Pihlajamäki >< Hyvönen

Tyyppi: Yleiskeskustelu
Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #17583 Vastaa
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Juha Hyvösen katsotaan aloittaneen  1990-luvun lopulla uudenlaisen vihjeitystavan, jossa käytetään ns. rakennevihjeitä. Kirjaimia poistetaan, kirjainten järjestystä vaihdellaan ilman, että asia mitenkään tulee ilmi vihjeestä. Lähtökohtana uudentyyppiselle vihjeitykselle  pidetään ristikkoa Notiisi.

  Mirja Pihlajamäki on vuosikymmet vihjeittänyt lähes yksinomaan oivallusvihjeitä käyttäen. Hän on hyvin harvoin käyttänyt ns. rakennevihjeitä.

  Monet Pihlajamäen 2000-luvun Suomen Kuvalehden ristikot ovat olleet minulle haastavia ja eräitä niitä vertaisin vaikeustason suhteen Antti Skytän ristikoihin.

  Skytän ristikot ovat tosin lähes aina olleet siinä mielessä minulle vaikeampia, että niihin on jäänyt yksittäisiä vihjeitä, joiden ideaa en ole hoksannut. Olen useimmat ratkonut oikein, mutta vain harvan kohdalla on kaikki vihjeet ymmärtänyt.

  Olen pitkään miettynyt, oliko Hyvösen aloittama ja erityisesti Antti Skytän jatkama vihjeityslinja viisas. Näin siksi, että Pihlajamäki on osoittanut, että vaikean ristikon voi laatia ilman rakennevihjeitäkin.

  Suurin ongelma erityisesti Skytän ristikoissa sekä muiden paljon samankaltaista vihjeitystä harrastavien laatijoiden ristikoissa on se, että ne vaativat paljon opettelua.

  Vaikka olisi miten älykäs tahansa, kukaan ei suoralta kädeltä pysty esim. Skytän ristikoita ratkomaan, sillä kukaan tämän tyylin ristikoita tuntematon ei osaa odottaa, että sanoista poistetaan kirjaimia, vaihdetaan tavuja jne. jne.

  Sen sijaan Pihlajamäen ristikon pystyy älykäs ihminen ratkomaan ilman mitään ennakkoharjoittelua.

  Ensi alkuun minulta meni viikko yhden ristikon ratkontaan. En usko, että on kovin paljon ihmisiä, jotka haluavat niin paljon opetella ristikoiden ratkontaa.

  Joku on Skytän ristikoiden kohdalla maininnutkin, ettei hän tykkää niistä, koska niissä on liikaa jekkuja.

  Kyse on pohjimmitlaan vaarallisesta ristikkoevoluutiosta. Tätä voi verrata pienellä saarella asustavaan kolibriin ja tiettyyn kukkaan, joka käyttää tiettä kolibria pölyttäjänään. 

  On suuri vaara, että tarjotaan ristikoita vain ”kolibriratkojille”. Kolibrit ja laatijat kisaavat keskenään ja suuri joukko jää ulkopuolisiksi.

  On varmaan vaikea houkutella kovin nuoria kolibriratkojia. Kun vanhan kolibrit kuolevat, kuka sen jälkeen opettelee kovisristikoiksi nimettäviä ”ristikkokukkasia”?

  Vaarana on myös se, että nuori laadintapolvi menee siitä, mistä on aita maltalin. Ristikko on pääosin helppoja vihjeitä, joiden sekaan laitetaan ns. rakennevihjeitä, joilla saadaan melko keinotekoista vaikeutta.

  Olisi kuitenkin syytä aivan jokaisen opetella pihlajamäkiläinen laadintapa, jossa luodaan haastava ristikko ilman mitään temppuja.

  Ainakin olisi hyvä, jos myös pihlajamäkiläistä laadintaa harrastetaan. Brigitta Kalpa mielestäni taiteilee pihlajamäkiläisen ja skyttäläisen laadinnan välimaastossa. Jekkuvihjeitä on, mutta ei kovin paljon. Ehkä Kalpa voisi kokeilla ristikkoa, jossa ei ole ainuttakaan ns. rakennevihjettä, ei tavujen vaihtoa, ei kirjainten lisäystä tai poistoa!

  Olisi kiva, jos esim. Juha Hyvönen ja Antti Skyttä ihan omilla nimillään voisivat ottaa tähän kantaa.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #17585 Vastaa
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Sanariksella on ollut joskus ”siltaristikoita”. Kyse on siitä, että pääosin helppojen vihjeiden sekaan on ujutettu jekkuvihjeitä. Tarkoituksena on ymmärtääkseni rakentaa siltaa helppojen ja vaikeiden ristikoiden välillä.

  Tavanomaisiin helppoihin ristikoihin tottuneelta jekut voivat olla ongelma, joten kyseessä ei ole aidosti helpoista ristikoista, jos merkintä on 1 – 1 1/2 tähteä.

  Keskitason ristikoita usein rakennetaan siltaristikkoina.

  Oman Ristikkoavut-osaston sekä Sanariksen Ristikon anatomia -osaston tarkoituksen on auttaa pääsemään sisälle nykymuotoisiin koviksiin.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
Vastaa aiheeseen: Pihlajamäki >< Hyvönen

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi:
Etusivu Foorumit 1. Sanaristikot Pihlajamäki >< Hyvönen