Pihlajamäki >< Hyvönen

Tyyppi: Yleiskeskustelu
Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #17583
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Juha Hyvösen katsotaan aloittaneen  1990-luvun lopulla uudenlaisen vihjeitystavan, jossa käytetään ns. rakennevihjeitä. Kirjaimia poistetaan, kirjainten järjestystä vaihdellaan ilman, että asia mitenkään tulee ilmi vihjeestä. Lähtökohtana uudentyyppiselle vihjeitykselle  pidetään ristikkoa Notiisi.

  Mirja Pihlajamäki on vuosikymmet vihjeittänyt lähes yksinomaan oivallusvihjeitä käyttäen. Hän on hyvin harvoin käyttänyt ns. rakennevihjeitä.

  Monet Pihlajamäen 2000-luvun Suomen Kuvalehden ristikot ovat olleet minulle haastavia ja eräitä niitä vertaisin vaikeustason suhteen Antti Skytän ristikoihin.

  Skytän ristikot ovat tosin lähes aina olleet siinä mielessä minulle vaikeampia, että niihin on jäänyt yksittäisiä vihjeitä, joiden ideaa en ole hoksannut. Olen useimmat ratkonut oikein, mutta vain harvan kohdalla on kaikki vihjeet ymmärtänyt.

  Olen pitkään miettynyt, oliko Hyvösen aloittama ja erityisesti Antti Skytän jatkama vihjeityslinja viisas. Näin siksi, että Pihlajamäki on osoittanut, että vaikean ristikon voi laatia ilman rakennevihjeitäkin.

  Suurin ongelma erityisesti Skytän ristikoissa sekä muiden paljon samankaltaista vihjeitystä harrastavien laatijoiden ristikoissa on se, että ne vaativat paljon opettelua.

  Vaikka olisi miten älykäs tahansa, kukaan ei suoralta kädeltä pysty esim. Skytän ristikoita ratkomaan, sillä kukaan tämän tyylin ristikoita tuntematon ei osaa odottaa, että sanoista poistetaan kirjaimia, vaihdetaan tavuja jne. jne.

  Sen sijaan Pihlajamäen ristikon pystyy älykäs ihminen ratkomaan ilman mitään ennakkoharjoittelua.

  Ensi alkuun minulta meni viikko yhden ristikon ratkontaan. En usko, että on kovin paljon ihmisiä, jotka haluavat niin paljon opetella ristikoiden ratkontaa.

  Joku on Skytän ristikoiden kohdalla maininnutkin, ettei hän tykkää niistä, koska niissä on liikaa jekkuja.

  Kyse on pohjimmitlaan vaarallisesta ristikkoevoluutiosta. Tätä voi verrata pienellä saarella asustavaan kolibriin ja tiettyyn kukkaan, joka käyttää tiettä kolibria pölyttäjänään. 

  On suuri vaara, että tarjotaan ristikoita vain ”kolibriratkojille”. Kolibrit ja laatijat kisaavat keskenään ja suuri joukko jää ulkopuolisiksi.

  On varmaan vaikea houkutella kovin nuoria kolibriratkojia. Kun vanhan kolibrit kuolevat, kuka sen jälkeen opettelee kovisristikoiksi nimettäviä ”ristikkokukkasia”?

  Vaarana on myös se, että nuori laadintapolvi menee siitä, mistä on aita maltalin. Ristikko on pääosin helppoja vihjeitä, joiden sekaan laitetaan ns. rakennevihjeitä, joilla saadaan melko keinotekoista vaikeutta.

  Olisi kuitenkin syytä aivan jokaisen opetella pihlajamäkiläinen laadintapa, jossa luodaan haastava ristikko ilman mitään temppuja.

  Ainakin olisi hyvä, jos myös pihlajamäkiläistä laadintaa harrastetaan. Brigitta Kalpa mielestäni taiteilee pihlajamäkiläisen ja skyttäläisen laadinnan välimaastossa. Jekkuvihjeitä on, mutta ei kovin paljon. Ehkä Kalpa voisi kokeilla ristikkoa, jossa ei ole ainuttakaan ns. rakennevihjettä, ei tavujen vaihtoa, ei kirjainten lisäystä tai poistoa!

  Olisi kiva, jos esim. Juha Hyvönen ja Antti Skyttä ihan omilla nimillään voisivat ottaa tähän kantaa.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #17585
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Sanariksella on ollut joskus ”siltaristikoita”. Kyse on siitä, että pääosin helppojen vihjeiden sekaan on ujutettu jekkuvihjeitä. Tarkoituksena on ymmärtääkseni rakentaa siltaa helppojen ja vaikeiden ristikoiden välillä.

  Tavanomaisiin helppoihin ristikoihin tottuneelta jekut voivat olla ongelma, joten kyseessä ei ole aidosti helpoista ristikoista, jos merkintä on 1 – 1 1/2 tähteä.

  Keskitason ristikoita usein rakennetaan siltaristikkoina.

  Oman Ristikkoavut-osaston sekä Sanariksen Ristikon anatomia -osaston tarkoituksen on auttaa pääsemään sisälle nykymuotoisiin koviksiin.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #18109
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Mielestäni Toni Pitkälän IS Viikonloppu 11.-13.4.2020 kovis on idealtaan lähempänä Pihlajamäkeä kuin Hyvöstä. Ristikko perustuu pääosin oivallusvihjeisiin.

  Samaan tapaan sitä on itse asiassa Sanariksen foorumissakin kuvattu:

  Juha N:

  Suurkiitos Tonille, joka jälleen kerran osoitti, että kun laatija haluaa, osaa ja viitsii, koviksen pystyy toteuttamaan liikoihin rakennevihjeisiin lankeamatta. Kun ristikko on tällaista oivallusvihjeiden ilotulitusta, ratkonta on rosvo ja poliisi -tyyppistä assosiaatiojahtia! Laatija pakenee, virnuilee ja lällättelee kymmenkunta metriä edellä, välillä kauempanakin, mutta niin sieltä ratkoja vain vähitellen kömpii perässä. Itse sain Tonin lopullisesti kiinni vasta oikeassa yläkulmassa, kun reunan pitkän vaakasanan loppuosa kirkastui.

  Leku:

  Loistava kunnon vanhanajan ristikko. Ei mitään väkinäisiä kirjainsotkuvihjeitä eikä kylä intiassa -tyyppistä googletavaraa. Ja ratkaisusanat ymmärrettäviä ja loogisia vihjeisiin nähden, mutta eivät alkuunkaan helppoja äkätä. Huh, näitä lisää ja kiitos paljon laatijalle.

  Toni antaa tällä ristikolla tässä suhteessa hyvää suuntaa. Muutamia ns. rakennevihjeitä ristikossa on. Mirja Pihlajamäen ristikoissa on kuitenkin vielä vähemmän ns. rakennevihjeitä.

  Ristikossa on kyllä myös kritisoitavaa (ks. ristikkokon liittyvä vihjeanalyysini), joten täyttä kymppiä en anna, kiitettävän arvosanan kuitenkin.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #19063
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Jos ristikot menevät liiaksi kikkailuun, siitä eivät kaikki pidä. Esimerkkin Suomen Kuvalehden 24/2020 saama kommentti osoittaa (se on vastaus toiselle siitä, mikä on kökköä:

  Tuikku, johan heitit kysymyksen. Kökköys on varmaan kunkin ratkojan pääkopassa laisensa. Mutta kun olen sanaa minäkin viljellyt etupäässä tuolla Hesarin puolella, sanonpa jotakin.

  Haukuin kököksi tässä ristikossa mm. vihjeitä, jossa sairautta kuvaava kirjainyhdistelmä hajotetaan valottoman vuorokauden ympärille; harvinaisen alkuaineen lyhenne puolestaan yläpuolella olevan ratkaisusanan ympärille; jonkun sydän löydetään tämän sukunimen sisältä pätkimällä pois alkua ja loppua ilman että sydämestä olisi mitään hajuakaan ratkaisussa.

  Sen sijaan kökkönä en pitänyt aakkosten alkukirjaimesta, ehkä sanan synonyymista ja loppukirjaimen aakkosluettelon järjestysnumerosta syntynyttä ratkaisusanaa.

  Minusta kökköä tuli kun vihjeen logiikka oli ihan väkinäinen, todella keksimällä keksitty eikä ollenkaan hauska. Kökköä ei tullut kun vihjeessä oli looginen juoni ja ratkaisu tuntui lopulta, ellei hauskalta, ainakin velmulta. Ristikossa oli minusta paljon hyvää, mutta yliyrittämisen puolelle menosta en tykännyt.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #19308
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Tätä asiaa sivuten Juha N. kirjoittaa hyvin koskien Jari Keräsen 4.7.2020 julkaistua IS:n Kovisristikkoa:

  Käytän termin ’rakennevihje’ sijasta mieluummin termiä ’kikkavihje’, koska en tästä vihjetyypistä pidä. Se toimikoon kaikin mokomin laatijan pelastusrenkana silloin, kun muuta hyvää vihjettä ei ole tarjolla, esim. kun ratkaisusana on triviaali erisnimi, mutta liikaa käytettynä (etenkin yleisnimi-luokan ratkaisusanoihin tarpeettomasti laajennettuna) se mielestäni vesittää muuten hyvän ristikon. Tästä ei Jarin koviksessa kuitenkaan ollut pelkoa!

   

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #19385
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Vaikka Juha Hyvösen voi katso aloittaneen ns. rakennevihjeet – minusta kyse on pahimmillaan jekkuhullutuksesta – hänen omassa 18.7.2020 jukaistussa IS-ristikossaan oli positiivista se, että siinä oli suhteellisen vähän jekkuja. Hyvin paljon perustui Pihlajamäen tavoin oivallusvihjeisiin.

  Jekkuja oli itse asiassa vähemmän kuin Brigitta Kalvalla. Jospa Hyvösen omasta toiminnasta voisi muutkin laatijat ottaa oppia ja siirtyä minusta terveemmälle laadintalinjalle. Tosin alkukirjainten poistoja oli tekstivihjeissä hänelläkin, mitä en arvosta. Eräät kuvalliset typisteet sen sijaan olivat erittäin toimivia.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Etusivu Foorumit 1. Sanaristikot Pihlajamäki >< Hyvönen