa teksti. Sitten pitää painaa ensin ENTER-painiketta ja sitten listatoimintoon liittyvää painiketta. Vaihtoehtoisesti kaksi nopeaa perättäistä painallusta päättää listan. 

    Jos nopeat painallukset rytmittää oikein, lohkositaatin voi päättää kahdella ENTER-painalluksella. Jos rytmi on väärä, lohkositaattien luonti ei pääty. Varmemmin ne voi päättää aiemmin esitetyllä tavalla. Kieltämättä hieman hankalaa, mutta asialle en voi mitään.

    Jotta listat erottuisivat tekstä luodessa muusta sisällöstä, laitoin niillekin pisteviivat ja aputekstin. Sivun Ristikoissa auttaminen (10/2023) näyttää editorissa alla olevan kuvan näköiseltä.

    Kun harjoittelet, muista foorumin yleiset säännöt. Sikäli säännöistä voi poiketa, että tässä säikeessä ei tarvitse pysyä missään aiheessa, sillä mitään varsinaista aihetta tällä säikeellä ei ole.

    Saa kirjoittaa puuta heinää ja melkein mistä tahansa seksi, uskonto ja politiikka kuitenkin pois suljettuina. Jaaritellakin saa.

    Siivoan harjoitteluja tarpeen tullen pois.

    Kerro kokemuksistasi täällä.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

    Nautitaan alkusyksyn kauneudesta!

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO SYYSKUUN TAPIO HUUHAA

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
Vastaa aiheeseen: Harjoittelusäie

Voit käyttää muotoiluun BBCodes-merkintöjä.
Käyttäjätililläsi ei voi käyttää eidistyneitä BBCode-merkintöjä, ne poistetaan.

Tietosi:


BBCode-merkkaukset + luomani lisämerkkaukset:

[BR][SPACER][HR][UNDERLINE][/UNDERLINE][STRIKE][/STRIKE][SUP][/SUP][SUB][/SUB][COLOR][/COLOR][CODE][/CODE][REVERSE][/REVERSE]

Emoji-valikoima:

🙂 😀 😂 🤨 😮 😥 👿 💡 ❤️ 👍

Kun jotain painikketta klikkaa, tapahtuma joko avaa tai sulkee toiminnon. Mikäli jokin muu toiminto on avoinna, se suljetaan automaattisesti.

Valikko "Lisäkoodeja" avaa mahdollisuuden lisätä hyödyllisiä toimintoja ja koodeja, kuten "Näytä/piilota sisältö" (SPOILER) sekä emoji-ikoneja editoriin. Lue lisää...

Valikko "Linkkisetti" listaa hyödyllisiä linkkejä. Lue lisää...

Valikko "Kuvien lähetys" avaa lomakkeen, jolla voi privaatisti lähettää minulle kuvia. Kyseessä on itsenäinen, upotettu toiminto. Kun kuva on valittu, pitää painaa LATAA-painiketta. LÄHETÄ-painike ei liity kuvien lähetykseen vaan uuden kommentin lähettämiseen!. Lue lisää...