Tyyppi: Yleiskeskustelu
Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #25850 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Huomioin arvoisia suoraan nettiin ratkottavia ristikoita muutamia. Tässä säikeessä voi keskustella niiden toteutusten toimivuudesta ja käytännöllisyydestä. Koska itse hyödynnän netissä ratkottavia ristikoita tablet-laitteella, kommentoin toimivuutta vain kosketusnäyttölaitteilla.

  Netissä ratkottavat ristikot ovat tulleet esille Sanarisin johtajan Erkki Vuokilan haastattelussa Ylen Aamu -ohjelmassa ja sitä käsittelevän podcastin nimi on Vieläkö sanaristikot pitävät pintansa digimaailmassa. Kommentoin Vuokilan haastattelua enemmän säikeessä Ristikoiden ratkonta tablet-laitteella.

  Asiaan liityy artikkelit Suoraan netissä ratkottavat ristikot ja niiden toimivuus ja Netin ilmaisristikoita.

  Sanarisin Ristikkoarkisto (esim.).

  Hyvää on se, että käytetään suhteellisen vähän tilaa vievää virtuaalinäppäimistöä. Käyttöliittymässä on kuitenkin muita tilaa vieviä elementtejä, jotka olisi kiva saada väkiaikaisesti piilotettua.

  Sovelluksessa voi myös tarkistaa, onko ristikko ratkottu oikein. Palkintoristikoiden kohdalla niin voi tehdä vasta palkintokilpailuun osallistumisajan umpeuduttua. Palkintokisaristikot ovat varsin helppoja. Osa ristikoista löytyy myös muista nettiristikoita sisältävistä ratkaisuista.

  Palkintoristikoiden kohdalla voi myös lähettää vastauksen eteenpäin. Periaatteessa Sanarisin maksun taakse laitettava nettiristikot voisivat olla vaihtoehto perinteisille ristikkolehdille. Ratkaisun ylläpito saattaisi kuitenkin olla aivan liian työlästä. En usko, että tämän pohjalta voitaisiin luoda digitaalinen ristikkolehti.

  Ongelmaksi voisi koitua erikoisristikot (tavu-, ositteluristikko ja esim. Punaisen Pelikaanin tehtävä ”Käärme”).

  Sanarisin johtaja on  Ylen Aamu -ohjelmassa kertonut, että hän kokee ansainta logiikan hankalana. Tulkitsen asian niin, että hänellä tuskin ainakaan juuri tällä hetkellä on ajatusta julkaista digitaalisia ristikkolehtiä – tulevaisuuden hän jätti kyllä avoimeksi. Ainakaan kovin pian Sanarisilta ei ole odotettavissa digitaalisia ristikkolehtiä.

  Lehtiluukku-palvelun lehdet, joista osa on ilmaisia (esim.; ristikko on sivulla 15).

  Mielestäni tämä on toteutukseltaan miellyttävin. Sovelluksen oma virtuaalinäppäimistö on juuri sopivan kokoinen. Puutteena on Š- ja Ü-kirjainten puuttuminen.

  Kirjastojen käyttämä lehdenlukuohjelma ePress/eMagz on tämän kanssa lähes identtinen, joten Lehtiluukku-palvelun lehdestä saa kuvan, miten ristikoiden ratkonta digilehteen toimii kirjaston käyttämässä lehdenlukusovelluksessa (toki myös toisin päin eli kun ratkoo kirjaston lukuohjelmalla, saa käsityksen, miten ristikoiden ratkonta suoraan digilehteen toimii Lehtiluukku-palvelussa).

  Digitaalisen ristikkolehden toteuttamiseen Lehtiluukku-palvelu saattaisi olla hyvinkin helposti käyttöön otettavissa. Sovellus tunnistaa automaattisesti suorakaiteen muotoiset ristikot, joissa on neliömäiset ruudut. Lehtiluukku tarjoaa maksusysteemin, joten jos vaikka Kolmiokirja haluaisi tuottaa Iisakin ristikoita digimuodossa, se saattaisi olla hyvinkin pienellä vaivalla toteutettavissa.

  Ongelmana tässäkin erikoisristikot. Samaan ruutuun ei voi kirjoittaa useampaa kirjainta eikä ratkaisu tue erikoisristikkoja, joita ei voi automaattisesti tunnistaa. Erikoisristikoille pitäisi upottaa oma sovellus, jos ne haluttaisiin ratkoa suoraan netissä.

  Jokaisesta tehtävästä saa PDF:n, joten tulostuskin on helppoa. Jos palvelu otettaisiin heti käyttöön, osa tehtävistä pitäisi tulostaa tai vaihtoehtoisesti ne pitäisi ratkoa piirrosohjelmalla. Kokemuksesta tiedän, että ratkonta hoituu mainiosti piirrosohjelmallakin.

  Välittömään toteutukseen ongelmana on se, että sovellus ei aina osaa laittaa ristikkoa netissä ratkottavaksi. Ehkä pitäisi odottaa lastentautien korjaamista.

  Ongelmana on myös ristikoiden lähettäminen palkintokisaan. Iisakin ristikoiden kohdallahan pitää olla kaikki ruudut oikein ratkottu. Kuvaruutukopioden lähetys saattaa tukkia s-postilaatikon. Sivuista toki voi ottaa tulosteet ja lähettää ne, mutta digiaikana sekin tuntuu vaivalloiselta ja vanhanaikaiselta.

  Lehtiluukku-palvelussa on Apu. Apu kustantaa myös Apu Ristikot -lehteä. Luonnollisin siirtymä digitaaliseen ristikkolehteen olisi siten Avulla. Apu-lehdessä palkintokisaan osallistutaan avainsanoilla. Avainsanojen lähettäminen ei vaadi mitään uutta systeemiä. Ehkä nettilomakkeen avainsanoille Avun verkkosivuille voisi lisätä.

  Ilmaisristikot.fi (esim.).

  Ratkaisun heikkous ja samalla etu on siinä, että sovellus hyödyntää kosketusnäyttölaitteen normaalia näppäimistöä. Se vie paljon tilaa näytöltä. Siksi pidän ratkaisua Lehtiluukun ja kirjastojen ratkaisua huonompana.

  Samantapainen ratkaisu on eräillä sanomalehdillä, joten Ilmaisristikot.fi antaa kuvaa myös siitä, miten ratkonta toimisi eräissä Keskisuomalainen-korsernin sanomalehdissä; samantapaisesti voisi ratkonta periaatteessa toimia kaikissa Sanoma-konsernin digilehdissä (esim. Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat).

  Sanoma-konsernin IS:ssä on todella paljon ristikoita, jopa niin paljon että ristikoiden määrä vastaa erillisiä ristikkolehti. Jos IS:ssä mahdollisimman moni ristikko laitettaisiin toimimaan netissä ratkottavaksi, Ilta-Sanomat voisi monelle olla digitaalinen ristikkolehti. Toki sovelluksen oma virtuaalinäppis tekisi sovelluksen miellyttävämmäksi käyttää.

  IS:n kohdalla olemassa vastaukset voi lähettää tekstarilla.

  Hesarilla vastauksen voi lähettää s-postilla. Kun on kyse yhdestä kuvaruutukaappauksesta, se ei ole mikään ongelma.

  Todennäköisimmin maksullisia digiristikoita nähdään ensimmäiseksi IS:ssä. Mantan MAINIOT Ristikot voisi periaatteessa olla ensimmäinen varsinainen digitaalinen ristikkolehti. Se on Sanoma-konsernin tuote ja sitä myydään IS:n liitetuotteena. Siinä palkintoristikoita ei ole, joten ei ole mitään vastausten lähettämistäkään.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut ( virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet)

  Talvi on tullut ja monin paikoin pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #25857 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Olen ollut palautelomakkeilla tai s-posteilla yhteydessä ristikoita toteuttaviin, niitä kustantaviin ja niitä julkaiseviin tahoihin (A-lehdet, Aurifera, ePress, ePaper Finland Oy, Keskisuomalainen-konserni, Kolmiokirja, Lehtiluukku, Otava-media (Hymy, Suomen Kuvalehti), Sanaris ja Sanoma-konserni (HS, IS)).

  Viimeksi lähetin Avulle seuraavan s-postin (olen hieman s-postia lyhentänyt):

  Nykyisin on mahdollista ratkoa sanaristikoita suoraan näköislehteen. Avun kohdalla se tarkoittaa sitä, että Avun ristikoita voi Lehtiluukku- tai eMagz-palvelujen kautta ratkoa suoraan näköislehtiin tavuristikoita lukuun ottamatta. Lehtiluukun ja eMagz toteus on samalta firmalta ja toteutukset ovat lähes identtisiä. Itse olen joitakin Avun ristikoita ratkonut eMagz avulla suoraan näköislehteen.

  Apu tuottaa myös Apu Ristikot lehteä. Kun kerran Avulla on kokemusta Lehtiluukku-palvelusta, Avulla olisi pienin kynnys julkaista Suomen ensimmäinen digitaalinen ristikkolehti.

  Palkintokisaan osallistuminenkaan ei liene ongelma. Senhän voisi toteuttaa nykyisillä tavoilla. Ehkä nettilomakkeen avainsanoille voisi lisätä. Käsittelen asiaa … [poistettu osoite] …

  Tavuristikot voisi tulostaa. Itse ratkon kyllä niitä piirrosohjelmalla ibisPainX enkä tulosta.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut ( virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet)

  Talvi on tullut ja monin paikoin pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #25867 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Ilmaisristikot.fi (esim.) toimii epäluotettavasti eikä aina toimi. Silloin kun lataantuminen toimii, ristikot saattavat latautua hieman hitaasti. Sivulla pitää malttaa hetki odottaa latautumista eikä heti luulla, että systeemi ei toimi.

  Tehtävissä on monipuolisuuttakin, sillä mukana on ainakin sudokuja, piiliksiä, kryptoja, sanaristejä, avoristikoita ja ns. ”höyryristikoita”. Tehtävissä on tarkistustoiminto. Sivusto vertautuu hyvin Sanarisin ylläpitämään ristikkoarkistoon ollen tehtävätyyppien osalta sitä selvästi monipuolisempi.

  Sanasokkeloa pitää pienentää. Sain tietää, että kun löytää sanan niin pitää paina joko SHIFT tai CTRL alas ja vetää hiirellä sanan kirjainten yli alusta loppuun, jolloin ruudulle jää koko sana merkatuksi ja samalla väri haettavien sanojen listassa vaihtuu punaiseksi. Punainen tarkoittanee että homma siltä osin valmis. Tämä tehtävä ei siten toimi kosketusnäyttölaitteella.

  Ristikoita ratkotaan useimmiten isoilla kirjaimilla. Ainakin joskus sovellus tarjoaa pienet kirjaimet oletuksena. Kun kerran näpäytin isojen kirjaimen käytön päälle, sovellus alkoi käyttää isoja kirjaimia. Ongelma on varsin mitätön, sillä ratkoo ristikoita ihan hyvin pienilläkin kirjaimilla, jos ei tule kokeiltua saako käyttöön isot kirjaimet.

  Toiminnan epäluotettavuus on sivuston huonoin asia. Luotettavuutta pitäisi parantaa.

  Ristikoiden laatuun en ole tutustunut. Jos nettiratkontaan innostutaan ja ristikot ovat laadullisesti hyviä, sivusto voisi olla tuhoisa helppoja ristikoita etsiville. Laadukkaita vaikeita ristikoita kaipaaville sivustosta tuskin olisi Sanarisin tai Kolmiokirjan tuottamille ristikoille kilpailijaa.

  Tosin ainoa järkevä laite nettiristikoiden ratkontaan on tablet-laite tai kosketusnäytöllinen läppäri, jossa näppäimistön saa joko irrotettua tai käännettyä laitteen taakse. Kännykkä on liian pieni ja tavanomainen läppäri/pöytätietokone on minusta epämiellyttävän kömpelö – niillä en ristikoita ratkoisi. Jos ei omista sopivaa laitetta, ristikoihin tutustuminen saattaa jäädä tekemättä, jolloin tulee ostettua marketista jokin halpa ristikkolehti.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut ( virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet)

  Talvi on tullut ja monin paikoin pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #25911 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Kokeilin netissä olevia piirrosohjelmia, voisiko netissä oleva piirrosohjelma toimia sellaisten tehtävien ratkontaan, joita ei voi ratkoa suoraan lehteen.

  Käytön toimintaidea on se, että ristikosta, jota ei voi netissä ratkoa suoraan digilehteen, tulee ottaa kuvaruutukaappaus. Kuvakaappaus kannattaa rajata heti kun sen on ottanut. Tämän valmiiksi rajatun kuvakaappauksen sitten tuo netissä olevaan piirrosohjelmaan.

  Magma-niminen on tähän tarkoitukseen käyttökelpoinen. Kommenteissa #25933 ja #25953 on opastusta ohjelman käyttämiseen. Kommentissa #25970 on joitakin käyttökokemuksia.

  Ristikoitani voi kokeilumielessä ratkoa tällä tavoin netissä:

  Laitan pohdiskeltavaksi ohjelmien ohhella laitteet.

  Kännykkä

  Tavanomaisen kokoinen kännykkä ei sovellu muuhun kuin Magmaan tuotujen ristikoiden tarkasteluun ja toisen auttamiseen isommalla laitteella tai paperilla ratkotuissa ristikoissa.

  Kalliissa kännyköissä, joissa on mukana kapeakärkinen kynä, voisi jotenkin ajatella ristikoiden ratkontaa.

  Taittuvalla superkalliilla kännykällä saattaisi ristikoita ratkoa virtuaalinäppäimistöllä kuten myös piirtämällä. Toimisi melkein kuin tablet-laite.

  Kosketusnäytötön läppäri tai pöytätietokone

  Soveltuu näppäimistöllä ratkottaviin ristikoiden ratkontaan. Läppärin kanssa voi ratkoa sohvalla ja monessa muussakin paikassa.

  Pöytätietokone sitoo ratkojan ikävästi pöydän ääreen.

  Molemmissa ikävintä on hiiren tai hiiren korvikkeen käyttö. Itseäni ei innosta läppärillä tai pöytätietokoneella ratkonta, vaikka olen joskus ratkonut pöytätietokoneella.

  Soveltuu myös Magmaan tuotujen ristikoiden tarkasteluun ja toisen auttamiseen toisella laitteella tai paperilla ratkotuissa ristikoissa.

  Tablet-laite tai taitettava/irotettavalla näppäimistöllä oleva kosketusnäytöllinen läppäri

  Soveltuu kaikkeen, mitä muillakin laitteilla, mutta soveltuu myös piirtämällä ristikoiden ratkontaan.

  Tablet-laite kulkee vaivattomasti mukana, kosketusnäytöllisen läppärinkin voi viedä moneen paikkaan.

  Este nettiratkonnan suosion kadvamiseen voi siis olla sopivan laitteen puute.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut ( virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet)

  Talvi on tullut ja monin paikoin pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #25933 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Voit nyt olla yhteydessä minuun myös tsätillä tai jutella ongelmallisesta ristikosta kanssani Magma-nimisellä selaimessa toimivalla sovelluksella. 

  Tässä kommentissa käsittelen sitä, miten ohjelmaan päästään sisälle,  miten kuvan voi tuoda ohjelmaan ja miten ristikko-ongelmissa voi Magmassa toista auttaa. Alla kuva ratkontatilanteesta omasta ristikostani em. asioihin liittyvien ohjeiden kera (seuraavassa kommentissa (#25953) on ohjelman käyttöliittymään liittyviä ohjeita).

  1. Kirjaudu ohjelmaan esim Google-tilillä (tai kerran  ilman kirjautumista ja määritä nimimerkki – toisella kerralla pitää kirjautua).

  Jos et halua Google-tilisi (tai jonkun muun tilin) nimimerkkiä esille, vaihda nimi (ja tarvittaessa myös avatar) asetuksista (User settings). Jos ohjelmaan ei kirjaudu, avattareksi tulee jokin eläinhahmo – vaihdoin  oman avattarenikin eläinhahmoksi. Toivon, että laitat nimimerkiksi nimimerkin, jolla esiinnyt foorumissani.
  2. Tuo ongelmallinen ristikko Magmaan.

  Annan muutamua ohjeita.

  Voit tuoda kuvan useimmissa tapauksissa tapauksissa aloitussivulta löytyvästä alla olevassa kuvassa ympyröimästäni kohdasta.  Sovellus määrittää tällöin kuvan koon automaattisesti.

  1. Jos kyse on paperiristikosta, ota kuva mieluiten skannerilla kuin valokuvaamalla ristikko. Pyri saamaan mahdollisimman siisti lopputulos ja sellainen kuva, jossa ristikko on mahdollisimman suorakaiteen muotoinen. Jos mahdollista, leikkaa jollakin ohjelmalla liiat pois. Tallennan osan ristikoista, joten kuvan leikkaus tallennettaville ristikoille olisi suositeltavaa. Jos kuva jää kovin epämääräisen muotoiseksi, lähetä kuva tarkasteltavakseni palautelomakesivulla, jossa voit antaa samalla riittävät tiedot kuvasta ja s-postiosoitteen, johon voin olla yhteydessä (kohdassa 3. Kutsu… alakohdassa 1. on s-postiin liittyviä lisäohjeita). Lähetän tällöin kuvan piennettynä ja korjattuna Magmaan alkutarkasteluun ja kutsun sinut sinne. (Toiseessa säikeessän kerron yhden tavan kuvan pienentämiseen.)
  2. Jos haluat pienentää kuvaa, kuvan saa automaattisesti pienennettyä, mikäli ensin  määrittää kuvalle koon (ensimmäinen kuva tämän kohdan jälkeen;  Landscape/Vertical tai Custom drawing suositeltava maks. n. 2500x1600px tai 1600x2500px). Tämän jälkeen ristikkokuvan voi tuoda jälkikäteen ohjelmaan Paste file -toiminnolla (toinen kuva tämän kohdan jälkeen). Ohjelma skaalaa tällöin tuodun ristikkokuvan niin, että se mahtuu kokonaan sille varattuun tilaan.
  3. Jos kyse on nettiristikosta, ota kuvaruutukopio, jossa ristikko näkyy mahdollisimman isona. Leikkaa kuvaruutukopiosta heti liiat pois.

  3. Kutsu minut katsomaan ristikkoa. Siihen on seuraavat tiet:

  1. Kopioi ohjelmanoijeasta yläkulmasta löytyvällä Invite-toiminnolla sivun osoite (ks. kuva tämän kohdan alapuolella) ja lähetä se minulle palautelomakkeella. Kerro samalla lyhyesti tietoa ristikosta. Mikäli et palautelomakkeella halua kertoa minulle normaalia s-postiosoitettasi, käytä TempMail-palvelua, jolla voit lähettää kuvan osoitteen minulle anonyymisti.
  2. Jos olet ollut kanssani s-postiyhteydessä, voit lähettää kutsun suoraan ohjelmasta kohdasta Share drawing link. Magma lisää automaattisesti otsikon ja tarvittavan www-osoitteen. Kerro tässäkin tapauksessa lyhyesti tietoa ristikosta.

  4. Sovitaan jotain kautta kellonaika, jolloin avataan äänipuhelu tai tsätti (niiden avaamiseksi on alapuolella olevan kuvan näköiset ikonit). Kumpikin avaa sitten samaan aikaan saman ristikon.

  Ohjelmasta näkyy, milloin voi käydä keskustelua jonkin muun kanssa. Silloin kun ruudun oikeanpuoleisessa yläkulmassa näkyy oman avattaresi vasemmalla puolella jonkun toisen henkilön avatar, voit tsättäillä tai puhella hänen kanssaan. Mahdollinen tsättäily voisi näyttää alla olevan alemman kuvan kaltaiselta.


  Tätä voisi käyttää virheiden kertomiseen ristikossa, joka on jäänyt jumiin. Jos ristikon lähettää Magmaan voisin joko peittää virheelliset ratkontakirjaimet tai ympäröidä ne punaisella värillä.

  Jos olet kumittanut kohtia, jotka ovat olleet oikein, voin laittaa esille kumitetut kirjaimet punaisella tekstillä (edellyttää toki, että saan selvää kumituksista ja kumituksissa on vain yhden kirjaimen heikko jälki).

  Vaikka en olisi paikalla, voisit katsoa, mitä kohtia ristikossa pidän virheellisinä ja mitkä kirjaimet olet turhaan kumittanut. Näin lähtötilanteen virheistä ei tarvitsisi kertoa julkisesti.

  Huomautus. Kun kuva avataa, se saattaa olla näytöllä niin, että se ei näy kokonaan. Kosketusnäytöllä voi kahden sormen avulla zoomata, siirrellä ja pyörittää kuvaa helposti. Kosketusnäytöttömällä tietokoneella nämä toimet vaativat erityistoimenpiteiden käyttöä. Siirtely on näistä tärkein ja se löytyy vasemmasta yläkulmast (alla on esillä myös zoomaus-painike).

  Et voi jättää poissa ollessani minulle tsättiin viestejä, sillä ne eivät siinä säily. Tsätti on vain live-tilanteita varten. 

  Voit luoda kuitenkin säilyvän kommentin. Kommentointia voi käyttää tsättämiseen, joka säilyy seuraaviin istuntoihin. Laitettua kommenttia voi kommentoida jatkokommenteilla.

  Vasemmasta alareunasta löytyy kommentointitoiminto (jos painikkeessa on numero, se kertoo kuinka monta kommenttia on annettu).

  Tein kännykällä testimielessä kaksi kommenttia. Klikkasin johonkin kohtaa ristikkoa, jolloin sain esille kommentointilaatikon, johon kirjoitin jotain. Huom. Kommentit on syytä laittaa kuvan yläosaan, jottei kommentointilaatikko jää virtuaalinäppäimistön alle.

  Kun kommenttien näyttö aktivoidaan, kuvan päälle tulee kommentin antaneiden avattaret. Jos jotain avatarta klikkaa, näkyy kommentin sisältö (samalla ohjelma kehystää kommentin kirjoittajan avattaren punaisella). Kommenttia saa kommentoida omalla jatkokommentilla.

  Jos kommenttien määrä on isompi kuin ennen, tietää, että kuvaa on kommentoitu. Jos uudet kommentit eivät näy, päivitä näyttö.

  Kommentit saa auki myös muulloin kuin uusien kommenttien luonti aktivoituna. Silloin kommentit näkyvät pieninä pallukoina. Pallukkaa klikkaamalla tulee esille sekä kommentin kirjoittajan kehystetty avatar että itse kommentti aivan samaan tapaan kuin kommenttien luonti aktivoituna, mutta vain avatun kommentin yhteydessä näkyy pallukan sijaan avatar.

  Jos joku vastaa kommenttiin, kommenttipallukan keskusta muuttuu punaiseksi (yllä oikeanpuoleinen kuva). Jos ei ole paikalla heti vastaamassa, ohjelma lähettää kirjautuneelle kuvan omistajalle käyttäjälle s-postlla viestin, että kommenttiin on annettu jatkokommentti. Näin kuvan omistaja tietää, milloin kannattaa palata ristikon pariin. Muille kuin kuvan omistajalle ei tule viestiä uudesta kommentista.

  Vinkit voisin antaa julkisesti ja vain poikkeustilanteessa yksityisesti. 

  Ladattua ristikkoa ei käytännössä löydä netistä, mutta osoitetta ei tule jaella julkisesti somessa. Hävitä kuva Magmasta, kun et sitä enää tarvitse.

  Toiminto on sikäli turvallinen, että alkuperäisen kuvan lähettäjä näkee kuinka monta henkilöä kuvaa on katsonut. Jos kuvaan on tullut ei-toivottuja kerroksia, kuvan omistaja voi ne poistaa. Jos kuvaa on katsonut henkilöitä, joita ei ole kutsunut, kuvan voi poistaa ja lähettää toivotuille henkilöille kutsun uuteen kuvaan.

  Jotta toivotut henkilöt olisivat tunnistettavissa, olisi hyvä käyttää tunnistettavaa nimimerkkiä, mieluiten samaa kuin foorumilla keskusteluihin osallistuessa.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut ( virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet)

  Talvi on tullut ja monin paikoin pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #25953 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Tämä on edellistä kommenttia #25933 täydentävä kommentti. Jos et ole lukenut edellistä kommenttia, lue se ensin, jotta voit ymmärtää tämän kommentin sisällön. Tässä kommentissa käsittelen käyttöliittymän hallintaa.

  Sovellus vaatii vähän perehtymistä ja ohjelmassa on ristikon ratkontaan turhan paljon ominaisuuksia. Käyttöliittymässä on oletuksena liikaa ominaisuuksia esillä ja tarpeettomasti esillä olevat ominaisuudet tulee piilottaa.

  Ohjelma toimii joskus hieman hidastellen, mutta ristikon ratkonnassa siitä tuskin on suurta haittaa. Ohjelma ei ristikoiden ratkontaan ole siten aivan niin hyvä kuin ibisPainX, jolla olen ratkonut satoja ellei tuhansia ristikoita. IbisPaintX:ssä käyttöliittymän saa paremmin pois näytöltä. Web-ohjelman suurin etu piileekin siinä, että jos kaipaa nettiapuja, ohjelmaa ei tarvitse vaihtaa.

  Alla kuva ratkontatilanteesta omasta ristikostani käyttöliittymään liittyvien ohjeiden kera. 

  Sopiva kynän/pensselin ja kumin paksuus on syytä kokeilla sen jälkeen kun on hakenut ristikon ohjelmaan. Itse käytän pensseliä, sillä sen avulla saan kauniimman jäljen.

  Kynän tai pensselin jälkeä ei ole välttämätön kumittaa, jos välittömästi peruu kirjoitetun teksti. Myös kumituksen voi perua. Poistetut kirjaimet tai kumitukset voi välittömästi myös palauttaa.

  Oikean puolen näkymää voi asetuksista hieman yksinkertaistaa valisemalla Simple mode:

  Tyylien näyttämistä voi pienentää, jolloin kerroksille jää enemmän tilaa. Alla minimoitu tyylien näyttö. Jos klikkaa kohtaa Brush list, listan voi poistaa kokonaan näkyvistä, joka antaa kerroksille vielä hieman lisätilaa.
  Ristikon ja muistiinpanotilan vaihtaminen:
  ”Muistiinpanot” ovat varsinaisesti eräänlaisia dioja tai filmin ruutuja. Ohjelmalla voi luoda animaatioita (silloin pitää ostaa maksullinen lisenssi, jolla poistaa kuvien lukumäärärajoituksen).

  Kimpparantonta onnistuu hyvin. Jos lataa tyhjän ristikon ensin ja ottaa siitä kopioita animaatiotoiminnolla, voi aluksi kukin kimpan jäsen yrittää yksin ratkoa ristikkoa. Jos ei saa yksin, voi katsoa, miten kaveri on ratkonut. Yksi ristikko voisi olla kimpan yhteinen. Jos haluaa kilpailla toisten kanssa, ilmaisversiossa osallistujia voi enimmillään olla neljä (tällöin ei ole yhteistä ristikkoa).

  Muistakaa laittaa aina ratkonnalle oma kerros, ettei ristikko mene pilalle!

  Asiaa ovat jotkut kokeilleet. On tullut esille, että kutsuttujen henkilöiden kerroksiin piirroksen aloittanut ei voi vaikuttaa.

  Tsättäillessä kahta viestiä enempää sama henkilö ei voi laittaa peräkkäin aloituksessa, muulloin kyllä. Viestit häviävät nopeasti, joten ei kannata välillä siirtyä muualle.

  Minusta tämä tapa on joissakin suhteissa kivempi kuin ristikon ratkonta suoraan näköislehteen.

  Jos ihmiset opettelisivat piirtämällä ratkomaan ristikoita, silä olisi tosi kiva yhdessä toimia. Piirtämällä voisi jakaa kommentteja, jotka säilyvät.

  Vaatiihan se vähän opettelua sekä sopivan laitteen. Kännykällä, pöytätietokoneella tai tavanomaisella läppärillä hommasta ei tule mitään. Kosketusnäytöllinen läppäri laitteen taakse taitettavalla/irrotettavalla näppäimistöllä tai tablet-laite on tarpeen omistaa.

  Ja voihan Magmalla huvitella – voi luoda porukalla pilapiirroksia. Otetaan pohjaksi jonkun valokuva ja piirretään siihen vaikka viikset, jäniksen korvat tai mitä nyt mieleen tulee. 

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut ( virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet)

  Talvi on tullut ja monin paikoin pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #25970 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Kokeilin Magman nettipiirrosohjelmaa Seura 45/2022 Toni Piiraisen tavuristikon ratkontaan sekä Apu 45/2022 Erkki Vuokilan & Markku Mäkelän toteuttamaan tavuristikkoon.

  Ohjelma toimi melkein yhtä hyvin kuin erillisen piirrosohjelman ibisPaintX kanssa. Web-sovellus on kuitenkin yllättävän hyvä, koska sitä voi verrata erillisiin Androidille tarkoitettuihin piirrosohjelmiin. Minusta tämä web-sovellus voittaa monet erillissovellukset.

  Kovin isojen kuvien käyttö sekä suuri määrä muita avoimia verkkosivuja saattaa kuitenkin jumiuttaa selaimen.

  Ratkoin SK 45/2022 piilosanatehtävän Magman sovelluksella. Koska vihjeet ovat peräkkäin, ristikon siirtelyä oli paljon, mutta siirtelyyn tottui yllättävän hyvin.

  Ehkä jatkossakin ratkon ristikon tällä tavoin enkä ibisPaintX:ssä muuta ristikkoa miellyttävämpään muotoon. Nettiselaimella ratkoessani etuna oli se, että samalla ohjelmalla sain etsittyä itselleni outojen henkilöiden etu- tai sukunimiä. Erillisohjelmalla ratkoessa pitäisi vaihdella ohjelmien välillä.

  Vaikka ibisPaintX on hieman parempi ristikoiden ratkontaan, olen siitä luopunut ristikoiden ratkonnan osalta. Kun Magma on viimeisessä välilehdessä, seuraavassa välilehdessä on aloitusnäkymä. Nettiavut ovat siten aivan vieressä ja niitä on nopea käyttää.

  Ratkoin samoin 12.11.2022 IS:n ristikot netissä. Halusin nähdä piiliksen kokonaan, jolloin piti kirjoittaa melko pieniin ruutuhin. Sama tilanne Ristiksen kanssa, jota ratkoin kokeeksi sieltä täältä. Kääntiksen ratkonta oli hieman kättä rasittavaa kun piti ojentaa kättä enemmän, mutta onnistui senkin ratkonta nettipiirrosohjelmalla.

  Kävin ohjelmalla yhden tsätin, jossa pohdimme erästä ongelmallista ristikkoa, johon minulta pyydettiin apua. Nettituttava keksi tsätissä, missä ristikossa oli ratkontavirhe. Hän myös ehdotti toimivan ratkaisusanan. Näin saimme yhdessä ongelmakohdan selvitettyä. Hyvää on seuraavat asiat:

  • Ristikkokuvan saa tuotua riittävän laadukkaana.
  • Toisten ratkojien kutsuminen auttamaan tarvittaessa ja heidän kanssaan ongelmien ratkonta piirtäen, kommentoiden, tsättäillen tai puhellen.
  • Käyttöliittymän saa riittävästi piiloon.
  • Ristikkokuvan päälle saa kerroksia ratkontaa varten.
  • Kumin ja kynän välillä on helppo vaihtaa. Niiden säätöjä on riittävästi.
  • Ristikon ohella voi luoda muistiinpanokuvan hyödyntämällä animointimahdollisuutta. Ristikon ja muistiinpanokuvan välillä voi vaihdella varsin kätevästi kun laajentaa ja sulkee animointiruudut. Vaihtoehtoisesti voi luoda muistiinpamoja eri välilehdessä olevaan Magmaan.

  Jos aukeamaristikon ratkonta ei onnistu suoraan digilehteen, kahden kuvan yhdistäminen yhdeksi kuvaksi on hieman hankalaa. Aluksi pitää luoda tyhjä iso kuva. Siihen pitää tuoda ensin toinen kuva uutena kerroksena ja sijoittaa kuva oikeaan kohtaan. Sama pitää toistaa toisella puoliskolla. Kerrokset voi haluttaessa yhdistää. Lähetin ohjelma suunnittelijoille seuraavat parannusehdotukset:

  • Oikean reunan palkki pitäisi saada kokonaan piiloon ja näkyville pitäisi jäädä vain avausnuoli. Kerroin, että ole muutaman kerran vahingossa vaihtanut pensselin väriä tai tyyliä (käytän pensseliä, sillä sen avulla saa nätimpiä kirjaimia kuin kynällä).
  • Oikean palkin toimintoja ei saa vyörytettyä, jolloin vaakatasossa ei saa riittävästi toimintoja esille vaan pitää kääntää laite välillä pystysuuntaiseksi.
  • Uuden kuvan tuonti uudeksi kerrokseksi olisi hyvä toimia niin, että tuonnin yhteydessä kuvaa voisi skaalata, siirtää ja pyörittää. Huomasin, että siirron ja koon muutoksen saa tuonnin yhteydessä tehtyä, mutta ei pyörittämistä.
  • Piirtoaluetta (canvas) pitäisi pystyä jälkikäteen muuttamaan skaalaamalla ja leikkaamalla.

  Laitan pohdiskeltavaksi ohjelmien ohella laitteet.

  1. Kännykkä.

  Tavanomaisen kokoinen kännykkä ei sovellu muuhun kuin korkeintaan Magmaan tuotujen ristikoiden tarkasteluun ja toisen auttamiseen isommalla laitteella tai paperilla ratkotuissa ristikoissa.

  Ehkä kallista puhelinta, jonka mukana tulee kapeakärkinen kynä saattaisi ajatella käytettävän ristikoiden ratkontaan. Taittuvalla superkalliilla kännykällä saattaisi ristikoita ratkoa virtuaalinäppäimistöllä kuten myös piirtämällä. Toimisi melkein kuin tablet-laite.

  2. Kosketusnäytötön läppäri tai pöytätietokone

  Soveltuu näppäimistöllä ratkottaviin ristikoiden ratkontaan. Läppärin kanssa voi ratkoa sohvalla ja monessa muussakin paikassa. Pöytätietokone sitoo ratkojan ikävästi pöydän ääreen. Molemmissa ikävintä on hiiren tai hiiren korvikkeen käyttö.

  Itseäni ei innosta läppärillä tai pöytätietokoneella ratkonta, vaikka olen joskus ratkonut pöytätietokoneella näppäimistöllä ratkottavia tehtäviä.. Soveltuu myös Magmaan tuotujen ristikoiden tarkasteluun ja toisen auttamiseen toisslla laitteella tai paperilla ratkotuissa ristikoissa.

  3. Tablet-laite tai taitettava/irotettavalla näppäimistöllä oleva kosketusnäyttöinen läppäri

  Soveltuu kaikkeen, mitä muillakin laitteilla, mutta soveltuu myös piirtämällä ristikoiden ratkontaan. Tablet-laite kulkee vaivattomasti mukana. Kosketusnäytöllisen läppärinkin voi viedä moneen paikkaan.

  Voisin ajatella ratkovani lähes kaikki ristikot tablet-laitteella ja siinä nettiselaimella. Voisiko kukaan muu ajatella toimivansa samaan tapaan kuin minä?

  Toivoisin muidenkin jakavan kokemuksiaan eri laitteista ja niiden käytöstä ristikoiden ratkonnassa.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut ( virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet)

  Talvi on tullut ja monin paikoin pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #25973 Vastaa
  Marcus
  Vieras

  Ihan hyvin toimiva oli Magma, kun siellä Tapion kanssa yhden ristikon ongelmat ratkottiin.

  #25974 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Kiva kuulla.😀

  Yritin auttaa erästä toista ratkojaa Magman avulla, mutta hän koki, että ohjelma tökkii. Hän toivoi, että sitä ei hänen kohdallaan enää jatkossa käytettäisi. 

  Piirrosohjelmat käyttävät paljon keskusmuista ja jonkin verran myös prosessoritehoa. Jos laite on vähänkin vanhempi, siinä ei välttämättä ole kapasiteettia ohjelman pyörittämiseen. Käytön esteeksi voi siis tulla laitteen kapasiteetti, erityisesti keskusmuistin riittämättömyys, harvemmin prosessoritehon puute.

  Magman käyttö edellyttää myös asennemuutosta – paperistikoiden ratkonta ei ole ainoa pokea tapa ratkoa ristikoita.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut ( virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet)

  Talvi on tullut ja monin paikoin pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #26133 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Olen ollut yhteydessä A-lehtiin kyseyen voisiko Apu Ristikot julkaista netissä Lehtiluukku-palvelun kautta. A-lehdet kiinnostui asiasta.

  Ehdotuksenne on oikein hyvä, vien sen eteenpäin ja selvitämme onko tuo mahdollista jollakin aikataululla toteuttaa. En siis uskalla luvata sitä varmaksi, mutta selkeästi tuolle on tarvetta ja siksi idea oikein hyvä.

  Voisiko joku ystävällisesti tiedottaa Sanarisin foorumin säikeessä 4707. Ilmaisristikot netissä, että A-lehdillä on aitoa kiinnostusta julkaista digitaalisesti Apu Ristikot -ristikkolehtiä. Kyseisessä säikeessä on tuotu esille ajatus muistakin kuin vain ilmaisristikoista seuraavissa nimim. Etuvokaali kommenteissa 76 ja 77:

  Mikä on näkemys ristikkolehtien tulevaisuudesta? Kävin äsken Prismassa ja siellä oli 1 eurolla myynnissä ristikkolehtiä, mikä ei kaiken kustannusjärjen mukaan voi olla kannattavaa. Alkaako pudotuspeli? Mikä rooli on kirjastojen eMagz-palvelulla? Ja jonkin verran on netissä myös muita ilmaisia ristikkoja? Sanaris voisi ihan hyvin tuottaa moisia ristikoita ja kehittää samanmoista myös erikoisristikoissa. Siellä on rutkasti osaamista,…

  Myös säie 11047. Eki Ylen (skarppina) aamussa asian voisi tuoda esille, sillä Ekin haastattelussa käsiteltiin nettiristikoita. Apu Ristikot -lehden ristikot tuottaa Sanaris, joten asia koskee Ekiä.

  Jos A-lehdet asian oikeasti toteuttaisi, ristikkolehtien toteuttaminen myös digitaalisessa muodossa etenisi.

  A-lehtien julkaisemia samankaltaisia ristikoita, joita löytyy Apu Ristikot -lehdestä on myös Avussa. 

  Apun kryptot ovat toimineen kirjastojen käyttämässä ePress-lehdenlukuohjelmassa tosi huonosti ja 50/2022 krypto ei ollut ollenkaan näköislehdessä ratkottavissa. Lehtiluukun ohjelma on käytännössä lähes identtinen kirjastojen käyttämän ePress-lehdenlukuohjelman kanssa, joten kirjaston ohjelman ongelmat olisivat ongelmia myös Lehtiluukku-palvelun kautta julkaisussa.

  Olen tiedottanut ongelmista Sanarisille. Toivon, ettei asia kaatuisi Sanarisin tuottamien ristikoiden julkaisuongelmiin vaan Sanaris tuottaisi ristikoita niin, että ne luotettavasti muuntuisivat niin hyvin kuin mahdollista ePressissä ja Lehtiluukun palvelussa suoraan näköislehdessä ratkottaviksi.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut ( virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet)

  Talvi on tullut ja monin paikoin pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
Vastaa aiheeseen: Netissä ratkottavien ristikoiden teknisestä toteuttamisesta

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi: