Sivun osat:

Yleistä

Ristikon laatija on Toni Pitkälä. Ristikolla on aivan mahtavan hyvä pääkuva – parhaimpia, mitä olen koskaan tavannut! Visuaalisessa mielessä verrattavissa jopa Markku Mäkelän maan mainioihin pääkuviin. Pääkuva tuo mieleen laadukkaan sarjakuvastripin. Pitkälä on myös hyvä kuvittaja eikä vain hyvä vihjeiden laatija. Puhekuplissa on aivan mahtavat monimerkitykselliset tekstit! Ehkä paras koskaan kohtaamani pääkuvan sanoitus.

Vanki on syntymäpäiväkakun äärellä. Kakussa on kynttilöitä palamassa. Porukka huutaa:

PUHALLA, PUHALLA!

Siihen vanki vastaa:

EI, KIITOS. VAIKKA TÄÄLLÄ ONKIN KIVAA, EN HALUA TAKAISIN. SIKSI OLEN PÄÄTTÄNYT LOPETTAA VARASTELUNKIN.

Tästä pääkuvasta Pitkälä on saanut lauseet LINNAN JUHLAT ALKAVAT, HÄN NAUTTII KAKUSTAAN ja NYT VIETETÄÄN LUSIJAN PÄIVÄÄ. Aivan mahtavat pääkuvalauseet! Jokaisella lauseella on kaksoismerkitys. Oikeastaan sanat ja arvosteluasteikon skaala loppuun kesken kun arvioi pääkuvan onnistuneisuutta. 10+ pakko laittaa.

Lisäksi pääkuvasta tulee yksi tavanomainen pystysana ATSALEA, koska pöydällä on atsalea-niminen kukka. Hauska detalji sekin.

Vaakasanat

VIRRASTAKIN TULLUT > IDOLI. Faktavihje. Olavi Virta on monen idoli.

J***A** > ANOVA. Kun kirjaimet sijoitetaan asteriskien tilalle, tulee JANOAA, jolloin tulee luonteva ajatuskulku ”anova janoaa”.

MUSIIKILLINENKIN > RASIA. Soittorasia on musiikillinen.

ÄSSÄTÖN TILA > TATU. Typistelmä. Sanan alusta ja lopusta on pois S-kirjaimet. Ratkaisussanan lähtösana on STATUS.

SEKOITTAMALLA TUOSTA + nuoli alapäin (alapuolella on kuvavihje palavasta talosta) > ALPO. Anagrammi. Lähtösana on PALO, josta kirjaimet sekoittamalla saa sanan ALPO.

TAAKSEPÄIN KOHDISTUVA > ÄSKEINEN. Katsotaan ajassa taaksepäin.

VIELÄ TULEMATON > ENSI. Tämä on helppo vihje eikä vaadi selittämistä. Hauskaa vihjeessä on se, että se on seuraava vaakavihje edellisen vaakavihjeen jälkeen. Ehkä laatija on ajatellut, että näillä kahdella helpolla vihjeellä pääsee alkuun.

TYÖTÄ ENNEN > TIHU. Kun sanan eteen laitetaan haettu sana, saadaan mielessä muodostettua yhdyssana, tässä TIHUTYÖ.

TAITAA *A***N > LULU. Kun ratkaisusanan kirjaimet sijoitetaan asteriskien tilalle tulee TAITAA LAULUN, ainakin Marie McDonald McLaughlin Lawrie, OBE, parhaiten tunnettu taiteilijanimeltään Lulu.

VIININ JA KARIN VÄLISSÄ > ATRO. Sana ATRO tulee epäsanan VIIN ja oikean sanan KARI väliin (VIIN – ATRO – KARI). Tässä on tavallaan kyse käänteisestä sisäköstä. Lisäongelmia tulee epäsanan VIIN käyttö.

Kommentti. Pidän epäsanan käyttöä hieman ongelmallisena näin haastavissa vihjeissä. Käsittelen tätä vihjettä  9/2018 ensimmäisessä päiväkirjaosuudessa.

ERÄÄN SUKU PORTTEJA! > BILL. Viitataan Bill Gatesiin. Nimi Gates on leikillisesti käännetty suomeksi ikään kuin viitattaisiin sukunimeen PORTTI.  (Ks. vastaavia sivulta Muiden vihjetyyppien lisäesimerkkejä.)

PEELLÄ GOLFIN MATKAN PÄÄSSÄ > ALUE. Jos lisätään väliviivan kanssa P, saadaan P-ALUE, jonne Golf-merkkisiä autoja voi paikoittaa, kun reissu on päättynyt. Kyseessä on myös sanaleikki, sillä samasta vihjeestä tulee myös pystyvihje, joka antaa erilaisen ratkaisusanan (otan vihjeen toistamiseen esille pystysanojen kohdalla).

(puhekuplassa) VIISI VUOTTA VANKEUTTA > ISTUTUS. Kyseessä on sanan epätavallinen käyttö. Vankeuteen laittaminen on eräänlaista ”istuttamista”.

KATON UOMA > TUOJA. Sanan alkuun tulee lisätä epäsana/kirjaimet KA, jolloin saadaa KATUOJA, joka on uoma.

AVANTO VETISENÄ > TONAVA. TONAVA on anagrammi  sanasta AVANTO.

SIMEONILLE TUTTU JA TURVALLINEN > VALKO. Eräänlainen sanaleikki, sillä ”turvallinen” voi tarkoittaa montaa asiaa. Tässä se tarkoittaa Seitsemän veljeksen hevosta Valko.

KUMIKSIKIN > AKASIAT. Faktavihje. Akasioistakin voi valmistaa kumia.

SILLÄ, JOLLA LEIJONAN OSA > ELÄINASU. Eräänlainen sanaleikki tämäkin. Laatija harhauttaa ajatukset väärille urille (ainakin minut).

TOISTUVA KÄSKY > TAPA. Sanaleikki tämäkin. Tämä on oikeastaan lyhyt piilisvihje. Suoraksi vihjeeksi voi ajatella sanaa TOISTUVA > TAPA ja homonyyminä on KÄSKY > TAPA (sana ei tällä tavoin tulkittuna kelpaa suoraksi vihjeeksi, koska se on verbin ”tappaa” imperatiivi ”tapa”).

KIUKAITA, TEELLÄ NEULALLA > IKIT. Tämäkin on oikeastaan lyhyt piilisvihje. Iki on kiuasmerkki, kun siihen lisätää T-kirjain, tulee TIKIT, joita tehdään neulalla.

HALLA PESUAINEELLE >  JUSTUS.  Sanan alkuun tulee lisätä epäsana/kirjaimet HA, jolloin saadaa HAJUSTUS – pesuaineessa on usein hajusteita.

MIES ISKUN ALUSSA > ATTE. Epäsuora kätkö. Sanassa ATTENTAATTI löytyy etsitty mies. Tämäkin kelpaisi mielestäni piilosanatehtävään, mutta epäsuoria kätköjä olen tavannut piilosanatehtävissä vain joissakin 1970-luvun tehtävissä.

PYÖRIN, K:LLA TÄHDIN > AURIS. Eräänlainen piilisvihje tämäkin. Suora vihje on AURIS, joka viittaa Toyota Auris -automerkkiin. Jos laitetaan K-kirjain eteen tulee KAURIS, joka on tähtikuvio ja yksi horoskoopin tähtimerkeistä.

ANALLA TEET TOITA > EVITAT. Vihjeessä on typiste sekä ääkkösjekku. Lähtösanat ovat LANALLA TEET TÖITÄ > LEVITÄT. Lähtötilanteen ratkaisusana ei ole ristikkokelpoinen, joten tässä tapauksessa laatijan tekemät muutokset olivat välttämättömiä. (Tämä, kuten moni muukin eri jekkuja yhdistelevä vihje, löytyy sivulta Oveluusyhdistelmiä ja erikoisuuksia.)

TUNNONTUSKIEN KANSSA > OMAN. Sana OMAN tulee lisätä tunnontuskiin, jolloin saadaan OMANTUNNON tuskien kanssa.

RAP > TAVU. RAP- ei ole yhdyssana- tai katkaisuvihje vaan pelkkä tavu.

Kommentti nimimerkiltä ”silp puri”:

”vihje on hyvä, koska se houkuttelee kirjoittamaan esim. PARI, TORI, LATA tms.
vihje on huono, koska sekä rap-taju että rap-tavu ovat ontuvia mutta kuitenkin mahdollisia selityksiä.”

KYLLÄ KUULUU VAANIJAN AIKA > TÄTEN. Tässäkin kyse siitä, että sanan alkuun tulee lisätä jotain, tässä tapauksessa kirjaimet/epäsana KY, jolloin saadaa KYTÄTEN – niinhän se vaanijan aika kuluu.

Pystysanat

KÄY KUMMINKIN PÄIN LAISEN ETEEN > INARI. Kun toimitaan vihjeen mukaan eli laitetaan ratkaisusana sanan LAISEN eteen joko oikein tai väärin päin, saadaan sanat INARILAINEN ja IRANILAINEN.

TÄMÄ EI OLE L****! > IHAA. Jos laitetaan ratkaisusana vihjeeseen, saadaa LIHAA – satuaasi IHAA ei ole kuitenkaan lihaa.

KOTITYÖN PERÄSTÄ? > NIKSIT. Sana tulee lukea ensin oikealta vasemmalta siis perästäpäin, jolloin saadaan sana TISKIN. Se pitää kääntää toisin päin, jolloin saadaan sana NIKSIT.

PÄÄKAUPUNKIN PÄÄOSA > PEST. Unkarin pääkaupungin Budapest ydinalueet ovat BUDA ja PEST. Vihjeen perusteella PEST on suurin alue.

VOI TAPPAA > RAAASTI. Haetaan adverbiä/adverbiaalia eli tässä tapaa ilmaisevaa sanaa. Yleensä vihjeen ratkaisusana on substantiivi.

KOOLLA NOSTETTAVA > ANNE. KOOLLA viittaa tässä K-kirjaimeen. Lähtösana ratkaisusanassa on KANNE.

REELLÄKIN > JÄITSE. Tässäkin haetaan adverbiä/adverbiaalia eli tässä tapaa ilmaisevaa sanaa.

MIES, VETOAMINEN ILMAN PISTEITÄ > ETHAN. Eräänlainen piilisvihje, joka on samalla ääkkösivihje. VETOAMINEN = ETHÄN – kun otetaan ä:n pisteet pois, tulee ETHAN, joka on miehen nimi. (Tuleekohan koskaan suomalaiseen almanakkaan?)

LINNUN ALKU > ALBA. Pitää keksiä, minkä sanan alkuosaa etsitään. Lintu on ALBATROSSI. (Tämä on vähän kulunut vihje.)

ÄÄNTELYÄ ALKU TUPLANA > HUILU. Alku tuplattuna on HUHUILU.

PIHA KEVÄÄLLÄ? > UKOTON. Eihän enää keväällä lumiukkoja ole (paitsi Lapissa).

PEELLÄ GOLFIN MATKAN PÄÄSSÄ > UTTI. Jos lisätään P, saadaan PUTTI eli vaakavihjeen autoilun sijasta kyse onkin golf-pelistä. Putterillahan tehdään viimeinen lyönti eli päästää golf-pelin maaliin.

LAT ON MAA > VIATON. Eräänlainen skytismi. Sanasta LATVIA puuttuu loppu osa VIA, joten sana on ”VIATON”.

IKKAKASVI NURIN > OMATA. Tässä on kaksi jekkua. Sanaa tulee lukea myös alhaalta ylöspäin (tähän vinkkaa sana NURIN) ja niin, että ensimmäinen kirjain jätetään pois. Lähtösana (rikkakasvi) on RATAMO. Kun sana käännetään toisin päin ja otetaan pois alusta R-kirjain tulee OMATA.

AJASTAKIN KÄYTETTY MÄÄRITE > ATALA. Typiste. Vihjeen ja ratkaisusanan alusta on otettu pois M-kirjain. Lähtösanat ovat MAJASTAKIN… > MATALA.

SAMA, JOS TOINEN 2.=E > RASSU. Jos A-kirjain vaihdetaan E:ksi, saadaan synonyymi RESSU.

SUOMI ENNENKIN? > LÄIMIVÄ. Eräänlainen sanaleikki. Suomi ei tarkoita  tässä valtiota, vaan kurittamista. Jos on ennekin läiminyt, sitä läimii usein jatkossakin.

KUITILLE TARPEEN > UNET. Eräänlainen sanaleikki, sillä ”kuitti” voi tarkoittaa montaakin eri asia, ei vain väsynyttä.

KOIRA NÄITÄ > ROIT. Erään fiktionaalisen koiran nimi on Roi, joten ainakin se kuuluu Roi-nimisten porukkaan.

NÄYTTELE ETTÄ! > SITÄ. Tässä ETTÄ = ilman E-kirjainta. Näytteleminen on esittämistä, joten ratkaisusanan lähtösana on ESITÄ.

Loppukommentit

Ks. vihjeanalyysien yleinen luonne sivulta Vihjeanalyysit.

  • Tehtävässä oli yksi maininnan arvoinen virhe,  jonka mainitsen tässä säikeessä ja josta silppuri oikaisi minua.