Pääkuvapiirroksia ja ristikoita

Tyyppi: Yleiskeskustelu
 • Tämä aihe sisältää 9 vastaukset, 1 ääni, ja päivitettiin viimeksi 4.8.2020 17:41 Tapio_xTapio_x toimesta.
Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #18552
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Olisi kiva, jos onnistuisin saamaan ristikoita ajatellen riittävän hyviä pääkuvia. Tässä kommentissa on kuvia, joita olen käyttänyt vihjeanalyyseissäni.

  Olisiko näistä jotkin olleet sopivia pääkuviksi tai niiden pohjiksi (pääkuvaan lisätään usein puhekupla, jollainen on näissäkin kuvissa yhdessä kuvassa):

  Ballerina Ilta-Sanomat 18.7.2020 Kovis:

  Tarhamagnolia Ilta-Sanomat 2.5.2020 Kovis:

  Toppatakkimotoristi Ilta-Sanomat 18.4.2020 Kovis:

  Sairaalapotilas Ilta-Sanomat 14.2.2020 Kovis:

  Yllä esittelemäni kolme kuvaa on täysin väritettyjä. Seuraavat kaksi kuvaa olisivat vaatineet enemmän värittämistä (aluksi tein vihjeanalyyseihin vähemmän väritettyjä kuvia).

  Xi Jinping, Ilta-Sanomat 1.2.2020 Kovis:

  Japanin uusi keisaripari Ilta-Sanomat 4.1.2020 Kovis:


  Toivon näistä kuvista rehellistä palautetta. Toivon myös, että kuvien keskeneräisyys pääkuviksi otetaan huomioon.


  Käyttöoikeus. Kuvia ei saa käyttää muualla ilman lupaani.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #18561
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Toni Pitkälän Ilta-Sanomat 11.4.2020 Kovis oli vihjeenä:

  ILMASSA TAI MERILLÄ > AMIRAALI.

  Sen pohjalta tein alla esillä olevana demopääkuvan, jonka laitoin myös Toni Pitkälän ristikosta tekemäni analyysin artikkelikuvaksi.

  Pääkuvan nimi: Amiraalit


  Käyttöoikeus. Kuvaa ei saa käyttää muualla ilman lupaani. Kuvasta on 1920x1920px kokoinen alkuperäisversio, jolle voin myydä käyttöoikeuden (yllä olevan kuvan koko on 400x400px). Lisähinnalla mukaan saa kuvaan liittyviä kuvia erillisinä piirroksina.

  Tein salasanasuojatun sivun, jossa on saman tapaisia muita pääkuvaehdotelmia. Kerron myös kuvan Amiraalit ideoista tarkemmin ao. sivulla. Muiden pääkuvien nimet ovat seuraavat:

  • Ritarit – idealtaan hyvin saman kaltainen kuin Amiraalit
  • Siepot – mukana sanaleikkihuumoria
  • Vimmat – mukana sanaleikkihuumoria
  • Narskuvaa – hieman Teemu Palloselta lainattua huumoria
  • Ruutuilua – sama perusidea kuin edellä
  • Voita – sama perusidea kuin edellä
  • Koirakuningas – tosielämän hauskuutta
  • Adele – pohdintaa, mitä fanit ajattelevat muodonmuutoksesta
  • Miltä minä oikeasti näytän? (Jennifer Lopez)
  • Pikalaina – chstissa saatu ehdotus

  Ks. myös aihe Lintu- ja hyönteiskuvia (myös niihin liittyy salasanasuojattu sivu).

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #18974
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Pääkuviin pitäisi vihjeitäkin keksiä.

  Laitanpa ristikkoon ”Voita”:

  (kehitys)aste kykenee (ruokana) (7)

  Ensimmäinen suluissa oleva kohta tarkoittaa sitä, että alku ei ehkä ole tarpeen. Toinen suissa oleva sana liittyy siihen, että jos sana olisi piiliksessä, tarvittaisiin sanaa.

  Minulla on myös salasanasuojattu ristikkokokeilusivu. Jos joku laatija on kiinnostunut yhteistyöstä, ottakoon yhteyttä lomakkeella.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #19354
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  On varmaa toivotonta yrittää kaupata ristikoitani, joten niitä voi nyt ladata:

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #19357
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Ristikossa ”Siepot” yhdessä kohtaa kaksi peräkkäistä piilokirjainta. Sain korjattua ongelman melko pienin muutoksin. Ladattavana on korjattu versio (klikkaa kuvaa, niin saat ristikon isompana). Sain myös yhden toimivan korjausehdotuksen, mutta päädyin ihan itse keksimääni ratkaisuun. Halusin, että kaikki ristikossa on itse tekemääni. Toki ideoita otin sieltä täältä, mutta jekkuvihjeet tein omasta päästä. En väkisin yrittänyt luoda jekkuvihjeitä vaan käytin niitä, jos niitä tuli mieleen.

  Jätin tietoisesti pois typisteet ja tavujen vaihdot, sillä minusta ne ovat liian keinotekoista laadintaa. En aio niitä koskaan laadinnoissani käyttää. Samaan keinotekoisuuteen lasken ns. skytismit. Jos joku, joka ei ennestään tiedä kovisten jekkuarsenaalia ratkoo ristikoita, ei hän mielestäni osaa näitä vihjetyyppejä odottaa. Kyseenalaistan täysin liiallisen jekkuilun ristikkolaadinnassa.

  Ristikossa on joitakin omia sanoja, mutta mietin jokaisen kohdalla, että niitä voisi sopivassa kontekstissa käyttää tavanomaisessa tekstissä. Periaatteeni on, että ristikkoon en laita sanoja, joita ei voisi käyttää muualla kuin tietyssä ristikossa.


  Huomautus. Alemmassa puhekuplassa on tyhjää. Se johtuu siitä, että poistin lauseen, jota en pystynyt hyödyntämään ristikossa. Lauseen hyödyntäminen olisi vaatinut kolmannen pääkuvasta johdetun lauseen tai olisi pitänyt luoda teemaristikko, jossa pääkuvan aihetta käsitellään eri puolilla ristikkoa. En ensikertalaisena osannut kumpaakaan ristikkoon luoda.

  Pääkuvaan jäi aineksia toiseen samaa pohjakuvaa hyödyntävään ristikkoon. Ainakin alemman puhekuplan tekstiä pitäisi toisessa ristikossa muuttaa (klikkaa kuvaa niin näet sen täysikokoisena). 


  Linkki ristikon ratkaisuun

  Tilastotietoa:

  • Vaakasanoja: 56; pystysanoja: 48; yhteensä: 104.
  • Vaakasanojen kirjainmäärä: 321; pystysanojen kirjainmäärä: 303.
  • Vaakasanojen kp (keskipituus): 5,6; pystysanojen kp: 6,3; kp keskiarvo: 6,0.
  • Piilokirjaimia: 21 kpl.

  Nyt esillä on siis rakenteellisesti kunnollinen ristikko. Visuaalinen rakenne on mielestäni kohtuullisen onnistunut. Alla lista, jossa koen onnistumisia:

  1. Laadukas kuvitus, joskin kuvavihjeitä on vähän, sillä en luonut tätä varten uusia kuvia. Muutama sopiva löytyi varastosta + yksi kuva on piirretty suoraan ristikkoon, eikä sen laatutaso ole muiden veroinen. (Jatkossa kuvavihjeitä on tarkoitus olla enemmän.)
  2. Yläosan sekä vasemmassa reunan vihjealueilla ei ole yhtä ruutua isompia sisennyksiä tai ulonnuksia. Reuna-alueet eivät ole kuin epämääräisesti repäisty paperi, jollaisia olen kohdannut.
  3. Ristikossa on yhtenäisiä vihjealueita eikä ristikko lokeroidu pahasti (yksi hieman lokeroituva alue siinä  on).
  4. Ristikossa on vaihtelevanpituisia sanoja, myös pitkiä, mutta ei ylipitkiä sanoja.
  5. Sanojen keskipituus on kelvollinen. Erään henkilön mukaan ratkaisusanojen keskipituuden valioraja 6.0, jonka ristikko saavuttaa.
  6. Missään ei ole vihjettä, joka olisi laitettu suositusten vastaisesti. Vihjeiden sijoittelu on tarkempaa kuin monella ammatikseen ristikoita kuvittavilla. Vihjeiden sijoittelu ansaitsee täyden kympin tai vähintään 9 1/2.
  7. Ratkaisusanoissa Ö-kirjainta ei ole käytetty kertaakaan, mutta B, C, D ja G on käytetty, joten kirjaimistoa olen käyttänyt kohtalaisen monipuolisesti, mutta F ja Ö olisi voinut yrittää siihen ympätä. En kuitenkaan väkisin yrittänyt monipuolistaa kirjaimistoa.

  Ristikossa on kuitenkin joitakin visuaalisia ongelmia tai muita puutteita. Alla listaus tietämistäni puutteista:

  1. Ristikossa on kaksi kirjoitusasultaan harvinaista erisnimeä (jokin kirjain yleensä jokin muu kuin mitä on käytetty ristikossa). Laitoin näiden kohdalle maininnan tavanomaisesta poikkeavasta kirjaimesta.
  2. Erästä sivistyssanaa ei löydy Kielitoimiston sanakirjasta, mutta sitä on paljon käytetty Wikisanakirjassa. Sanaa on käytetty suomalaisen lääkäriliiton Duodecim sivuilla. Sana on loogisesti muodostettu ja sisällöllisesti mielekäs. Koska sanaa on käyttänyt arvostettu sivusto, en lähtenyt muuttamaan olemassa olevaa laadintaa.
  3. Ristikossa on jokunen googlattava henkilö. Henkilöt löytyvät pääosin Wikipediasta, joskaan kaikista ei ole suomenkielistä sivua. Yritin kuitenkin vihjeittää niin, että ratkaisusanat voi Googlella suhteellisen helposti löytää. Ainakin ratkaisusanojen tarkistus pitäisi onnistua ja ratkojalle pitäisi olla selvää, keihin viittaan. (Eräässä vihjeessä on kaksoisvihje henkilöassosiaation varmistamiseksi.)
  4. Ristikossa on turhan paljon alku- ja loppupiiloja (niitä on samaa luokkaa kuin tyypillisessä Mirja Pihlajamäen ristikoissa on alkupiiloja).
  5. Ristikossa on yksi intialainen pikkupaikkakunta (Aulis Lehdolla näitä on kuulemma jonkin verran). Jos saa ratkaisusanan, paikkakunta löytyy Googlella helposti. 
  6. Ristikossa on hieman lokeroitumista keskellä ylhäällä, jossa on vain kaksi liittymää muualle. Alhaalla keskellä on samantapaiselta näyttävä alue, mutta siinä on paljon enemmän liittymiä muihin alueisiin.
  7. Alhaalla hieman keskilinjasta oikealle on ”labyrintti” eli labyrinttimäinen vihjealue. Alue ei kuitenkaan ole epämääräinen ”onkalo”, jollaisia olen erään laatijan ristikoissa nähnyt. Vihjealuissa tavoitetaso ristikon sisällä oleville vihjealueille on minulla kolme ruutua, mutta 4-5 ruutua pidän yksittäistapauksina vielä itselleni hyväksyttävänä. Labyrinttejä ja varsinkin onkaloita yritän välttää.

  Koska ristikossa on puutteita, en osaa antaa ristikolle kokonaisarvosanaa.

  Vihjeissä en lähtenyt fonttityylien ja tekstin värin vaihteluun vaan vaihtelua on vain isojen ja pienten kirjainten käytössä sekä fonttikoossa. Fonttityyli on nätti, mutta ei ihan kaikkein selvin. Fontin käyttöä tulisi jatkossa miettiä. 

  Vihjeistä saa olla montaakin mieltä ja toivon palautetta. Vihjeissä on siellä täällä harhautteita tai ainakin pyrkimystä sellaisiin.

  Olisi kiva saada IS-asteikolla vaikeusastearvio. Tavoitetaso on n. 2 1/2.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #19367
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Sain toisen oman ristikon valmiiksi. Siinä noudatin seuraavia itselleni etukäteen asettamia laadintaperiaatteita:

  1. Ristikon pääkuvassa on hyvä idea ja se on hyödynnetty mahdollisimman hyvin.
  2. Kuvitus on laadukas.
  3. Ristikon ulkokehä on siistin näköinen.
  4. Visuaalinen yleisilme on siisti ts. ristikko ei päällisin puolin ole kovin rikkonaisen näköinen.
  5. Ristikon sisällä ei ole neljää ruutua isompia vihjealueita.
  6. Ristikossa on myös pitkiä sanoja ja vähimmäisvaatimus sanojen keskipituudelle (kp) on 6,0.
  7. Vihjealueet ovat avoimen oloisia eivätkä lokeroidu ts. jokaisesta vihjealueesta on useita liittymiä toisiin vihjealueisiin.
  8. Vihjeiden sijoittelussa pidin päämääränä, että vähintään puolet vihjeestä tulee olla siinä kohtaa, mihin ratkaisusanan aloitusruutuun vihje liittyy.
  9. Pyrin välttämään erisnimiä, varsinkin outoja.
  10. Pyrin välttämään ns. fakkisanoja eli sanoja, joita esiinty lähinnä vain ristikoissa. 
  11. En käytä vanhentunutta kieltä. Tavoite on mahdollisimman tavallinen kieli.
  12. Ristikossa on myös harvemmin käytettyjä ratkaisusanoja, joissa tarvitaan hieman yleissivistystä.
  13. Pyrin omintakeiseen vihjeisiin jekkuvihjeissä.

  Jälkikäteen olen arvioinut myös piilokirjainmäärää. Siinä tavoitteeni on vain se, että piilokirjaimia ei ole enempää kuin mitä on julkaistuissa kovisristikoissa.

  Kuvitus pitäisi olla priimaluokkaa seuraavissa suhteissa:

  1. Pääkuva on laadukas.
  2. Pikkukuvat ovat laadukkaita. Kuvituksen laadun pitäisi olla vertailukelpoinen kenen tahansa ammattikuvittajan kanssa, joka ei tee humoristista kuvitusta. 
  3. Vihjeiden sijoittelu on kunnossa ja se on tässäkin ristikossa paremmalla tasolla kuin ammattikuvittajien ristikoissa.
  4. Fontin käyttö toimii. Laitoin kahdella fonttityylillä. Ulkokehässä ja puhekuplissa on käsin tehdyn oloista. Sisäosiin laitoin tavanomaisen näköisen fontin, jotta teksti olisi mahdollisimman selvää. Joissakin paikoissa piti käyttää varsin pientä fonttikokoa, mille ei vain mahtanut mitään.

  Mitä uutta:

  1. Kuvia on enemmän. 
  2. Pääkuvaa on hyödynnetty enemmän. Pääkuvalauseita on kolme + kaksi pääkuvasta johdettua yksittäistä sanaa.
  3. Ristikossa on yksi aika harvoin käytetty jekku. 

  Ainakin seuraavat asiat on paremmin:

  1. Sivun yläreuna ja vasen sivureuna ovat lähes suoria. Vain yksi yhden ruudun kokoinen kolo, jonka senkin häivytin.
  2. Ristikossa on vähemmän alku- ja loppupiiloja. Pääkuvalauseiden piilojen lisäksi muihin vihjeisiin ei olisi tarvinnut laittaa lainkaan alkupiiloja, mutta kahteen laitoin, jotta sain siistimmän ulkoasun. 
  3. Sisällä ei ole labyrinttejä saatikka onkaloita. Saavutin tavoitteeni siinä, että isoin vihjealue ristikon sisällä on neljä ruutua.
  4. Sanojen keskipituus on korkeampi (n. 6,5).
  5. Ristikko ei missään kohdin lokeroidu ts. liittymiä eri suuntiin ristikkoa on riittävästi.

  Jos ajattelen ratkaisusanojen laittamista ristikkoon ja ristikon kokonaisrakennetta, ristikon laadinta on kyllä jossakin suhteessa pirullista hommaa. Ristikkoa ei saa sellaiseksi kuin haluaa, koska monin paikoin on laitettava sana, joka toimii risteävien kanssa eikä se sana, jonka haluaisi ristikkoon laittaa. Rakenne elää laitettavien sanojen mukaan, joten rakennettakaan ei saa aivan sellaiseksi kuin haluaa. Ristikon laadinta on jatkuvaa kompromissien tekoa. Uskon, että se on sitä kaikilta. Lähtökohdat tulee asettaa korkealle, mutta on turha toivoa, että niitä saa kaikin osin täytettyä.

  En minäkään kaikkia tavoitteita saavuttanut. Seuraavat puutteet kertovat tavoitteista, jotka jäivät saavuttamatta:

  1. Ristikossa on hieman rikkonainen sisäosa. Pääkuvalauseet ovat melko lähellä toisiaan, mikä rajoitti paljon laadintaa ja aiheutti rikkonaisuutta sisäosaan (ainakin minun osaamistasolla).
  2. Tila tosin on aina ongelma ristikon sisällä. Jos jossakin oli turhaa tilaa, toisaalla sitä puuttui. Huomasin, että kun on kaksi ruutua ja kolme vihjettä tai yksi ruutu ja kaksi vihjettä, ei haluamilleen vihjeille ollut aina tilaa. Täytyi laittaa sen mukaan kuin tila salli.
  3. Pääkuvasta johdettuihin sanoihin jäi alku- ja loppupiiloja. Pääkuvalauseissa en olisi saanut niitä vältettyä, mutta niissä alku- ja loppupiiloilla ei pitäisi olla ratkontaa vaikeuttava merkitys. Eräs itse ristikoita laativa tosin huomautti, kahden kirjaimen pituisessa sanassa piilo on huono asia. Sain kyllä ratkaistua ongelman ratkojan kannalta erittäin reilulla tavalla.
  4. Ristikossa on kolme Googlella tarkistettavaa erisnimivihjeitä, joita ei muissa ristikoissa ole ratkojat.fi perusteella käytetty. Panostin näissä vihjeessä ratkaisusanan löydettävyyteen. Periaatteenani on, jos itse hain ratkaisusanan Googlella, pitää ratkojankin se helposti Googlella löytää. Yksi erisnimistä on tuttu genetiivinä. Nämä minun Google-vihjeeni ovat siinä mielessä parempia kuin Punaisen Pelikaanin 3/2020 s. 30-31 Google-vihjeet, että ristikossani käy ilmi, mihin googlattuun sanaan viittaan. PuPen ristikossa se ei parissa kohtaa käy ilmi. Olisin toki ollut laittamatta niitä, mutta muitakaan sanoja en saanut sopimaan risteävien kanssa. Muutamista muistakin erisnimistä olisin mielelläni luopunut, jos olisin keksinyt tilalle tavallisia sanoja. Erisnimien käytön suhteen ristikon tavoitteet jäivät melko kauksi.
  5. Ristikossa on yksi Sanariksen fakkisanaluettelossa oleva ratkaisusana. Muutama muukin on normaalikielessä harvoin käytetty sana.
  6. Osa kovistyyppisistä vihjeistä ovat muista ristikoista tuttuja ja ovat varmaankin menettäneet terävyytensä.

  Pääkuvanlauseiden yhden ongelmapiilokirjaimen suhteen laitoin uudenlaisen ratkaisun. Ristikoissa usein puuttuu lauseissa verbi. Tässä kahdessa pääkuvalauseessa on lyhyt verbi. Koska verbi on ”ON”, sanat voinee laittaa kummassakin käytetyssä paikassa valmiiksi. Sanat antavat myös vinkin siitä, että etsitään sitä, millä mielialalla miehet ovat. Alla pienennös, jossa näkyy valmiiksi laitetut sanat.

  Jos tuo kelpaa ratkaisuksi, ristikon ratkaisusanat ovat kohtalaisen onnistuneita kolmesta Googlella tarkistetusta ratkaisusanasta huolimatta. 

  Tilastotietoa:

  • Vaaka- ja pystysanoja molempia 43 (valmiiksi annettuja ON-sanoja ei ole laskettu mukaan).
  • Vaakasanojen kp: 6,3; pystysanojen kp: 6,6 (6,4); kp keskiarvo: 6,5 (6.4) (suluissa olevassa lukemassa on mukana valmiiksi annetut ON-sanat). Sanojen keskipituus on korkeampi kuin IS:n koviksissa keskimäärin.
  • Piilokirjaimia: 20 kpl (+ 1 annetussa sanassa). Piilokirjaimia on ehkä enemmän kuin IS:n kovisristikoissa keskimäärin (esim. 27.6.2020 21 kpl ja 4.7.2020 19 kpl). Kaksi piilokirjainta olisi voinut välttää tavanomaisissa sanoissa, mutta laitoin visuaalisista syistä. Piilokirjainmäärä ei olennaisesti poikkea IS:n kovisten tavanomaisesta piilokirjainmäärästä.

  En laita ristikkoa ainakaan toistaiseksi julkisesti esille. Jos joku haluaa ratkaista ristikon, ottakoon yhteyttä palautelomakkeella, niihin lähetän ristikon ratkottavaksi. Palautelomakkeella tulee antaa toimiva s-postiosoite, jotta voi ristikon lähettää.

  Ristikossa on paljon helppoja vihjeitä, mutta aina silloin tällöin pitäisi tulla kohtia, joiden ei pitäisi olla läpihuutojuttuja. 

  Vihjeiden vaikeustaso pohjautuu vain intuitioon. Tavoite on 2+ – 3- IS-asteikolla ja Punaisessa Pelikaanissa 2 1/2 kun väliasteita ei ole. Tarkoituksena on yllättää ja harhauttaa ajatuksia hankalilla vihjeillä. Ideana on se, että alkuun pääsee, mutta melkein kaikkialla olisi hidasteita. Onko hidasteita liikaa tai liian vähän, en pysty itse arviomimaan. 

  Kun kukaan ei ole ristikkoa ratkonut, en voi tietään onnistuinko. Jotkut vihjeet saattavat olla ylivaikeita. Toisaalta vaikeaksi etukäteen arvioimani vihje saattaa ollakin monen mielestä helppo.

  Apuna vihjeiden laadinnassa on vain nettiavut sekä muutaman sadan koviksen tuoma ratkontakokemus. Niistä olen yrittänyt ammentaa ideoita ja soveltaa omaan käyttööni. Yksittäisissä vihjeissä on vaikutteita monelta eri laatijalta. 

  Koska olen totaalisen pihalla siitä, mikä on oman ristikkoni yleinen vaikeustaso ja joidenkin yksittäisen vihjeiden vaikeustaso lähetin ristikkoni arvioivaksi Ristikkoakatemiaan.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #19457
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Sain arvioinnin. Siinä ei ollut suuremmin yllätyksiä.

  Ensivaikutelma:

  • Ensivaikutelma ristikosta ennen sen ratkomista oli vaikuttava; itse piirretty ja väritetty pääkuva on kertakaikkisen hieno; taitavan rentoa piirrosmaisuutta, ei liikaa yksityiskohtia, ei liikaa väriä, hienosti varioitu viivan käyttö
  • Sinikeltainen kokonaisuus punaisine nuolineen näyttää jopa pirteältä.
  • Näyttää monimutkaiselta ja -puoliselta, muutama kuva näyttää helposti tunnistettavalta

  Iloitsin siitä, että kaikki se, mihin pääkuvassa pyrin, koettiin hyvänä. Osattiin jopa kertoa, mitkä olivat tavoitteeni. 

  Ulkoasusta kehuja osasin odottaa, vaikka pientä kritiikkiäkin sain:

  Ulkoasu on paljolti tykkäämiskysymys. Tähän ristikkoon liittyvät ulkoasukommentit olivat enimmäkseen positiivisia. Havaintoina (sekä laatija- että ratkojanäkökulmasta):

  • piirrosvihjeet selkeitä, väripiirrosvihjeitä on sopivasti, niiden sijoittelu harmonista
  • vasemmalla reunalla ja ylhäällä oleva vaaleansininen pohjaväri ok, toisaalta: voisiko se olla vaaleampi
  • vihjetekstien kirjasintyyppejä ei pitäisi olla kovin monia, tekee levottoman vaikutelman, vasemmalla reunalla ja ylhäällä näissä onnistuttu suht. hyvin, ristikon sisällä ehkä liikaa eri fonttityyppejä
  • vihjetekstit olisi hyvä sijoittaa vihjealueen keskelle, nyt vasemmalla reunalla aika moni on aivan kiinni reunassa
  • tyhjän tilan käyttöä kannattaa miettiä; kovin tyhjät samoin kuin kovin täyteen ahdetut vihjealueet eivät miellytä silmää
  • runsas alku- ja loppupiilojen käyttö tekee repaleisen ja levottoman vaikutelman
  • pääkuvan puhekuplissa paljon pientä tekstiä, ei helppoa lukea; muuten tekstit luettavissa

  Ristikon sisällä olevan fontin suhteen oli arvioijille sattunut pieni virhe. Ristikon sisällä on vain yksi fonttityyli, jos puhekuplia ei oteta huomioon. Ajatus, että olisi liikaa fonttityylejä, ei voi pitää paikkaansa! Ehkä isojen ja pienten kirjainten sekä fonttikokojen erot hämäsivät. Fonttikoot pyrin määrittelemään käytettävissä olevan tilan mukaan.

  Teeman saamat kommentit (en teemaa kerro, jos joku haluaa ratkoa ristikon joten laitoin teeman kohdalle kolme pistettä; samoin toisessa kohtaa on kolme pistettä, että ei paljasteta ristikosta liikaa).

  Ristikkoa hallitsevat voimakkaasti pääkuvasta lähtevät ilmaisut. Voi sanoa, että pääkuvalauseet ovat samalla ristikon sekä parasta vahvuutta että muuhun sanastoon heikentävästi vaikuttava verkko.

  Pääkuvalauseet kulkevat läpi ristikon ja päättyvät kaikki ristikon reunoille, mikä on hieno asia. Yksittäistä … ylärivissä kulkevaa pääkuvasanaa eivät kaikki arvioijat pitäneet hyvänä.

  Pääkuvan sisältöteemasta (…) tykättiin.

  Sanasto sai pitkistä sanoista kehuja, mutta sanasto sai myös kritiikkiä. Kumpiakin osasin odottaakin. Tiesin jo etukäteen, mitkä olivat ristikon huonoja sanoja ja kaikki etukäteen huonoiksi arvioimani sanat oli palautteessa mainittu negatiivisessa mielessä. 

  Yleisarvio oli kuitenkin odottamiltani osin positiivinen:

  Haasteellisesta pääkuvalauseverkosta huolimatta laatija on saanut mukaan myös laadinnallista avaruutta ja pitkiä sanoja. Mukana on kaksi 4 x 6 aukiota, jotkut aukiot yhtyvät avarasti toisiinsa.

  Sanaston keskipituus ilman kahta ON-sanaa on 6,17 eli todella hyvä. (Tosin ON-sanat pitää laskea mukaan lopulliseen keskipituuteen.)

  Valmiita ON-sanoja ei olisi pitänyt antaa etukäteen. Ne ovat osa pääkuvalauseita ja siksi myös osa ratkaisemista.

  Sanojen keskipituuden ero omiin laskelmiin yllätti. Laskin ensin vaakasanojen lukumäärän ja niiden kirjainmäärät. Tein samoin pystysanoille. Lopuksi laskin yhteen pysty- ja vaakasanojen kirjainmäärät ja lukumäärät. Lopuksi jaoin kirjainmäärän lukumäärällä. Sain itse hieman korkeamman keskimääräisen sanapituuslukeman. En ymmärrä, miten tiimi on keskimääräisen sanapituuden laskenut.

  Sain vihjeityksestä kehujakin:

  •  vihjeet omien vastaussanojensa kohdalla (+)
  • kuvavihjeet selkeitä ja hyviä
  • sanallisissa vihjeissä hyviä oivalluksia, ei liikaa samojen vihjetyyppien toistoa

  Mutta myös risuja (olen laittanut kolme pistettä paikkoihin, joissa tulisi esille ratkaisusanoihin liittyviä kommentteja, jos joku vaikka ratkoisi ristikon, ei tulisi spoilauksia):

  Tässä suoria kommentteja ratkojilta:

  • paljon epätavallisia sanoja, mikä tiettyyn rajaan asti on plussaa
  • runsaasti pitkiä sanoja (+)
  • muutamia pitkiä kivoja sanoja, esim. …
  • hirveästi outoja nimiä, vaati paljon googlaamista (-)
  • ”vieraita” kirjaimia vain 3 (-)
  • yläreunan … sanat hieman outoja
  • jotkut sanat rajamailla, onko oikea sana; …

  Lisäksi oli kommentteja piilosanatyyppisistä vihjeistä. Joistakin piilosanatyylisistä vihjeistä pidettiin, joistakin ei. Näitä en mainitse, koska se paljastaisi ristikosta liikaa mahdollisille ratkojille.

  Jotkut sanat olin ottanut ratkoja.fi-sivuston perusteella. Eräät näin haetut ratkaisusanat katsottiin virheellisiksi tai kyseenalaisiksi.

  Valmiista pääkuvasanoista (ON) ei pidetty. Se olikin kokeilu. Ristikossa oli muutama muukin kokeilullinen vihje. Kaikista kokeilullisista vihjeistä ei pidetty.

  Ristikon vaikeustason suhteen tiesin vaikeustason vaihtelevan. Se oli itse asiassa tarkoituskin ts. oli tarkoitus tarjota ripotellen vaikeita vihjeitä helpohkojen sekaan.

  Tahallisen epätasaisesta vaikeustasosta ei pidetty. Eräs vihje oli tahattomalla tavalla vaikea.

  Vaikeustason onnistumisesen liittyen kirjoitettiin:

  Arvostelijat antoivat ristikosta erilaisia vaikeusastearvioita helpohkosta vaikeaaan. Koska kaikki ovat kokeneita ratkojia, sanoitus ja vihjeitys eivät tältä osin onnistuneet ihan nappiin

  Tuossa hieman ihmetytti se, että näkemys vaihteli kovastikin.

  Yhteenveto ja suositukset:

  Kannustamme jatkamaan laatimista, koska lahjoja ja sitkeyttä selvästi on. Toisaalta harjoituksen puute näkyy tässä ristikossa selkeästi. Suosituksemme ovat:

  • tarvitaan harjoitusta, toistoja ja toistoja, jotta varmuus syntyy
  • kannattaa aluksi pyrkiä vähempään määrään laadintaa kahlitsevia pääkuvalauseita, jotta sanaston laadusta ei tarvitsisi tinkiä
  • kannattaa harjoitella erilaisilla sanaston rakenteilla, jotta itselle ominainen löytyy parhaiten
  • niin laadinnassa kuin erityisesti vihjeityksessä kannattaa keskittyä yhtenäisen vaikeusasteen aikaansaamiseen, helppojen ja vaikeiden sekasotkuista ratkojat eivät tykkää
  • kannattaa keskittyä eri vihjetyyppien opetteluun ja erityisesti rakennevihjeiden ja piilosanatyyppisten vihjeiden sujuvan käytön harjoitteluun
  • ulkoasun tasapainoisuutta ja miellyttävyyttä kannattaa edelleen hioa

  Arviointitiimi:

  • Juha Neitola
  • Pasi Paavilainen
  • Sakari Pajakoski
  • Riitta Rustari
  • Pauli Saarinen
  •  Antti Skyttä

  Akatemian antama palaute toi esille joitakin puutteita, joita en etukäteen tajunnut olevan olemassa.

  Olin tehnyt muutamia suoranaisia huolimattomuusvirheitä, joita pitäisi korjata, ennen kuin antaa kenenkään ratkottavaksi. Muutamat vihjeet olisi syytä laatia uusiksi.


  Jälkikommentti. Joitakin korjauksia olen tehnyt. Tuon ne esille seuraavassa kommentissa.


  Olisin muuten voinut laittaa raportin esille kokonaan, mutta en halua spoilata mahdollisten ratkojien iloja.

  Suurin ongelma on kuitenkin siinä, että siitä ei ollut suurta apua perusongelmaan eli vihjeiden sopivan vaikeustason löytämisessä.

  Vaikeustason määrittelemiseen liittyvän ongelman tiedostan. Yleisesti ottaen en oikein tiedä, mitä tekisin vaikeusasteen suhteen. En oikein tiedä, miten tämän ongelman voisi ratkaista mielekkäästi. Toisaalta kysyn, miksi ristikon pitäisi  olla tasaisen vaikea?

  Itse palautteessa suurin pettymys oli se, etten saanut ristikosta edes karkeaa vaikeusastearviota IS-asteikolla mitattuna. Ehkä vaikeustaso vaihteli liikaa ristikon sisällä, jotta tällaisen arvion olisi voinut antaa.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #19459
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Oudoissa sanoissa saamassani kritiikissä hieman yllätti vain saamani arvioinnin tiukkuus. Vastaavia sanoja löytyy monista julkaistuista ristikoista – suurin osa kritiikkiä saaneista sanoista nimittäin löytyy ratkojat.fi-sivustolta, josta käy ilmi, mitä sanoja ristikoissa on käytetty. Tarkistin kaikki oudot sanat sekä Googlella että ratkojat.fi avulla.

  Laitoin kahteen vihjeeseen tuplavihjeitystä oudon sanan keksimisen helpottamiseksi, mitä Toni Pitkälä käyttänyt omissa oudoissa sanoissaan. Tällaista vihjeitystä ei noteerattu.

  Ei toki ole hyvä puolustus se, että toisetkin ovat niitä käyttäneet. Niistä kolmesta sanasta, mitä ei edes ratkojista löydy, tiesin etukäteen saavani kritiikkiä. En yksinkertaisesti osannut laittaa parempia.

  Olen toki arvostellut julkaistujen ristikoiden laatijoita sen kaltaisista sanoista, joita osaamattomuuteni vuoksi itse käytin. Koska julkaistujen laatijoiden laatijoilla on paljon enemmän kokemusta laadinnasta, heiltä voi enemmän odottaa. Vastaavaa olen kuitenkin ammattilaatijoiltakin tavannut, mikä tietenkin on ollut pettymys.

  Ristikon pääkuva ja teema ansaitsisivat paikan ristikkolehdessä, se on aivan varma asia, mutta Vuokila tuskin sitä Punaiseen Pelikaaniin tai Passeli Pelikaaniin hyväksyisi, vaikka ristikon saisi korjattua julkaisukelpoiseksi. Kyse on henkilökemiasta eikä ristikon laadusta. Harmittaa kyllä, että julkaisu viime kädessä tyssää henkilösuhteisiin.

  Ennen kuin jatkan uusien haasteiden parissa, haluaisin saada tästä ristikosta kuitenkin periaatteessa julkaisukelpoisen.

  Eräs nettituttu tosin kirjoittaa, että laatijan paras apu on kärsivällisyys. Itseltäni sitä puuttuu. Kärsivällisellä kokeilulla olisin saanut paremman lopputuloksen. Tosin auttaisiko sekään saamaan julkaisukelpoista tulosta vai tarvitsisinko rinnalle toista laatijaa.

  Poistin yhden ylimääräisen vihjeen. Korjasin huolimattomuusvirheet. Muutin sellaisia vihjeitä, jotka saivat eniten kritiikkiä. Ratkaisusanoja en muuttanut. Ristikko hieman helpottui muutosten vuoksi.

  Yksi virhe, joka ratkojat.fi käytön seurauksena pitäisi senkin kohdalla ristikkoa korjata. Sana on kirjoitettu väärin ainakin yhdessä Helsingin Sanomien artikkelissa ja siellä täällä muissa kirjoituksissa. Huono puolustus tosin se, että muutkin ovat kirjoittaneet sanan väärin ja väärää kirjoitusasua on käytetty muissakin ristikoissa.

  Korjasin ongelman ylimääräisellä nuolella, joka osoittaa, että ratkaisusanaksi tulee sanaliitto eikä yhdyssana.

  Mielestäni tätä voisi soveltaa yleisestikin. Tosin nettituttuni kirjoitti minulle, että tuollaista tuskin ymmärrettäisiin ja alue pitäisi laatia uusiksi.

  Alun alkaen tarkoitus oli tarjota pääkuva ja ristikon pääkuvaideat jollekulle ammattilaatijalle jatkojalostettavaksi. Kun en saanut tarjottua, yritin itse luoda pääkuvan ja sille mielessä oleville ideoille ristikon. Taidot vain eivät riittäneet luomaan kaikin puolin julkaisukelpoista lopputulosta.

  Ekan ristikkoni pääkuva + idea olisi sekin ollut Mantan MAINIOT Ristikot, Iisakin Ristikot, Punainen Pelikaani, Passeli Pelikaani, Ilta-Sanomat tai Suomen Kuvalehti julkaisuissa lähtökohdiltaan erinomainen. Harmittaa, että sen laadukas pääkuva ja hyvät ideat menivät hukkaan toteutuksessa, joka ei täyttänyt julkaisukelpoisuuden kriteerejä.

  Harmittaa, että kaikki hyvät pääkuvani ja ideani nyt ovat pöytälaatikkorunouteen verrattavaa. Tai sitten kaikki hyvät ideat vain pitäisi julkaista ilmaiseksi. Turhauttaa sekin. Saa nähdä selviänkö tästä turhautumisesta ja viitsinkö jatkaa.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #19464
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Sanojen yhteen kirjoittaminen toi ikävällä tavalla mieleen Erkki Vuokilan asenteen erään sanan kohdalla. Kritisoin sitä, että Antti Viitamäki oli mielestäni täysin epäasiallisesti laittanut ratkaisusanaksi FATAMORGANA. Vuokila piti kerran yhteen kirjoittamista hyväksyttävänä vaikeassa ristikossa

  Ehkä sinun, tapio, kannattaa vain tottua siihen, että tuollaiset vakiintuneet kokonaisuudet saattavat tulla ristikossa yhtenä pötkönä?

  Ärsytti aikoinaan aivan hirveästi Vuokilan asenne ja ärsyttää vieläkin, sillä samat sanat saisin varmaankin uudestaan, jos asian ottaisin esille. Mielestäni kyseessä on ylimielinen kommentti, jossa Vuokila minusta vain puolustaa selvää laadintavirhettä. Vastaavaa en muista muulloin kohdanneeni, joten kyseessä ei ole sellainen asia, johon pitäisi tottua ja joka pitäisi hyväksyä.

  Sanojen yhteen kirjoittamiseen minusta laatijan erikseen kirjoitettavien sanojen yhteen kirjoittaminen ei ollut yhtään sen parempi ratkaisu kuin minulla yhdyssanana ollut sanaliitto. Ei minusta kovisristikko ole peruste siihen, että sanat saa kirjoittaa ristikkoon yhteen ihan miten laatijaa huvittaa. Jossakin hyvin tuntemattomassa tuotemerkissä sanat kirjoitetaan yhteen, mutta se ei ole mielestäni riittävä peruste tuollaiseen.

  Ihan yhtä lailla kun minun pitäisi laatia ristikko suurelta osin uusiksi, niin olisi minusta aikonaan Viitamäeltäkin pitänyt vaatia ristikon uudelleen laadintaa. Punaisessa Pelikaanissa on hienoja ristikoita, mutta kaikki lehden ristikot eivät suinkaan kestä kunnollista kriittistä tarkastelua.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #19475
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Enkä suurin virhe ristikossa oli kuitenkin se, että ”ahnehdin” liikaa. Oli paljon hyviä ajatuksia, jotka ahdoin samaan ristikkoon.  En malttanut mitään jättää käyttämättä. Tämä pitäisi muistaa:

  kannattaa aluksi pyrkiä vähempään määrään laadintaa kahlitsevia pääkuvalauseita, jotta sanaston laadusta ei tarvitsisi tinkiä

  Mietin tässä, että ristikossa oli niin paljon rajoittavia pääkuvalauseita, että hyvän sanaston laittaminen ristikkoon olisi ammattilaatijallekin haasteellista. Lieneekö IS:n koviksissa ollut yhtä paljon valmiiksi laitettuja rakenteita, joiden ympärille muu laadinta tulisi tehdä? Saisikohan kukaan ammattilaatijakaan ristikosta erinomaista, jos vaatimuksena on, että pääkuvasta johdettuihin sanoihin ei saa koskea.


  Sen perusteella, mitä olen tutkinut omasta ristikostani saamaani kritiikkiä sekä tutkimalla viimeaikaisten IS:n kovisten toteutuksia olen IS-kovisten ja Pelikaanien suhteen päätynyt seuraaviin periaatteisiin arvostellessani ristikoiden teknistä toteutusta. Teknisen valiorajan saavuttaman ristikon tulee täyttää seuraavat kriteerit:

  1. Sanojen keskipituus vähintää 6,0.
  2. Piilosanoja enintään 21 kpl
  3. Alkupiiloja enintään 2 kpl eikä loppupiiloja.
  4. Ristikon sisällä ei ole epämääräisen muotoisia onkaloita. Jos ei ole suorakaiteen muotoinen isompi aukio, alueen enimmäiskoko yhteensä neljä ruutua. Haarautumia vain yksi.
  5. Ristikon alueilla on jokaisella vähintään neljä liittymää muihin alueisiin ts. mikään alue ei lokeroidu.

  Näillä kriteereillä oma ristikko ei täytä valiorajaa kohdan kolme vuoksi. Juha Hyvösen ristikko yltää näihin sekä hyvin lähelle eräs Jari Keräsen ristikko (kp jäi Jaskan laskelmien mukaan vain karvan alle 6,0). Mikäli Jaskan laskelma keskipituudesta pitää paikkaansa, myös eräs viimeajan Teemu Pallosen ristikko yltää valiotasolle. Kohtien 1. & 2.  takia eräs Erkki Vuokilan ristikko jää todella kauksi teknisestä valiotasosta.

  Lisäsin teknisen valiorajan arvioinnin myös yleisiä arviointiperusteita käsittelevään säikeeseeni.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Etusivu Foorumit 2. Muut aiheet 2.3. Tietokonekuvitus Pääkuvapiirroksia ja ristikoita