Toisella suunnalla tarkoitan lukemista vasemmalta oikealle tai alhaalta ylöspäin (pystyvihjeet). Oikealta vasemmalle/alhaalta ylöspäin luettava sana saattaa olla yhdyssana tai satunnaisesti katkaistu sana.

Vasemmalta oikealle

NOLLA IDÄSTÄ > NILA (Antti Skyttä, IS Kovis). Oikealta vasemmalle luettuna vastaussana on ALIN, joka = nolla. Tässä oikealta vasemmalle lukeminen on iloimoitettu (piilosanatehtävämäisesti) sanalla ”IDÄSTÄ”.

TFORC > ARAL (Jari Keränen, Punainen Pelikaani). Lähtösanat CROFT > LARA.  Oikealta vasemmalle lukeminen tulee vain hoksata ilman vihjausta

-e > LIAM (Tuomas Holopainen, IS Kovis). Vihje tulee pystysuoraan, mutta logiikka on kuitenkin sama kuin tilanteessa, jossa ratkaisusana kirjoitettaisiin vaakasuuntaan. Tässäkin oikealta vasemmalle lukeminen tulee vain hoksata ilman vihjausta

Alhaalta ylöspäin

Pystyvihjeissä ikään kuin alhaalta ylöspäin lukeminen on yleensä ilmaistu jollakin tavalla. Alla esimerkkejä, joissa on tavalla tai toisella mukana pystysuuntaisuus.

TUSKIN NOUSEVAT ETEEN > TARA (Antti Skyttä, IS Kovis). Alhaalta päin luettuna (= nousten) löytyy ARAT, jotka eivät yleensä tunge itseään eturiveihin.

NOUSEVA KRIISI > ATOS (Antti Skyttä, IS Kovis).  Luetaan SOTA alhaalta ylös.

(puhekuplassa) MINKÄ POIMIT YLÖS? > NITAT (Antti Skyttä, IS Kovis).  Alhaalta ylöspäin luettuna sana on TATIN – tatti on yleinen poimittava ruoka-aines.

-OJA > ILEK (Tuomas Holopainen, IS Kovis). Vihjesana on kirjoitettu pystysuoraan. Tässä tapauksessa sanan lukeminen alhaalta ylöspäin tulee vain hoksata, sillä sitä ei ole erikseen ilmaistu.

Takaisin pääartikkeliin.