Tyyppi: Yleiskeskustelu
Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #19522 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Sain ihan arviointimielessä Veijo Wirénin Super Ristikoista 6/20 s. 22 Haastava kuvaristikko 14 -nimisen ristikon ratkottavakseni.

  Ristikon vaikeustaso ehkä Sanaris-asteikolla n. 1 1/2 eli varsin helppo, ei ainakaan haastava, kuten ristikon nimi antaa olettaa. Sanasto pääosin tyypillistä ristikkosanastoa eli paljon ns. fakkisanoja. Myös nimiä on melko paljon, mutta nimet ovat varsin tuttuja ja Googlea ei juuri tarvittu. 

  Pääkuva on hyvä ja ratkaisusanat ovat selkeitä. Näin isossa ristikossa olisi odottanut pidempiä pääkuvasta johdettuja lauseita. Sanat eivät ulotu ristikon reunoille, mikä on pieni miinus.

  Ristikossa ei ole muita pitkiä sanoja kuin pääkuvasanat. Silmäilemällä pisin muu sana on kahdeksan kirjainta ja niitäkin löysin vain yhden. 

  Kuvat todennäköisesti kuvapankeista, jolloin kokonaisuus on epäyhtenäinen. Kuvituksen taiteelliseen puoleen en ota kantaa. 

  Pääosin on valittu selkeitä kuvia, joten kuvitus pääosin toimii, joten toimivuus on kiitettävää. Joissakin kohdin tekstilinkkien fonttikoko on niin suurta, että vihjeiden sijoittelu kärsii, näin varsinkin oikeassa yläkulmassa. Fonttien käyttö on groteskin oloista. Vihjeiden sijoittelu on pääosin kunnossa. Kuvitus on selkeyden ja asettelun suhteen kiitettävällä tasolla. 

  Teknisiä tietoja:

  1. Sanojen keskipituus on 5,02. Tarkennetut tiedot:
   1. Vaakasuuntaan sanoja on 126 kpl ja niissä on kirjaimia 630 kpl, keskipituus on täten 5,00.
   2. Pystysuuntaan sanoja on 119 kpl ja niissä on 599 kpl kirjaimia kpl, keskipituus on täten 5,03.
   3. Ratkaisusanoja on yhteensä 245 kpl ja ratkaisusanoissa on kirjaimia yhteensä 1229 kpl, jolloin kaikkien ratkaisusanojen keskipituus on 5,02.
  2. Piilokirjaimia on vähintään 96 kpl (n. 14,8 %). Kun kyseessä on aukio, piilokirjaimia on 48 kpl /puolisko, mikä on erittäin paljon. 
  3. Piilokirjaimissa on kuusi alku- ja viisi loppupiiloa. Kumpiakin on siis varsin paljon. Suoranaisia virheitä ne eivät ole, mutta niitä pyritään välttämään.
  4. Vasen reuna on siisti, mutta yläreuna on pääkuvan alapuolelta repaleinen ja oikeassa reunassa on ”kuilu”.
  5. Ristikon sisällä on 7 kpl onkaloksi tai labyrintiksi luokiteltavaa vihjealuetta + yhdessä koko on kohtuulliset 5 ruutua. Kahden onkalon välissä on yhdessä kohtaa jakajana vain alkupiilo. Jos sitä ei lasketa kunnollisena jakajana, oikeassa reunassa on suorastaan ”luolasto”.
  6. Siellä täällä ristikossa on lokeroitumista, esim. vasemmassa ja oikeassa alareunassa liittymiä toisiin alueisiin on vain kaksi. Oikeassa yläkulmassa on vain yksi liittymä toisiin alueisiin. Alue on melkein täysin lokeroitunut.

  Laskuissa voi olla pientä heittoa, mutta kokonaisuutta arvioitaessa sillä ei ole merkitystä. 

  Ristikko ei laadintateknisesti ole millään osa-alueella valioluokkaa vaan on laadintateknisesti varsin huono. Tekninen taso alittaa ihan ensimmäisen ristikkoni tason, jossa siinäkin on 3, 5 ja 6 kohdissa  mainittuja ongelmia. Suoranaista virhettä ei ole, joten ristikkoa ei voi pitää ala-arvoisena, mutta annan teknisestä puolesta arvosanan 5.

  Ala-arvoisesta laadinnasta ristikon erottaa seuraavat seikat:

  1. Ristikossa ei ole kahta perättäistä piilokirjainta, jollaisia on ristikoissa, jotka eivät täytä kunnollisen kuvaristikon kriteerejä.
  2. Ristikon sisällä ei ole ns. orporuutuja eli ruutuja, joista ei lähde ratkaisusanaa sen paremmin oikealle kuin pystysuoraankaan. 
  3. Ratkaisusanat ovat ns. ristikkokelpoisia. Sanastollisesti väärin laaditussa ristikossa on taivutettuja sanamuotoja ja epäitsenäisiä sanan osia.
  4. Ristikon sisäosissa ei ole sellaisia omia sanoja, joilla ei ole käyttöarvoa ristikon ulkopuolella (itse hyväksyn ristikon pääkuvalauseissa vitsiksi tarkoitetut kertakäyttösanat).

  Ristikolle on vaikea antaa kokonaisarviota, mutta ristikko minusta ristikko ei yllä tyydyttävälle (7) tasolle. 

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut (virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet KATSO VIDEO)

  Nyt pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #19546 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Vertailun vuoksi sain tarkasteltavakseni Kari Päivärinnan helpohkon ristikon.

  Siinä yhden sivun ristikkoon oli laitettu monipuolisemmat pääkuvasta johdetut sanat. Ristikon perusrakenne oli siten haastavampi ja mielenkiintoisempi kuin Wirénin ristikossa.

  Ristikossa oli tyypillisiä ristikkosanoja, mutta paljon ihan normaalia arkikieltä. Yksi sivistyssana oli myös. Koska kyseessä on helpohko ristikko, en osaa tarkemmin arvioida sanastoa.

  Tekninen arviointi:

  1. Sanojen keskipituus on 5,27.
  2. Piilokirjaimia on melko paljon (29). Jo suhteutetaan IS:n kovisristikon kokoon, sitä voi verrata 32-33 piilokirjainta sisältävään ristikkoon. Piilokirjainten määrä on siten Antti Skytän ristikoiden tavanomaista luokkaa.
  3. Ei alku- eikä loppupiiloja.
  4. Reunat ovat riittävän siistejä.
  5. Ei onkaloita tms. vaan ristikon vihjealueet ristikon sisällä ovat 1-2 ruutua.
  6. Ei lokeroitumista.

  Ristikko on kaikkien laadinnan osa-alueiden suhteen parempi kuin Veijo Wirénin ristikko. Pidän laatijan ristikoiden yleisilmeestä. Kuvitus on pääosin onnistunutta. Fonttien käyttö on tasapainoista.

  Helpohkoissa ristikoissa ei pyritä 6,00 tai sitä suurempiin keskimääräisiin sanapituuksiin, mutta keskipituus on silti melko alhainen. Helpoissakin ristikoissa olisi mielestäni syytä pyrkiä noin 5,5 keskimääräisiin sanapituuksiin. Samaa luokkaa olevia sanapituuksia löytyy kyllä myös Sanarisin julkaisemista kovisristikoista.

  Koska teknisessä rakenteessa oli paljon hyvää, 8+ ehkä olisi sopiva arvosana teknisestä toteutuksesta.

  Kokonaisarvosanaa en osaa antaa, mutta kyllä ristikko mielestäni ainakin tyydyttävällä tasolla on. 

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut (virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet KATSO VIDEO)

  Nyt pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #19559 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Tutkin Erkki Vuokilan Uriah Heep Histis-ristikkoa, koska siinä pisti heti silmään sanojen lyhyys. Vertaan siksi sitä Wirenin ristikkoon. 

  Ristikossa on haastava lähtökohta, koska laulujen nimet ovat usein moniosaisia. Kun päämäärä on saada ristikkoon mahdollisimman monta biisin nimeä, siitä seuraa tiettyjä teknisiä seikkoja. Jotta biisien nimiä mahtuu paljon, muiden sanojen täytyy olla mahdollisimman lyhyitä. Kp. jääkin alhaiseksi (4,81), mihin toki vaikuttaa 2-3 kirjaimiset sanat biisien nimissä. Vaikka jättäisi laskuista kaikki alle nelikirjaimiset sanat, kp. jää alle 5,0 (4,88), joka on tähän asti alin laskemani kp. joka tapauksessa. 

  Piilokirjaimia yli 50 kpl, joka on samaa luokkaa kuin Veijo Wirenillä. Ristikossa on paljon kirjaimia ja tuo vastaa n. 40 piilokirjainta IS:n koviksessa. Suhteessa ristikon kokoon piilokirjaimia on Wirenin ristikkoa vähemmän eikä ristikossa ole alku- tai loppupiiloja. Ristikossa on kaksi labyrintin alkua, mutta ei lokeroitumisia. Ristikko on teknisesti parempi.

  Jos ristikkoa arvioi tavanomaisen ristikon tapaan, tekniset pisteet olisivat 6 1/2 luokkaa, mutta tässä on huomattava lyhyiden sanojen tarkoitushakuinen käyttäminen. Tästä syystä alhaisesta sanapituudesta ei oikein voi normaalilla tavalla pudottaa arvosanaa. Suuri piilokirjainmäärä ja pienet labyrintit kuitenkin hieman pudottavat arvosanaa. Jos jätetään pois sanapituusarviointi, ristikko on rakenteellisesti tyydyttävää (7-8) luokkaa.

  Histis on kuitenkin aina sisällöllisesti mielenkiintoinen, mikä nostaa paljon ristikon arvoa. Tällaisessa ristikossa saattaa olla paljon googlattavaa, mutta se kuulu ristikon luonteeseen. Laadinta ansaitsee siksi kympin.

  Kuvitus on ensiluokkaista. Erityisesti kasvit on piirretty todella hyvin. 

  Vaikka tekniset pisteet jäävät melko alhaisiksi, kokonaisuus nousee muilla arvoilla kiitettävän tuntumaan. 

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut (virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet KATSO VIDEO)

  Nyt pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #19563 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Vertailun vuoksi otin vielä Aulis Lehdon kuukausiliitteen 8/2018 tarkasteluun. Ristikon rakenne on haastava neljällä rinnakkaisella pääkuvalauseella. Ottaen huomioon haastavan rakenteen, ristikko on kohtalaisen hyvin laadittu. Sanasto on rakenteen haastavuus huomioiden yllättävän hyvää ja googlattavaa on vähän. 


  Korjaus. 13.9.2020. Otin sanaston vielä tarkempaan tarkasteluun. Ristikossa on muutama Googlen hakujen avulla saatu vihje tai ratkaisusana. Sanaston laatu jää ehkä hieman alle Wirénin ristikon tason. 

  SILTOJEN KORJAUSOHJEET > SILKO

  Tämän tyylisiä Google-vihjeitä en Wirénillä huomannut. Silko on kyllä muutakin kuin vihjeessä mainittu asia, joten ratkaisusana on kunnollinen.

  8/2018 sanasto on kuitenkin moneen vuoden 3020 ridtikkoon verrattuna parempaa. Lehdon ristikot ovat siten menneet huonompaan suuntaan. 


  Tämän ristikon ratkonnasta on aikaa, joten en osaa sanoa vaikeustasosta juuri mitään. Keskivaikeana muistaakseni ristikkoa pidin.

  Kuvituksen laadusta ei voida puhua. Se on epäyhtenäistä, heikkolaatuista ja amatöörimäisen oloista. Koska vihjeestä jotenkuten saa selvän, kuvitus on kuvien osalta vitosen tasoa. Vihjeiden sijoittelu on pääosin kunnossa. Kokonaisarvosana siten tyydyttävää luokkaa. 

  Tekniset tiedot:

  1. Sanojen kp tavanomainen 5,67, vaikka ristikossa on pitkiäkin sanoja. 
  2. Piilokirjaimia on 47 kpl, joka on melko paljon. Kun suhteutetaan ristikon kokoon vastaa n. 33 kpl piilokirjainta IS:n koviksessa.
  3. Alkupiiloja on 4 kpl ja loppupiiloja 3 kpl, mikä on paljon, vaikka se vastaa yht. 5 kpl tavanomaisen kokoisessa ristikossa.
  4. Yläreunassa on pieni kolo, mutta reunat eivät ole kovin rikkonaiset.
  5. Ristikossa on kaksi labyrinttiä, joka on seurausta haastavasta rakenteesta, koska labyrintit ovat pääkuvalauseiden vieressä. 
  6. Ristikossa ei ole lokeroitumista.

  Tämäkään ristikko ei ole rakenteellisesti valioluokkaa, mutta mielestäni tyydyttävällä tasolla ja selvästi Wirenin ristikkoa parempi. Alku- ja loppupiilojen määrä on teknisesti minusta huonoin asia.

  Nettituttu lähetti myös 8/2020 kuukausiliitteen. Se ei ollut mitenkään vaikea. Sanasto oli kohtalaista, ehkä uudemmista ratkomistani Lehdon ristikoista paras sanasto. Ristikossa on samoja rakenteellisia puutteita kuin 8/2018 kuukausiliitteessä. Osasta kuvista oli vähän vaikea saada selvää. Kuvien sisältöä joutui hieman arvailemaan, mutta ei kuitenkaan hirveän paljon.

  Lehdon ristikoita voisi ratkoa mielelläänkin, jos visuaalinen laatu olisi parempi. Kokonaisarviota en osaa näistä laittaa, sillä ristikot ovat joissakin suhteissa melko hyviä, mutta toisissa suhteissa melko huonoja. 

  Merkittävästi parempi visuaalinen laatu edellyttäisi, että Lehto vain laatii eikä kuvita. Kunnon ulkoasu tulisi Hesarille kuitenkin merkittävästi kalliimmaksi. Ristikot pitäisi lähettää Heli Kärkkäiselle, että niitä enemmälti haluaisin ratkoa.

  Jotkut Lehdon ristikot kuitenkin mielestäni alittavat selvästi Wirénin ristikoiden laatutason, tällainen on ainakin HS 3125. Alla siihen liittyviä säikeitä:

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut (virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet KATSO VIDEO)

  Nyt pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #19603 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Tutkin vielä ihan vertailun vuoksi Jorma Kemppaisen ristikon.

  Ensiksi tutkin rakennetta. Sanojen kp. 5,57, mikä helppoon ristikkoon on ihan kiitettävällä tasolle. Piilokirjaimia on 23 kpl. Kun ratkaisusanoissa on kirjaimia suhteellisen vähän (n. 500 kpl), se vastaa 25-26 kpl IS:n tavanomaisessa kovisristikossa. Piilokirjainten kokonaismäärä on valioluokkaa, mutta kolme alkupiiloa on hieman liikaa. Ristikossa ei ole lokeroitumista eikä labyrinttejä. Rakenteellisesti helpoksi ristikoksi se on  varsin hyvä. Voisi pitää helpoksi ristikoksi jopa kiitettävänä, ansaitsee 9 1/2.

  Yhtä alkupiiloa helpottamaan laatija oli alkupiilon ensimmäiselle kirjaimelle laittanut oman vihjeen. Tavallaan yksi kirjain muodosti risteävän sanan. Aika poikkeava tapa, jota en muista koskaan aiemmin julkaistuissa ristikoissa kohdanneeni. (Itse kyllä eräässä ristikossani sovelsin samaa ideaa.)

  Kuvat vähän epäyhtenäisiä mutta selvästi laadukkaampia kuin Hesarissa yhtä oikeassa yläkulmassa olevaa kuvaa lukuun ottamatta, jossa on tarkoituksena erottaa saunioita. Alla valokuvasta leikattu pala. Kuva on aavistuksen huonompi kuin lehdessä, mutta ei lehdestäkään oikeanpuoleisesta kuvasta saanut mitään selvää. 

  Kuva on samantapaista, jos ei huonompaa pikselimössöä kuin Aulis Lehdon ristikossa. Valokuva sanomalehdessä ei aina toimi. Kun kyseessä on kasvi, sen voi helposti korvata piirroksella.

  Henkilöiden kuvista sai selvän, mutta yhden ruudun kasvokuvia saisi sekä Hesarissa että Kemppaisen ristikoissa ainakin osittain korvata tekstivihjeillä. Ulla Tapanisen kohdalla, josta oli huonoin kuva, Kemppainen laittoi kuvan yläpuolelle tekstin. Kuvituksessa olisi parantamisen varaa. Kuvituksesta annan 7.

  Sanoitus oli ihan OK helpoksi ristikoksi. Pääkuvasta oli johdettu kolme riviä ja yhteensä viisi sanaa. Enempää ei siitä pääkuvasta voinut johtaakaan, joten hyvä suoritus. Mukana on tietenkin tuttua ristikkosanastoa, mutta pääkuvan sanat pelastavat siltä, että ristikko olisi täysin tylsä

  Ristikko on helpoksi ristikoksi melko hyvä. Selvästi laadukkaampi kuin Wirenin ristikko sekä laadintateknisesti että vihjeitykseltään. Kuvitus kyllä ei ollut yhtä selkeää kuin Wirénillä.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut (virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet KATSO VIDEO)

  Nyt pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #19758 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Sain vertailuaineistoksi vielä Ristikkosampo-firman ristikon. 

  Positiivisinta oli pienehköön ristikkoon laitetut kaksi ratkaisulausetta. Melko hyvä sanoitus ja vihjeitys helpohkoksi ristikoksi. 

  Kuvitus selkeää peruskuvitusta ja vihjeet on sijoiteltu hyvin. Ristikko on harmaasävyinen, joten ristikkoon ei edes saisi näyttävää kuvitusta.

  Teknisesti suurin heikkous on hieman alle 5,00 ratkaisusanojen keskipituus (yhden desimaalin tarkkuudella 5,0) ja 24 kpl piilokirjaimia (vastaa IS:n tavanomaisessa koviksessa vajaata 40 kpl piilokirjainta). Rakenne on muilta osin Wirenin ja Lehdon ristikoita parempi, sillä ristikossa ei ole alku- eikä loppupiiloja kuten ei myöskään labyrinttejä tms. Myöskään lokeroitumista ei ilmene. Rakenne on helpoksi ristikoksi tyydyttävää luokkaa. 

  Kokonaisarvio 8-9 luokkaa.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut (virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet KATSO VIDEO)

  Nyt pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #20340 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Sain nettitutulta arvioitavaksi Hymy-lehden Veijo Wirénin ristikon sekä Alibi-lehden Martti Räikkösen laatiman ristikon.

  Koska kokemus Wirénin ristikosta oli erittäin huono, en sitä ratkonut. Katselin kyllä laadintateknisessä mielessä hieman Hymy-lehden ristikon rakennetta. Se on erittäin huono. Ristikossa on pahoin lokeroituneita alueita sekä paljon isoja labyrinttejä. Laadintateknisesti tämä(kin) ristikko vaikuttaa lähes ala-arvoiselta. Vertaan Räikkösen ristikkoa lähinnä aiemmin ratkomaani Wirénin ristikkoon.

  Ensivaikutelma on Räikkösen ristikosta paljon kivempi. Käsin tehty tekstaus on sopivan kokoisilla kirjaimilla. Joissakin kohdin on tilaongelmia, joten kaikki vihjeet eivät ole optimipaikoissa. Kuvitus on itse piirrettyä. Kuvitus ei ole huippukaunista, mutta se on toimivaa. Kuvitus ansaitsee toimivuudesta 9.

  Vaikka ristikko on varsin helppo, se ei ole tylsä, sillä ristikossa on useita pääkuvia ja paljon pääkuvalauseita. Ristikossa on joitakin hyviä pitkiä sanoja. Sanasto on melko hyvää helpohkoon ristikkoon. Kokonaisuus on minusta vihjeityksen ja ratkaisusanojen osalta vähintään tyydyttävällä tasolla.

  Laadintateknisesti haastavuutta on monet pääkuvalauseet. Ehkä niiden vuoksi muutamista pitkistä sanoista huolimatta ratkaisusanojen keskipituus on sangen alhainen (5,19). Laadintateknisesti huonointa on Wirénin ja Aulis Lehdon tapaan suuri määrä alku- ja loppupiiloja (6 kpl alkupiiloa ja 7 kpl loppupiiloja). Piilokirjainten kokonaismäärä on isoimpia kohtaamiani (14,8%; 74 kpl). Piilokirjaimista ei kuitenkaan aiheutunut ratkontaongelmia. Positiivista on se, että ristikossa ei ole labyrinttejä eikä onkaloita. Siinä ei myöskään ole lokeroitumista. Ristikko on siten laadintateknisesti selvästi Wirénin ristikkoa parempi ja joissakin suhteissa myös Lehdon ristikoita parempi. Laadintateknisesti ristikko on puutteistaan huolimatta tyydyttävällä tasolla.

  Kokonaisuus ei ole hassumpi.

   

   

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut (virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet KATSO VIDEO)

  Nyt pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #20545 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Laadintateknisessä mielessä suurin piirtein yhtä huono ristikko viime aikoina on ollut vain Mirja Pihlajamäen SK 8/2021, jossa on mm. paljon alku- ja loppupiiloja (piilokirjainten suhteellinen osuus on Pihlajamäellä hieman pienempi ja hieman parempi ratkaisusanojen keskipituus).

  Pihlajamäen ristikko on kuitenkin kuvitukseltaan ja vihjeitykseltään kivempi. Erittäin huonosta teknisestä laadusta huolimatta Pihlajamäen ristikoita ratkoo mielellään.

   

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut (virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet KATSO VIDEO)

  Nyt pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
Vastaa aiheeseen: Veijo Wirénin ristikko

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi: