Tavallinen anagrammi

Yleensä vihjeestä käy ilmi, että sana pitää muuttaa toiseksi, esim. :

SOTKIEN SEKOITUS > KEISOT (Antti Skyttä, IS Kovis). Epäsana ”sotkie” ja ”keisot” ovat toistensa anagrammeja ja sana ”sekoitus” vihjaa anagrammiin. Tässä esimerkissä on pieni harhautus, sillä ”sotkien” vie ajatukset sorsalintuihin ja anagrammattavasta sanasta pitää ottaa pois genetiivin n-kirjain. Aina anagramattavuus ei ole kovin ilmeinen. Anagrammissa ei aina ole itsestään selvää, mistä anagrammi luodaan. Tässä anagrammi luodaan epäsanasta eikä sanasta SOTKAT.

MIES PORTEISTA > PIETRO (Teemu Pallonen, Suomen Kuvalehti). Tässä  on saman tapainen tilanne kuin edellä. Anagrammia ei luoda sanasta PORTIT vaan epäsanasta PORTEI.

IRMA AALTO ALASTAROLTA > LOIMAATAR (Riku Rosenvall, IS Kovis). Piilistehtävätyylinen anagrammivihje, sillä vihjeessä ei viitata anagrammiin, mutta siinä on suora vihje. Alastaro on nykyisin Loimaata ja kysytään Loimaalla asuvaa naishenkilöä.

TUKISTA TAKKUUN > KAITSUT (Antti Skyttä, IS Kovis). Tukista ja Kaitsut ovat toistensa anagrammeja, vihjeessä sana takkuun vihjaa kirjainten sekoittamisesta

SEKOITTAMATON LIKATAHRA >JERE (Ilmo Juhani Liljeroos, IS Kovis). LIKATAHRA on anagrammi sukunimestä Karalahti. JERE on Karalahden etunimi. Vihjeessä on hämäys, sillä normaalisti SEKOITETTU tms. viittaisi anagrammiin. Tässä siis kehotetaan etsimään lähtösana, jota ei ole sekoitettu eli on sekoittamaton.

SURETTAA HAJOAA? > ESAT RUTA (Jari Keränen, IS Kovis). Anagrammi tulee jakaa kahdeksi ratkaisusanaksi. Jekkuna on se, että kaksi sanaa ovat yhdessä vihjeenä kahdelle ratkaisusanalle. Ne voi tulkita myös erillisinä sanoina: SURETTAA > ESAT ja HAJOAA? > RUTA. Jälkimmäiselle voisi ajatella jonkinlaisen selityksen, muttei edelliselle.

Epäsuora anagrammi

Epäsuora anagrammi on harvinaisempi. Siinä anagrammi muodostetaan vihjeen antamaan assosiaatiosta tai synonyymiin liittyvästä sanasta, esim.

MATKAN MUUNNOS > LAIVAT (Antti Skyttä, IS Kovis). Matka = taival, josta on muodostettu anagrammi LAIVAT.

MARILYN SEKOSI > RAMON (Antti Skyttä, IS Kovis).  Marilynin alkuperäinen nimi oli Norma Jean Baker, NORMA ja RAMON ovat toistensa anagrammeja.

MIES ON SEKAVA JARI > RURIK (Teemu Pallonen, IS Kovis). Jari on tietenkin Jari Kurri. Sukunimestä saa anagrammina miehen etunimen RURIK.

Takaisin pääartikkeliin.