Sivun osat:

Yleistä

Ilmo Juhani Liljeroos -tiimillä on tässä ristikossa pääkuvan osalta selkeä teema, Elvis Presley Ristikko löytyy nykyisin myös netissä ratkottavaksi.

Pääkuvan aihe ei kuitenkaan näy kuin pääkuvasta johdetuissa lauseissa, jotka ovat ylhäältä alapäin lueteltuna:

KAI GRACELANDIN KREISI KUNKKU

TUSKIN TUPELON TUMPELO – Tupelo on Elviksen syntymäkaupunki.

EHKÄ ELVISTELLEIN

Tässä tehtävässä oli erittäin monta vihjettä, jossa jouduin etsimään tai vähintään tarkistamaan faktatietoja Googlella tai ratkojilla. Erityisesti vuosiluvut olivat hukassa ja vasta risteävien kautta alkoi selvitä, mitä vuosilukuvihjeisiin liittyi.

Suuresta etsittävän faktatiedon määrästä en pitänyt. Jouduin poikkeuksellisen paljon etsimään tai tarkistamaan faktatietoja netistä. Mielestäni eräät henkilöt, joihin viitattiin, eivät olleet kovin tunnettuja. Jos olisin laittanut jokaiseen faktavihjeeseen, jossa en Googlen käytöstä pitänyt kommentin, kommentteja olisi tullut paljon.

Vaakasanat

KIRJA ILMAN PAMELAA > EPIS. EPISTOLA on kirja (tai oikeammin kirje). Pamela on tässä suomalainen näyttelijä Pamela Tola. Kun epistola on ilman tolaa eli ilman kirjaimia TOLA, jää jäljelle EPIS.

Kommentti. En pitänyt slangisanan käytöstä.

PELASI HUUHKAJISSA > RING. Faktavihje. Kyse on Alexander Ringistä.

NÄYTTELIJÄ ANDERSSON > LONI. Faktavihje.

ASKELEITTAIN > ITEROINTI. Faktavihje. Iterointi on askel askeleelta etenevä prosessi.

ALUKSI TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMISTA > ATET. Jaotelma. Vihjettä ei tule ajatella kokonaisuutena vaan osissa. ALUSSA = A + TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMISTA = TET > ATET.

musta alue, jonka loppupuolella on väli > MUSA. Väli kuvastaa poisjätettyä kirjainta. Sanasta MUSTA on poistettu S-kirjain.

MYÖS EDELLINEN > CASTRO. Faktavihje, joka on kuitenkin muotoiltu niin, että ei heti tiedä, mihin liittyy. Kuubassa myös edellisen johtajan nimi oli Castro.

REPINILLÄ MONET > ILJANNE. Sanaleikki. Pitää ajatella, miten vihjeen sisältämä asia sanottaisiin toisin. REPINILLÄ MONET = Iljan ne > ILJANNE.

AAVAAN > EFTA. Typistelmä. Sekä vihjeen että ratkaisusanan alusta on otettu kirjain. Lähtösanat ovat HAAVAAN > HEFTA (laastarimerkki).

EEKIT JÄTETTIIN > DISKOT. Ennen vanhaan käsite oli ”diskoteekit”. Nyt sana on muodossa ”diskot” eli sanasta on pois kirjaimet EEKIT.

VIRALLISEMPI VEDYTTÄ > ORHI. Normaalisti kirjoitetaan ORI, joka on sanan virallisempi muoto. Vedyn tunnus on H, joten vihjeen sisältö on VIRALLISEMPI ILMAN H-KIRJAINTA.

VOI, JOS ON PA > KANITTAA. Jos on PA eli rahaton, voi pistää tavaroita ns. kanikonttoriin eli kanittaa.

BESSONIN BEST? > LEON. Luc Bessonin eräs elokuva on nimeltään Leon.

ANTILTA 400-SIVUINEN > UUNI. Viitataan kirjailija Antti Hyryn kirjaan Uuni.

AIVAN KAPUT 2015 > SKOP. Faktavihje. SKOP lopetettiin 2015.

HEIHIN TULLAAN > ISÄT. Ajatelma siitä, että lapset tulevat vanhempiinsa.

KUULUU TASA-ARVOON > SAAR. Kätkö. Sana SAAR on luettavissa vihjeestä KUULUU TASA-ARVOON. Hieman poistettava väliviiva hämää.

SITÄ K….A NÄYTTÄÄ > EHTA. Kun lisästään ratkaisusanan kirjaimet, saadaan ratkaisusanaan liittyvä lause. SITÄ KEHTAA KÄYTTÄÄ.

ANDERSSONIA IHAILLEN > OILI. Viitataan Li Anderssoniin. Kun jotakuta ihaillaan, sanotaan OI, esim. OI LI. Kun sanat kirjoitetaan yhteen, saadaan OILI.

RIKAS! > NALLE. Viitataan Brjön ”Nalle” Wahlroosiin, joka on Suomen rikkaimpia henkilöitä.

ERÄÄT SEKOITETAAN > PAKAT. Ihan perusvihje, mutta koviksissa voisi luulla, että haetaan epäsuoraa anagrammia.

JAFFASSA > ELSI. Epäsuora kätkö. Jaffassa on APPELSIINIÄ.

PURKAUTUUKIN > AKKU. Faktavihje, mutta ensimmäiseksi mieleen tulee ETNA. Pitää muistaa ajatella monipuolisesti!

LAVALLA TAI LAVOIN > MELA. Faktavihje. Melassa on yksi tai kaksi lapaa (kajakit). Kaksilapaisesta melasta voi melko luontevasti sanoa että ”mela on lavoin”.  Yksilapaisesta melasta sen sijaan normaalisti sanotaan, että ”melalla on lapa”, mutta asian voi ilmaista myös ”mela on lavalla”.

Kommentti. Korjasin selitystä nimimerkin ”ike” antaman kommentin perusteella.

KUNTANA > IINA. Tätä ei voi ajatella sanan taivutusmuotona, sillä siitä tulee IINÄ vaan sanojen loppuun tulee NA-kirjaimet. Lähtösanat ovat siis KUNTA > II.

AINOLAN TAKANA > SONCK. Faktavihje. ”TAKANA” viittaa tässä arkkitehtiin. Sana voisi viitata myös kirjan tekijään, elokuvaohjaajaan tai -tuottajaan.

OMENASTA TYÖPAIKAKSI > ASENTAMO. Anagrammi sanasta OMENASTA. Translatiivin käyttö sanassa OMENASTA vinkkaa, että kyseessä on anagrammi.

KORVIKKEEKSI > KOLINA. Eau de Colognea eli KOLINAa käytetään alkoholin korvikkeena.

Pystysanat

WAHRHOLM > AITURI. Faktavihje. Viittaa norjalaiseen aitajuoksijaan Karsten Wahrholmiin.

KYSELEE KADONNUTTA UUTTA TESTAMENTTIA > ELIAS. Sana KADONNUTTA viittaa siihen, että sanasta puuttuu jotain. Puttuu UUTTA TESTAMENTTIA = UT. Kun se lisätään sana alkuun, saadaan henkilö, joka kyselee. Lähtösana on siin UTELIAS

MM TEIRI OLLI > PONTTONI. Tuplaskytismi. Viitataan Petra Ollin etunimeen. Sitä on kahdessa kohtaa muutetettu ja muutokset kerrotaan. P:n tilalla on T > P ON T > PONT. T:n tilalla on I > T ON I > TONI. Nämä yhdistetään PONT+TONI > PONTTONI.

SINIMUSTISSA > INTER. Faktavihje. Jalkapalloseura Turun Inter pelaa sinimustissa.

Kommentti. Nimimerkki ”silppuri” muistutti, että myös tunnetumpi eli milanolainen inter pelaa sinimustissa.

MATTI JA STIG > SIITOSET.  Faktavihje. Viitatan Matti Fredi Siitoseen ja Pasi Petteri Siitoseen, jonka taitelijanimi on Stig.

MURAALI > FRESKO. Faktavihje. Muraali on eräänlainen fresko.

SILMISSÄKIN > SINI. Faktavihje. Sinisilmät.

AKNESSA TULPAKSI > TALI. Faktavihje.

HÄVITYKSIIN ENNEN > ROVIOT. Faktavihje. Nykyisin jätteen hävitetään fiksummin (ainakin Suomessa).

VIROLOGIA EI LATVIALOGIA > TIETEENALA. Vitsi/sanaleikki. Virologia  on tieteenala, latvialogia ei.

VÄISTÄ > KANSAT. Faktavihje, joka viittaa kansojen väkilukuihin.

AIVAN KAPUT 10.12.2018 > ANTTILA. Faktavihje. Tavaratalo Anttila lopetettiin tällöin.

KAUNIS TULPPA > ANITTA. TULPPA = tulppaani ilman ani-loppua = ANITTA

Kommentti: Selitys on nimimerkin ”silppuri”. Itselläni oli tässä kohdin väärin.

NIISTÄ NÄKEE ARVON > LAATAT. Faktavihje. Viitataan sotilasarvoihin.

TYPISTETTY BEATLE > STAR. Eräänlainen typistevihje, jossa kerrotaan että vihjeessä mainittu sana on typistetty. Viitataan Beatles-yhtyeeseen. Siitä on poistettu viimeinen kirjain. Ringo Starr oli yksi jäsen. Hänen nimestään on poistettu viimeinen kirjain.

pitkä ja laiha > LEPTOSOMI. Faktavihje. Kyse on vartalovihjeestä.

moni värein > PETUNIAT. Faktavihje.

JARIN PARIKSI > KUITUNEN. Faktavihje. Jari Sarasvuo meni naimisiin Virpi Kuitusen kanssa.

IHMISELLÄ SOLISKA > KALUUNA. Skytismi. Kirjaimet KA on korvattu kirjaimilla SKA. KA LUU:NA/ LUUNA > KALUUNA.

AHDISTAVIA ILMAN ÄMMÄÄ > ASTAT. Typistelmä, jossa kuitenkin suoraan ilmoitetaan, mitä otetaan pois. Sanasta, joka viittaa ahdistavaan, otetaan pois M-kirjain. Lähtösana on ASTMA, joka on hengenahdistusta.

NURINKURINEN JUTTU > AISA. Sana ”NURINKURINEN”  viittaa toisesta suunnasta lukemiseen. JUTTU = ASIA, mikä toisin päin luettuna on AISA.

..I..LOINEN? > KANA. Selitys löytyy Kielitoimiston sanakirjasta  hakusanalla ”kainaloinen”Kainaloinen kana leik.vaimo.

Kommentti. Nimimerkki ”silp puri” muistutti, että sana löytyy Kielitoimiston sanakirjasta. Itse en tajunnut sieltä tarkistaa.

Loppukommentit

Ks. vihjeanalyysien yleinen luonne sivulta Vihjeanalyysit.

Laitoin tällä kertaa poikkeuksellisen paljon kommenttejani. Muutamia selityksiä jouduin korjaamaan saamani palautteen perusteella. Kiitokset korjausten ehdottajille.

  • Sivua käsitellään myös Sanarisin foorumissa.
  • Tästä sivusta voi keskustella myös foorumikeskustelussa. Sain tässä apua hieman nimimerkiltä ”silp puri”. Mainitsen foorumikeskustelussa olennaisimmat asiat.

Ristikosta on foorumissa keskustelusäie.