Suoraan netissä ratkottavat ristikot ja niiden toimivuus

Paluu sivulle Artikkelit

Netissä on jonkin verran erilaisilla nettisovelluksilla ratkottavia ristikoita. Niissä piirtämisen sijasta ristikkoa ratkotaan siirtymällä ratkottavaan kohtaan ja kirjoittamalla kirjaimet joko fyysisellä tai virtuaalisella näppäimistöllä. Näidenkin suhteen on sekä hyvin että huonosti ratkottavia ristikoita, joten kerron niiden suhteen sekä hyvistä että huonoista kokemuksista.

En voi niitä rankata, koska itse olen käyttänyt tähän mennessä vain Sanarisin ylläpitämää Ristikkoarkistoa. Sen ristikot toimivat yleisesti ottaen varsin hyvin, mutta satunnaisten ristikoiden kanssa on ainakin tabletilla vihjeistä toisinaan vaikea saada selvää. Ristikoita ovat jotkut ratkoneet kännykälläkin (eräs keskustelu, jossa jotkut ratkoja kertovat, miten ratkonta kännykällä on toiminut). Suurin etu on siinä, että ratkaisun voi tarkistaa netissä. Tykkään kuitenkin itse enemmän piirrosohjelmalla ratkomisesta.

Suomen Kuvalehti (SK) tarjoaa digilehden tilauksen voimassaolo aikana ristikoiden ratkontaa suoraan Suomen Kuvalehden www-sivuilta käsin. Sen toimivuuteen en ole päässyt tutustumaan. Mikäli SK:lla ristikoiden nettiratkonta on toteutettu samankaltaisesti kuin Sanariksella, oletan, että kuvaristikot toimivat hyvin palvelun kautta, mutta piilisten suhteen on ongelmia. Mikäli esim. SK 13-14/2018 on muutettu digimuotoon samanlaisena kuin se on paperilehdessä, viimeiset pystyvihjeet ovat niin kaukana itse ristikosta, että ristikon ratkontakokemus on erittäin huono.

Minulle ratkontakokemus olisi niin huono, etten lehden tilaajana ratkoisi SK 13-14/2018 kaltaista piilistä suoraan netistä ainakaan ilman lisätoimenpiteitä. Toimiva ratkaisu olisi yhdistää paperi- ja digiratkonta. Ristikon voisi tulostaa paperille ja sitten taitella pienemmäksi niin, että vain vihjeet ovat esillä. Tämän jälkeen ristikon voisi maalarin teipillä teipata väliaikaisesti tablet-laitteen oikeaan kylkeen. Itse ristikko näkyisi kokonaan ja mahdollisimman isona tabletin ruudulla ja vihjeet kivasti siinä vierellä. Minusta järkevintä SK:n digilehden tilaajille on piilisten ratkonta aina tulostuksesta. Kolmas vaihtoehto olisi ratkoa digitaalisesti piirrosohjelmalla. Sen kanssa tulee hieman ylimääräistä askartelua, mutta ei kohtuuttomasti (kerron sivulla Joidenkin lehtien digipalvelut, miten olen itse toiminut tällaisten tehtävien kanssa).

Ehdotin paluuta vuoden 2000 kaltaiseen esitysasuun, jota lehti käytti numeroissa 11-12/2018 ja näistä numeroista minulla on erittäin hyvä ratkontakokemus ja uskon, että ratkontakokemus olisi ollut kohtalaisen hyvä nettiratkonnassakin. Paperiratkonnassa ero on lehden numeroiden 12/2018 ja 13-14/2018 välillä on hyvin vähäinen. Rinnakkaisasettelun pieni etu on kuitenkin aina siinä, että kun ratkoo vaakavihjettä, vaakavihjeen kanssa risteävät pystyvihjeet ovat nopeammin katsottavissa. Lehdelle on helpompi laittaa palkinnonsaajat ja aiempien tehtävien ratkaisut no 13-14/2018 tyylin. Palkinnon saajat ja oikeat ratkaisut on myös lehden lukijan kannalta selkeämpää esittää allekkain, miksi ymmärrän paluun entiseen.

Nykyinen nettiratkaisu on äärimmäisen huono. Vihjeet ovat harvalla tekstillä peräkkäin (ks. esim. tästä). Vihjeet pitää avata rinnakkaisikkunaan, mutta siltikin vihjeiden käyttäminen on äärimmäisen hankalaa.

Mielestäni järkevin ratkaisu olisi se, että SK muuttaisi ladonnan nettiratkaisussa kaksipalstaiseksi. Sellaisen tehtävä ratkaiseminen on netissä suhteellisen miellyttävää, sillä ristikon siirtelyä pystysuunnassa ylös- ja alaspäin jää mahdollisimman vähän. Ratkonta olisi melkein yhtä miellyttävää kuin SK 12/2018 tyylisestä piiliksestä paperitulosteesta tai tabletilla piirrosohjelman kanssa.

Tosin Linux, Mac ja Windows -käyttöympäristöissä Vivaldi-selaimella on toiminto “Lisää verkkopaneeli“.  Kun sen lisää saa kaksi ikkunaa vierekkäin. Toiseen ikkunaan voi laittaa itse piiliksen ja toiseen ikkunaan vihjeet, jolloin vihjeet ja ristikon näkee samalla kertaa.

Toinen vaihtoehto on “Tile tabs“/”Laatoita välilehti“. Netin ohje toimii vain Mac laitteella. Windowsissa toimii Ctrl ja/tai  Shift + hiiren vasen klikki, minkä jälkeen valitaan vähintään kaksi toisiinsa kytkettävää välilehteä. Lopuksi  hiiren oikea klikki ja sitten valinta “Laatoita… välilehteä” / “Tile… tabs“. Yhdessä välilehdessä on tämän jälkeen kahden tai useamman nettisivun rinnakkain esittävä välilehti. Toiminto on sukua Opera-selaimien toiminnallisuuksille ja Operan alkuperäisiä kehittäjiä mukana onkin. Nuo menettelytavat toimisivat pöytäkoneessani varsin hyvin. Tablet-laitteista Microsoft Surfacessa Vivaldia voi käyttää, joskin ohjelmassa on joitakin kosketusnäyttöön liittyviä ongelmia. Tällä sivulla on vähän edempänä kuvakaappaus Vivaldista ja sen perusteella  voisi arvioida, miten allekkain esitetyt vaaka- ja pystyvihjeet saattaisivat näkyä Vivaldissa. Toimivuus tyypillisessä 10′ tabletissa voisi olla heikko, joten se olisi mielekäs vasta yli 12′ laitteilla.

Toimivuus olisi tosin joka tapauksessa heikko. Tosin tämäkään ei nykyisessä nettiratkaisussa juuri auta, koska vihjeet ovat pitkässä rimpsussa.  Vihjeitä joutuu rullailemaan ikävän paljon. Jos avaa näköislehden, vihjeet saa ehkä vähän pienemmässä tilassa, mutta sekään ei ole mikään hyvä ratkaisu.

Nettiratkaisun käyttöliittymä vie erityisesti tabletti vaakasuuntaan laitettuna hirveästi tilaa näytön ylä- ja alareunasta. Itse vihjeille ja ristikon esittämiselle jää ruudulla liian vähän tilaa. Vihjeistä ei saa millään helposti luettavia ja ristikkokin tulisi joko epämiellyttävän pienenä tai sitten sitä joutuisi ikävästi siirtelemään ylös-alassuunnassa. Esimerkki tabletillani epämiellyttävästi ratkottavasta piilosanatehtävästä Pressapiilosana 2018. Tallensin ristikon ja ratkoin sen tabletillani.

Suomen Kuvalehti 38/2019 on samantapainen asettelu (ehkä otsikko on pienemmällä tekstillä).

Olen ehdottanut Sanarikselle ja Suomen Kuvalehdelle sitä, että ristikkoratkontaohjelman käyttöliittymän voisi haluttaessa piilottaa. Ristikkoarkistossa ylhäällä on käyttötoimintoja. Niiden ei ole välttämätöntä olla aina esillä. Minä pitäisin erittäin paljon siitä, että sivun yläosassa olisi nappi, josta yläosan toiminnot saisi piilotettua. Kun yläosa on piilotettu, yläosaan tulisi toimintojen tilalle vain nappi, josta yläosan toiminnot saisi esille. Tällaisen toiminallisuuden toteuttaminen on erittäin helppoa ja tällä periaattella toimivat monet piirrosohjelmat.

Toinen, mitä olen ehdottanut, on se, että alaosaan tuleva näppäimistö olisi esillä vain tarvittaessa eli silloin, kun käyttäjä napauttaa jotain ruutua, johon hän haluaa kirjoittaa. Kun käyttäjä napauttaisi kohtaa, jossa ei olisi kirjoitettua ruutua tai ruudun alaosassa olisi painike, jolla saisi haluttaessa piilotettua näppäimistön, ristikko olisi miellyttävämpi ratkoa. Tällöin esim. SK 12/2018 -tyylisen piilosanatehtävän saisi 10′ tabletin näytölle suurin piirtein saman kokoisena kuin se on paperilehdessä. Ristikkoa ei koskaan tarvitsisi siirtää ylös/alas-suunnassa ja ratkontakokemus oli maksimaalisen miellyttävä. Tällaisen toiminnallisuuden toteuttaminen voisi olla vaikeaa. Olisi kuitenkin hyvä tietää, olisiko tällainen toiminnallisuus edes mahdollista toteuttaa.

Otetaan esimerkki ristikkoarkiston piilosanasta  SK Piilosana 29.7.1977,  jonka kuvan saa näkyviin tästä linkistä. Kun alapuolella olevan tekstin rajaa pois, kuva näkyy optimaalisen kokoisena tabletin piirrosohjelmassa. Alla kaksi kuvakaappausta, joista näkee, miten selaimen ja ratkontaohjelman käyttöliittymä vaikuttavat tilanteeseen. Vasemmanpuoleisessa kuvassa ristikkoa on pienennetty kokoon, jossa katson ratkonnan olevan juuri ja juuri mahdollista tablet-tietokoneella, vaikkakin vähän epämiellyttävästi. Pöytätietokoneella tai läppärillä ristikko on kohtuullisesti ratkottavissa. Jos ratkontaohjelman käyttöliittymän saisi piilotettua, tilanne olisi oikeanpuoleisen tilanteen kaltainen, jossa ristikko näkyy näyttöruudulla miellyttävän kokoisena ja melkein yhtä hyvin kuin tabletin piirrosohjelmalla. Selaimen käyttöliittymä vie sen verran tilaa, että osa vihjeistä ei mahdu näkymään.

Vivaldissa saisi rinnakkain kaksi oikeanpuoleisen kuvakaappauksen kaltaista sivua, joten vihjetekstit olisivat aina näkyvissä ja ratkonta olisi helppoa kun ei tarvitsisi siirrellä näytöllä olevaa kuvaa lainkaan.

Tein vähän muutoksia ylläoleviin kuviin. Jos asettelu olisi sellainen kuin alla, se olisi nettisovellukselle paras mahdollinen (kuva omassa ikkunassa/välilehdessä):

Helppoja ristikoita löytyy Papunetistä.

Netissä on muutamia Flashilla toteutettuja ratkontasovelluksia. Flashin käyttö sinänsä sekä se, että ristikko on ruudulla varsin pienenä, tekevät toteutuksista varsin kyseenalaisia. Tällaisia ovat ainakin Älypään sanaristikot, joka sisältää saman ongelman kuin Ristikkorenki. Näiden tehtävien käyttö ei ole näppäimistöttömällä tablet-tietokoneella miellyttävää.

Huom. Todennäköisesti Älypään ristikot kuten muutkin näppäimistöä vaativat Flash-sovellukset eivät toimi MS Surface ilman fyysistä näppäimistöä.

Iltalehden nettiristikko toimii tuntemattomalla lisäosalla, enkä saanut tarvittavaa lisäosaa asennettua.

____________________

Ongelmat, jotka kaipaavat ratkaisua/lisäselvitystä:

  • Kommentit lehtitaloilta olisivat suotavia.
  • Myös kommentteja sivujen muilta käyttäjiltä olisi hyvä saada.

_____________________

Sivuun liittyvät keskustelut: