IS Extra -ristikoiden ratkonta tulostettuna tai suoraan mobiililaitteella ratkottuna

Paluu sivulle Artikkelit

Tämän sivun apusivut:

Tämän sivun sisältö:

Yleistä

Monessa keskustelussa on tullut esille IS:n ristikoiden ratkonta IS Extra -digipalvelua käyttäen, esim. sivustolla www.sanaristikot.fi.

Kaikkia IS Extra kautta hankittuja ristikoita voi joko tulostaa tai ratkoa mobiililaitteilla piirosohjelmaa käyttäen. Tarkastelen tässä artikkelissa näitä mahdollisuuksia.

Syyskuusta 2022 lähtien suurinta osaa näköislehtien ristikoita voi ratkoa suoraan näköislehdessä. Tarkka lista IS:n suoraan www-sivuilla ratkottavista ristikoista löytyy artikkelista Suoraan netissä ratkottavat ristikot ja niiden toimivuus.

Tulostuksessa pääsee helpoimmalla, jos tulostimessa on bluetooth-tuki (englanninkielinen ohje bluetooth-tulostukseen). Suora tulostus ei minulla ole tällä tavoin mahdollinen, koska printteristäni puuttuu bletooth-tuki. Vaihtoehtona on käyttää Googlen Cloud-print -palvelua ja Google Chromella voi hoitaa tulostuksen (englanninkielinen ohje em. palvelun käyttämiseen). Google Chrome -selain tarjosi oletuksena tulostusta Cloud Print-palveluun.

Ostin kokeeksi IS Extran pääsiäisenä 2018 ja testasin 1280×800 pikselitarkkuuden omaavalla Android Huawei T1-A21L -tablet-laitteella sekä Windows 10 pöytäkoneella, jonka näytön resoluutio on 1600×900 pikseliä. Jaan kokemukseni näistä laitteista ja arvioin toimivuutta parempitasoisissa laitteissa.

Ainakin käyttämälläni mobiililaitteella pääsiäisen ajan 2018 IS Extra toimi pääsiäisen tienoilla huonosti.  Kokeilin uudestaan 20.4. 2018 ja sivut toimivat paremmin. Tein kolmannen kokeen vapunaattona 30.4.2018 iPad 9,7:lla, mutta pienemmässä mittakaavassa.

Suora tulostaminen

Sivun saa suoraan tulostettua vain pienennettynä. Kun kuvaa pienennetään, ristikon vihjeet saattavat muuttua niin pieniksi, ettei kaikista kuvavihjeistä eikä tekstivihjeistä saa riittävästi selvää. Kiitettävän hyvä suoratulostus edellyttäisi A3 kokoon tulostavaa laadukasta värimustesuihku- tai -lasertulostinta. Toki on mahdollista se, että ratkoo A4 -kokoon pienennetystä sivusta ja pitää koko ajan vieressä mobiililaitetta, josta kuvan suurennoksesta katsoo rinnalla, mitä vihjetekstissä lukee tai mitä vihjekuva esittää. Toimii, mutta ratkontakokemus ei ole erityisen miellyttävä. Monilla ristikoilla pienetty ristikko toimii riittävän hyvin, joten aina ei tarvitse olla mobiililaite käden ulottuvilla.

Tallennus PDF tai XPS-dokumentteina ja sitten tulostus sekä Näytä kuva -toiminnon käyttö

PDF-tiedostojen käyttö

Käyn tallennuksen PDF-muotoon vaihe vaiheelta. Käytössä on Windows Vivaldi-selain, jonka ytimenä on Google Chrome.  Ohjeet sopivat Chromellekin ja siinä pitäisi kaiken näyttää ainakin suurin piirtein samalta. Lisäsin mukaan kommentit Android Chromelle.

Vaihe 1: klikkaa ikonia ja valitse tulostettavat sivut
Vaihe 2: klikkaa esikatselussa ”TULOSTA”
Vaihe 3: vaihda tulostustapa; Android Chromessa on kohta ”Kohde”, jota tulee napsauttaa.
Vaihe 4: tallenna PDF-muotoon; Android Chromessa lukee ”Tallenna PDF” ja sitä kohtaa tulee napsauttaa

Vaihe 5: tallenna; myös Android Chrome tarjoaa nämä vaihtoehdot, mutta hieman eri tavalla aseteltuna

Onneksi kun tallentaa seuraavan kerran, palvelu muistaa, että on viimeksi tallennettu PDF:nä. Koko prosessia ei tarvitse käydä lävitse vaan vaiheesta 2. pääsee edellä olevan listan vaiheeseen 5.

Sivut saa erään henkilön antaman informaation mukaan PDF:ssä 1920×2816px kokoisena bittikarttana riippumatta käytetystä laitteesta. Ristikkosivut voisi PDF-dokumentista siirtää jatkokäsittelyyn.  Kuvasta voisi rajata ylimääräiset alueet pois kuvankäsittelyohjelmalla, jolloin itse ristikon saisi tulostettua suurempana kuin suoratulostuksella. Kuvaa ei tarvitse välttämättä ottaa varsinaiseen kuvankäsittelyohjelman. Windows-tietokoneissa kuvan voi rajata myös valokuvien katseluohjelmassa.

Mutta ensin tulee kuva saada kuvankäsittelyohjelman hyväksymään muotoon, joten kuva tulee irrottaa PDF:stä esim. ExtractPDF.com-palvelua käyttäen.

Käyttämässäni kuvankäsittelyohjelmassa (ibisPaint X) ei ole tulostusmahdollisuutta, joten tulostus pitäisi hoitaa jollakin muulla ohjelmalla. Google Play -kaupasta varmasti löytyy sopiva tulostusohjelma kuvia varten. Koska en tarvitse mobiililaitteelleni tulostusohjelmaa, en osaa suositella mitään. Jatkokäsittely muissa ohjelmissa tekee toiminnasta hieman vaivalloista.

 

Käytän Windows 10 Adoben Acrobat Reader DC -ohjelmaa ilman kuukausimaksua. Sillä voi ottaa käyttötilannekopioita toiminnolla ”Ota tilannekuva” (löytyy valikosta kohdasta ”Muokkaa”). Tilannekuvan voi rajata koskemaan vain ristikon. Tilannekuvan voi ulottaa suuremmalta alueelta kuin mitä näkyy kuvaruudulla, sillä kuvaa voi vyöryttää oikean alakulman alapuolelle ja oikealle puolelle. Kuvaa ei ainakaan ilmaisversiossa saa liitettyä toiseen PDF-dokumenttiin, mutta eräänlaisen kuvaruutukaappauksen saa siirrettyä liitä-toiminnolla piirrosohjelmaan, jossa sen voi tulostaa.

ExtractPDF.com kautta 1920×2816px kokoisesta PDF-dokumentista haetusta kuvasta Kovis-ristikko oli Paint-ohjelman avulla leikattuna 1775x1437px kokoinen (kuva oli rajattu siten, että varsinaisen ristikon lisäksi kuvassa näkyi ristikon vaikeusaste ja ristikot tekijät).

Omassa laitteessani suurennussuhteella 251{1f031e431af29ee9f1d90d74e70b82c220fb512f2ed7fbb07642e330f2fcaa29} sain Adobe Acrobat DC -ohjelmassa rajattua lähinnä tuota kuvaa olevan kuvan eli 1775x1417px (jostain syystä kuva pystysuunnassa hieman kutistui).

Kun tulostin ristikon Paint-ohjelmassa, ristikon koko oli optimaalinen, sillä paperille ei olisi marginaalit huomioiden saanut ristikkoa suurempikokoisena. Yksittäisen ruudun kooksi tuli n. 0,93cmx0,93cm, mikä on lähellä ristikkolehdille tyypillistä 1cmx1cm ruutukokoa. Ristikon kooksi tuli 23,15cmx17,55cm.

Androidin Adobe Acrobat -ohjelmassa ei vyöryttävää kuvakaappausta ole, sillä se on lähinnä vain PDF-lukija. Acrobat Reader DC -ohjelmaa ei ymmärtääkseni ole myöskään iPadille vaan vain Windows ja Mac-tietokoneille.

XPS-virtuaalitulostimen käyttö

Windowsissa sivun voi tallentaa myös XPS-virtuaalitulostimella (”Tallenna PDF:ksi” sijaan valitaan ”Microsoft XPS Document Writer”). Kannattaa käyttää tiedostopäätteen ”.xps” sijaan päätettä ”.zip”, esim. ”2018-07-21-Kovis.zip” – XPS-tiedosto kun on oikeasti ZIP-tiedosto. Zip-tiedosto aukeaa tuplaklikkaamalla kuten hakemisto. Tallennetun ”2018-07-21-Kovis.zip”-tiedoston uumenissa on tiedosto ”Documents\1\Resources\Images\1.PNG”, jonka leveys on 1920 px. Sen voi avata valokuvien katseluohjelmalla. Ennen tulostusta kuvan voi rajata. Valokuvien katseluohjelma osaa sovittaa kuvan paperin täyttäväksi.

XPS-tulostusten avulla saadaan paras mahdollinen laatu ristikolle, joka halutaan tulostaa. Optimaaliseen koko suurennettu PDF-dokumentti ja tilannekuvan kautta saatu kuva pitäisi olla laadultaan yhtä hyvä.

Näytä kuva -toiminnon käyttö

Jos käyttää hiiren oikealla klikillä toimintoa ”Näytä kuva”, kuva pienenee ja näytön resoluutiosta riippuen pienenemisen aste vaihtelee. Eräs henkilö kertoi, että kuvan koko olisi 1920×1200 px näytöllä 1536 px ja (virtuaalisella) 2560×1600 px näytöllä 1680 px. 1536 px leveyden tapauksessa leveysarvo on 80{1f031e431af29ee9f1d90d74e70b82c220fb512f2ed7fbb07642e330f2fcaa29} kuvan leveydestä ja kuvan koko on 64{1f031e431af29ee9f1d90d74e70b82c220fb512f2ed7fbb07642e330f2fcaa29} todellisesta koosta. Tulostettavaksi lähetettävän kuvan koko olisi 1420x1149px, joka on hyvää tasoa. 1680px leveyden tapauksessa leveysarvo olisi 87,5{1f031e431af29ee9f1d90d74e70b82c220fb512f2ed7fbb07642e330f2fcaa29} kuvan leveydestä ja koko n. 77{1f031e431af29ee9f1d90d74e70b82c220fb512f2ed7fbb07642e330f2fcaa29} todellisesta koosta. Tulostettavaksi lähetettävän kuvan koko olisi 1562x1264px, mikä on kiitettävää tasoa.

Testasin pienennetyillä kuvakoilla tulostuksia ja tulostusjälki ei silmämääräisesti arvioinut laskenut, joten näinkin voi menetellä kunhan vain leikkaa ennen tulostusta ylimääräisen pois. Koska kuvan koko riippuu näytön resoluutiosta, alhaisella näytön resoluutio lopputulos saattaa olla epätyydyttävä.

IS:n digiarkistossa on kuitenkin muutamia ristikoita, joista ei millään konstilla saa kunnollista tulostusta (ks. esim.), ei varsinkaan kuvakaappauksella, josta seuraavaksi kirjoitan.

Tulostus www-sivujen kuvakaappauksesta

Windows 10 -laitteilla Firefoxilla ja Vivaldilla saa rajattavan kuvakaappauksen, jonka normaaleilla sivuilla saa vyörytettyä vasenta alakulmaa suuremmalle alueelle sekä vaaka- että pystysuunnassa. Kuvan voi tallentaa laitteelle tai Firefoxin tapauksessa vaihtoehtoisesti Firefoxin omaan pilvipalveluun. Valitettavasti toiminto ei toimi  IS Extra -palvelussa, jossa nuäköislehdet esitetään maggioHtml5App-sovellusta käyttäen (ongelma on sama näytettäessä PDF-dokumentteja). Siinä sivuista otettava kuvakaappaus pysähtyy näytössä olevan www-sivun vasempaan alalaitaan.

Kuvakaappaukset täytyy siis tehdä tavanomaisina kuvakaappauksina. Kuvakaappausten osalta on kaksi tai jopa kolme laitekategoriaa. Alimpaa edustaa oma tablettini. Mobiililaitteet useimmiten tallentavat kuvan automaattisesti ja kun hakee kuvan jollakin sopivalla ohjelmalla, sen voi tulostaa.

Laitteilla, joiden resoluution on sellainen, että pidemmässä suunnassa pikselimäärä on 1900 ox tai enemmän useimmissa tapauksissa riittää, että skaalaa ja sovittaa kuvan mahdollisimman hyvin näyttöruudun kattavaksi ja ottaa kuvakaappauksen. Kuva olisi hyvä kuvakaappauksen jäljiltä rajata, jotta lopputulos olisi tulostettaessa mahdollisimman hyvä. Tallaisen kuvakaappauksen taso ei aina välttämättä riitä, sillä ristikossa saattaa olla niin pieniä yksityiskohtia, että ne eivät erotu kunnolla.

Sen paremmin vanhan tablet-laitteeni kuin pöytäkoneeni näytön resoluutio ei yllä tarvittavalle tasolle. Osasta ristikoita saisi hyvän tulosteen, mutta osassa tulosteet olisivat käyttökelvottomia. Tarkemmat testitulokset ovat erillisellä sivulla (linkki avaa uuden välilehden).

Niistä ristikoista, joista sai tallennuskelpoisia ristikoita samalla sivulla olevat eri tehtävät saa helposti tallennettua omiksi tehtävikseen. Riittää, että hakee tallennetun kuvakaappauksen johonkin ohjelmaan, jolla kuvan voi tulostaa. Tämä on kohtuullisen nopea ratkaisu. Ainakin pöytäkoneella onnistuu myös se, että hakee paikallisen kansion esille. Androidissa saa esille tallennukset, mutta selaimesta tallennettujen tiedostojen suora tulostus ei onnistu.  Ihanteellista aina on se, että tulostuksen voi hoitaa selaimella eikä tarvitse avata tulostusta varten erillistä ohjelmaa, jolloin tulostuksesta selviää vaivattomimmin. Kun on ottanut kuvakaappauksen, printtaamaan pääsee lähes välittömästi.

Jos mobiililaiteen resoluutio on alhainen, mutta käytössä on näytöltään parempi läppäri tai pöytätietokone, kannattaa kuvaruutukaappaukset ja tulostus hoitaa läppärillä/pöytätietokoneella.

Tavanomaisen kuvakaappauksen sijaan joku ehdotti IrfanView-ohjelmaa, jolla voi yhdistellä kuvia. Otin pöytäkoneella Pehmis-ristikosta  kolme kuvakaappausta Vivaldilla ja lopuksi yhdistin IrfanView-ohjelmalla. Lopputulos näytti ruudulla kohtuullisen hyvältä, mutta lopputulos ei ollut saumaton ja osa ristikkoa tuli kahteen kertaan.

Vanhemoaa tablettia paremmalla laitteella LongShot for long screenshot -ohjelmalla voisi ehkä Android-ympäristössä toteuttaa saman tapaisen kuvayhdistelyn.

Tällaiset yhdistelyt ovat saattavat olla jättiristikoiden kohdalla turhia. Mikään tulostusratkaisu ei toimi hyvin, jos kyse on koko sivun ristikosta. Vaikka ristikko näyttäisi ruudulla kohtuullisen hyvältä, sivun pienentyminen tulostettaessa saattaa heikentää lopputulosta niin, ettei kaikista vihjeistä saa selvää. Kahden sivun jättiristikko pitänee tulostaa kahdelle sivulle, minkä jälkeen pitää teipata tulostetut puolikkaat yhteen. Lopputulos on melko epäkäytännöllinen. Toki jos pitää mobiililaitetta auki ja siinä tarvittaessa suurentaa kuvaa, sivun skaalaaminen siten, että ristikon tulostaa yhdelle sivulle saattaa olla toimiva ratkaisu.

Testailin eräässä kirjastossa laitteella kuvaruutukopioita IS:n näköislehdestä HD-tason Huawei Mediapad M5 Lite -tablet-laitteella. Kaikista erään lehden ristikoista saisi kiitettävän tai tyydyttävän tuloksen. Pehmis, Kääntis ja Mantan erikoinen kohdalla laite pitää olla pystytasossa. PDF-tulostusta ei tarvita normaalisti lainkaan.

IS-sovelluksella saa myös laadukkaan kuvaruutukopion. Sen käyttöliittymä on selainta pienempi, joten sillä saa laadukkaampia kuvaruutukopioita kuin mitä saa selainikkunoista. Kun koviksen laittaa maksimikokoiseksi, oikeaan yläkulmaan jää puolilöpinäkyvä käyttöliittymäpainike (kuva alla). Se ei paljoa haittaa.

HD-laite on siten varsin riittävä laite IS:n ristkoiden ratkontaan kuvaruutukopioista, joskin isoimpien ristikoiden kohdalla kuva saisi olla tarkempi. Huomasin tämän uutisristikkoa ratkoessani, jossa pienimmät yksityiskohdat eivät erottuneet kunnolla. Mutta jos kuvittaja on tehnyt työnsä hyvin, siinä ei ole liian pieniä olennaisia yksityiskohtia, jolloin pieni pehmeneminen ei haittaa.

MIkäli haluaa tulostaa, lopputulos riippuu tulostimesta. Yleensä joutuu käyttämään A4-kokoa, joten tuloste häviää selvyydessä kuvaruutukopiolle.  A4-kokoa ajatellen kuva on aina riittävän tarkka, sillä vaikka kuvassa olisi ylipieniä yksityiskohtia, ne eivät paperilla kuitenkaan erottuisi paremmin, vaikka kuvan tarkkuus olisi parempi.

PDF-tulostus on ehdottoman tarpeen vain kaksisivuisten jättiristikoiden kohdalla, sillä kahden kuvan zoomaamisessa saman kokoiseksi voi olla vaikeuksia.

Ratkaiseminen piirrosohjelmalla

Minusta ylipäätään parempi vaihtoehto kuin tulostaa IS Extra-ristikko on ratkoa ristikko suoraan mobiililaitteella.

Jos haluaa käyttää IS Extrasta löytyviä ristikoita suoraan mobiililaitteilla, olisi hyvä olla siinäkin vähintään n. 2000 pikselin leveämpään suuntaan oleva näyttö, mielellään kuitenkin 2500px näytön leveämpään suuntaan.

Kuten tulostuksen yhteydessä totesin HD-laite riittää riittävän hyvän kuvaruutukopion saamiseen, jos kyse ei ole kahden sivun jättiristikoista.

Ehkä poikkeustilanteessa tarkempaa kuvaa tarvitaan, mutta testin perusteella kuvittelen, että sellainen tilanne tulee vastaan tosi harvoin. Ristikkokuvassa pitää tällöin olla ylipieniä yksityiskohtia, jotka paperiversiossa tuskin erottuisivat tai tarvitsisivat suurennuslasin käyttöä.

iPad Pro 10,5′ -laitteen 2224 x 1668px  saattaa saada jättiristikoistakin riittävän hyvän kuvaruutukopion.  Todennäköisesti  silläkin mennään kaksisivuisten ristikoiden kohdalla yhdistelyn puolelle tai sitten juuri ja juuri välttävään kuvalaatuun. 

Piirrosohjelmalle voi kerätä kuvia Windows 10 -tietokoneen kautta. Kuten tulostuksenkin suhteen osa oli käyttökelpoisia ja osa ei. Tarkemmat testitulokset ovat erillisellä sivulla (linkki avaa uuden välilehden). Sivulla kerrotaan myös siitä, miten voisi yrittää luoda useasta kuvakaappauksesta yhden kuvan.

Jos laitteen taso ei riitä tavanomaisella kuvakaappauksella sen sijaan että yrittää kasata kuvakaappauksen paloista, on parempi turvautua PDF-tulostukseen ja kuvien muuntamiseen PNG-muotoon. Minulla mahdolliset toimintavaihtoehtoja ovat ainakin seuraavat:

a) Windows Vivaldi > PDF > Windows Acrobat Reader DC > Windows Paint > PNG > Google Drive (Windows) > Google Drive (Android) > ibisPaint X.

b) Windows Vivaldi > PDF >  ExtractPDF.com (Windows) > PNG > Google Drive (Windows) > Google Drive (Android) > ibisPaint X.

c)  Android Chrome > PDF > ExtractPDF.com (Android) > PNG > ibisPaint X.

Noista olen käyttänyt yleensä a-vaihtoehtoa, koska sen avulla piirrosohjelmaan tuotavan kuvan voi valmiiksi optimoida. Koska kuvan koon voi optimoida, lopputulos on parempi kuin millään laitteella kuvaruutukaappauksissa. Tämän vuoksi tapa voi olla mielekäs vaihtoehto, vaikka olisi käytössä laite, jolla riittävän hyvä kuvaruutukaappauskuvakin toimisi.

Kohdissa a) ja b) vaihe ”Google Drive (Android)” johtuu siitä, että Google Drive ei päivity automaattisesti, jos sinne on tuotu tiedostoja toisella laitteella. Jotta ibisPaint X löytäisi siirretyt kuvat pilvipalvelusta, pitää käydä palvelussa Android-laitteella, että siirretyt dokumentit näkyvät piirrosohjelmassa. Kuvat täytyy b) ja c) tapauksissa leikata vasta piirrosohjelmassa.

XPS-tulostuksen kautta tallennetun kuvan käyttö olisi myös yksi vaihtoehto, jolloin polku olisi seuraava:

Windows Vivaldi > XPS-tulostus > kuvan irrotus zip-tiedostosta erillistiedostoksi >  Google Drive (Windows) > Google Drive (Android) > ibisPaint X.

Kuva pitää tallentaa erillistiedostona, koska Google Drive ei avaa zip-tiedostoa niin, että yksittäisen kuvan voisi sen sisältä hakea vaan se tallentaa koko zip-tiedoston. Kuvankäsittelyohjelma ei puolestaan osaa hakea kuvaa zip-tiedostosta.

”Näytä kuva” -toiminnon kautta saatu tallenne saattaa useimmissa tapauksissa riittää ristikoiden ratkontaan (riippuu täysin näytön resoluutiosta), vaikka ei yhtä laadukas olisikaan kuin PDF tai XPS-tulostuksen kautta saatu ristikko.

Suuremmalla resoluutiolla suurennettua kuvaa on kuitenkin miellyttävämpää katsella kuin esim. 1420x1149px kokoista kuvaa. Koska ristikoissa on toisinaan pieniä, yksityiskohtaisia kuvia, kaikki yksityiskohdat eivät välttämättä erotu riittävän hyvin, jos kuvan laatu ei ole paras mahdollinen. Vaikka omistaisi kalliin tablet-laitteen, jotkin ristikot saattaa silti olla paras ratkoa PDF- tai XPS-tulostuksen kautta. Tällaisen menettelyn tarve riippuu kuvittajasta (tähän näkökulmaan liittyy myös eräs blogikirjoitus).

IS:n digiarkistossa on kuitenkin muutamia ristikoita, joissa PDF/XPS -tulosteiden käyttö on ehdoton välttämättömyys, että ristikkoa edes kannattaa harkita yrittää ratkoa. Tällainen ristikko on ainakin jo aiemmin mainitsemani 8998. IS-viikonloppu 24.-25.9.2016. Jos minulla ei olisi ollut tablet-laitetta, ristikko olisi jäänyt minulta kokonaan ratkomatta.

Jättiristikoille pitää ensin kuitenkin luoda sopivan kuvapohja. Kuvapohjaan saisi vasemman ja oikean sivun kuvat yhdistettyä suhteellisen helposti ainakin likipitäen saumattomasti.

Koska parhaaseen mahdolliseen laatuun pyrittäessä kaikki mahdolliset tavat ovat hieman vaivalloisia, lopetin IS Extra -palvelun käytön. Tallensin ison joukon PDF-tiedostoja, joita on tullut kyllä käytettyä. Vaikka vaiheita on useita, ruutinilla homma sujuu sangen nopeasti. Vaikka en hankkisikaan uutta laitetta, saatan jossakin vaiheessa uudistaa tilauksen.

Vinkki: viikonvaihdelehdissä siirry suoraan juoksevassa numeroinnissa sivulle 95 korvaamalla osoiterivillä siinä näkyvän numeron. Ristikot ovat ruokaohjeiden jälkeen melko lopussa ja vähintään no 95 paikkeilla. 9.1.2016 lähtien palvelussa on viikonloppuliite, mistä Kovis ja muut viikonlopun ristikot löytyvät. Käytettävyysongelmat ovat harmi, sillä ristikot itsessään ovat monipuolisia ja ristikkotarjontaa voi rinnastaa  Pelikaani-ristikoihin (Lähinnä Punaiseen Pelikaaniin ja Passeli Pelikaaniin).

Riittävän hyvällä näytöllä kuvaruutukaappauksella Kovis-ristikon saisi ratkottavakseen minuutissa siitä kun ristikon sisältävälle sivulle on päästy. Kyseessä on nopein tapa saada IS Extra -palvelusta ristikko ratkottavaksi, vaikka klo 4.01 lauantai-aamuna (digilehti on saamani tiedon mukaan aikaisintaan käytettävissä klo 4.00).

Kuvaruutukaappauskuvan rajaaminen tekee käytöstä miellyttävämpää. Kuvaa ei kuitenkaan ole välttämätöntä rajata, jos käyttää ibisPaint X ohjelmaa, jota pidän parhaana ristikon ratkontaan soveltuvana ohjelmana. Sen saa sekä Android- että iPad-laitteille. Tein blogisivustolle piirrosohjelmalle ohjesivun, jossa on myös YouTube-video (video löytyy blogisivuston toiselta sivulta, jossa on esillä kaikki sivustolle tekemäni videot).

Kaikkein parhaimmillakin tablet-laitteilla jättiristikoiden käsittely ratkottavaksi on todennäköisesti työlästä. Edes niillä ei kahden sivun jättiristikoista välttämättä selviä vaivattomasti, sillä kaksi sivua pitää yhdistää kuvankäsittelyohjelmalla yhdeksi ristikoksi, mikäli tavoitteena on kiitettävän laatuinen lopputulos. Erittäin hyvällä laitteella saattaisi saada kahden sivun jättiristikosta yhdellä kuvakaappauksella tyydyttävän tasoisen ristikon. Sen sijaan ratkonta piirrosohjelmalla kyllä sujuu melko vaivattomasti. iPad & Apple Pencil -yhdistelmällä pystyy periaatteessa ratkomaan jättiristikon niin, että se näkyy koko ajan näytöllä (ruudun koko on tällöin 0,4×0,4cm). Pieni isontaminen tekee ratkonnasta kuitenkin helpompaa ja ratkoin ristikon niin, että näin siitä kerralla yleensä 80-90{1f031e431af29ee9f1d90d74e70b82c220fb512f2ed7fbb07642e330f2fcaa29}.

Koska jättiristikkoa ei kannata tulostaa ja digiratkontakin on melko vaivalloista, jos haluaa osallistua jättiristikon osalta palkintokisaan eikä omista kalleimman hintaluokan laitetta, paljon helpompi ratkaisu on käydä ostamassa paperilehti, omistaa sitten miten kalliin laitteiston tahansa. Ei ratkonta niinkään ole kovin mukavaa, sillä lehti pitäisi levittää pöydälle ja ratkoa pöydän ääressä – tabletilla olohuoneen sohvalla ratkonta hoituu minusta miellyttävämmin.

Siirsin ratkontaan soveltuvien tablet-laitteiden käsittelyn omalle sivulleen, joka löytyy blogisivustolta.

___________________

Ongelmat, jotka kaipaavat ratkaisua/lisäselvitystä:

  • Toivon, että joku ottaisi iPad 9,7 nähden korkeampiresoluutioisen näytön omaavalla laitteella IS Extra -digipalvelusta vapun seudun Pehmis ja Vappuristikko -ristikoista niin hyvälaatuisen kuvaruutukopion kuin mahdollista ja lähettäisi kuvaruutukaappauskuvat s-postilla minulle. Tarjoan luotettavalle henkilölle mahdollisuuden alisivun tekoon omista kokemuksistaan.

___________________

Sivuun liittyvät keskustelut: