Tavanomainen sisäkkö
Normaali sisäkkö on sellainen, jossa sana koostetaan kolmesta palasta. Yhden sanan sisään sijoitetaan toinen sana, jolloin tulee aivan uusi sana, jolla ei välttämättä ole mitään tekemistä vihjeeseen liittyvän asian kanssa.
JOHTAA SUURIMMASSA OSAVALTIOSSA > ALAVIESKA (Brigitta Kalpa, Suomen Kuvalehti 18/2018). Johtaa = vie. Sana VIE sijoitetaan (Yhdysvaltojen) suurimman osavaltion ALASKA sisään, jolloin saadaan ALA+VIE+SKA > ALAVIESKA. Tässä ei ole asiayhteyttä vihjeen ja ratkaisusanan välillä. Vihje vain antaa ohjeet sanan kokoamiseen.
HILJAISTEN SUURKAUPUNKI > VALAISUT (Brigitta Kalpa, IS Kovis). Suurkaupunki (Los Angeles =LA) sijoitetaan sanan VAISUT sisään – VA+LA+ISUT. Tässä sisäkkö on poikkeuksellisesti ilmaistu genetiiviä käyttäen.
ALANAFTALITI > AIVINA (Antti Skyttä, IS Kovis). Tässä on käytetty sanan kirjoittamista toisen sanan sisälle, sen lisäksi pitää tietää jotain Jaakobin pojista. ALATI-sanan sisällä on NAFTALI. Alati = aina, Naftali on Jaakobin pojista kuudes eli VI, joka sijoitetaan AINA-sanan sisälle > AI VI NA > AIVINA.
MAA KANISSA > KRISTIAN (Unski Kivistö, IS Kovis). KA+RISTI+N. Tässä hämäyksenä se, että toisen sanan lisäys pitää ajatella epäsanaan KAN eikä sanaan KANI.
TÄMÄ TSEHOVISSA > ANISTON (Brigitta Kalpa, IS Kovis). IS Kovisten erikoisuus on se, että niissä laatijat aina silloin tällöin laittavat lehden nimilyhenteen osaksi ratkaisusanaa, kuten tässäkin ANTON-etunimeen on laitettu IS eli AN+IS+TON = ANISTON.
Sisäkkö, jossa ratkaisusana on etsitty sisäkkösana
Tämä on melko harvinainen ja vain muutama tapaus tullut vastaan.
SUKSISSA PINNAN ALLA > ELLU. Tässä (melko harvoin tavattava) sisäkkö siten, että ratkaisusana onkin se sisäkkösana (Toni Pitkälä, Punainen Pelikaani 6/2017 s. 30-31). Logiikka menee vähän hankalammin ymmärrettäväksi. Ideana on keksiä, että epäsanan SUKS sisään (jotain on SUKSissa) pitää laittaa sana, jotta tulee pinnan alla tapahtuvaa toimintaa. Pinnan alla tapahtuu sukellus. Epäsanan SUKS keskelle on lisätty sana ELLU (SUK+ELLU+S), joka on se haettu ratkaisusana.
Jos kysessä olisi tavanomainen sisäkkö, ratkaisusana olisi SUKELLUS ja vihje kertoisi, että mukaan tulee tytön nimi, esim. SUKSISSA TYTTÖ PINNAN ALLA > SUK+ELLU+S > SUKELLUS. Tällainen vihje kävisi myös piilosanatehtävään.
HEDELMÄ ASEMASSA > NANA (Joonas Anttila, (http://www.sanaristikot.fi/anatomia/?p1=IS140308). Kun NANA-sanan sijoittaa asemaa tarkoittavaan lyhenteeseen AS, saadaan hedelmä A+NANA+S > ANANAS. Nyt ei vain etsitä sanaa ANANAS vaan sen sisään jäävää sanaa NANA eli sanaa, joka tulee lisätä.
DARION VASTAKOHTA ISSI > UUSI (Erkki Vuokila, IS Kovis). Sukunimen FO sisään ajatellaan sanoja, joilla syntyy vastakohdat eli ”fissio” (F+ISSI+O) ja ”fuusio” (F+UUSI+O). Vaikeutena se, että sisäkkö on tässä ilmaistu genetiivillä, joten sen tajuaminen on hankalaa (en itsekään tajunnut ilman ristikosta käydyn keskustelun apua).
Muita sisäkköön liittyviä vihjeitä
TATEOSLO > TALONKIRJA (Teemu Pallonen, Suomen Kuvalehti). Tässä vihjeessä on sisäkkö, mutta ei ratkaisussanassa. Vihjeessä sanan TALO sisällä on sana TEOS. Tämä on ratkaisussa muunnettu yhdyssanaksi, joka on tavallaan vihjeen selitys.
Takaisin pääartikkeliin.
Yhdistä näiden avulla:
Sulje lisäikkuna