Tyyppi: Yleiskeskustelu
Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #22071 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Minulle kaikkien aikojen vaikein ristikko oli eräs Tapio Lähteenmäen tavuristikko Punaisessa Pelikaanissa (muistaakseni vuodelta 2015). Siihen sain pientä vinkkiapua.

  Tavallisista ristikoista vaikein ristikko on ollut Juha Hyvösen laatima ja kuvittama Suomen Kuvalehden 24/2006 kuvaristikko. Sen selvitin suurella vaivalla ilman vinkkiapua.


  TIEDOTE JA VAROITUS. Jos joku antaa s-postiosoitteen palautelomakkeella, voisin lähettää sen jollekulle. Jos et halua saada apua ratkontaan, älä lue säiettä tämän kappaleen jälkeen tulevaa listaa pidemmälle. Aikaa voi mennä yhtä paljon kuin Punaisen Pelikaanin 4/2021 Tuomas Holopaisen ja Tapio Lähteenmäen ristikoiden kanssa yhteensä.

  Ristikossa oli kaksi ajankohtaisvihjettä:

  1. TOISEKSI liittyi Suomessa vuoden 2006 tärkeään tapahtumaan. Nykyisin käytettynä vihjeeseen pitäisi lisätä vuosiluku perään.
  2. ENNEN TRULLIA. Jos ajattelee muodossa ENNEN TRULLILLA ehkä helpompi hoksata. Ei aivan tiettyyn vuoteen liittyvä ajankohtaisvihje, mutta kuitenkin vuoteen 2006 liittyen (vihje olisi toiminut tässä muodossa muutaman vuoden). Tilanne on nykyisin mennyt täysin ohitse. Vihje OLI TRULLILLA toimisi nykyisin ristikkoon laitettuna.

  Laitoin nuo esille, jotta ratkoja olisi samassa asemassa kuin vuoden 2006 ratkoja. Muuten ristikko ei ollut sen helpompi vuonna 2006 ratkottavaksi kuin nytkään. 

  Kun itse kukin on saanut ristikon ratkottua, voi yhdessä pohtia ristikon ongelmakohtia. Enhän toki saisi jakaa ristikkoa eteenpäin, mutta ei kai kukaan n. 15 v. vanhan ristikon jakamisesta suutu.


  Erkki Vuokila kertoi joskus, että Suomen Kuvalehden kolmen tähden ristikoiden vaikeustaso pitäisi olla välillä 2+ – 3-. Lehdessä ei siten pitäisi olla IS:n täyskolmosten vaikeustasoa olevia ristikoita (joskus mielestäni on  ollut). Tähän nähden ristikko oli aikoinaan lehteen todella paljon ylivaikea, sanoisin, että lähes kymmenen kertaa liian vaikea, jos vaikeutta lasketaan ratkonta-ajassa.

  Missä tahansa PuPessa se olisi kuulunut  vaikeimpien joukkoon. Aikaa sen parissa on mennyt enemmän kuin PuPe 4/2021 Holopaisen aukeaman kanssa ja muutama vihje jäi ymmärtämättä. Tarkistin, että ratkoin oikein. Toki joku Skytän vähemmän aikaa vieneissä ratkonnoissa on joskus ollut ratkontavirheitä, joten siinä mielessä jotkut Skytän ristikot ovat olleet vaikeampia.

  Seuraavien vihjeiden logiikka jäi hämäräksi (suluissa kirjainmäärä):

  LUUTA (4)

  PUOLET EDELLISESTÄ (4)

  Seuraava vihje ihmetytti:

  J

  Jos ajatellaan J erään sanan alkukirjaimena, ratkaisusana on looginen. Mutta en muista tällaista lyhennettä käytetyn. Ei ole vakiintunut lyhenne.

  Ristikossa oli varsin hankalia jekkuvihjeitä. Assosiaatiotkin olivat haastavia.

  #22074 Vastaa
  Anonyymi
  Vieras

  No varmasti esimerkiksi tuota J-vihjettä voi miettiä vaikka maailman tappiin asti, kun ei tiedä mitään risteävistä sanoista eikä edes ratkaisusanan kirjainmäärää. Ensimmäisenä kuitenkin mieleen tulee tietysti “joule”.

  Luulenpa että joudut kertomaan ratkaisusanat, jos haluat saada jonkun tosissaan miettimään noita vihjeitä.

  #22076 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Laitan sitten esille saamani ratkaisusanat. Lisäsin johdantoon, että säiettä ei tule lukea pidemmälle kuin antamaani listaan vuoteen 2006 liittyvistä ajankohtaisvihjeistä, mikäli itse haluaa ratkoa ristikon ensin.

  LUUTA > EEVA

  Tuossa voisi ajatella jekkuna epäsuoraa kätköä, mutta en keksinyt luuta, jossa olisi nuo kirjaimet. Yksi vaihtoehto on, että jotakuta Eevaa kutsuttiin joskus lempinimellä “Luuta”. En netistä tällaista yhtymäkohtaa löytänyt.

  > KYTTÄ

   

  Jepari on kyttä ja sanasta “jepari” on kaiketi otettu alkukirjain. Tämä tuntui liian satunnaiselta ajatuskululta. Vai onko jossakin maassa J poliisin yleisesti tunnettu tunnus. Vai esittääkö kuva muuta kuin J-kirjainta?

  PUOLET EDELLISESTÄ > ISÄT

  Jos vihjeessä olisi sana EDELLISISTÄ voisi ajatella edellistä sukupolvea, jossa on isät ja äidit. Yläpuolelle tulee kolme 15-kirjaimista sanaa liittyen vihjeeseen SIVISTYKSEN OSOITUKSIA. Mielestäni vihje ei voi oikein liittyä yllä oleviin vihjeesiin. Yksikkömuotoisena en vihjeeseen saa järkeä.

   

  #22079 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  SK 24/2006 voi mielestäni parhaiten verrata Joonas Anttilan Punaisessa Pelikaanissa julkaistujen ristikoiden vaikeimpiin ristikoihin.

  Joonas Anttilan ristikot moni jätti ratkomatta useastakin syystä. Monet kokivat ne ylivaikeina. Osa ratkojista oli sellaisia, jotka eivät koskaan saaneet ristikkoa ratkottua. He kokivat, että jatkossa on turha yrittää ristikkoa edes aloittaa, kun sitä ei saa loppuun asti ratkottua.

  Mutta osa Anttilan ristikon joskus loppuun asti ratkoneista ei jatkossa niitä ratkonut, koska ratkonta oli väkisin vääntämistä.

  Joillekin ristikon loppuun asti ratkominen veisi yksinkertaisesti enemmän aikaa kuin he olivat valmiit yhteen ristikkoon käyttämään. Varsinkin työssä käyville Hyvösen SK 24/2006 ristikko oli Anttilan ristikoiden tapaan tässä mielessä todella paljon ylivaikea.

  Sitten on niitä, joille mielihyvä väkisin loppuun asti väännetystä ristikosta voittaa vaivannäön ja erittäin runsaan ajankäytön.

  Minulla eläkeläisenä oli aikaa toisin kuin työssä käyvillä. Ratkoin ristikkoa hyvin monessa välissä. Niin en tee kuin poikkeustapauksissa. Yleensä pyrin ratkomaan ristikon enintään kolmessa sessiossa. Ristikosta tuli lähinnä pakkomielle, mutta sain myös tyydytystä siitä, että ratkoin ristikon loppuun asti.

  Vaikka ristikon selätys toi mielihyvää, en kuitenkaan toivo, että jatkossa ihan näin vaikeita ristikoita julkaistaisiin. Ratkonta vei vain eläkeläiseltäkin liikaa aikaa. Ristikoista ei saisi muodostua hirveä pakkomielle.

  Aina kun näen ristikon tekijäksi Juha Hyvösen, tulee pientä rimakauhua kun tämä ristikko tulee mieleen. Yhdenkään muun ratkomani Juha Hyvösen laatiman ristikon kanssa ei kuitenkaan ole mennyt lähellekään niin paljon aikaa kuin vuoden 2006 ristikon kanssa. Yhteen Hyvösen laatimaan IS:n ristikkoon tosin tuli ratkontavirhe.

  Ehkä tämän päivän Iisakin Ristikot -lehdessä joku ristikko on yhtä vaikea kuin Hyvösen SK 24/2006. Ehkä myös Alf Simbergin ja Janne Salon vaikeimmat ristikot voisivat olla hyviä vertailukohtia Hyvösen ristikoille. Kai näin vaikeista joku suunnattomasti nauttiikin.

  Jos nyt joku Iisakin Ristikot -lehden ystävä  ratkoo Hyvösen vuoden 2006 ristikon, hän voisi kertoa, ovatko ristikot yhtä vaikeita. Jos ovat, lehdessä on Suomen vaikeimmat ristikot. Ehkä joku ristikko on jopa ylivaikea ainakin ajankäytöllisesti.

  #22080 Vastaa
  Kakara
  Vieras

  Sen verran olen ristikkoa jo täyttänyt, että uskaltauduin tänne kurkkaamaan.

  LUUTA > EEVA; Eeva luotiin Aatamin kylkiluusta.

  PUOLET EDELLISESTÄ > ISÄT; Käsitin ihan näin yksikkömuotoisenakin samoin kuin Tapio, puolet edellisestä sukupolvesta, “sukupolvi” kun on myös yksikkömuoto.

  J-kirjainta en tajua, mutta KYTTÄ on ainoa mahdollinen ratkaisu siihen.

   

  Ristikon yläosan pähkäily vaatii nyt pienen aivojenlepuutustauon.

   

  #22081 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Ok. Kiitti. Kaksi vihjettä on sitten loppuun asti käsitelty.

  Luomiskertomukseen viitaus ei tullut mieleen. Se olisi pitänyt hoksata.

  Tosiaan sukupolvi on yksikössä. Ajattelin liikaa siihen kuuluvia henkilöitä. Loogisesti sekä yksikkö että monikko toimii.

  Kaikki ratkaisusanat on varmasti oikein, koska tarkistin ratkontani lehdessä olleesta ratkaisusta. Minun osaltani vain se J-vihje jäi mietityttämäön.

  Saa tähän säikeeseen muutkin kuin minä laittaa esille omia ongelmakohtiaan.

  Ehkä tämä ristikko ei nimimerkille “Vekara” ole yhtä vaikea kuin se oli minulle. Vaikeus riippuu jossakin määrin itse kunkin normaalista ajattelutavasta. Ristikoita tulee osittain ratkottua siksi, että ajattelu joustavoituisi.

  #22082 Vastaa
  anonyymi
  Vieras

  Se J on koukku eli kyttä.

  #22083 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Ok, kiitos.

  Vähän ihmettelinkin sitä, että siinä oli jotain liikaa J-kirjaimeksi. Pieni väkänen vasemmassa reunassa on, mutta se oli niin pieni, että se ei minulla riittänyt hahmottamaan sitä, että vihje kuvaa koukkua. Myös koukun siimalenkistä puuttui rako ja se oli kuvattu vain pullistumana eli se oli kuvattu varsin viitteellisesti. Kuva oli minulle hieman liian viitteellinen.

  Vähäkin helpommissa ristikoissa vihjekuva olisi koukkua selkeämmin esittävä ja kuvan ympärillä olisi lainausmerkit. Kuvatkin ovat Hyvösellä (Aulis Lehdon tapaan) joskus varsin haastavia. Tahalliset viitteelliset ja monitulkintaiset kuvat ovat olleet hänellä tyypillisiä. Hän ei niissäkään aina päästä helpolla.

  Mietin myös sitä, miten paljon olen kuullut nimetystä “koukku” kuullut käytetyn poliisista. Kaiketi olen sen joskus kuullut, mutta harvoin.

  Tutkin vielä sanan löydettävyyttä. Kokeilin löytää hakusanalla “kyttä” sivua, jossa olisi annettu yhdeksi synonyymiksi “koukku”. Ratkojat.fi, synonyymit.fi ja urbaanisanakirja.com sana ei tullut esille, joten niistä ei olisi ollut suoraa apua. Epäsuorasti kylläkin synonyymit olisivat löytyneet ainakin ratkojat.fi-sivustoa hyödyntäen:

  koukku > poliisi > kyttä | kyttä > poliisi > koukku

  Käytännössä ratkojan siis täytyi sekä tunnistaa kuva, että tietää sanan “koukku” tarkoittavan poliisia, jotta laatijan tarkoittama idea hahmottuisi.

  Tämä asia tuli selväksi.

  #22084 Vastaa
  Anonyymi
  Vieras

  No onhan se selvä J-kirjain, joka on koukun muotoinen.

  Kielitoimiston sanakirja, etsi koko tekstistä koukku, niin löytyy kohdasta jepari.

  #22086 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Kielitoimiston nettisanakirjassa koukku” yksi merkitys on “poliisi”.  Samoin “kyttä” yksi näkökulma on poliisi (varsin halventavassa merkityksessä). Se ei auta synonyymiparin koukku = kyttä löytymiseen sen helpommin kuin ratkojat.fi.

  Myönnän, että hahmotin kuvan huonosti. En osannut odottaa näin viitteellistä kuvaa, vaikka ajattelin, että J voisi viitata jotenkin jepariin eli kyttään. Minusta J kirjaimen ja koukun yhdistelmä/välimuoto ei ollut mitenkään helppo vihje. Ei ainakaan minulle. Joku toinen ei sitä yhtä vaikeana pitänyt.

  Nyt en juuttunut koukkuun vaan en havainnut laatijan näyttämää koukkua.

  Kyllähän sitä välillä monenlaisiin koukkuihin juuttuu ja välillä lankeaa laatijan virittämiin harhautuksiin, eräänlaisiin ansoihin. Yleensä ansoista kyllä selviää, eikä johonkin ajatuskulkuun jää kiinni kuin koukkuun. 

  Itse kukin jää joskus kiinni omiin ajatuskulkuihinsa eikä osaa niitä muuttaa. Tällöin vihje jää ymmärtämättä. Niin joskus on käynyt itsellenikin.

  Laatijan ajatuskulkujen ymmärtämisen suhteen pitää olla ymmärrystä toisia ratkojia kohtaan. Siitähän toisten auttamisessa täällä viime kädessä on kyse, että yritetään auttaa toisiamme laajentamaan omia ajatuskulkuja ja ymmärtämään laatijoiden ajatuksen kulkuja.

  #22097 Vastaa
  Kakara
  Vieras

  Hyvösen ristikko on nyt tehty, yksi ruutu jäi tyhjäksi. Eli ristikon vasemmassa laidassa keskellä MYÖS HÖLYNPÖLYÄ ja sen kanssa risteävä nuoli-vihjeen yhteinen kirjain? Kokeilin kaikki aakkoset eikä mistään tule mitään järkevää. Joko en tajua, en tiedä tai minulla on jotain väärin.

  Hämäräksi jäi myös, miksi ratkaisuksi tuli mitä tuli vihjeisiin LYHYITÄ (keskellä, 1/3 ylälaidasta alaspäin) ja SAMA, M-kirjaimen yllä ruksi (keskeltä vähän vas. alaviistoon) sekä KIELLÄN MEITÄÄ.

  Koukku-sanaa en tiennyt käytettävän poliisista.

  Ristikko oli vaikea, mutta minun mielestäni ei vaikeimpia tekemiäni.

  #22098 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Olet käyttänyt ratkontaan aikaa todennäköisesti paljon vähemmän kuin minä. Jos ei ollut sinulle vaikein, se oli sitten sinulle helpompi kuin minulle.

  Mutta kun olet käyttänyt niin vähän aikaa, lähetäpä ensin kuva, niin katson, onko sinulla ratkontavirheitä. Poimitaan ensin pois mahdolliset ratkontavirheet ennen kuin annan ratkaisusanat.

  Alla muutama vinkki.

  Nuolet liittyvät kahteen ratkaisusanaan. Nuoliin tulee yleiset ristikoissa käytetyt ratkaisusanat.

  SAMA kolmas kirjain ruksattuna = sama(a tarkoittava sana) ilman kolmattakin.

  LYHYITÄ on ihan puhdas faktavihje, jonka todenperäisyys on Googlen kuvahaulla helposti tarkistettavissa.

  KIELLÄN MEITÄÄ liittyvä ajatuskulku on varsin kompleksi. Vihjettä tulee melkoisesti pilkkoa osiin.

   

  #22099 Vastaa
  Kakara
  Vieras

  Lähetin kuvan ristikostani.

  SAMA:n ymmärsin nyt ansiostasi, muita en vieläkään…

  #22100 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Nuolet liittyvän kahteen ratkaisusanaan. Sanat ovat sellaisia, että luetaan niitä kummin päin tahansa, tulee ristikkokelpoinen ratkaisusana. Mm. IRAK ja KARI ovat tällaisia sanoja.

  MYÖS HÖLYNPÖLYÄ on ymmärtääkseni laatijan näkemys astraalijutuista.

  LYHYITÄ on kyse eräistä juureksista. Tavallinen muoto niille on pitkulainen, mutta nämä muistuttavat muodoltaan esim. retiisiä. Googlaa ratkaisusana kuvahaulla niin näet niiden muodon. Eivät olleet tuttuja minullekaan.

  KIELLÄN MEITÄÄ. Jälkimmäisessä sanassa viimeinen Ä-kirjain pitää lukea erillisenä. Kiellän meitä, tulee ymmärtää kahtena sanana. Minä kiellät itseäni = EN. Minä kiellän sinua = ET. EN + ET + Ä = ENETÄ. Mielestäni vihjeellä on varsin kompleksi rakenne.

  TUOH ja ASTIL oli minusta myös aika hankala keksiä jipon idea.

  Unohdin jo, mikä oli vihjeen ULLAN LANKO idea.

  #22102 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Näitä olisi minulla neljä Google Drivessa, mutta niitä en ole aloittanut. Olen säästänyt niitä tilanteeseen, jossa kaipaa koviksia eikä muuta kovista ole tarjolla. 2000-luvun ristikoissa on myös monta Toni Pitkälän kovista. Kovispuutteessa kannattaa ajatella SK:n digitilausta. Toni Pitkälä on ollut sairaslomalla, joten häneltä ei ihan uusia ehkä ole vähään aikaan tulossa.

  #22103 Vastaa
  Kakara
  Vieras

  Nyt valkeni. Minulla oli kirjain väärin. Luulin että TEELLÄ MUSTA -vihjeestä tulee kaksi sanaa vaakaan ja pystyyn. Muutkin tajusin nyt kun rautalangasta väänsit.

  ULLAN LANKO en tiedä, mutta ajattelin kyseessä olevan joku suomalainen julkkis (joita en tunne hyvin) ja sellaisilla ratkaisuilla ei ole minulle väliä.

  Kiitos paljon ristikosta ja avusta!

  #22104 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Vihjeiden sijoittelu häiritsi hieman minuakin, sillä se on kieltämättä harhaanjohtava. Sijoittelu ei noudattanut aivan täysin annettuja ohjeita. Vaakaan menevän sanan vihje vei niin paljon tilaa, että seuraavalle vihjeelle olisi kaivannut apunuolia osoittamaan minne ratkaisusanat menevät.

  Toivoisi laatijoiden laittavan apunuolet tämän kaltaisissa tilanteissa. Yleissääntö on, että ratkontaa ei saa vaikeuttaa vihjeiden harhaanjohtavalla sijoittelulla. Tämä on mainittu Ristikkoakatemian laadintaa koskevassa ohjeistuksessa.

  ULLAN LANKO > AAPO

  Tuohon jäi jotenkin hämärä muistikuva, että siinäkin olisi jokin jekku, mutta kadotin idean. Tai sitten sotken vihjeen jonkin toisen vihjeen miettimisen kanssa. Joskus ristikoiden jekkuja joutuu miettimään uudestaankin – en tosin ole ainut, joka unohtaa keksimiensä jekkujen idean. Niin käy joskus myös ns. paremmissa perheissä.

  Uskoisin, että pidemmällä miettimisellä olisit ainakin osan keksinyt, koska minua nopeammin ristikon ratkoit. Minullakin oli joidenkin jekkuvihjeiden logiikan löytämisen kanssa vaikeuksia.

  Joskus huomaa, että pidemmällä miettimisellä jokin vihje olisi todennäköisesti selvinnyt. Myönnän kuitenkin avoimesti, että toisinaan laatijan ajattelutapa on ollut omasta ajattelutavasta niin poikkeava, että mikään aika ei olisi riittänyt. Ihan tolkuttomasti ei siksi kannata miettiä.

  Mitä vanhoihin koviksiin tulee, jotkut arvioivat jossakin vaiheessa, että Skytän monet vanhat IS-ristikot olivat vaikeampia. Digitilauksella saa vuodesta 19.3.2016 lähtien ladattua itselleen koviksia. Tilaus on edullinen, joten vertaileen pääsee halvalla.

  Jos muut Hyvöset ovat kovin vaikeita, saatan niitäkin laittaa pyydettäviin ristikoihin. Ensin kuitenkin yritän itse ratkoa. Koska ratkon vanhoja ristikoita satunnaisesti, en tiedä milloin voisin tehdä samaan tapaan kuin nyt tein.

  #22106 Vastaa
  Anonyymi
  Vieras

  Ullan lanko Aapo on yksi Jukolan veljeksistä.

  #22107 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Kiitos tiedosta.

  No en ollutkaan mitään unohtanut, koska ei siinä mitään jekkua ollut. 😉

  En osannut odottaa, että Aapo olisi tässä yksi Seitsemän veljestä -teoksen hahmoista. Onhan sitä koulussa varmaan Seitsemän veljestä käsitelty, mutta kuka on kenenkin puoliso, on tyystin unohtunut, jos nyt edes puolisoita on koskaan mieleensä painanutkaan. Ehkä asia on sivumennen joskus tullut esille.

  Katsoin Wikipediasta, että Timon vaimo Aleksis Kiven teoksessa on Kuokkalan Ulla.

Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
Vastaa aiheeseen: Vaikeimmat ristikot

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi:Voit kirjautua myös täysin anonyymisti.
Klikkaa tästä ja lue tarkemmat ohjeet.