Ohjelman soveltuvuus ristikoiden ratkontaan
Ensimmäisen ristikoiden ratkontaan soveltuvan ohjelma, jota käytin, oli Autodesk Sketchbook ver. 3.7.2.
Autodesk Sketchbook ver. 3.7.2 parhaat puolet:
- Ohjelmalla voi piilottaa käyttöliittymän toiminnot maksimaalisesti. Käyttöliittymä piilotettuna näytöllä on vain käyttöliittymän esiin palauttava painike. Sekin on mahdollisimman huomaamaton, koska se on läpinäkyvä pieni kulmistaan pyöristetty suorakaide. Kun toiminnot ovat piilossa, ne eivät häiritse ristikoiden ratkontaa, mikä tekee ratkonnasta erittäin miellyttävää – voi mielessään kuvitella, että ratkoo paperiristikkoa!
- Ohjelma ottaa käyttöönsä koko näyttöruudun. Näytöllä ei ole sen paremmin tabletin ylä- kuin alapalkkiakaan. Ristikko näkyy näytöllä niin suurena kuin se ylipäätänsä voi näkyä.
Autodesk Sketchbook ver. 3.7.2 huonoimmat puolet:
- Ohjelma piilotti käyttöliittymän liian hyvin. Oli hieman ärsyttävää avata ja sulkea käyttöliittymää vähän väliä. Näytön kulmiin saa pikatoimintoja, mutta vain rajoitetusta valikoimasta. Ainoa hyödyllinen ristikoiden ratkonnan kannalta on ”Undo” (kumoa). Jos välittömästi huomaa virheen, sen voi korjata, mutta se ei korvaa kumin käyttöä. Kumin saa ilman koko käyttöliittymää avaamatta ottamalla kynän säädöt erilliseksi kelluvaksi elementiksi. Kumin ja kynän ohella on siten helppo vaihtaa väriä. Ristikoiden ohella tein sillä kuvia. Kuvia käsitellessä käyttöliittymä esille tuova painike piiloutui toisinaan niin hyvin, että sen löytämisessä oli joskus vaikeuksia.
- Ohjelmasta väliaikaisesti poistuminen oli hieman vaivalloista. Siitä pääsi pois liikuttamalla sopivalla nopeudella kynää näytön reunan yli. Näin tehdessä piti joko lukita taso tai siirtyä tasolle, joka ei aiheuta muutoksia kuvaan. Aina välillä ristikkoon tuli ylimääräisiä viivoja, kun ei muistanut vaihtaa tasoa tai sitä lukita.
- Vaihto tehtävästä toiseen ei ollut kovin sujuvaa, sillä galleria haetaan alivalikosta.
Annan käyttöliittymästä ristikoiden ratkontaa ajatellen arvosanan 8 1/2.
Päivitin yhdessä vaiheessa ohjelman ja tablettiini tuli versio 4.0. Jouduin pakosta vaihtamaan ohjelmaa, koska 4.0 versio oli laitteelleni liian raskas. Kirjoittamisesta ei tullut yhtään mitään, sillä kynä ei seurannut liikettä. Kyse oli siitä, että tabletin prosessori teho ja muisti ei riittänyt ohjelman käyttöön. Poistin ohjelman laitteestani.
Kokeilin iPad 9,7 -laitteessa, jossa se toimi. Sellaisen pienen edun huomasin ristikoiden ratkonnan kannalta, että jos tuo isoja ristikoita ja skaalaa niitä sormin, skaalaus ei aiheuta havaittavaa kuvan tason laskua kuten käy ibisPaint X:llä.
Miten hyvin ohjelma säilyttää ison kuvan resoluution on vaikea arvioida. Ohjelma ainakin tuo isoon kuvapohjaan pikselikooltaan ison kuvan pienempänä kuin kuva on tallennuksena. Jos kuvaa suurentaa sen alkuperäiseen kokoon, en osaa arvioida mikä on kuvan todellinen resoluutio.
Ostin Huawei MediaPad M5 Lite -tabletin. Muutamia huomioita:
- Väriä ja kynän paksuutta voi näppärästi säätää ilman koko käyttöliittymän avaamista.
- Käyttöliittymä avattuna ilman tablet-hanskaa helposti muuttaa kerroksia jo vähänkin siirtelee kättä. Ohjelma kaipaisi tablet-hanskaa, vaikka normaalissa piirtämisessä ns. palm rejection toimii varsin hyvin.
- Ohjelmasta poistuminen on edellistä versiota helpompaa. Vain pieni liike yläkulmassa tuo esille ohjelmien vaihtomahdollisuuden.
Pienistä parannuksista huolimatta ohjelma ei ole kovin näppärä ristikoiden ratkonnassa. Ohjelman käyttö piirros/maalausohjelmana sekä valokuvankäsittelyohjelmana on toisella sivulla.
Ongelmat, jotka kaipaavat ratkaisua/lisäselvitystä:
- Isojen kuvien tuonti pitää selvittää.
Sivuun liittyvät keskustelut foorumisivustolla:
Yhdistä näiden avulla:
Sulje lisäikkuna