Merkitty: ePress, ilmaisristikot, Kolmiokirja, Sanaris, Sanoma-konserni
- Tämä aihe sisältää 6 vastaukset, 1 ääni, ja päivitettiin viimeksi 17.12.2023 10:17 Tapio toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit Kommentit
- TapioSivustovastaava
Kokeilin netissä olevia piirrosohjelmia, voisiko netissä oleva piirrosohjelma toimia sellaisten tehtävien ratkontaan, joita ei voi ratkoa suoraan lehteen.
Käytön toimintaidea on se, että ristikosta, jota ei voi netissä ratkoa suoraan digilehteen, tulee ottaa kuvaruutukaappaus. Kuvakaappaus kannattaa rajata heti kun sen on ottanut. Tämän valmiiksi rajatun kuvakaappauksen sitten tuo netissä olevaan piirrosohjelmaan.
Magma-niminen on tähän tarkoitukseen käyttökelpoinen. Kommentissa #25970 on joitakin käyttökokemuksia. Allekirjoituksestani löytyy linkki opastukseen.
Ristikoitani voi kokeilumielessä ratkoa tällä tavoin netissä:
- Vimmat: https://magma.com/d/RITcrD2DCt (tämän kommentin esimerkkiristikko).
- Siepot: https://magma.com/d/MjDkvKjNU5.
- Narskuvaa: https://magma.com/d/QQjjso8YSL.
Laitan pohdiskeltavaksi ohjelmien ohella laitteet.
Kännykkä
Tavanomaisen kokoinen kännykkä ei sovellu muuhun kuin Magmaan tuotujen ristikoiden tarkasteluun ja toisen auttamiseen isommalla laitteella tai paperilla ratkotuissa ristikoissa.
Kalliissa kännyköissä, joissa on mukana kapeakärkinen kynä, voisi jotenkin ajatella ristikoiden ratkontaa.
Taittuvalla superkalliilla kännykällä saattaisi ristikoita ratkoa virtuaalinäppäimistöllä kuten myös piirtämällä. Toimisi melkein kuin tablet-laite.
Kännykkäratkonnasta mainitsin myös säikeessä Ristikon ratkonta kännykällä Magma-sovelluksella/virtuaalinäppäimistöllä.
Kosketusnäytötön läppäri tai pöytätietokone
Soveltuu näppäimistöllä ratkottaviin ristikoiden ratkontaan. Läppärin kanssa voi ratkoa sohvalla ja monessa muussakin paikassa.
Pöytätietokone sitoo ratkojan ikävästi pöydän ääreen.
Molemmissa ikävintä on hiiren tai hiiren korvikkeen käyttö. Itseäni ei innosta läppärillä tai pöytätietokoneella ratkonta, vaikka olen joskus ratkonut pöytätietokoneella.
Soveltuu myös Magmaan tuotujen ristikoiden tarkasteluun ja toisen auttamiseen toisella laitteella tai paperilla ratkotuissa ristikoissa.
Tablet-laite tai taitettava/irotettavalla näppäimistöllä oleva kosketusnäytöllinen läppäri
Soveltuu kaikkeen, mitä muillakin laitteilla, mutta soveltuu myös piirtämällä ristikoiden ratkontaan.
Tablet-laite kulkee vaivattomasti mukana, kosketusnäytöllisen läppärinkin voi viedä moneen paikkaan.
Este nettiratkonnan suosion kadvamiseen voi siis olla sopivan laitteen puute.
Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani Magmassa (ohjeet - video).
Nyt on oikea talvi ainakin jossain päin Suomessa! ⛷️
- - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkkejä tekoälysovellusten käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -TapioSivustovastaavaVoit nyt olla yhteydessä minuun myös tsätillä tai jutella ongelmallisesta ristikosta kanssani Magma-nimisellä selaimessa toimivalla sovelluksella. Siirsin ohjeet artikkeliin Magma (ristikoideratkonta) (uusi välilehti).
Joku voi julkisesti luoda oman ryhmän.
Laita tyhjä Magmasivu esille julkisesti, esim. https://magma.com/d/ijhb84WEbi (osoite on toimimaton demo osoitteesta).
Kerro, että siihen voi mennä laittamaan kommentteja ”Ota minuun yhteyttä” tms.
Saat tiedon kommentista s-postiisi. Jos kaveri on paikalla voitte jakaa spostiosoitteita. Ennen kuin jakaa, kannattaa tarkistaa lataamalla sivu uudestasn, että paikalla ei ole muita.
Yhdessä voi myös keskustella, ketä muita voi piiriin kutsua.
Normaalin s-postiosoitteen sijaan voi luoda vain ristikoissa käytetyn s-postiosoitteen, mutta sitä täytyy sitten erikseen seurata.
Kun on saanut muutaman kaverin, voi jatkossa ryhmän kanssa jatkossa tsekata, ovatko ratkaisut samanlaisia.
Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani Magmassa (ohjeet - video).
Nyt on oikea talvi ainakin jossain päin Suomessa! ⛷️
- - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkkejä tekoälysovellusten käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -TapioSivustovastaavaKokeilin Magman nettipiirrosohjelmaa Seura 45/2022 Toni Piiraisen tavuristikon ratkontaan sekä Apu 45/2022 Erkki Vuokilan & Markku Mäkelän toteuttamaan tavuristikkoon.
Ohjelma toimi melkein yhtä hyvin kuin erillisen piirrosohjelman ibisPaintX kanssa. Web-sovellus on kuitenkin yllättävän hyvä, koska sitä voi verrata erillisiin Androidille tarkoitettuihin piirrosohjelmiin. Minusta tämä web-sovellus voittaa monet erillissovellukset.
Kovin isojen kuvien käyttö sekä suuri määrä muita avoimia verkkosivuja saattaa kuitenkin jumiuttaa selaimen.
Ratkoin SK 45/2022 piilosanatehtävän Magman sovelluksella. Koska vihjeet ovat peräkkäin, ristikon siirtelyä oli paljon, mutta siirtelyyn tottui yllättävän hyvin.
Ehkä jatkossakin ratkon ristikon tällä tavoin enkä ibisPaintX:ssä muuta ristikkoa miellyttävämpään muotoon. Nettiselaimella ratkoessani etuna oli se, että samalla ohjelmalla sain etsittyä itselleni outojen henkilöiden etu- tai sukunimiä. Erillisohjelmalla ratkoessa pitäisi vaihdella ohjelmien välillä.
Vaikka ibisPaintX on hieman parempi ristikoiden ratkontaan, olen siitä luopunut ristikoiden ratkonnan osalta. Kun Magma on viimeisessä välilehdessä, seuraavassa välilehdessä on aloitusnäkymä. Nettiavut ovat siten aivan vieressä ja niitä on nopea käyttää.
Ratkoin samoin 12.11.2022 IS:n ristikot netissä. Halusin nähdä piiliksen kokonaan, jolloin piti kirjoittaa melko pieniin ruutuhin. Sama tilanne Ristiksen kanssa, jota ratkoin kokeeksi sieltä täältä. Kääntiksen ratkonta oli hieman kättä rasittavaa kun piti ojentaa kättä enemmän, mutta onnistui senkin ratkonta nettipiirrosohjelmalla.
Kävin ohjelmalla yhden tsätin, jossa pohdimme erästä ongelmallista ristikkoa, johon minulta pyydettiin apua. Nettituttava keksi tsätissä, missä ristikossa oli ratkontavirhe. Hän myös ehdotti toimivan ratkaisusanan. Näin saimme yhdessä ongelmakohdan selvitettyä. Hyvää on seuraavat asiat:
- Ristikkokuvan saa tuotua riittävän laadukkaana.
- Toisten ratkojien kutsuminen auttamaan tarvittaessa ja heidän kanssaan ongelmien ratkonta piirtäen, kommentoiden, tsättäillen tai puhellen.
- Käyttöliittymän saa riittävästi piiloon.
- Ristikkokuvan päälle saa kerroksia ratkontaa varten.
- Kumin ja kynän välillä on helppo vaihtaa. Niiden säätöjä on riittävästi.
- Ristikon ohella voi luoda muistiinpanokuvan hyödyntämällä animointimahdollisuutta. Ristikon ja muistiinpanokuvan välillä voi vaihdella varsin kätevästi kun laajentaa ja sulkee animointiruudut. Vaihtoehtoisesti voi luoda muistiinpamoja eri välilehdessä olevaan Magmaan.
Jos aukeamaristikon ratkonta ei onnistu suoraan digilehteen, kahden kuvan yhdistäminen yhdeksi kuvaksi on hieman hankalaa. Aluksi pitää luoda tyhjä iso kuva. Siihen pitää tuoda ensin toinen kuva uutena kerroksena ja sijoittaa kuva oikeaan kohtaan. Sama pitää toistaa toisella puoliskolla. Kerrokset voi haluttaessa yhdistää. Lähetin ohjelma suunnittelijoille seuraavat parannusehdotukset:
- Oikean reunan palkki pitäisi saada kokonaan piiloon ja näkyville pitäisi jäädä vain avausnuoli. Kerroin, että ole muutaman kerran vahingossa vaihtanut pensselin väriä tai tyyliä (käytän pensseliä, sillä sen avulla saa nätimpiä kirjaimia kuin kynällä).
- Oikean palkin toimintoja ei saa vyörytettyä, jolloin vaakatasossa ei saa riittävästi toimintoja esille vaan pitää kääntää laite välillä pystysuuntaiseksi.
- Uuden kuvan tuonti uudeksi kerrokseksi olisi hyvä toimia niin, että tuonnin yhteydessä kuvaa voisi skaalata, siirtää ja pyörittää. Huomasin, että siirron ja koon muutoksen saa tuonnin yhteydessä tehtyä, mutta ei pyörittämistä.
- Piirtoaluetta (canvas) pitäisi pystyä jälkikäteen muuttamaan skaalaamalla ja leikkaamalla.
Lisäys. Koska ohjelmalla ei saa määrteltyä kokoa uusiksi eikä voi korjata vääristymiä, joudun korjaamaan minulle lähetettyjä kuvia ensin ibisPainX:ssä. Siihen liittyy alla oleva video.
Laitan pohdiskeltavaksi ohjelmien ohella laitteet.
1. Kännykkä.
Tavanomaisen kokoinen kännykkä ei sovellu muuhun kuin korkeintaan Magmaan tuotujen ristikoiden tarkasteluun ja toisen auttamiseen isommalla laitteella tai paperilla ratkotuissa ristikoissa.
Ehkä kallista puhelinta, jonka mukana tulee kapeakärkinen kynä saattaisi ajatella käytettävän ristikoiden ratkontaan. Taittuvalla superkalliilla kännykällä saattaisi ristikoita ratkoa virtuaalinäppäimistöllä kuten myös piirtämällä. Toimisi melkein kuin tablet-laite.
2. Kosketusnäytötön läppäri tai pöytätietokone
Soveltuu näppäimistöllä ratkottaviin ristikoiden ratkontaan. Läppärin kanssa voi ratkoa sohvalla ja monessa muussakin paikassa. Pöytätietokone sitoo ratkojan ikävästi pöydän ääreen. Molemmissa ikävintä on hiiren tai hiiren korvikkeen käyttö.
Itseäni ei innosta läppärillä tai pöytätietokoneella ratkonta, vaikka olen joskus ratkonut pöytätietokoneella näppäimistöllä ratkottavia tehtäviä.. Soveltuu myös Magmaan tuotujen ristikoiden tarkasteluun ja toisen auttamiseen toisslla laitteella tai paperilla ratkotuissa ristikoissa.
3. Tablet-laite tai taitettava/irotettavalla näppäimistöllä oleva kosketusnäyttöinen läppäri
Soveltuu kaikkeen, mitä muillakin laitteilla, mutta soveltuu myös piirtämällä ristikoiden ratkontaan. Tablet-laite kulkee vaivattomasti mukana. Kosketusnäytöllisen läppärinkin voi viedä moneen paikkaan.
Voisin ajatella ratkovani lähes kaikki ristikot tablet-laitteella ja siinä nettiselaimella. Voisiko kukaan muu ajatella toimivansa samaan tapaan kuin minä?
Toivoisin muidenkin jakavan kokemuksiaan eri laitteista ja niiden käytöstä ristikoiden ratkonnassa.
Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani Magmassa (ohjeet - video).
Nyt on oikea talvi ainakin jossain päin Suomessa! ⛷️
- - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkkejä tekoälysovellusten käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -MarcusVierasIhan hyvin toimiva oli Magma, kun siellä Tapion kanssa yhden ristikon ongelmat ratkottiin.
TapioSivustovastaavaKiva kuulla.?
Yritin auttaa erästä toista ratkojaa Magman avulla, mutta hän koki, että ohjelma tökkii. Hän toivoi, että sitä ei hänen kohdallaan enää jatkossa käytettäisi.
Piirrosohjelmat käyttävät paljon keskusmuista ja jonkin verran myös prosessoritehoa. Jos laite on vähänkin vanhempi, siinä ei välttämättä ole kapasiteettia ohjelman pyörittämiseen. Käytön esteeksi voi siis tulla laitteen kapasiteetti, erityisesti keskusmuistin riittämättömyys, harvemmin prosessoritehon puute.
Magman käyttö edellyttää myös asennemuutosta – paperistikoiden ratkonta ei ole ainoa oikea tapa ratkoa ristikoita.
Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani Magmassa (ohjeet - video).
Nyt on oikea talvi ainakin jossain päin Suomessa! ⛷️
- - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkkejä tekoälysovellusten käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -TapioSivustovastaavaMagmaa voi hyödyntään myös silloin, kun sillä ei ratko yhtään mitään. Oletetaan, että ratkoo kuvitteelista ristikkolehteä Punainen Pelikaani ja avaa Magmassa puhelun. Voi siirtyä takaisin digiPuPeen ja jutella samasta ristikosta, joka on molemmilla on auki. Jos on oikein kinkkinen kohta, voi ottaa kuvaruutukaappauksen ja otttaa se sitten tarkasteltavaksi Magmassa.
Moni ratkoo puolison kanssa ristikoita. Jos ei ole puolisoa, jonka kanssa ratkoo, on todella hieno juttu, että on Magma. jossa voi pohtia ristikkoa kuin puolison kanssa!
Puhelussa on kyllä ilmaisversiossa rajoite. Se katkeaa jonkin ajan päästä. Miten pitkän session voi pitää, ei ole tiedossa. Rajoituksesta pääsee eroon maksamalla 10 $/kk.
Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani Magmassa (ohjeet - video).
Nyt on oikea talvi ainakin jossain päin Suomessa! ⛷️
- - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkkejä tekoälysovellusten käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -TapioSivustovastaavaSain vasta vähän aikaa sitten tietää, että Magmassa saa käyttöliittymän kokonaan piiloon. Uudelleen sen saa esille kosketusnäytöllä tietyllä kosketustoiminnolla. Itse määrittelin niin, että kolmen sormen kosketus piilottaa ja uudelleen paljastaa käyttöliittymän.
Tietokoneelle pitää määritellä haluttu näppäinyhdistelmä.
On oikeasti kiva ratkoa ristikoita Magmalla käyttöliittymä kokonaan pois näkyvistä. Kun käyttöliittymä on kokonaan piilossa, ei tule sählättyä sen kanssa. Jos Magman käyttöliittymä on esillä, tulee esim. vahingossa vaihdettua väriä. Tässä suhteessa Magma on ibusPaintX:ää parempi, sillä siinä osa käyttöliittymää on aina esillä.
Magman kanssa ratkoessa tuntumaa voisi verrata siihen, että ratkoisi kovan alustan kanssa paperille kuulakärkukynällä – mutta virheet on helppo korjata tousin kuin paperiristikon kanssa.
Magma antaa mahdollusuuden piilottaa myös selaimen ja laitteen käyttöliittymät, jolloin aivan koko näyttö on ristikonratkonnan kätössä. Mutta tällöin muualle siirtymuseksi pitää palauttaa ensin näkyviin Magmsn käyttöliittymä ja sen jälkeen vielä palautta selaimen ja laitteen käyttöliittymät esille.
Ehdotin että kokoruututilankin saisi sormieleillä piilotettua/paljastettua, jolloin esim. neljän sormen kosketus veisi kokoruututilaan ja siitä pois.
Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani Magmassa (ohjeet - video).
Nyt on oikea talvi ainakin jossain päin Suomessa! ⛷️
- - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkkejä tekoälysovellusten käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -
Yhdistä näiden avulla:
Sulje lisäikkuna