Sivun sisältö:

Yleistä

Kyse on äärimmillään siitä, että ratkaisusanaksi on laitettu sana, joka on rakenteeltaan sellainen, että sitä ei käytetä normaalissa kielessä. Ratkaisusana voi olla myös sellainen, että sitä ei esiinny muualla, mutta rakenteellisesti samankaltaisia sanoja on käytössä.

Ratkaisusana antaa kuitenkin aina täsmällisen vastauksen vihjeeseen. Pyrkimyksenä tällaisilla sanoilla on luoda ristikkoon yllätyksellisyyttä, joka tuo lisää vaikeutta ristikkoon.

Yhdyssanoja, jotka ovat rakenteeltaan sellaisia, joita ei normaalikielessä käytetä

Näissä yhdyssanat on muodostettu tavalla, jota ei löydy käytettynä muualta.

 _ _ _ _ _ > MORSEAAKKOSNOLLA (Toni Pitkälä, IS Kovisks. eräästä vihjeanalyysistä).

AATUN VIITOITTAMA > NATSITIE (Antti Skyttä, IS Kovis; ks. eräästä foorumiosion kommentista).

Yhdyssanoja, joita ei löydy muualta

Näissä yhdyssanoja ei löydy muualta kuin Sanarisin ristikoista, mutta, mutta jotka rakenteellisesti on muodostettu asiallisesti.

MONEN LISTAN LOPUKSI > JNELYHENNE (Toni Pitkälä, IS Kovis). Koska välimerkit voi poistaa ristikoiden ratkaisusanoista, ratkaisusana on rakenteellisesti oikein. Normaalitekstissä ***-lyhenne, jossa *** on kulloinenkin lyhenne. Tämänkaltainen vihjeitys on erittäin tyypillistä Toni Pitkälälle.

> OSTOTUETON (Toni Pitkälä, IS Kovis). Ks. erään vihjeanalyysin kommentti.

Ks. myös eräät Antti Skytän ratkaisusanat Iisakin ristikoissa.

Pakkorakosanat

Osa oudoista sanoista ei ole alun alkaen varta vasten tarkoitettuja. Niiden kohdalla on kyse ns. pakkoraosta. Laatija on joutunut tinkimään sanan laadusta, joitta risteävät sanat toimisivat paremmin. Sen sijaan, että hän olisi korjannut ristikkoa suuresti, hän käyttää tarkoituksella ”pelastussanaa”.

NESTOR > KEANSUKU (Antti Skyttä, IS Kovis). Laatija itse tunnustaa ratkaisusana olevan huono ristikon anatomiassaan.

Kahteen edelliseen vihjeeseen liityvästä ongelmasta pääsisi eroon merkkaamalla erilliset sanat eräässä kommentissa esittämälläni tavalla

Sanojen ongelmallisuus

Käsittelen sanojen ongelmallisuutta blogikirjoituksessa Sanaristikkokritiikkiä 3 – ylläriratkaisusanat (4/2020).

Sopivalla korkeudella ui kauniisti Havaijin sointu. > UKULELEAKORDI (Antti Parkkinen, Punainen Pelikaani). Ukulele on kitaran kantainen kielisoitin. Kitaran kohdalla käytetään sanaa ”kitarasointu”. Kun loppuun laittaa loppuosan synonyymin, saadaan ”kitara-akordi”, joka on periaatteessa käyttökelpoinen sana, vaikka sitä en löytänyt käytettävän. Ukulelelle voidaan käyttää vastaavia sanoja. Haettu ratkaisusana on kyllä teoriassa mahdollinen käyttää asiatekstissä, vaikka tuskin kukaan niin tekee.

Takaisin pääartikkeliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *