Sivun sisältö:

Sanarisin ylläpitämä foorumi

Oman kokemukseni Sanarisin foorumista apua etsimisessä oli joskus varsin ikävä, joskin myös hyviä kokemuksia minulla on. Kysyin sääntöjä noudattaen apua ristikoihin, joita ei voinut lähettää palkintokisoihin. Eniten ehkä kysyin vanhoista PuPe-lehdistä. 

Ostin aluksi vanhoja Punaisia Pelikaaneja, joihin oli olemassa ratkaisut.

Itse tein niin ongelmatilanteissa niin, että en kysynyt suoraa vastausta vaan vastausvaihtoehtoja. Kun olin saanut melko pitkälle, mutta en ollut varma, oliko ratkaisu oikein, kysyin varmistusta. Oliko jokin näistä vaihtoehdoista oikein vai olivatko kaikki väärin. Joskus olin laittanut ensisijaiseksi vaihtoehdoksi väärän, mutta oikea oli mukana. Joskus kaikki olivat väärin ja yritin uudestaan. Kysyin esim. joskus Toni Pitkälän aukeamaristikon alareunasta, mitkä esittämistäni ratkaisusanoista voisi olla oikea. 

Kivoimmalla tavalla minua vanhojen PuPe-ristikoiden ratkonnassa auttoi Tuomas L.. Hän on entinen ristikoidenratkonnan Suomen mestari. Edellä esitetyn tyyppisiin kysymyksiin Tuomas vastasi hyvin ystävällisesti.

Parasta foorumissa oli ja on se, että palkintokisaan kelpaamattomiin ristikoihin voi saada asiantuntevan selityksen vihjeiden ideoista.

Pyysin myös aika usein lisävinkkejä, mutta en suoraa vastausta. Näin jokaisen ratkaisusanan kohdalla jouduin myös itse pohtimaan, mikä siihen tulisi.

Kun sain ratkaisusanan, mutta en sitä ymmärtänyt, kysyin selitystä. Etenin siis asteittain eteenpäin. Tällä tavoin opin mielestäni parhaiten. Jos aikoo oppia, mielestäni paras tapa on ensin itse yrittää mahdollisimman pitkälle. Jos omat taidot ei riitä, sitten saada apuvinkkejä. 

Outoa oli se, että minä en olisi saanut saada apua vanhoihin ristikoihin. Nimimerkki Selma kirjoitti usein seuraavaan tapaan kuin säikeessä Vanhat Sanaris-tehtävät (SK, Pelikaaniristikot + muut) 4 (komm. 53):

Lypsää lypsää…

Vanhoissa ristikoissa minulla siihen oli täysi oikeus. Kaikki eivät olleet avuliaita ja ystävällisiä auttajia. Selmalta ja monelta muulta puuttui kärsivällisyyttä auttaa varsin kokematonta kovisten ratkojaa pääsemään sisälle ristikoiden metkuihin. Ymmärtämättömyys siitä, miten koviksiin on vaikea päästä sisälle, heijastui mollauksena.

Ikävimmin jäi mieleen  nimimerkkiä Juha N. käyttänyt kirjoittaja. Kun kysyisin suhteellisen vähän koviksia ratkoneena apua, hyvin äkkiä Juha N. alkoi kirjoittaa, että minulle tulee joka kerta selittää vihjeiden logiikka. Alla vuoden 2015 Suomen Kuvalehden ristikosta käytyä keskustelua (komm. no 33).

tapio, olen useammin kuin kerran syyttänyt ratkomisongelmiesi syyksi yleistä hoksottimien puutetta. Kyllä, sellainen on epämiellyttävää kirjoittelua: nenäkästä, ylenkatsovaa ja muutenkin arveluttavaa. Mutta olet kirvoittanut nuo piikittelyt sillä, että niin sanaristikkokoviksia kuin piilosanojakin ruotivilla säikeillä 1) olet kerta toisensa jälkeen ollut hoksaamatta jippoja, vaikka ihan vastaaviin olet todistetusti törmännyt jo aiemmin, 2) et ole osannut soveltaa aiemmin oppimaasi, niin että on tuntunut siltä, että sinulle pitää kertoa, mistä jiposta kulloinkin on kyse, kun juuri sen jipon mahdollisuus ei juolahda mieleesi, ja 3) esiin tulleet ongelmasi olet tavalla tai toisella yleensä laittanut laatijan viaksi, tyypillisesti häntä virheestä syyttäen.

iso S:n edellä mainitsema päättely (eli että ihan uudenkin jipon pitäisi järkeilyllä aueta viimeistään silloin, kun ratkaisusana on muodostunut risteävistä sanoista) ei sinulta ole kuitenkaan onnistunut. Tämän lisäksi myös vanhojen jippojen uudet sovellukset on sinulle pitänyt kerta toisensa jälkeen selittää. Selityksen jälkeen tilität: äh, et hoksannut, että sanojen lopustakin voidaan miinustaa sama kirjain. Tai että sanan keskeltä voidaan miinustaa sama kirjain. Tai että miinustettavana onkin kaksi kirjainta: sama kirjainpari kummastakin sanasta.

tapio, ei mitään kovisharrastajasisäpiiriä kikkoineen ei ole olemassa, vaan on ainoastaan kovisratkojia, joilla hoksottimia on, ja toisia, joilla niitä ei ole. Kaikella kunnioituksella, tai, anteeksi, kunnioituksen puutteella: joskus pätee, ettei kannettu vesi kaivossa pysy. En ole tämän diplomaattisempi, koska aina vain valitat ja/tai syytät, vaikka kulloinenkin puute olisi puhtaasti omasi.

Juha N. toimi suhteellisen kokematonta kovisten ratkojaa kohtaan äärimmäisen loukkaavasti ja hän itse myönsi piikitelleensä useammankin kerran. Juha N. toivon edelleen toivon anteeksipyyntöä, jos joku voisi sen hänelle välittää. Piikittelevän mollauksen sijaan olisin toivonut kannustusta. Juha N. monet kommentit koin epäoikeutettuna, sillä kyllä minä monia vihjeitä aloin ymmärtämään, mutta paljon tuli kysyttyäkin vinkeitä, joiden logiikkaa en ymmärtänyt.

Olen itse havainnut samoja ongelmia muillakin ratkojilla. Juha N.  mainitsemissa kirjainjekuissa olen itse antanut toisille vinkkejä. Tiedän siis kokemuksesta, että ristikoiden jekkujen kanssa muillakin on aivan samoja ongelmia kuin minulla oli. Juha N. puuttui ymmärrys siitä, että uudet jekkuvariaatiot voivat yllättää ratkojan. Hän ei osoittanut mitään ymmärrystä sille, että melko vähän kovia ratkoneella kovisten kaikkiin oveluuksiin ei niin vain sisälle pääse.

Olen myös havainnut että yli kymmenen vuotta kovisristikoita ratkonut kysyi  jekkuvihjeestä, jollaisia hän on monen monta kertaa kohdannut aiemmin. Juha N. olisi voinut mollata monia muitakin ratkojia aivan samoin perustein kuin miten hän mollasi minua.

Toki syytin väärin perustein laatijoita. Ehkä se sai aikaan aivan kohtuuttomuuksiin menneen mollausasenteen. Sitä Juha N. olisi kuitenkin pitänyt osata käsitellä tilanteet paremmin.

Toisten ratkojien mollaaminen oli Sanarisin foorumissa ikävintä. Juha N. ohella sitä toki monet muutkin harrastivat, mutta hän omalla toiminnallaan pahensi asiaa ollen huonona esimerkkinä muille.

Mollausta on paljon nykyisin karsittu ja hyvin vähän sitä on – kaiken vähänkin saisi Sanaris siivota pois! Sanaris voisi siivota ja vaikka poistaa pahimpia mollauksia sisältäviä entisiä vanhoja säikeitä.

Kysyin joskus todella paljon. Mitähän tapahtuisi, jos joku toinen ratkoja kysyisi tosi paljon? Riittäisikö kärsivällisyyttä aloittelevaa kovisratkojaa kohtaan?

Suomi24

Suomi24:ssä en läheskään yhtä paljon mollausta ole kokenut kuin Sanarisin foorumissa. 

Aina silloin tällöin kun tulee jotain kysyttyä, joku vetoaa, että Juha N.  oli oikeassa ja että minä edelleen olen nollatason ristikoiden ratkoja. Juha N. toiminta on ikävällä tavalla seurannut minua näihin päiviin asti Suomi24:ssä.

Juha N. ja monen muun Sanarisin foorumissa kohtaamani mollaajan tyylinen asenne näkyy esim. erään Iisakin ristikon vihjeen kohdalla, jota itse en hoksannut:

Oikeasti. Et pystynyt tätä tajuamaan? Lisää sanan loppuun vain. Etkö tajunnut etkö? Tunnen suurta isompaa myötähäpeää. ”Haluan vain ja ainoastaan auttaa.”. Pelle Hermanni koko mies.

Tuota ei hoksannut minulta apua kysynyt Repe ja jumiuduin samaan ajatuskulkuun kuin Repe.

Syy, miksi minä tai muut eivät jotain tajua, on urautuminen tiettyyn ajatuskulkuun. Tässä kävi juuri niin. Suurin syy ratkontavirheisiin on samassa asiassa. Yleensä havaitsen ratkonta- tai ajatusvirheet, mutta en aina.

Nimimerkki Minna oikaisi meitä molempia.

Itselläni on ’perässä vain huoli’ -vihjeelle vähän maallisempi tulkinta: vastauksen perään kun lisää ’vain’, niin lienee syytä olla huolissaan.

En pahastunut Minnan oikaisusta. Minna ei käyttäytynyt kuin Sanarisin tai Suomi24:n foorumin ikävät mollaajat vaan toimi hyvin kohteliaasti.

Sain Suomi24:stä välillä asiallisia kommentteja kysymiini asioihin. Toki kysyin paljon vähemmän kuin Sanarisin foorumissa.

Koen Suomi24:n toimintakulttuurin muussa mielessä ongelmallisena. Siitä olen toisessa toisessa blogikirjoituksessa kertonut. Itse olen enemmän kritisoinut sivustoa kuin minua on kritisoitu.

Verrattuna Sanarisin foorumiin, Suomi24:ssä on yleisesti ottaen parempi asenne aloittelevia kovisten ratkojia kohtaan. Suomi24:ssä ei minut pois lukien mollata samaan tapaan kuin minua aikoinaan mollattiin siitä, että jotain yksittäistä vihjettä ei joku ymmärrä.

Todennäköisesti esiin nostamani mollaus on joltakulta kostotoimenpide. Olen arvostellut liian helpoilla tavoilla ratkaisujen löytämistä.

Mutta en ole mollannut ketään siitä, ettei joku jotain vihjettä ymmärrä. Tiedän kokemuksesta, että vihjeisiin sisälle pääsemiseen on vaikeuksia. Niin tuntuvat muutkin Suomi24:ssä tietävän. Tässä suhteessa asenne on Suomi24:ssä parempi kuin Sanarisin foorumissa joskus ennen. 

Olen joskus yrittänyt auttaa logiikkojen ymmärtämisessä, mutta olen siitä saanut arvostelua. En siksi foorumissa halua auttaa. Kun auttamistapani on muutenkin toisenlainen, autan mieluummin foorumini välityksellä.

Suomi24:ssä varsin ärsyttävää on ollut se, että kommenttejani kopioidaan Sanarisin foorumiin (olen tosin kerran pyytänyt kopiointia). Olen myös saanut omia kommenttejani kopioituna omaan foorumiini. Sanarisin foorumissa kopioinnit ovat menneet joskus täydestä kuin väärä raha.

Joskus aiemmin kopiot oli pääosin eri nimimerkillä kuin ”tapio”, jolloin niitä ei pidetty kirjoittaminani. Joskus oikaisin, että kyseessä on kopio eikä kirjoittajan oma mielipide. Kun kirjoitetaan nimissäni, tilanne on hankalampi. Toki siihen vaikuttaa se, että olen joskus itse laittanut kommentin. Kun tavallinen käyttäjä ei tiedä kirjoittajan ip-osoitetta, tavallisen sivulla vierailevan on joskus mahdoton tietää, onko teksti laittamani vai onko kyseessä jonkun laittama kopio Suomi24:stä.

Minun on pakko esiintyä aina nimimerkillä toisin kuin muiden. Jos en esiintyisi nimerkillä, joku alkaisi matkimaan minua. Jollakulla on tarve harhauttaa toisia kirjoittajia kopioimalla tekstejäni ja matkimalla kirjoitustyyliäni.

Muut foorumit

Joskus koetettiin ristikoiden käsittelyjä Ylilauta-sivustolla. Sinne sai laittaa yhden ristikoita käsittelevän foorumin. Osa kirjoittajista linkitti keskeneräisiin ratkontoihin kuvanjakopalveluja käyttäen. Sellainen toiminta kiellettiin Suomi24:ssä. Arvostelin toimintakulttuuria. Yhden säikeen käyttö loppui varsin lyhyen käytön jälkeen. Ylilaudasta ei olisi koskaan voinut tulla toimivaa alustaa.