Kynä halvalle Android-tabletille ja -kännykälle

Paluu sivulle Artikkelit

Sivun sisältö:

Halvin kynällinen laite

Huawei MediaPad M5 Lite 10 on halvin laite (ostin 199 €), jonka mukana tulee kunnon kynä. Mikäli ei tätä laitetta omista tai ei halua omistaa, kerron vaihtoehtoja. Ristikoiden ratkonnassa käytän kahta nykyisn kynää. 

Ylempi kynä on kangaspäällystetty. Se soveltuu parhaiten nettilomakkeiden käyttöön.

Alempi kynä on on laitteen oma kynä. Kuten kuvasta näkyy, sen kärki on kuulakärkikynän luokkaa, mikä mahdollistaa tarkan työskentelyn. Lisäsin kynään kumisen holkin, jotta kynää olisi miellyttävämpi pitää kädessä. 

Läpyskä- ja pensselipääkynät sekä kangaspäällysteiset kynät

Halvoille laitteille vaikeinta on löytää sopiva kynä (stylus). Hyvän kynän löytyminen on ristikon ratkonnassa erittäin olennaista ihan jokaiselle, joka tabletilla haluaa ristikoita ratkoa.

Aliexpressin tarjoamalla ”läpyskäpääkynällä” saa suhteellisen tarkkaa jälkeä, mutta kynätyypin kanssa täytyy varoa hukkaamasta kärkiläpyskää. Suosittelen läpyskäpäisen kynän käyttämistä vain piirrosten ja maalausten tekemiseen. Koska kynä on halpa, suosittelen ostamaan kerralla useita kyniä. Jos yhdestä kynästä sattuisi hukkumaan kärkiläpyskä, olisi käytettävissä varakyniä. Kesäkuun 2018 blogikirjoituksesta saa käsitystä, minkälaista jälkeä kynällä saa aikaan. Mainitsen siitä myös sivulla Kynä ja muut apuneuvot, jossa näytän vertailun vuoksi eri kynillä kirjoittamaani tekstiä joidenkin piirrosten kera.

Läpyskä ja metalliverkkopääkynä
Läpyskäpääkynä, jonka toisessa päässä on kangaspäällystetty kärki (kangas menee jossakin vaiheessa puhki, joten niitä kannattaa tilata kerralla useita).

Vaikka omistaisi kalliinkin tablet-laitteen tahansa, suosittelen nettikirjoitteluun kangaspäällystettyä kynää miellyttävän kontaktin vuoksi

Testasin ristikon ratkontaa Android-kännykällä yhdistelmäkynää käyttäen. Ristikon ratkonta onnistuu kummallakin päällä, joskin läpyskäpäällä helpommin. Sikäli kännykällä on helpompi ratkoa, että ei tarvita tablet-hanskaa, koska reunoista voi pitää paremmin kiinni eikä kännykällä näytön pienen koon vuoksi voi laskea kämmentä ruudulle.

Ristikon ratkonta onnistuu kännykälläkin, mutta on ymmärrettävistä syistä vähän hankalampaa kuin isommalla laitteella. Kirjoitusjälki on huonompaa kuin tablet-laitteella. Vaatii harjoittelua, jotta kummittamista/toiminnon peruuttamista ei tarvitse tehdä kovin paljon.

Ajattelin, että tuon ohella hieman erilainen yhdistelmäkynä saattaisi olla järkevä vaihtoehto, mutta sellaiseksi siitä ei ollut. Toista kärkeä voisi nimittää ”pensselipääkärjeksi”, sillä se matkii taidemaalaussivellintä (ks. kuva alla).

pensseli- ja metalliverkkopäät

Pensselipää toimii kuitenkin suoraan pakkauksesta otettuna liian epämääräisesti, jotta se soveltuisi mihinkään käyttöön. Sain siitä jollakin lailla käyttökelpoisen, kun laitoin kärkeen pakkausteippiä, joka pitää kärjen kasassa. Näin sillä pysty piirtämään kirjaimia ja ristikoiden ratkontakin jotenkuten onnistuu.

Piirtämisessä läpyskäpää toimii tarkemmin. Minusta pensselipäässä kyse on lähinnä siitä, että käyttäjä luo itselleen illuusion siitä, että hän työskentelee tavanomaisen maalauksen parissa. Kyse on enemmän lasten lelusta kuin vakavasti otettavasta työkalusta. Lasten leluksikin kynä on varsin huono. Ehdottomasti paras puoli kynässä on käytännössä täydellinen hiljaisuus.

Ristikoiden ratkonnassa mitään kynää ei kyllä kaipaa, sillä sormin piirtäen saa riittävän hyvää jälkeä.

____________________

Sivuun liittyvät keskustelut foorumisivustolla: