Sivun sisältö

Laadintakokemuksia

Olen itse luonut joitakin ristikoita vaihtelevalla menestyksellä. Tavoitteena on ollut kuvituksen, rakenteen ja sanaston suhteen laadukas ristikko. Olen aina pyrkinyt laittamaan ristikkoon useamman ns. ratkaisulauseen, mikä luo haastetta. Esittelemissäni ristikoissa ristikon saa uuteen välilehtieen  kuvia kikkaamalla. 

Kahdessa ensimmäisessä ristikossa, jotka aloitin pitkän tauon jälkeen yritin täydellistä Utah-layoutia, eli aivan suoria vasempia reunoja ja yläreunoja. Alla olevat ristikot tein aluksi kapeampina, mutta levensin ne Hesarin tyylisiksi lähes neliömuotoisiksi ristikoiksi.  

Meriupseeri ristikkoon sain mielestäni siedettävän sanastonkin. En vastaavaa myöhemmin enää yrittänyt. Hesari-tyylinen muoto tuli alun perin siitä, että esittelin ristikoitani Hesarille sen kuukausiliitteisiin vaihteluksi Aulis Lehdon laatimille ristikoille. Hesari-layout on myös symbolinen. En osaa laatia sanastollisesti niin hyviä ristikoita, mitä Sanaris edellyttäisi. En siis voisi edes yrittää tarjota niitä Sanarisille. Suurin osa ristikoistani on sanastollisesti jotain Sanarisin edellyttämän tason ja Lehdon nykytason väliltä. 

Ristikoihini on tullut myöhemmin turhan paljon alku- ja loppupiiloja. Välillä on muitakin pieniä teknisiä puutteita kuten vihjealueiden liittyminen heikohkosti toisiin alueisiin ja ristikon keskellä olevat turhan suuret vihjealueet. Jotkut ristikkoni ovat rakenteeltaan lähes Sanaris-tasoa, mutta osa on Lehdon tasoa huonompi. Laatimieni ristikoiden tekninen ja sanastollinen laatu on siten varsin epätasainen.

AI-kuvitusta on arvosteltu muoviseksi ja ristikoita vain tekeleiksi. Sen takia loin yhden parodiaristikon. Siinä ratkaisusanojen laatutaso on parodisen huono. Ristikko on parodia siitä, millaisena laatija voi kokea sen, että hänen luomiaan ristikoita on arvosteltu. Arvostelusta kimpaantumiseen liittyviä ristikoita olen joiltakin laatijoilta eri lehdissä kohdannut. Alla isompaan kokoon muokattu versio.

Yksi ristikko oli haaste siitä, saanko ristikon luotua äärimmäisen haastavalla rakenteella. Pääkuvalause kiertää lähes alkupisteeseensä. Ristikossa yhdysnuolet eivät ole aivan sääntöjen mukaisesti, mutta katsoin että idean toteuttamiseksi sanojen piti antaa jatkua siitä, missä ne kulloinkin sattuivat olemaan. Ristikon keskelle syntyi alku- ja loppupiiloja sekä isohkoja vihjealueita.

Parhaiten sanaston puolesta olen onnistunut alla olevassa ristikossa, joka oli alun perin myös ihan tavanomaisen oloinen ristikko, jota levensin. Levennysosa ei ole niin hyvä kuin alkuperäinen ristikko. Ristikossa jäi harmittamaan vain ylemmän pääkuvan oikea puoli, johon jäi peräti kolme alkupiiloa. Kuvituksessa on määritelty, että kuvaa saa värittää vain vaalealla violetilla. Tekoäly teki ristikon kuvista lähes kaksivärisiä. Ihon väriä se joihinkin kuviin lisäsi.

Olen luonut muutaman ristikon, jossa on pääkuva sekä muutama vihjekuva. Pääosin vihjeet ovat piilosanatyyppisiä vihjeitä. Alla niistä yksi. Tässä on ensimmäisen kerran myös Geminin luomia kuvia kun aiemmissa ristikoissa on ollut vain itse luomiani tai DALL-E 3:n luomia kuvia. DALL-E 3:lla en saanut sellaista pääkuvaa kuin halusin. Jouduin alla olevassakin kuvassa Disney-tyylisen hahmon jalkojen asentoa hieman korjaamaan. 

Ratkaisusanoja voi hakea sekä koordinaatistoa että numeroita käyttäen. Koordinaatisto auttaa kuvavihjeissä, jos niiden tulkinnassa on ongelmia.


Voit tulostusta varten saada tekstivihjeet uuteen välilehteen tätä linkkiä klikkaamalla.

Säikeessä Omat ristikot kerron jotain kaikista luomistani ristikoista. Piilosanaristikot luettelen erikseen säikeessä Omia piilosanatehtäviä.

Itse ristikot olen luonut eräältä henkilöltä saatuihin ristikkopohjiin. Itselläni ei ole ohjelmaa, jolla saa ristikkopohjia tai en osaa käyttää ohjelmia niin, että saisin täysin neliönmuotoisia ruutuja halutun määrän. Kun poistan ristikosta ruutuja kumittamalla, ruutujen liittymäkohdat katkeavat ei-toivottavalla tavalla. Ulkonäössä se ei tosin suuresti vaikuta.

Olen pääkuvissa käyttänyt sekä omia kuvia että tekoälyohjelmien luomia kuvia. Suurin osa kuvistusta olen tehnyt Microsoft Designerin DALL-E 3 tekoälyllä. Uusimmassa ristikossa on myös Google Geminin luomia kuvia. Joitakin itse kuvittamiani vanhoja ristikoita olen laajentanut. Laajennusosissa on DALL-E:n kolmen luomia kuvia. Muutaman oman kuvan olen myös vaihtanut DALL-E 3:n luomiin kuviin.

Tekoälyllä ei aina saa sitä, mitä siltä pyytää, mutta erittäin paljon sillä saa. Parasta on, että halutessaan voi määritellä haluttuja värejä. Eri tyylejä saa paljon. Pitää vain opetella luomaan sopivia kehotteita. Niitä teen Google-kääntäjillä. Kirjoitan suomeksi ja käännätän englanniksi. Tarkistan englanninkielisen tekstin. Vaikka DALL-E 3 ja Gemini ymmärtävät suomenkielisiä kehotteita, laitan kehotteet yleensä englanniksi. Joissakin tilanteissa suomenkielellä voi saada oikean lopputuloksen.

Aluksi tein ristikoita vain ibisPaintX-sovelluksella, mutta nyt käytän sen rinnalla myös Magma-sovellusta. Magma-sovellus on ristikon hahmotteluun minusta paras mahdollinen työkalu:

  1. Magma on nettisovellus. Ristikon laatimisessa tarvitsee monenlaisia nettisovelluksia. Nettiapuja voi laittaa viereisiin välilehtiin. Foorumisivustolla minulla on kommentointilomakkeen yhteydessä valikko Linkkisetti. Avaan sen ja käytän siitä löytyviä tarvittavia nettisivustoja. ibisPaintX:ssä pitäisi vaihtaa vähän väliä selaimen ja piirrosohjelman välillä.
  2. Sovelluksessa ristikon ympärille voi näppärästi vetää tarvittavan määrän muistiinpanotilaa. Muistiinpanotilan lisääminen on miellyttävämpää kuin ibisPaintX:ssä.
  3. Magmassa voi kutsua apuun toisia laatijoita – tosin kertaakaan kukaan ei ole tullut apuun, vaikka ovat nähneet, että homma on kesken.

Alla kuva, jossa Magma on Chromessa ja foorumisivuni Vivaldissa, jotta näkee yhdellä silmäyksellä, mistä on kyse.

Hahmotteluvaiheessa pyyhin pois ruudut alueelta, johon tulee pääkuva. Hahmottelulle teen oman kerroksen. Ruudut, joihin ei tule ratkaisusanojen kirjaimia maalaan ratkaisusanojen hahmottelukerroksessa yhtenäisellä värillä Paint bucket (maaliämpäri) -työkalulla. Jos tuli väärä ruutu maalattua, kumilla saa nopeasti värin pois.

Mihinkä kohtiin tulee ratkaisulauseet, teen oman kerroksen, jossa maalaan ruudut esim. keltaisella. Nuolille on oma kerros kuten myös ristikkoon laitettaville kuville.

Teen usein uusia kerroksia. Kopion viimeksi saadun hahmotelman ja piilotan näkyvistä edellisen version. Piirrosohjelma tarjoaa mahdollisuuden kokeilla eri vaihtoehtoja. Jos pääsen hyvin eteenpäin, poistan aiemmat versiot.

Kuvien tuonti ristikkoon on ongelmallista, sillä Magma heikentää kuvien laatua, jos niitä skaalaa. Kuvan saa parhaiten pienentämällä kuvaa ruudulla ja sen jälkeen ottaa pienennetystä kuvasta kuvaruutukaappauksen. Kuvaruutukaappaus kannattaa saman tien rajata. ibisPaintX skaalaa kauniimmin, mutta se pehmentää kuvaa alaspäin skaalattaessa liikaa.

Ylimääräisten ruudukkojen viivoja poistan toisinaan Magmassa ja toisinaan ibisPaintX:ssä.

Ristikot viimeistelen aina ibisPaintX:ssä, sillä Magmassa tekstin lisääminen on erittäin kankeaa. ibisPaintX ohjelman ongelma tekstin suhteen on se, että useimmilla fonteilla riviväli jää liian suureksi. Jos riviväli on suuri, ei saa laitettuja niin pitkiä vihjeitä kuin haluaisi. Esitin ohjelman luojille, että riviväliä voisi enemmän säätää, mutta säätöalue ei ole laajentunut.

Kun teen sekaristikkoa, minulla on käytössä kaksi tablet-laitetta. Uudemmassa kirjoitan vihjeitä ja vanhemmasta katson ristikon. Minulla on sohvalla työskennellessä ikäänkuin kaksi näyttöä vähän kuin monella toimistotyössä. Päälaittelle on itse kehittämäni ”telakka” ja apulaitteena toimivalle vanhemmalle laitteille on kirjatuksi. Alla kuva sekaristikon työstämistilanteesta. Vasemmalla on kirjoitettava teksti ja oikealla on ristikko toisessa laitteessa.

Se etu tavanomaiseen työskentelyyn pöydän ääressä on se, että kirjoittaessani voin helposti vaihdella näytön kulmaan ja voin vapaasti siirrellä apulaitetta. Uudempi tablet-laite vastaa käytännössä pienikokoista Cromebook-läppäriä. Näppäin etäisyys ja samalla koko on 92% tavanomaisen läppärin näppäimistöstä, joten kirjoittaminen sujuu kuin läppärillä.

Ratkontavinkkejä

Ratkon kaikki mahdolliset ristikot tablet-laitteella sohvalla tai nojatuolissa istuen. Pöydän ääreen ratkomaan en halua koskaan mennä. Vaikka ristikot voisi ratkoa näppäimistöllä, ratkon ristikoita kuitenkin mieluummin kuin paperiristikoita eli piirtämällä. Kynän kanssa ristikoiden ratkaisusanojen kirjoittaminen on erittäin nopeaa. Kumittaminen on nopeampaa ja lopputulos on siistimpi kuin paperiristikoiden kanssa. Edellisen tablet-laitteen kanssa kirjoitin paljon sormilla. Sormilla piirtelyyn tottuu nopeasti, joten mitään kynää ei välttämättä tarvita.

Ristikoiden ratkomisessa lehdessä ongelmallinen tilanne voi syntyä, jos itse ristikko on vasemman puoleisessa sivussa ja vihjeet oikeanpuoleisessa sivussa. Eräs henkilö ei halunnut ratkoa tällaista ristikkoa, koska se olisi edellyttänyt istumista pöydän ääreen. Hänkin siis halusi ratkoa ristikkoa mieluummin muualla kuin pöydän ääressä.

 Jos vihjeet on eri sivulla, tilanne on digiratkonnassakin hankala.. Ristikkoa pitäisi sivusuunnassa siirrellä hirveän paljon, mikä olisi todella epämiellyttävää – käytännössä ihan yhtä epämiellyttävää kuin kääntelisi vähän väliä paperilehteä. Digiratkonnassa voi aina saada vihjeet lähelle jos ei muuten niin jakamalla näytön kahtia, jolloin päälaitteella on ristikko ja toisella puolella on vihjeet. Ratkonta-alue on kyllä tällöin varsin pieni. Minulla on kyllä siihen saman kaltainen ratkaisu, jota käytän luodessani vihjeitä sekaristikkoon. Laittaisin vihjeet esille kirjatuessa olevaan laitteeseen. Laitteen, jolla ratkoisin, ottaisin pois telakasta käteen ja alkaisin ratkoa ristikkoa piirtämällä.

Vastaavaa joku muukin voisi soveltaa vaikka 10 tuuman tabletin ja läppärin kanssa. Läppärin saa sohvalle kivuttomasti. Jos lehti ei ole valmiiksi digimuodossa pitäisi ristikko ja vihjeet skannata tai valokuvata ensin. Kuvatun ristikon voisi ladata pilvipalveluun, josta sen voisi hakea toiseen laitteeseen.

Aukeamaristikkoa on paljon kivempi ratkoa tablet-laitteella kuin paperisena, sillä ristikon keskustaa voi ratkoa vaivattomasti. Paperisen aukeamaristikon ratkonta sohvalla istuen ei vaatii jonkin sortin tuki paperilehden taakse, jotta ristikkolehteä ei tarvitsisi käännellä. 

Sivuun liittyvät keskustelut foorumisivustolla:.