Sivun sisältö:

Oma sivustoni ja yleistä auttamisesta

Sanaristikoiden idea on hoksata laatijoiden ja kuvittajien luomia vihjeitä (joskus kuvittajatkin ovat vihjeittäjiä). Haluan auttamisessa olla maltillinen, jotta ratkojien omille oivalluksille jäisi mahdollisimman paljon tilaa silloinkin, kun häntä autan. Tähän pyrkiminen tekee  optimaalisten vinkkien eli apuvihjeiden antamisen hyvinkin haasteelliseksi. Itse asiassa niin haasteelliseksi, että on mahdotonta aina onnistua parhaalla mahdollisella tavalla.

Koska haluan antaa tilaa ratkojien omille oivalluksille, annan mielelläni ainakin aluksi ympäripyöreitä vihjeitä. Jos antaa kovin selkeän vihjeen, joku voi kokea, että pidän ratkojaa kovin tyhmänä. Helposti tällöin antaa liian epämääräisen vihjeen. Tällöin ratkoja joutuu kysymään uudestaan. Vaarana on se, että ratkoja kokee, että häntä nöyryytetään, kun joutuu kysymään toistamiseen. Missään nimessä en halua ketään nöyryyttää sillä, että ratkoja saattaa joutua kysymään samasta vihjeestä monta kertaa.

Pyrkimys mahdollisimman vähäiseen auttamiseen on johtunut myös siitä, että en ole halunnut kenenkään, joka ei apua halua, pilaavan ratkontaansa sivujani lukiessa. Jos olisin antanut suoraan ratkaisusanat, se ainakin taatusti olisi pilannut jonkun ratkontanautinnon. Hyvin selkeä vihje olisi voinut sen myös tehdä. Ympäripyöreä vinkki ei ainakaan pilannut suuresti kenenkään ratkontanautintoa. Joskus olen kieltäytynyt vinkin antamisesta, sillä se saattaisi auttaa liikaa ratkojia, jotka itse haluavat löytää vihjeen idean.

Olen kokenut vuosien varrella omat auttamiseni siis varsin haastavina.

Olen ottanut käyttöön ns. SPOILER-toiminnon, jota esim. XenForo-foorumissa kutsutaan nimellä ”Spoileri”. Koen sen suuresti auttavan päämäärieni toteutumisessa. Sen avulla voin oletuksena piilottaa vinkit, ratkaisusanat ja vinkkien logiikoiden selityksen. Minusta vain ns. spoilereilla voi luoda sanaristikkofoorumin, jossa voi kunnioittaa kaikkia ratkojia.

Käytän spoilereita myös vanhoihin ristikoihin. Joku voi ostaa esim. Sanarisilta vanhoja Punainen Pelikaani -lehtiä (tuttavallisesti PuPe). Jos niihin annetaan jollakin sivustolla suoraan ratkaisusanoja, niillä saatetaan pahasti pilata vanhojen lehtien ratkojien ratkontoja. Myös kirppareilta voi ostaa vanhoja lehtiä.

Koska haluan välttää sitä, että samasta vihjeestä tulisi tarvetta kysyä uudestaan, olen usein laittanut niin, että ensin ratkoja saa yleisluonteisen vinkin. Samassa yhteydessä on myös yksi tai useampi tarkennettu vinkki. Idea on se, että ratkoja ensin yrittäisi hoksata vihjeen idean yleisluonteisella vinkillä, mutta jos se ei riitä, hän voisi avata tarkennetun vinkin tai useita vinkkejä.

Joskus kun vihje on ollut vaikeasti löydettävä faktatieto, olen kertonut ratkaisusanankin. Vaikeasti löydettävissä faktatiedossa ei niinkään kysytä hoksottimia vaan ennemminkin hakukoneiden käytön osaamista. Joskus olen niidenkin käyttöä opastanut, vaikka en itsekään ole kovin hyvä hakukoneiden käyttäjä.

Opastuksen voi laittaa jopa neljään tasoon: yleisluonteinen vinkki > tarkennettu vinkki > ratkaisusana > ratkaisusanan logiikan selitys. On hyvä, että ratkoja myös ymmärtää, mikä on laatijan idea. Näin hän voi oppia tuntemaan laatijoiden metkuja ja tarvitsee jatkossa vähemmän apuja muilta.

