Merkitty: , ,

  • Tämä aihe sisältää 1 vastaus, 1 ääni, ja päivitettiin viimeksi 29.1.2023 15:46 Tapio toimesta.
Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
  • Julkaisija
    Kommentit
  • #26512 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Testasin ristikon ratkontaa vuoden 2016 Honor 7 Lite -kännykällä (käyttöjärjestelmä Android 7) sekä vuoden 2022 Xiaomi Redmi 9T -kännykällä (käyttöjärjestelmä Android 10).

    Testasin ensin ristikon ratkontaa ePressissä. Jotta vihjeistä saa selvän ja kirjaimia voi laittaa siedettävän miellyttävästi, ruudun koko pitää olla 6x6mm.

    Kun selaimen käyttöliittymä ja virtuaalinäppäimistö vie oman tilansa, kerrallaan nähtävä ala Honor-kännykässä on 11×11 ruutua. Jos laittaa ePressin kokoruututilaan, tulee lisää tilaa kolme ruutua.

    En voi näyttää tekijänoikeudellisista syistä kuvaa ePressistä julkisesti, mutta Honor 7 kännykän näytöllä voi kerrallaan ratkoa tämän suuruista alaa kokoruututilaan siirtymättä.

    Xiaomi-kännykällä kokoruututilassa kuvan koko on11x20 ruutua, mikä tarjoaa jo kohtuullisen miellyttävän ratkontamahdollisuuden.

    Kosketusnäytöllä kuvaa on kuitenkin helppo siirrellä. Riittääkö kännykkä edes matkoilla ristikon ratkontaan, on jokaisen oma asia.

    Keskisuomalaisen näköislehdessä virtuaalinäppäimistö vie niin paljon tilaa, että jos vaakasuunnassa on 11 ruutua, pystysuuntaan saa Honor 7 -kännykässä kuusi ruutua eli ala on 11×6 ruutua. Xiaomi-kännykällä esillä on samalla vaakaruutumäärällä 11×13 ruutua.

    Skaalaaminen sopivaan kokoon on hankalaa, mutta siirtely toimii yllättävän hyvin. Ristikko kyllä Honor 7:ssa ”niiasi” joka kerta kun laitoin kirjaimen ja kirjaimia tulee laittaa hitaasti odottaen jokaisen kirjaimen ilmestymistä ruudulle.

    Xiaomi-kännykässä niiaamista ei tapahtunut, mutta kirjaimia piti kirjoittaa melko hitaasti. Toiminnan taso on välttävää. Ehkä toimintaa on jonkin verran parannettu Honor 7:lla tekemieni testien jälkeen.

    Keskisuomalaisen sovelluksessa toiminta on merkittävästi parempi kuin selainversiossa. Zoomaus toimii varsin hyvin kuten myös siirtely. Ratkonta ei takkuile eikä näyttö ”niiaa”. Siinä myös jää enemmän tilaa itse ristikolle kuin selainversiossa.

    Jos Honor-kännykässä vaakasuoraan laittaa leveydeksi 11 ruutua, myös pystysuoraan jää 11 ruutua. 16×16 ruudun alaa pystyy vielä ratkomaan.

    Jos Xiaomi-kännykässä vaakasuoraan laittaa leveydeksi 11 ruutua, pystysuoraan jää 14 ruutua. 16×21 ruudun alaa pystyy vielä ratkomaan.

    Koska ePressin saa kokoruututilaan, jossa vain näppäimistö vie tilaa, ristikko on esillä kuitenkin selvästi vähemmän kuin ePressissä.

    Itse asiassa voisin paremman laitteen puutteessa ajatella ratkovani ristikoita joko ePressillä tai jollakin Keskisuomalainen-lehden tarjoaman sovelluksen kaltaisella sovelluksella. Valitettavasti Ilta Sanomien sovellus ei tue ristikoiden ratkomista sovelluksessa. Tekniset edellytykset siihen ovat olemassa, sillä lehdenlukuohjelma on sama kuin Keskisuomalainen-konsernilla.

    Testasin  ristikon ratkontaa kännykällä myös Magma sovelluksella. Kun ristikko Honor-kännykässä selaimen käyttöliittymä esillä, näkyy alla olevan kuvan esittämän kokoisena, sitä juuri ja juuri pystyy ratkomaan.

    Ruutujen koko on suurin piirtein sama kuin ePress-testissä, mutta ristikosta näkyy kerralla enemmän kuin ePressissä, sillä virtuaalinäppäimistöä ei ole.

    Xiaomi-kännykällä kokoruututilassa näkyvillä on 11×22 ruutua – siis hieman enemmän kuin ePressissä kokoruutunäytöllä, mutta ePressiin liittyvä kuva antaa asiasta varsin hyvän käsityksen.

    Mutta jos haluaa piirtämisen olevan suhteellisen miellyttävää, kerralla näkyy Honor-kännykällä vain melko vähän.

    Xiaomi-kännykällä kokoruutunäyttötilassa esillä on 5×14 ruutua, mikä sekin on varsin vähän.

    Kuvaa voi helposti siirrellä ja zoomata pienemmäksi ja isommaksi, mutta käytettävyys on varsin kyseen alainen. Sormilla piirtämiseen halvahkon kännykän näyttö on epäkäytännöllisen pieni. Sormin piirrettäessä miellyttävän ratkontakokemuksen esteeksi nousee kuitenkin ensisijaisesti sormin piirtämisen epätarkkuus. Sormin piitämällä ratkonta kännykällä ei innosta minuakaan.

    Kännykällä voi ajatella ratkottavan piirtämällä vain kalliilla kännykällä, jonka mukana tulee piirtokynä. Tarkalla piirtokynällä voi helposti ratkoa niin, että ristikko näkyy kokonaan. 2mm korkeiden kirjainten piirtäminen onnistuu vaivatta. Mutta vihjeistä ei saa selvää tilanteessa, jossa koko ristikko näkyy. Ristikkoa on siksi ainakin väliaikaisesti pakko suurentaa. Miellyttävän ratkontakokemuksen ensisijainen rajoittava tekijä on laitteen koko.

    Magmalla ristikon ratkonta toimii miellyttävästi 10′ tablet-laitteella tai sitä hieman isommalla laitteella. Kynää ei tarvita, sillä sormin piirtämällä saa riittävän hyvälaatuisia kirjaimia ratkontaa ajatellen. 

    Toisessa säikeessä tuodaan esille netissä ratkottavien ristikoiden toimivuutta sekä kännyköissä että tabletlaitteissa.

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani Magmassa (ohjeetvideo).

    Nyt on oikea talvi ainakin jossain päin Suomessa! ⛷️

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkkejä tekoälysovellusten käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO TAMMIKUUN TAPIO HUUHAA!

    #26514 Kommentoi
    Tapio
    Sivustovastaava

    Vaikka ePressissä ja eräissä nettisovelluksissa on mahdollista ratkoa ristikoita kännykällä, mielekkäämpää kuin ratkoa ristikko kännykällä, on ratkoa ensin ristikkoa joko paperilla tai tablet-laitteella piirtämällä. Jos ristikkoa ei saa itse loppuun asti ratkottua voi lopuksi ratkoa ristikko kimpassa kännyköillä Magmassa loppuun asti.

    Jos ratkoo perinteisesti paperilla ja skannaa tai valokuvaa kuvan, kuvaa ei sellaisenaan kannata ottaa Magmaan, sillä bittikoko on liian suuri ja kuvaan tulee paljon ylimääräistä.

    Kuvan saa helpolla järkevän kokoiseksi kun menee laitteen kuvahakemistoon ja avaa siinä kuvan.

    Jos käytössä on HD-laite (1920x1200px) tai iPad 9,7 resoluution luokkaa omaavan iPhone, saa kuvaruutukopiolla sopivan kokoisen kuvan siten, että suurentaa kuvan näytöllä niin isoksi kuin mahdollista ilman, että kuvassa näkyy häiritseviä elementtejä. Kuvasta kannattaa heti rajata turhat pois jatkokäsittelyä häiritsemästä. Magmassa kuvaa ei voi leikata.

    Jos käytössä on isoresoluutioisempi laite, kuvasta sellaisenaan pitää ottaa kuvaruutukopio, josta välittömästi leikkaa reunat pois.

    Järkevän kokoisen kuvan voi sitten tuoda Magmaan. Kun kuva on tuotu Magmaan, kannattaa laittaa ongelmakohtiin kommentteja (ks. tämän kommentin alaosassa teksti ”Tsätin ohjeet” ja avaa ohjeet uuteen välilehteen ja etsi tietoa kommentoinnista ja muusta ohjelman käytöstä).

    Kommentit säilyvät vaikka poistuu Magmasta. Jos joku on tarkastelussa poissa ollessa kommentoinut kommenttia, kirjautunut kuvan omistaja saa uudesta kommentista tiedotteen s-postiin. Valitettavasti s-postitiedotus koskee vain kuvan omistajaa.

    Live-tilanteessa kaikki saavat informaatiota uusista kommenteista. Kommenttia, jota ei ole luettu, tulee kommenttimerkkauksen keskelle punainen pallukka (alla oikeanpuoleinen kuva).

    Kommenttien ohella auttamista voi harjoittaa piirtämällä tekstiä. Kun joku kommentoija huomaa virheen, kuvan omistaja voi kirjoittaa uuteen kuvakerrokseen vaikka punaisella oikeat kirjaimet. Kun ristikko on kimpassa ratkottu, korjaukset voi kukin kimpan jäsen laittaa muulla tavoin ratkottuun ristikkoon.

    Ristikkoa voi kommenttien ohella ratkoa äänipuhelulla.

    Erillisen tsättilaatikon käyttäminen on ongelmallista. Siinä pitää selittää, missä ongelmat ovat. Lisäksi tsättilaatikossa kommentit eivät säily live-tilanteesta poistuttaessa. En enää käytä näistä syistä tsättilaatikkoa ollenkaan.

    Kännykän kanssa Magma on mainio apu kaverin tai kaverien kanssa ristikon ongelmakohtien selvittelyyn. Olen monien ristikoiden ongelmakohtia käsitellyt Magmassa ja kivaa on ollut!?

    Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani Magmassa (ohjeetvideo).

    Nyt on oikea talvi ainakin jossain päin Suomessa! ⛷️

    - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
    Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkkejä tekoälysovellusten käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

    RATKO TAMMIKUUN TAPIO HUUHAA!

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
Vastaa aiheeseen: Ristikon ratkonta kännykällä Magma-sovelluksella/virtuaalinäppäimistöllä

Voit käyttää muotoiluun BBCodes-merkintöjä.
Käyttäjätililläsi ei voi käyttää eidistyneitä BBCode-merkintöjä, ne poistetaan.

Tietosi:


BBCode-merkkaukset + luomani lisämerkkaukset:

[BR][SPACER][HR][UNDERLINE][/UNDERLINE][STRIKE][/STRIKE][SUP][/SUP][SUB][/SUB][COLOR][/COLOR][CODE][/CODE][REVERSE][/REVERSE]

Emoji-valikoima:

🙂 😀 😂 🤨 😮 😥 👿 💡 ❤️ 👍

Kun jotain painikketta klikkaa, tapahtuma joko avaa tai sulkee toiminnon. Mikäli jokin muu toiminto on avoinna, se suljetaan automaattisesti.

Valikko "Lisäkoodeja" avaa mahdollisuuden lisätä hyödyllisiä toimintoja ja koodeja, kuten "Näytä/piilota sisältö" (SPOILER) sekä emoji-ikoneja editoriin. Lue lisää...

Valikko "Linkkisetti" listaa hyödyllisiä linkkejä. Lue lisää...

Valikko "Kuvien lähetys" avaa lomakkeen, jolla voi privaatisti lähettää minulle kuvia. Kyseessä on itsenäinen, upotettu toiminto. Kun kuva on valittu, pitää painaa LATAA-painiketta. LÄHETÄ-painike ei liity kuvien lähetykseen vaan uuden kommentin lähettämiseen!. Lue lisää...