IS Extra-palveluun liittyvät testit 2 (ratkonta piirrosohjelmalla)

Paluu sivulle Artikkelit | IS Extra pääartikkeli

Ratkaiseminen piirrosohjelmalla

Piirrosohjelmalle voi kerätä kuvia Windows 10 -tietokoneen kautta. Testit Windows pöytäkoneella Firefoxin avulla saaduista rajatuista kuvakaappauksista pääsiäisen 2018 ristikoista (4-10):

 • Kryptis – 10 – erittäin hyvä ratkoa digiversiona tabletti vaakasuuntaan laitettuna
 • Tavis – 10 – erittäin hyvä ratkoa digiversiona tabletti vaakasuuntaan laitettuna
 • Piilis – 8 1/2 – sangen hyvä ratkoa digiversiona tabletti vaakasuuntaan laitettuna; toisen tyyppinen asettelu toimisi paremmin piiliksillä
 • Ristis – 8 1/2 – sangen hyvä ratkoa digiversiona tabletti vaakasuuntaan laitettuna; toisen tyyppinen asettelu toimisi paremmin ns. höyryristikoilla
 • Kääntis – 8 – muuten kiva ratkoa, mutta tabletilla ei ole yleisesti ottaen niin kiva ratkoa kääntiksiä kuin paperiversiosta
 • Kovis – 6  – muuten kiva ratkoa, mutta kuva jää jonkin verran epätarkaksi (koskee myös Vivadi-selainta)
 • Mantan valinta viikonvaihteeksi – 5 – muuten olisi kiva ratkoa, mutta kuva jää selkeästi epätarkaksi
 • Pehmis – 4 – ristikko ei ole ratkottavissa tabletilla, sillä vihjeistä ei saa selvää
 • Pääsiäisristikko – 4 – ristikko ei ole ratkottavissa tabletilla, sillä vihjeistä ei saa selvää

Testi iPad 9,7:illa:

 • Kovis – 10.
 • Pehmis – 8 1/2
 • Vappuristikko – 8 1/2 (kahden eri kuvakaappauskuvan yhdistämisenä) – kuvan joutui tuomaan isompaan pohjaan, johon piti tuoda erikseen vasen ja oikea puoli.  Ennen molempien kuvien tuomista kuvapohjaan oikeanpuolen kuva pitää ensin tuoda erikseen, se pitää leikata ja tallentaa leikattuna. Tämän jälkeen tuodaan vasen puoli isoon kuvapohjaan ja sijoitetaan kuvapohjan vasempaan reunaan (kuvapohjassa kannattaa olla hieman ylimääräistä). Sitten tuodaan leikattu oikea puoli ja kohdistetaan se vasemman puolen kuvan kanssa. Huomasin, että ibisPain X:llä kuvat täytyy tuoda sellaiseen pohjaan, että kuvia ei joudu näytöllä lainkaan suurentamaan tai pienentämään. Vähäinenkin kuvan sormin näytöllä suurentaminen tai pienentäminen laskee kuvan laatua.  Jotta lopputulos voi olla täysin saumaton, tuotavat kuvat pitää olla otettu täsmälleen samalla lailla zoomatusta näytöltä. Lopputulos ei ole parempi kuin halvalla tablet-laitteella PDF-dokumentteja apuna käyttäen yhteen kasattu ristikko, mutta ristikon voi luoda kahdesta kuvakaappauksesta.  Prosessi on vaivalloinen ja vaatii erittäin suurta huolellisuutta, jos haluaa maksimaalisen hyvän lopputuloksen. ibisPain X:n sijaan kuvan voi avata iPadissa Autosdesk Sketchbook -ohjelmassa, jossa voi vapaasti kuvaa skaalata sormin laadun heikkenemättä.
 • Vappuristikko – 6 – yhtenä kuvakaappauksena välttävästi ratkottavissa.

Pöytäkoneellani kuvakaappausten ottoon Vivaldi sopii paremmin kuin Firefox, koska Vivaldissa on zoomaamiseen liukusäädin, joka ilmoittaa suurennussuhteen. Näin kaikki kuvat saa suurennettu samalla tavalla. Sain Pääsiäisristikosta sittenkin kuvalaadultaan lähes kiitettävän, n. 8 1/2 tasoisen kuvan seuraavin menetelmin (palasista kasaamalla voisi laitteillani Pehmis-ristikoista ehkä saada 9-tasoisen kuvan):

 1. Loin Vivaldi selaimella vasemmasta ja oikeasta sivusta kolmipalaiset kuvakaappaukset.
 2. Yhdistin vasemman ja oikean puolet kuvapalat  IrfanView -ohjelmalla (sain ohjelman käyttöön ehdotuksen eräässä keskustelussa).
 3. Loin piirrosohjelmaan n. 2700×1900 pikselin suuruisen kuvapohjan.
 4. Toin kuvapohjaan ensin vasemman sivun yhdistelykuvan ja laitoin sen maksimaalisen suureksi ja yhdistin pohjan kanssa.
 5. Toin kuvapohjaan sitten oikean puolen sivun yhdistelmäkuvan ja laitoin sen maksimaalisen suureksi ja yhdistin pohjan kanssa.

Oikeasti ratkottava ristikosta ei tullut, sillä ruutujen kohdistukset olivat pahasti pielessä. Jälkikäsittelyä jäi vielä paljon.  Kuvaan tuli ylimääräistä. Laskin, että lähes kiitettävän tai 9-tasoisen lopputuloksen saamiseksi pitäisi pystyä ottamaan n. 2450×1750 pikselin suuruinen yhtenäinen kuvakaappaus. Vivaldi + IrfanView -ohjelmilla lähes saumattoman kuvan luomisessa olisi opettelua tosi paljon, prosessi on erittäin vaivalloinen.

Paluu sivulle Artikkelit | IS Extra pääartikkeli