Joku kysyi 2.9.2023 2½ Kovis Teemu Pallosen ristikon vihjeestä PENSSE. Siihen laitoin alla olevan avun.

Näytä/piilota  apusisältö:
Vihje pitää ajatella osana pidempää sanaa. Jatka hieman sanaa niin löydät vihjeen lähtösanan (sanan, jota ei ole lyhennetty). Mieti sitten, miten ratkaisusana voisi liittyä vihjeessä viitattuun lähtösanaan.
Näytä/piilota tarkennettuja vinkkejä:

Kun vinkit, ratkaisusanat ja selitykset ovat aluksi piilotettuna, se, joka ei halua mitään apuja, ei vahingossa ratkontaansa pilaa. Samalla avun tarvitsija voi saada niin paljon apuja kuin kulloinkin tarvitsee.

Spesialiteettina sivustoni tarjoaa mahdollisuuden lähettää minulle privaatisti kuvia ristikoista. Sen toiminta-ajatus on suurin piirtein sama kuin käyttäisi s-postia, mutta en s-postiani halua julkisesti esille. Tietoturvallisuus vastaa ainakin nettiselaimella käytettävää s-postiohjelmaa. Lue lisää foorumin säikeestä.

Monesti olen tarjonnut toisille ratkojille suurimman avun sillä, että olen kertonut ratkontavirheet. Jos juuttuu virheellisiin ratkaisusanoihin, ristikkoa ei saa ikinä ratkaistua.

Sanarisin ylläpitämä foorumi

Sanarisin ylläpitämässä foorumissa ja Erkki ”Eki” Vuokila vastaa sivustosta. Helsingin Sanomien ristikoita voi käsitellä siihen tapaan kuin minä ennen spoilereiden käyttöön ottoa toimin kaikkien ristikoiden suhteen. Pääsääntöisesti palkintoristikoin ei saa antaa vinkkiapua eikä varsinkaan ratkaisusanoja ennen palkintokisoihin lähettämisen päätyttyä.

Aina silloin tällöin foorumissa joku kyselee, saisiko vinkkiä johonkin palkintoristikkoon. Joku myös tiedustelee, miltä sivustolta saisi apuja. Otan esille 11313. Punainen Pelikaani 5/2023 säikeen.

Nimimerkki Heli kysyi (komm. no 39):

Tiedättekö onko joku paikka missä voisi kysyä erilaista vihjettä johonkin sanaan joka mietityttää? En siis halua valmista sanaa vaan eri suunnan kun jämähdän vain yhtä miettimään?

Tähän Erkki Vuokila vastasi:

Kun meillä on se periaate, että mennään laatijoiden huolella miettimillä vihjeillä, niin ei kai me sitten neuvota täällä paikkaa, jossa meidän periaatettamme rikotaan. Se olisi kaksinaamaista.

Vuokila ei halunnut kertoa, miltä sivustolta Heli olisi voinut saada kaipaamansa apua. Jos hänen foorumissaan laittaa vaikka seuraavan kommentin:

Löydät Googlen avulla muita sivustoja, joissa käsitellään sanaristikoita. Niiltä löydät apuja.

Esimerkin kaltainen kommentti poistetaan niin pian kuin mahdollista. Vuokila kuitenkin tietää, että ristikoita ratkotaan kimpassa, pariskuntakin on kahden ihmisen kimppa.

Vuokila on kertonut, että monilta Punaisen Pelikaanin loppupään ristikot on kokonaan jääneet aloittamatta. PuPe 5/2023 säikeestä tästä asiasta on myös selkeä todiste. Nimimerkki Jiikoo kertoo jättävänsä monet ristikot kokonaan ratkomatta (komm. no 62).

Hakosen muistan kerran töhrineeni täyteen, mutta yleensä jäävät aloittamatta. Niin nytkin.

Pitkälän perässä olen pysynyt jonnekin tasoille 2–2½ saakka, mutta täysi aukeama kolmoskamaa häneltä on sentään jo lähtökohtaisesti liikaa. Jää siis aloittamatta.

Lähteenmäen lyriikat ja verbaliikka muutenkin ovat liikaa hoksottimilleni. Jätän ihan mielisuosiolla fiksummille.

Jiikoo ei näytä edes haluavan apua, vaikka sitä hänelle tarjottaisiin. Kun ostaa lehden, ei kai tyhjien ristikoiden tilanne ole lehden ostajan kannalta ideaalinen tilanne. 

Monen muun tilanne on varmaan saman kaltainen kuin Jiikoon. Uskon monen muun haluavan saada enemmän ristikoita ratkottua kuin nimim. Jiikoo. Kun PuPen ristikot ovat vaikeita, kyllä niihin apua haluaa jo ratkontavaiheessa eikä vasta n. kaksi ja puoli kuukautta lehden julkaisemisajankohdan jälkeen. Ristikot pitäisi valokuvata tai skannata ja tulostaa, että niihin voi jälkikäteen pyytää apua.

Heli kertoo itse, että hän ratkoo ristikoita yksin sekä kimpassa (komm. no 51)

 …Itselle on ollu sellainen yhdessä tekemisen meininki tämä ja tykkään siitä ku saan kysyä/haastaa kaikkia ympärillä näillä ristikoilla, koska mun mielestä nää on ihan huippujen huippu!! Yksin ja yhdessä tekemälläki kuitenki s. 27 kohta tehty. Lähinnä yksin. Eikä vielä lähelläkään deadline!!

Eki Vuokila olisi voinut mainostaa Helille Magma-nimistä sovellusta. Se toimii nettiselaimessa. Siihen joku voisi tuoda ristikkokuvan. Ristikkoa voisi etänä ratkoa kommentoimalla tekstilaatikoilla tai juttelemalla kuin käyttäisi WhatsApp-puhelua.

Ristikon ratkontavirheiden poisto ja uusien ratkaisusanojen laittaminen pitäisi tehdä piirtämällä. Jos on tablet-laite, on varsin helppoa kumittaa virheet ja piirtää kirjaimet sormin. Magman käytössä on käyttöönottokynnys, sillä ohjelma on tehty piirtämistarkoituksiin. Ohjelman käyttöä pitää opetella. Mutta foorumissa olen Sadun ja erään toisen ratkojan kanssa paljonkin käyttänyt ohjelmaa ristikoiden ongelmakohtien käsittelyssä. Joskus ollaan kolmistaankin ratkottu ongelmia, mutta yleensä kahdestaan.

Minusta näin digiaikaan ja erilaisten somealustojen aikaan Vuokilan olisi ihan oman bisneksensä takia syytä mainostaa Magmaa, sillä se tarjoaa some-alustoihin tottuneille kivan uuden mahdollisuuden. Jos ei haluta, että ristikoiden ratkonta hiljalleen kuolee, pitäisi itse asiassa yksin tai puolison kanssa ratkomisen sijaan panostaa yhteisöllisiin ratkontatapoihin.

Mutta foorumissa ei tietenkään sovi ratkaisusanoja suoraan antaa samaan tapaan kuin kimpparatkonnassa, sillä siten pilataan niiden ratkontoja, jotka eivät apuja halua. 

Parasta foorumissa on asiantuntevuus kun haluaa selvyyden vihjeiden logiikoista. On hyvä, että edes jälkikäteen voi saada selvyyden ongelmakohtiin – mutta vain niihin eikä edes vahingossa kohtiin, joita haluaa vielä itse pohtia.

Vuokila voisi miettiä, miten hän voisi saada sivustolleen SPOILER-toiminnon. Olisi upeaa, jos Vuokilankin foorumissa vinkit, ratkaisusanat ja vihjeiden logiikkojen selitykset voisi oletuksena laittaa piilotettuna. Näin ei edes jälkikäteen annettuna pilattaisi toisten ratkontoja.

SPOILER-tägeja kaipaisi myös Ristikon anatomia -osasto. Kun anatomian luo Juha Hyvönen, hän käyttää omalla sivustollaan Näytä/Piilota toimintoa samaan tapaan kuin minäkin, esimerkiksi 3.7.2022 ristikossaan. Ehkä Juha Hyvönen voisi toimia konsulttina.

Koska ristikoiden ratkonnassa äärimmäisen olennaista on se, että ei pilata toisten ratkontoja, ainoa tapa, jolla pilaamiset voi täysin estää, on spoilereiden käyttö!

Toivoisin Vuokilalta myös avoimempaa linjaa. Ei ole häneltä pois, jos joku saa apuja. Jos joku apujen kautta saa PuPen täyteen, hän todennäköisemmin ostaa uuden lehden kuin tilanteessa, että monta ristikkoa jää täyttämättä.

Tosin ihan minne tahansa ei voisi kyselijöitä ohjata. Mielestäni toimin auttamisessa toisia ratkojia kunnioittaen. Siltä kannalta Eki voisi sivustoni mainita paikkana, josta voi kysyä vinkkejä pilaamatta ratkontanautintojaan. Ymmärrän kyllä, miksi hän ei niin tee. Syitä on useampiakin:

  1. Huonot henkilökohtaiset välit Vuokilan kanssa.
  2. Vuokilan oma näkemys siitä, miten ristikoita tulisi ratkoa ja miten niissä pitäisi auttaa.
  3. Sivuston kaupallisuus. Vuokilan täytyy yrittää olla tasapuolinen. Jos hän helposti ohjaa sivustoille, joista saisi apua, hän kokee, ettei hän voi  olla tasapuolinen.

Ihmiset nyt kuitenkin ihan oikeasti haluavat tietää muista sivustoista. Jotkut ovat omatoimisesti muita sivustoja löytäneet. Vuokila vain omalla osaltaan halua toimia niin, että muita kuin hänen sivustoansa ei ristikoissa auttamisen suhteen löydettäisi. Onko tiedon panttaaminenkaan ihan suoraselkäistä toimintaa?

Oman kokemukseni Sanarisin foorumista apua etsimisessä oli joskus varsin ikävä, joskin myös hyviä kokemuksia minulla on. Kysyin sääntöjä noudattaen apua ristikoihin, joita ei voinut lähettää palkintokisoihin. Sellaisia olivat vanhat PuPen ja Suomen Kuvalehden ristikot. Teen joskus omista kokemuksista blogikirjoituksen. Omista kokemuksista kerron hieman foorumin ristikoissa auttamiseen liittyvässä säikeessä.

Suomi24

Suomi24:n sanaristikko-osion suurin ongelma on mielestäni se, että siellä varsin hövelisti paljastellaan ratkaisusanoja. Niitä paljastellaan myös pyytämättä. Jollakulla on tapa, että IS:n Kovis-ristikoista paljastetaan ristikoiden kaikki pääkuvasta johdetut sanat, jos pääkuva on olemassa. Sen lisäksi paljastetaan vähän alle 20:stä lähes 30:een muuta ratkaisusanaa sikin sokin annettuna. Alla IS Viikonloppu 16.-17.9.2023 paljastuslista:

Näytä/piilota esimerkki spoilauslistasta:
Syöpä yökyöpeli myöhäänsummer, etkot, yrttinen, prosessi, atomikellot, rannekipu, vähemmän, isännät, emännät, misteli, sorsanmetsästys, tinnitus, kreml, aniitti, tietyö, etenkin, ramsay, lähtöhaikeus, eesti, sandö

Joku kokee, että tuota voi käyttää tarkistuslistana omille ratkaisuille. Useimmiten lista on oikein, mutta siinä on välillä myöskin virheitä, joten luotettavana tarkistuslistana se ei toimi, vertailulistana kyllä.

Joku joskus kirjoitti, että ei kukaan käytä listaa ratkonnan apuna. Se on mielestäni täydellinen harhakuvitelma. Joku saattaa aivan hyvin aloittaa ratkaisemisen siitä, että laittaa ristikkoon paljastajan antamat ratkaisusanat. Näin ainakin vaikeimpien ristikoiden kohdalla. Listoja myös pyydetään. Jos lista ei ole sunnuntaihin mennessä tullut, ollaan pettyneitä.

Joku kertoi joskus, että hän käyttää listaa. Hänelle lista on sijoita sanat ristikkoon -tyyppinen apu. Hän kertoi, ettei osallistu palkintokisaan.

Osittain ymmärrän tällaista ratkojaa. Jos ei  ole ratkontaan käytettävissä kuin yksi päivä viikossa ja siitäkin vain muutama tunti, ei niin vähällä ajalla voi oppia kovisratkojaksi. Kyllä sijoita sanat ristikkoon sekin on koviksen kohdalla aivojumppaa, ei sitä käy kiistäminen. Mutta sen luonne kyllä  melkoisesti poikkeaa tavanomaisesta kovisten ratkonnasta. 

Toinen saattaa vain oikaista ratkontojaan. Joku kertoi, että hän katsoo listasta ratkaisusanan ja sitten taas mennään. 

Minusta listojen pyytäjät ovat varsin itsekkäitä. He ovat oman oikaisuhalujensa vuoksi valmiit hyväksymään sen, että moni voi heidän takiaan pilata ratkontojaan.

Kokisin paljastuslistat ilkeytenä, jos niitä minulle tarjottaisiin. Niitä on ilkeyksissä spämmätty foorumillenikin ja siten joku on halunnut pilata ratkontanautintoani. Samaa ilkeyttä on kohdistettu Sanarisin foorumiin. Olen joskus Suomi24:ssä pilannut ratkontanautintoani kun olen ristikon ratkonnan vielä ollessa kesken mennyt katsomaan, mitä on kirjoitettu. Kun paljastuslista tuli eteeni yllättävästi, en osannut sitä ohittaa. Koko ratkontaani en listan takia pilannut, mutta osan kumminkin. Harmitti suuresti kun niin kävi. Ratkontafiilis lässähti pahasti.

En ymmärrä millään, miksi Suomi24:ssä massiivisten paljastuslistojen jakelijaa tai jakelijoita (voihan niitä useitakin olla) ymmärretään niin suuresti kuin siellä tehdään. Toki tarkastelen asiaa oman kokemukseni perusteella. Jos Sanarisin foorumissa olisin saanut vanhaan keskeneräiseen PuPeen vastaavan listan, olisin kokenut, että ratkontalauseiden paljastamisella joku haluaa totaalisesti pilata ratkontanautintoni. Ratkaisulauseiden keksiminen on minusta ristikoiden parasta antia ja varsinkin niiden saaminen suoraan tuntuisi erityisen pahalta ilkeydeltä.

Sikinsokinlistan olisin kokenut äärimmäisen ylimielisenä, nöyryyttävänä ja pilkallisena. Jos etsii yhteen vihjeeseen ratkaisusanaa, on pakko käydä lävitse koko listaa, sillä ratkoja ei tiedä, missä kohtaa listaa etsitty ratkaisusana sijaitsee. Kun käy listaa lävitse, saattaa saada ratkaisusan kahteenkymmeneen ratkaisusanaan, joihin ei ole ratkaisusanaa juuri sillä kertaa etsimässä. Tämä on minusta ratkojan aliarvioimista ja nöyryyttämistä. En voisi ajatella, että keskeneräisen ristikon kohdalla käyttäisin sikinsokinlistaa.

Minun on vaikea, itse asiassa mahdoton ymmärtää ratkojaa, joka periaatteessa ratkoo ristikoita tavanomaiseen tapaan (eikä ajattele ristikkoa sanojen sijoittelu tehtävänä) käyttävän listaa. Minua kiusaisi suuresti se tietoisuus, että listan laatija ylimielisesti nöyryyttää ratkojaa sillä, että pakottaa saamaan ratkaisusanoja vihjeisiin, joihin apua ratkoja ei ole etsimässä. En olisi aloittelevana kovisratkojana voinut hyväksyä tällaista toimintaa. Olisin silmittömästi suuttunut listan laatijalle.

Sikinsokin listaa paljon mielekkäämpi tapa antaa ratkaisusanoja on panna ne ratkojat.fi-sivustolle. Siellä sentään voi saada ratkaisusanat yhteen vihjeeseen kerrallaan. Näin myös tehdään. Siellä voi miettiä, mikä ratkaisusana sopisi juuri ratkonnan alla olevaan ristikkoon. Siitä milloin jokin sana on laitettu palveluun, on päivämäärä. Se voi paljastaa mihin tiettyyn ristikkoon ratkaisusana liittyy. Ratkojat.fi käyttäen saattaa pilata omaa ratkontaansa, mutta ei ainakaan pilaa julkista foorumia käyttävien muiden ratkojien ratkontoja.

En ymmärrä, miksei Suomi24:ssä suututa tällaisesta toiminnasta. Kaiketi massiivisia oikaisuja pidetään aloittelevien kovisratkojien kohdalla hyvänä asiana. Jos on kunnon kovis, 3-tason ristikon vaikeustaso voi pudota 2+ -tasolle. Testasin kerran 14.8.2021 Antti Skytän ristikolla minkä tasoiseksi paljastuslistan käyttö ratkontaa helpottaa ja tein testin perusteella arvion, miten paljon paljastuslista helpotti (säikeen paljastuslista on jossakin vaiheessa poistettu). Kun lasketaan yhteen paljastuslistan antamat ratkaisukirjaimet ja muut ratkaisusanojen paljastukset, yhteensä noin puolet kaikista ratkaisusanojen kirjaimista paljastettiin. Ristikon pystyi ratkomaan melkein kokonaan toisten antamilla ratkaisusanoilla, sillä lopulta jokaiseen ratkaisusanaan oli annettu ainakin yksi kirjain.

Jos ristikossa on hyvät ratkaisulauseet ja aloitetaan paljastuslistalla paras anti ristikosta menetetään. Itselleni ratkaisulauseet, jotka avautuvat vähitellen, ovat ristikoiden parasta antia. Jos ratkaisulauseet on saatu ilman omaa pohdintaa, ratkoja saattaa menettää valtavasti ristikon tarjoamasta ratkontakokemuksesta. Minun on vaikea ymmärtää, miksi joku  haluaa menettää ristikon parhaan annin suosiolla – siinähän ei edes ole kyse sijoita sanat ristikkoon -tehtävästä.

Helpoimman pään kovikset muuttuvat paljastuslistojen hyödyntämisellä pehmisristikoiksi. Minusta silloin olisi mielekkäämpää ratkoa ilman toisten apua Pehmis. Niiden ratkaisulauseet voivat olla antoisia.

Sivuston ihmismoderaattori ei paljastuslistoja hyväksyttävänä toimintana pitänyt, sillä aluksi niitä poistettiin paljon. Joskus ihmismoderaattori poisti paljastuslistoja säikeestä yli kymmenen kertaa. Mutta kun paljastaja aina vaan jatkoi ja jatkoi, moderaattorit väsyivät paljastuslistojen poistoon. Listojen luoja tai luojat ottivat työvoiton sivuston moderaattoreista!

Melko massiivista apua tarjotaan toisinaan myös Punaisen Pelikaanin ristikoihin. Niissä auttamiseen jollakulla on IS:n ristikoiden kaltainen harhakuvitelma. On harhakuvitelmaa, että joku saa vain pienen avun, jos Punaisen Pelikaanin ristikosta joku paljastaa kaikki pääkuvasta johdetut sanat. Joku kirjoitti Punainen Pelikaani 5/2023 säikeessä.

…Ei kukaan ole niin idiootti, että tulee tänne tyhjän ristikon kanssa. Ristkosta puuttuu ehkä muutama sana. Mitä sillä on siinä kohtaa väliä, jos saa vaikka listan…

Tiedän, että tuo ei ole totta vaan on paha harhakuvitelma. Eki kertoo, että loppupään PuPet ovat monelta kokonaan ratkomatta ja tässä säikeessä on sitaatti, joka todistaa Ekin väitteen todeksi.

Joku saattaa tulla aivan tyhjän ristikon kanssa pyytämään apua. Minulta on kerran pyydetty apua täysin tyhjän ristikon kanssa. Suomi24:stä PuPe 5/2023 apua pyytävällä saattaa olla vain 15-20% ristikosta valmiina ja hän vain haluaa oikaista saamalla pääkuvaan liittyvät sanat. Pääkuvaan liittyviä sanoja hän on itse ehkä saanut kaksi tai kolme. Yksittäisen pääkuvasta johdetun ratkaisusan antamisella ja koko listan antamisella voi olla todella suuri ero.

Kun kerralla annetaan massiivisesti ratkaisusanoja, voidaan pilata myös massiivisesti sellaisten ihmisten ratkontoja, jotka eivät ratkaisusanoja paljastettuun ristikkoon halua nähdä. Suomi24 ollaan oikaisijoiden takia valmiit uhraamaan toisten ratkojien ratkontanautinto.

Olen massiivisia paljastuksia ja varsinkin sikinsokinlistoja paljon arvostellut ja saanut monen vihat päälleni. Olen yrittänyt luoda toimintakulttuuria, jossa ei massiivisesti pilattaisi toisten ratkontoja.

Suomi24 voisi olla massiivisesti pilaamatta ratkontoja, jos sivusto tukisi spoilereita. Jos joku tykkää oikaista ratkontojaan saamalla massiivisesti ratkaisusanoja valmiina, ne voisi olla oletuksena piilotettuna. Kerralla sekä ratkaisulauseiden antaminen että sikin sokin lista tuntuvat silti minusta erityisen pahalta. Ratkaisulauseet tai yksittäiset pääkuvasta johdetut sanat soisi olevan omassa spoilerissaan.

Sikinsokinlistan sijaan voisi ratkaisusanoja antaa edes järjestyksessä ja mieluiten yksitellen. En oikein usko, että kovin moni harrastaa yritä sijoittaa ratkaisusanat ristikkoon -tyyppistä ristikoiden ratkontaa. Jos harrastaa, tälle harrastukselle voisi olla oma spoileri. Nyt foorumi tuntuu menevän pelkästään oikaisijoiden ja sikinsokinlistoja kaipaavien ehdoilla.

Jos joku pyytää vinkkiä, sen saamisen sijaan annetaan usein ratkaisusana. Joidenkin mielestä vinkin antaminen on täysin väärä tapa auttaa, joten vinkin antamisen sijaan pitää antaa ratkaisusana. Tämäkään ei ole toisten ratkojien kunnioittamista.

Itse olen kyllä saanut muutaman kerran vinkin sitä pyytäessäni. Samoin toivoisin toistenkin vinkkipyyntöjen kohdalla toimittavan.

Jos sivusto maltillisesti antaisi ratkaisusanoja ja kunnoittasi myös vinkkien pyytäjiä, voisi sivustolle ohjata ratkaisusanojen kaipaavaa. Nyt sinne ohjaaminen ei tunnu hyvältä sivustolla vallitsevan toimintakulttuurin tähden. Kerran olen sivuston maininnut paikkana, josta voi mennä pyytämään ratkaisusanoja. Ainakin ratkontojen pilaamisvaarasta minun pitäisi joka kerta muistaa varoittaa. Ekillekin Suomi24:n mainitseminen olisi erittäin ongelmallista. Ekin pitäisi varoittaa joka kerta foorumin toimintakulttuurista, jos haluaisi sanoa, että Suomi24:stä voi kysyä ratkaisusanoja. Suomi24:n jättäisin Ekinä mainitsematta.

Muut sivustot

Mainitsin jo ratkojat.fi, jonka käytön ratkaisusanojen etsintään pidän mielekkäämpänä kuin Suomi24:n massiivisten paljastuslistojen käytön. 

Ylilaudassa ei voi ristikoista kunnolla käsitellä. Siellä ei ole omaa osastoa ristikoille. Loin kerran sinne säikeen (Ylilauta käyttää sanan ”säie” sijaan nimitystä ”lanka”). Yritin luoda toisen säikeen ristikoista, mutta ylläpitäjä poisti säikeen. Tänä vuonna joku loi säikeen koskien ristikoiden ratkontaa netissä (esimerkkinä joku oli ottanut yhden Sanarisin Ristikkoarkiston ristikon). Ylläpitäjä sulki säikeen muutaman kommentin jälkeen. Yhdessä ehkä vielä avoimessa säikeessä ei voi mielekkäästi ristikoita käsitellä. Säikeestä tulee väistämättä käyttökelvottoman pitkä.

Ylilauta-foorumissa olisi se etu, sillä olisi käytettävissä spoilerit. Niille ei tosin ole nykyisin painiketta (joskus oli), mutta jos kirjoittaa [+SPOILER+]piilotettua tekstiä[+/SPOILER+] teksti on oletuksena mustana (tietenkin pitää kirjoittaa SPOILER-tägit ilman plus-merkkejä, jotka minun piti lisätä, ettei esimerkki muutu näytä/piilota-toiminnoksi). Kun klikkaa mustaa aluetta, teksti näytetään.

Muita sivustoja, joissa voi keskustella ristikoista saattaa löytyä. Somekanaviakin voi kokeilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *