Medibang Paint

Paluu sivulle: Artikkelit |Piirtäminen, maalaaminen ja animaatiot

Medibang Paint on puhtaasti tietokonetaideohjelma. Kuten pääartikkelissa kerroin, asensin ohjelman vain siksi, että ibisPaint X:stä ei voi poistaa tarpeettomia siveltimiä eikä siihen saa tuotua uusia siveltimiä. Omat Medibang Paint -ohjelmalle tekemäni ”tulitikkukasoja” muistuttavat ”siveltimet” soveltuvat ehkä joten kuten hiilipiirrosten matkimiseen. Haluamiani vesiväri-, öljy- tai akryylivärisiveltimen vetoja matkivaa työkalua en saanut luotua.

Ohjelmassa on valmiina paljon maalaustyökaluja ja niitä saa ohjelman pilvipalvelusta lisää vähän yli sata. Maalaustyökalut jäävät automaattisesti muistiin vasemmalla olevaan palkkiin. Jos tapana on käyttää runsaasti erilaisia maalaustyökaluja, ohjelma on varsin hyvä tietokonetaiteen tekemiseen.

Yleensä erillisinä toimintoina olevat blur ja smudge on ohjelmassa laitettu siveltimien sekaan. Ongelmana on ratkaisussa se, että toiminnot voi vahingossa poistaa.

Työkalujen säätömahdollisuudet ovat erittäin monipuoliset. Ohjelma saattaisi olla varsin mainio laitteelle, jolle on paineen tunnistuksen omaava kynä. Paineentunnistuksen suhteen voi valita, käytetäänkö sitä lainkaan, vaikuttaako se paksuuteen vai läpinäkyvyyteen vai samaan aikaan sekä paksuuteen että läpinäkyvyyteen.

Alla kuvaruutukaapauskuva tilanteesta, jossa työkaluvalikoima on esillä.

Medibang Paint
Medibang Paint

Alapalkissa on paletti-ikoni, josta voi tuoda esille/piilottaa työkaluvalikoiman. Ikoni on kuvakaappauskuvassa aktivoituna.

Työkalun asetuksista (kuvassa ratasikoni) löytyy tavanomaisten paksuuden ja läpinäkyvyyden säätöjen lisäksi muitakin säätöjä. Alla lista säätömahdollisuuksita sekä pienennetty kuvaruutukaappaus avatusta valikosta:

  1. Läpinäkyyys
  2. Leveys.
  3. Minimikoko.
  4. Paineentunnistuksen valinnat.
  5. Välistys (Brush Spacing).
  6. Siveltimen kierto (Rotate Along), jolla apusääntöinä asteen ja random-arvon määritys.
  7. Värin käyttö (Apply Foreground Color), jolla lisämääritykset Color Jitter ja Hue Jitter.
MediBang-ohjelman siveltimen säädöt
MediBang-ohjelman siveltimen säädöt

Color Jitter merkitsee värin satunnaisuutta. Kun kysyin eräästä foorumista, miten säädöt vaikuttavat, sain vastauksen, että Color jitter vaikuttaa värin saturation ja brightness-arvoihin ja Hue Jitter hue-arvoon. Säädöt ovat siten itsenäisiä.

Ohjelmalle löytyy netistä englanninkieliset ohjesivut, joista tosin ei löydy selitystä läheskään kaikille toiminnoille.

En huomannut, että ohjelmasta olisi saatavana maksullinen versio. Käynnistettäessä tulee yksi mainos, mutta se ei haittaa käyttöä.

Muu käyttö

Ohjelma ei sovellu muuhun käyttöön kuin tietokonetaiteeseen seuraavista syistä:

  1. Siihen ei voi suoraan tuoda kuvia, joten valokuvankäsittelyohjelmaksi siitä ei ole.
  2. Edellä mainitusta syystä sekä siitä syystä, että käyttöliittymä vie melko paljon tilaa, ohjelma ei mielestäni sovellu hyvin ristikoiden ratkontaan. (Ohjelmassa olisi helposti vaihdettavissa kumin ja kynän välillä, sillä kynä ja kumi ovat suoraan normaalisti esillä olevasta käyttöliittymässä näkyvillä. Tässä suhteessa se on parempi kuin esim. ohjelma Luonnostelu).

Paluu sivulle: Artikkelit |Piirtäminen, maalaaminen ja animaatiot

Ongelmat, jotka kaipaavat ratkaisua/lisäselvitystä:

  • Joku voisi kokeilla, saisiko hän järkeviä uusia siveltimiä. Jos joku onnistuu hyvien uusien siveltimien luonnissa, hän voisi antaa menettelytapaohjeita niiden luomiseen.

Sivuun liittyvät keskustelut foorumissa: