Paremman laatuluokan laitteet ja niiden kynät

Paluu sivulle Artikkelit

Tarkoitan tällä sivulla paremman laatuluokan laitteilla n. 350-550 € hintaisia laitteita. Tätä kalliimmista laitteista mainitsen vain ohimennen. Tämä on laatuluokka, jonka tasoisen laitteen aikoisin jatkossa hankkia.

iPad & Apple Pencil sekä muut iPadille tarkoitetut kynät

Jos haluaa hyvät piirtämisominaisuudet edullisesti, iPad 9,7 2018 & Apple Pencil on houkutteleva vaihtoehto. Minulla oli tämä laitepari käytössäni Gigantista muutaman päivän, mutta palautin sen liikkeeseen.

Olin kyllä joissakin suhteissa laiteyhdistelmään varsin tyytyväinen. Kynän kärki on tukeva. Kynä muistuttaa ulkonäöllisesti tyypillä puista värikynää. Sillä oli melko kiva piirtää ja kun siinä oli paineen tunnistus, se vaikutti joillakin siveltimillä erittäin paljon. Siveltimen paksuutta oli kiva dynaamisesti vaihdella.

Sillä oli myös varsin kiva ratkoa ristikoita. Testasin iPad 9,7:lla IS Extra palvelua. Isoista kokosivun ristikoista tuli kuvakaappauksella 8 1/2 -tasoisia.

iPad & Apple Pencil – yhdistelmällä pystyy periaatteessa ratkomaan jättiristikon niin, että ristikko näkyy koko ajan näytöllä (ruudun koko on tällöin 0,4×0,4cm, joka on vain n. kuudesosa paperilehden ruudukon pinta-alasta), jolloin kirjaimet ovat n. 2,5-3,5 mm kokoisia. Pieni isontaminen tekee ratkonnasta kuitenkin helpompaa. Pienin käyttökelpoinen kirjainkoko, jonka pystyin tekemään oli 2 mm.

Käytin sekä piirtäessä että ristikoita ratkoessani tablet-hanskaa. Sen kanssa pystyi piirroksia tehtäessä tekemään pitkiä linjoja kun kynä ja käsi liukuivat samaa tahtia. Ristikoita ratkottaessa kättä pystyi liu’uttamaan toiseen kohtaan ristikkoa. Pienoinen liukkaus toi hieman epävarman tunteen, kun kynä joskus ikään kuin meinaa karata ja kynän käyttöön täytyi keksittyä.

iPad 9,7:lle Android-laitteelle tekemäni hanska oli hieman liian liukas. Sille pitäisi etsiä hanska, joka luo hieman enemmän kitkaa käden ja näytön välille. Kokeilin erästä ulkoilukäsinettä. Se toimi melko optimaalisesti ja kun siitä leikkaisi ylimääräiset pois, tulisi iPad-laitteelle sopiva hansikas. Kokeilemassani haskassa lukee ”3M Thinsulate insulation/isolant 40 g”.

Siitä huolimatta, että Android-laitteelle tekemäni hanska ei ole optimaalinen iPadille, hanska tuo tablet-laitteella ristikon ratkontaa miellyttävyyttä. Sopivan kitkan omaavalla hanskalla ja Apple Pencil -kynällä ristikon ratkonta voi olla miellyttävämpää kuin kuulakärkikynällä paperiristikon ratkonta.

Merkittävin syy liikkeeseen palauttamiseen oli se, että Apple Pencil pitää liikaa ääntä. (Kerron kaikki syyt blogikirjoituksessa Harmistuneisuutta softa- ja laiteongelmista (5/2018)).

Uudemmille laitteille on saatavissa toisen sukupolven Apple Pencil. Siitä minulla ei ole kokemusta. Se saattaa olla joka suhteessa edeltäjäänsä miellyttävämpi.

Kynän kosketustuntuma oli myös hieman liukas, mutta ei ongelmaksi asti. Koska laite piti  olla mahdollisen palautuksen tapahtuesssa myyntikuntoinen, en tehnyt mitään muutoksia. En voi enää toistamiseen ottaa laiteparia kokeiluun. Jos olisin yrittänyt korjata ongelman, enkä olisi siinä onnistunut, minulle olisi toki jäänyt maksettavaa vain Apple Pencil kynän vaihtokärki, mikäli kynä olisi muuten myyntikuntoinen.

Tein Applelle ehdotuksen ongelman poistamiseksi. Ehdotelmaa on itse asiassa joissakin keskusteluissa kehuttu. Idea on itse asiassa käytössä Wacomin kynissä, sillä niihin on olemassa vaihtokärkiä, jotka ovat keskenään erilaisia.

 

Moni TabletPCReview keskustellussa on toivonut, että Apple itse tekisi jotain ongelmille. Itsellä tilanne on se, etten voi ajatella ostavani koskaan iPad-laitetta, jos en saa kynäongelmaa ratkaistua tyydyttävästi. Jos Apple ei tee mitään, käyttäjän pitäisi tehdä. Mutta en halua ostaa laitetta, jos on erittäin suuri vaara, että siitä lopputulos on huono. Siksi heitin haasteen, onko itse mahdollista saada edes kohtuullisen hyvin toimiva lopputulos.

Kukaan ei tarttunut haasteeseen yrittää tehdä Apple Pencil -kynästä paremmin toimivaa.

Ajatuksena oli, että toinen muokataan niin, että kosketustuntuma olisi optimaalinen. Optimaalinen kosketustuntuman voisi saada siten, että liimaa kärkeen hyvin ohutta ja joustavaa mokkanahkaa muistuttavaa materiaalia. Ohuuden ja joustavuuden takia kynä tuskin menettää toimivuuttaan, jos toimii huolellisesti. Uskon, että tässä on mahdollisuus onnistua.

Toinen muokattaisiin niin, että hiottaisiin hieman kärjen reunoja ja yritettäisiin liimata kärkeen mokkanahka mahdollisimman siististi. Kokeilin ohuehkoa pehmeää nahkaa kynän kärjen päällä pitämällä nahasta kiinni. Kosketustuntuma parani, samoin ääni vaimeni. Kynän kärkeä siis voi parantaa.

Tämä saattaisi aiheuttaa toimintaongelmia. Kynän kärkeä ei ehkä voi hioa niin paljon, että kärki ei paksuuntuisi liikaa. On paha haaste saada hiljainen ja kunnolla toimiva kynä. En usko, että tässä haasteessa kukaan olisi onnistunut täysin, mutta olisin halunnut tietää, miten lähelle onnistumista on päästy. Pieni lasku toimivuudessa on hyväksyttävissä, mutta lasku ei saa olla suuri. Mahdollisesti selvästi alkuperäistä parempi kosketustuntuma voi hieman kompensoida muissa ominaisuuksissa tapahtunutta toiminnallisuuden laskemista.

Näytön päällystäminen suojakalvolla saattaisi muuttaa kitkan miellyttävämmäksi sekä kynälle että tablet-hanskalle. Päällystämisestä saattaisi olla apua myös meluongelmaan. Näytön päällystäminen saattaisi kuitenkin heikentää laitteen muuta käyttöä. Mielestäni optimaalista olisi, että nimen omaisesti kärki olisi juuri sopivan kitkainen.

Apple Pencil  meluongelman yksi merkittävä syy on myös se, että kärjessä ei ole jousitusta, jollainen on monessa muussa kynässä. Tätä puutetta ei voi millään keinoilla korjata.

Toivon, että Wacom tekisi iPad 2018:lle varta vasten sille suunnitellun kynän. Siinäkin on yksi erittäin suuri mutta, nimittäin Samsung. Samsung omistaa merkittävän osan Wacomista ja Samsung voi estää parhaan mahdollisen kynän luomisen pahimmalle kilpailijalle. Wacomin kynän täytyy oikeastaan pakosta toimia huonommin iPadissa kuin Samsungin tablet-laitteissa.

Apple Pencil – kynälle ei tunnu löytyvän kunnon vaihtoehtoja. Vanhempien iPad-laitteiden kanssa Wacom Bamboo -kynät ovat erään sellaisia käyttäneen kommentin mukaan toimineet melko huonosti. Minulle kerrottiin, että kynä ei ala aina välittömästi kirjoittamaan vaan viive voi olla merkittävästi kirjoittamista haittaavaa. Laite ei aina piirrä siihen kohtaan, missä näytössä ollaan. Eräs kommentoija näytti mallitekstin, jonka hän oli tehnyt Wacom Bamboo Sketch -kynällä. Se ei ollut juuri parempaa kuin halvalla tablet-laittellani omilla kynilläni tekemäni teksti. Jälki oli niin paljon huonompaa Apple Pencil kanssa, että ei ole järkevää ostaa käytettyä iPadia ja sille Wacomin kynää, esim. Wacom Bamboo Fineline 3:a.

Wacomin kynässä pieneksi ongelmaksi on myös todettu pitkään käytettäessä kärjen irtoaminen. Sitä jotkut ovat korjanneet ruuvilukitteella, mitä en kyllä suosittelisi. Kynät ovat Apple Pencil verrattuna selvästi halvempia, joten kynän uusimiskustannukset jäisivät suhteellisen alhaisiksi.

Cicle olisi periaatteessa mielenkiintoinen vaihtoehto. Mukana tulee käsinekin. Verkkosivuilta puuttui tarkka kuvaus kynästä, joten esim. tieto siitä, tukeeko kynä paineen tunnistusta vai ei, puuttuu. Kärjessä on jousitus, mikä vähentää meluisuutta. Toisaalta kärki on kuparia, ja siten kova, mikä puolestaan lisää melua.

Mitä kynän paksuuteen tulee, Wacomin valmistamien kynien kärjen paksuus on usein 0,7 mm, mikä saattaa olla liian ohut. Niin ohuesta kärjestä voi aiheutua tukevuusongelmia. Tukevuuden ja ohuuden hyvä kompromissi olisi ehkä n. 1,5mm – Ciclen kynässä on juuri sen paksuinen kärki. Cicle saattaisi olla erinomainen kompromissi ohuuden luoman tarkkuuden ja tukevuuden välillä – jos sillä vain saisi yhtä hyvää kirjoitusjälkeä kuin Apple Pencil -kynällä.

Logitech on tehnyt varta vasten kynän uudelle iPadille, Logitech Grayon. Ongelma on siinä, että ainakaan spekseissä ei mainita mitään paineen tunnistuksesta. Viivan paksuuteen voi kyllä vaikuttaa kynän kallistuskulmalla (Apple Pencil kallistaminen luo varjoja). Tämä ei mielestäni täysin korvaa paineen tunnistusta. Kynää täytyy normaalipaksuista viivaa tehtäessä pitää pystyssä, mikä ei ole mielestäni kovin miellyttävää.

Päällisin puoli tuo kynä vaikuttaa meluisalta, sillä kärki näyttäisi olevan kova muovikärki, jossa ei näyttäisi olevan jousitusta. Todennäköisesti kynä on yhtä meluisa kuin Apple Pencil. Lähetin kyselyn Logitech-firmalle, josko he voisivat tulevaisuudessa ratkaista ongelmani, mutta en usko Logitechin valmistavan itselleni sopivaa kynää. Parasta Logitechissä on se itsenäisyys. Se ei ole sidoksissa sen paremmin Appleen kuin Samsungiin.

Melun kannalta paras kynä on sellainen, jossa on jousitettu ja pehmeällä materiaalilla pinnoitettu kärki. Sekä Apple Pencilin muovikärki ja Ciclen kuparikärki ovat huonoja ratkaisuja. Erityisen huonoja ovat kovat jousittamattomat kärjet, joten Apple Pencil on meluisuuden kannalta kaikkein huonoin ajateltavissa oleva kynä. Käytännössä kaikki iPadille suunnittelut kynät ovat kannaltani huonoja ratkaisuja.

Amazon tarjoaa monenlaisia iPad 2017 soveltuvia kyniä. Todennäköisesti niiden toimivuus ei ole riittävällä tasolla.

Jos ei kaipaa paineen tunnistusta ja päämääränä on vain ja ainoastaan tarkkuus,  paremmankin hintaluokan laitteelle hyvä kynä on esim. Aliexpressin tarjoama ”läpyskäpääkynä”, jonka toisessa päässä on viestien kirjoittamiseen soveltuva toisen tyyppinen pää. Sain halvalla Android-laitteellakin kirjoitettua melko vaivattomasti 2 mm korkeita tikkukirjaimia eli suurin piirtein saman kokoisia kirjaimia kuin iPad 9,7 & Apple Pencil kanssa (pienin luettavissa oleva kirjain oli n. 1,5 mm). Soveltuu sekä iPad että Android-laitteille, mutta kynätyypin ongelma on se, että kärki voi irrota ja hukkua. Läpyskäpää soveltuu mielestäni vain ja ainoastaan intensiiviseen piirtämiseen, jossa ei välillä tehdä jotain muuta. Jos kynällä kirjoittaa viestejä, kannattaa laittaa läpyskäpäähän suojahattu.

Läpyskäpää ei välttämättä toimi kaikilla laitteilla riittävän hyvin.

Läpyskä ja metalliverkkopääkynä

 

Läpyskä- ja kangaspäällystetty kynä.

Tuon ohella netisssä tarjotaan hieman erilaista yhdistelmäkynää, mutta se ei osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi, joten sitä en voi suositella. Arvioin kynän toimivuuden tarkemmin sivulla Kynä halvalle Android-tabletille. Vaikka omistaisi miten hyvän tablet-laitteen tahansa, suosittelen nettikirjoitteluun päällystettyä kynää miellyttävän kontaktin vuoksi. Kangaspäällystetyllä päällä voi myös piirtää, joskin kärki peittää piirrosta melko paljon.

Kumiosan päällä on ohut kangas, joka jossakin vaiheessa menee puhki, joten niitä kannattaa tilata kerralla useita.

Appelen iPadissa on myös ristikoiden ratkojien kannalta yksi todella ärsyttävä piirre, josta kerron sivulla Riittävän hyvä tablet-tietokone ristikoidenratkontaan

Android & Chrome OS -laitteet & niiden kynät

Vaihtoehtona iPad 9,7 & Apple Pencil -yhdistelmälle minulla on asettamassani hintakatossa vain  Huawei MediaPad M5 Pro. Sillä on M-Pen, joka tukee paineentunnistusta, joten ainakin joitakin paineentunnistavia piirtosoftia laitteelle on olemassa.

Sama Samsung-ongelma on ehkä senkin kanssa, mikäli sen kynän valmistaja on Wacom. Huaweikaan ei voi tässä tapauksessa koskaan saada aivan yhtä hyvää Wacom-kynää kuin Samsung. Kenen valmistamaa kynää Huawei käyttää, ei kuitenkaan selviä laitteen tiedoista. Tämäkin laite pitäisi testata.

Trusted Reviews antaa varsin hyvän kuvan kynästä – ainakin mattapintaisella suojalla pieni liukkauskin häviää, vaikka liukkaus ei lähtökohtaisestikaan ole paha.

You get a proper pen here. It feels great, a metal cylinder with a couple of buttons and a rubber-like tip texture for better feel. Swipe its tip across the Huawei MediaPad M5 Pro’s screen glass quickly and you will feel a bit of slippage. It’s not quite like a pro grade graphics tablet…. However, it’s not 100 miles off. There’s no obvious latency here, which in older stylus tablets would leave the line you draw tailing behind the actual pen… You could also buy a matt screen protector for the tablet, which would affect image quality but also makes the surface feel less “glassy”, increasing friction.”

Valitettavasti laitetta ei Suomesta saa. Kyseinen laite olisi minulla merkittävä vaihtoehto. Laite pitäisi hankkia Amazonin EU:ssa olevista verkkokaupoista, jotta Suomessa takuu toimisi. Samsungin tablet-laitteet ovat mielestäni ylihintaisia. Jos Samsungin laitteet olisivat useita satoja euroja halvempia, niitä voisi harkitakin.

Periaatteessa niissä on laatuluokan kynät, sillä niiden valmistaja on Wacom. Luin Muropaketin testin Samsung Galaxy Tab S3:ta:

Samsungin vakiovarustukseen kuuluvan S Pen -kynän kärjen paksuus on 0,7 millimetriä. Se käyttötuntuma on hieman nulju, eli piirtäessä aivan ehdotonta tarkkuusvaikutelmaa kynä ei itsestään anna. Käytössä sillä kyllä osuu siihen mihin haluaa, mutta kynänkärjen liikuttaminen ruudulla ei suunnanmuutoksissa ole aivan tarkkaa.”

Tuon kuvauksen perusteella laitetta ei kannattaisi ostaa. Laitteen kärjen ohuus hieman arveluttaa minuankin, mutta testi saattaa myös liioitella ongelmaa. Testistä ei käynyt ilmi, voiko paljaan kämmenen laskea näytölle kynän kanssa. Myös kosketustuntumasta ei saa testin perusteella käsitystä. Kyseessä on kuitenkin vain yhden testaajan mielipide. Monet ovat pitäneet kynää erittäin hyvänä. Laitetta kannattaisi itse kokeilla.

Järkevän hintainen vaihtoehto Huawein Pro-mallille ja Samsung Galaxy Tab S3:lle on Acer Chromebook Tab 10, jonka mukana tulee kynä. Kysyin paineen tunnistuksesta Verkkokauppa.comissa ja sain vastauksen, että kynä tukee paineen tunnistusta. Kynä mahdollisesti sama kuin Samsung Galaxy Tab S3:ssa, koska kumpikaan ei tarvitse akkua (tai kyseessä on kynän hieman vanhempi kehitysversio). Käyttöjärjestelmänä on Chrome OS eikä Android, mutta Android-sovellukset toimivat siinä. Katsomani YouTube-videon perusteella käyttöjärjestelmä muistuttaa tyylillisesti Windowsia. Jos laitteeseen ostaa näppäimistön ja laitetelineen, tuntuma on hyvin lähellä kosketusnäytöllistä läppäriä.

Tämä laite on itselleni järkevä vaihtoehto ulkomailta hankittavalle Huawein Pro-mallille. Näytön tarkkuus on sama kuin Samsung Galaxy Tab S3:ssa ja iPad 9,7:ssä.

Huawei Mediapad M5 Lite (350€) mukana tulee kynä, mutta laitteen resoluutio  (1920 × 1200px) ei riitä huippulaatuisten kuvakaappausten ottamiseen ristikoista (mainitse asiasta tarkemmin toisella sivulla). Kynä tarvitsee AAAA-pariston. Tein laitteesta blogikirjoituksen.

Ostin laitteen (hinta ostohetkellä 199€). Toimii kohtalaisen hyvin, vaikka ibisPaint X:llä ns. palm rejection ei toimi kovin hyvin. Ratkottaessa tulee helposti pientä ylimääräistä ilman hanskaa. Satunnaisesti tulee painaneeksi kansiopainiketta. On kuitenkin hyvin edullinen laite varsinkin kun ottaa huomioon mukana tulevan kynän.

En missään päässyt kokeilemaan Samsung Galaxy Note 10,1′ tablettia, mutta pidän laitetta ylihintaisena. Eräässä keskustelussa kävi kuitenkin ilmi, että laitteen kynälle on kaksi kärkeä. Toinen niistä on liukas ja toinen kumimainen. Jälkimmäisellä pitäisi olla suurin piirtein sama tuntuma kuin kuulakärkikynällä pehmeälle paperille. Tuntuma kuulemma muistuttaa geelikynän käyttöä.

Kokeilin kerran eräässä liikkeessä Samsung Galaxy Note 6,5′ kännykkää. Kännykkä oli minulle hinta huomioiden pettymys. Kynän liikeseuranta ja piirtotarkkuus ei ollut niin hyvä kuin n. 1000 € maksavalta laitteelta voisi odottaa. Kynän tuntuma laitteen pintaan oli liukas. Tuntuman parantamiseksi pitäisi päälle laittaa jokin sopiva kalvo.

Kuten iPadille Android-laitteillekin tarjotaan yleiskäyttöisiä kyniä.  Keskihintaiselle tabletille voisi soveltua myös Wacom Bamboo Tip -kynä. Siinä on ladattava akku. Ainakin Amazon myy kynää.

iPadin yhteydessä mainitsemani Cicle pitäisi toimia Android-laitteissakin. Cicle ja Wacom kyniä ei ole testattu kaikkien laitteiden kanssa, joten niiden toimivuus monen laitteen kohdalla on arvoitus. Kynät voivat olla toimivakin. Lopputulos saattaa kuitenkin olla yhtä huono kuin esim. vuoden 2017 iPad & Wacom Bamboo Sketch kanssa. Koska toimivuus on epävarmaa, suosittelen ostamaan vain sellaisen tablet-laitteen, jolle on juuri sille suunniteltu kynä, mikäli tarkoitus on käyttää paineen tunnistamisen omavaa kynätyyppiä.

Ks. testiarvioita ArtisteBot-sivustolta.

Uuden tablet-laitteeni OnePlus Pad 2:n lisäosana myytävä kynä on erittäin hyvä. Kynä ei ole liian liukas. Lyijykynän tyyliin muotoiltuna kynästä saa hyvän otteen. Palm rejection tosin ei siinäkään toimi kovin hyvin, joten piirrettäessä tablet-hanskaa sekin kaipaa. Pienen äänen kynä myös pitää, mutta on kuitenkin paljon hiljaisempi kuin ensimmäisen sukupolven Apple Pencil.

Microsoft Surface

Asettamaani hintaluokkaan kuuluvassa Microsoft Surface Go -laitteessa on kynä, mutta näytön resoluutio 1800x1200px on pikselimäärän suhteen hieman alamittainen, jos tarkoituksena olisi käyttää ristikon ratkonnassa kuvaruutukopioita. Näytön taso asettuu halvimpien ja n. 350 € laitteiden välimaastoon. RAM- ja tallennusmuistin osalta laite on kilpailijoihin verrattuna kilpailukykyinen.

Microsoft Surface Pro – laitteet tarjoavat hyvän kokonaisuuden, mutta laitteet ovat kalliita.

Muut

Wacomin omat laitteet ovat ammattilaistason laitteita, mutta ne ovat ainakin itselleni aivan liian kalliita.

Ongelmat, jotka kaipaavat ratkaisua/lisäselvitystä:

  • Jos joku omistaa Logitech Grayon -kynän, hän voisi kertoa kokemuksiaan. Olisin kiinnostunut ainakin kynä tarkkuudesta ja meluisuudesta/hiljaisuudesta, vaikka en Logitechin kynää ostaisikaan ilman paineen tunnistusta.
  • Onko joku löytänyt kynän, jolla saisi iPadilla suurin piirtein yhtä hyvää kirjoitus/piirtojälkeä kuin Apple Pencil avulla?
  • Miten Apple Pencil kestää käytössä?
  • Kaipaisin muiden kokemuksia varta vasten piirtämiseen tarkoitetuista kynistä Android tai Chrome OS -laitteissa.
  • Onko muita järkeviä vaihtoehtoja kuin tässä artikkelissa mainitsemani.

Sivuun liittyvät keskustelut foorumisivustolla: