Ristikkorenki-sovelluksen toimivuus

Paluu sivulle Artikkelit

Sovellus toimii vain joissakin selaimissa. Sekä Androidille että iPadille saa Puffin-selaimen, jolla Ristikkorenki – sovellus toimii joten kuten. Selaimessa on valmiiksi asennettu Flash-tuki. Näppäimistön saa helposti esille, jos se ei automaattisesti ole käytössä. Ristikkorengin tapauksessa näppäimistö ei tule esille automaattisesti, mutta sen saa käyttöön komennolla ”Keyboard” tai se tulee aktivoida vasemman alareunan näppäimistöikonin kautta. Ongelmana Ristikkorengin kanssa on se, että vierekkäiset sanat menevät usein päällekkäin, jolloin on vaikea erottaa yksittäisiä sanoja. Ristikkorenki-sovellus ei siten kunnolla selaimessa toimi.

Saman tapaisesti toimii FlashFox, jossa on ”Toggle keyboard” -toiminto, jolla voi pakottaa näppäimistön esille. Ohjelmalla jää helposti näppäimistö muiden sovellusten kiusaksi, jos unohtaa ottaa näppäimistön pois näytöltä. Sillä ei ilmene sanojen päällekkäin menemistä sivusuunnassa. Pystysuunnassa sanat ovat hieman liian lähellä toisiaan. Mielestäni FlashFox on toimivampi kuin Puffin. FlashFox Pro maksaa vähän yli 3€, mutta silloin käytettävissä on enemmän ruututilaa, koska ei ole mainoksia sivun alareunassa.

Kun yritin asentaa siihen Firefoxin lisäosia tuli huomautus, että minulla on Firefox 45.0, mutta lisäosa tarvitsee vähintään version 57.0FlashFox perustuu siten melko vanhaan Firefox-versioon. Tästä syystä FlashFox ei todennäköisesti ole tietoturvaltaan ole uusien Firefox-selainten tasolla. FlaxFoxista vastaava henkilö/ryhmä saattaa kyllä korjata pahimpia tietoturvapuutteita, mutta ohjelman käytössä on oltava varovainen ja tietoturvaohjelmisto kannattaa olla hankittuna.

Huawei MediaPad M5 Litessa Flashfoxissa ei enää toiminut Ristikkorenki. Selain sulkeutui, jos sitä yritti käyttää.

Monien muiden selainten kanssa, joille voi asentaa Flash-lisäosan, tilanne on paljon mutkikkaampi. Androidilla ainakin Dolphin-selaimille joutuu asentamaan Hacker’s Keyboard -näppäimistön, koska selaimesta puuttuu pakotettu näppäimistön käyttö. Ennen käyttöön ottoa tulee tehdä tarvittavat asetusmuutokset laitteen työpöydälle tulleen ikonin kautta. Dolphin on tosin siinä mielessä parempi ratkaisu kuin FlashFox, että sitä uskaltaa käyttää yleisesti kaikilla sivustoilla.

Hacker’s Keyboard tuo yläpalkkiin joko pienen näppäimistöikonin tai toisissa laitteissa kun yläpalkin avaa, vähän suuremman ikonin, jonka avulla näppäimistön voi pakkoaktivoida. Tämä tosin edellyttää, että tabletin asetuksista Hacker’s Keyboard on määritelty aktiiviseksi näppäimistöksi ja näppisen lisäasetuksista (laitteesta riippuen ratasikoni tai ’i’) asetuksia muutettu niin, että on aktivoituna ”Permament notification”. Asetuksiin pääsee käsiksi työpöydällä olevasta ikonista tai laitteen yleisistä asetuksista ”Kieli ja syöttötapa” kautta.

Kun Hacker’s Keyboard on ohjelman valittu asetuksista ensin käytettäväksi näppikseksi, yläpalkkiin tulee myös toiminto, jolla voi palata johonkin muuhun näppäimistöön. Jos palaa muuhun näppäimistöön, ei voi enää yläpalkin kautta palata Hacker’s Keyboard -näppäimistöön, sillä lisätty näppäimistövaihto häviää toiseen näppikseen siirryttäessä. Pakkoaktivointipainikkeesta ei muiden näppisten kanssa ole mitään hyötyä.

Tästä ongelmasta selviää asentamalla Quick Keyboard Switch -ohjelman, joka lisää toisen valintaikonin. Tämä edellyttää, että ohjelman säädöissä on aktivoituna ”Notification”. Laitteen työpöydällä olevasta ikonista pääsee määrittämään tämän toiminnon. Nyt  voi milloin tahansa vaihtaa näppiksiä – vaikka kesken sanan.

Vastaava ongelma on muillakin Flash-sovelluksilla, jotka tarvitsevat näppäimistöllä kirjoittamista, joten tällä sivulla esitettyjä ratkaisuja voi soveltaa joillakin muillakin sivuilla.

Asensin Windows 10:lle Puffin-selaimen (beta-versio), mutta siinä ei ollut näppäimistön pakkokäyttötoimintoa. Tämä saattaa johtua siitä, että selain tunnistaa, että laitteessa on fyysinen näppäimistö. Microsoft Surface tablet-laitteessa selain saattaa toimia samoin kuin Android- ja iPad-versiot. En vain tiedä, miten selain käyttäytyy Windows-taulutietokoneissa. Voi olla myös niin, että Ristikkorenki kuten muutkin näppäimistöä vaativat Flash-sovellukset eivät toimi MS Surface -laitteissa ilman fyysistä näppäimistöä.

Ks. myös Oppitori: Ristikkosanakirjoista.

____________________

Ongelmat, jotka kaipaavat ratkaisua/lisäselvitystä:

  • Toimiiko Puffin-selain MS Surface tablet-laitteessa kuten Android-laitteilla?

_____________________

Sivuun liittyvät keskustelut: