• Tämä aihe sisältää 2 vastaukset, 1 ääni, ja päivitettiin viimeksi 20.8.2023 11:55 Tapio toimesta.
Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #29346 Kommentoi
  Tapio
  Sivustovastaava

  Kokeilu

  Tähän säikeeseen saa laittaa ratkaisusanoja, mikäli käyttää SPOILER-tägejä (NÄYTÄ/PIILOTA …). Ratkaisusanojen paljastaminen ilman SPOILER-tägien käyttöä johtaa kommentin poistamiseen.

  Toivon käytettävän ensisijaisesti vinkkejä. Vinkitkin on suositeltavaa antaa SPOILER-tägeillä. 

  SPOILER-tägien idea on se, että vinkit ja ratkaisusanat on oletuksena piilotettu. Se, joka ongelmiin annan vinkkejä tai ratkaisusanoja niitä kysyvä tietenkin aina avaa ainakin osan piilotetuista teksteistä.

  Annan usein kaksi vihjettä kerralla. Ensin yleisluonteisia vinkkejä ja sitten niille tarkennuksia. Jos yleisluonteinen vinkki riittää, tarkennettuja vinkkejä ei tarvitse avata. Ajatus on se, että ratkoja ensin pohtii yleisluonteisten vinkkien avulla ja jos ne eivät riitä, käy myöhemmin katsomassa tarkennetuja vinkkejä.

  Kun annetaan vain vinkkejä, ratkojalle jätetään omaa pohdintaa. Vinkeissäkin on muistettava, ettei ratkojia aliarvioida. Vinkkien kanssa ei aina voi onnistua, mutta parhaansa soisi jokaisen vinkkien antajan pyrkiä tekemään. Liian heikon vinkin antaminen on parempi vaihtoehto kuin liiallinen vinkkien antaminen. Liian heikkoa vinkkiä voi tarkentaa, mutta tarpeettoman paljon annettua vinkkiä ei voi lieventää.

  Viimeisenä keinona minulla on auttaa kertomalla ratkaisusanat. Jos joku pyytää ratkaisusanoja, annan ne yksitellen vinkkien kera. Vinkit antavat ratkojalle vielä mahdollisuuden omaan pohdintaan, mutta en pakota IS-säikeessä niihin tyytymiseen.

  Annan SPOILER-tägeillä tarvittaessa myös logiikkavinkkejä.

  Joku muu ratkoja kuin apua kysyvä ei missään nimessä halua vinkkejä, saati ratkaisusanoja kysyjän esittämiin ongelmakohtiin. Kun vinkit ja ratkaisusanat ovat oletuksena piilossa, tällainen ratkoja voi jättää piilotetut tekstit aukaisematta. Näin ratkoja ei vahingossakaan pilaa ratkontaansa saamalla apua vihjeisiin, joissa hän ei apua tarvitse.

  SPOILER-tägien avulla voin siis ottaa huomioon ne, jotka kaipaavat apuja ja jotka niitä eivät kaipaa. Apujen kysyjälle tulee pieni vaiva avata piilotettuja tekstejä, mutta toivon kaikkien ymmärtävän, että käytän SPOILER-tägejä voidakseni ottaa huomioon toisia ratkojia. Haluan kohdata jokaisen kysyjän yksilönä.

  Toivon aina muidenkin kuin itseni käyttävän SPOILER-tägejä ihan siitä samasta syystä kuin itsekin niitä käytän. Tein niiden käytön niin helpoksi kuin se käytetyllä ohjelmistolla on mahdollista. Vaikka käyttö on mahdollisimman helppoa, sen sujuva käyttö saattaa silti vaatia harjoittelua. Siksi tein erillisen harjoittelussäikeen. En vinkkien antamisessa niiden käyttöä vaadi, mutta suosittelen. 

  Päämäränä kaikessa auttamisessa on toisten ratkojien kunnioittaminen ja huomioiminen, missä SPOILER-tägien käyttö auttaa minusta tosi paljon.

  Yleiskeskustelukin on  toivottavaa, mutta siinä on syytä välttää vinkkien antamista.

  Oma näkemykseni viikonlopun ristikoista löytyy toisesta säikeestä.

  SPOILER-tägien toimintatapa

  Visuaalisen (Graafinen) editorin painikkeen (silmäikoni) avulla luodun toiminnon (ks. kuva alla) tekstiä ei voi muuttaa, joten jos sitä käyttää ratkaisusanojen kertomiseen, edeltävässä tekstissä tulee ilmetä, että annetaan ratkaisusanoja.

  Huomautus. Mikäli piilotettava teksti ei näy sitä kirjoitettaessa yllä olevan kuvan kaltaisena, selaimen välimuisti pitää tyhjentää! Selaimet tallentavat välimuistiin ulkoasutietoja, jotka eivät häviä sivua uudelleen ladattaessa.

  Yllä olevan esimerkin mukainen piilotettu teksti näkyy kommentin lähettämisen jälkeen seuraavasti:

  Näytä/piilota  apusisältö:
  Piilotettava teksti on tässä.

  Tekstieditorissa (Teksti) oletustekstiä (” apusisältö”) tulee muuttaa, jos annetaan ratkaisusanoja eikä apuvihjeitä eli vinkkejä. 

  Voit harjoitella SPOILER-tägien käyttämistä erityisellä harjoittelusivulla.

  Linkki opastukseen löytyy tämän kommentin perässä olevasta allekirjoituksesta.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

  Kevään kukkia ihailtavana ja linnut laulaa! 🦆🦢🦆

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
  Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

  RATKO TOUKOKUUN TAPIO HUUHAA

  #29472 Kommentoi
  Kuju
  Vieras

  En ymmärrä mitään spoiler-tägeistä tai muusta, joka liittyy tähän avustamiseen, mutta koviksesta puuttuu loksahtava kombinaatio sanoista alueella, jota rajoittaa: -KINO – bussien takana ja siitä alempana siihen rojukuvaan liittyvän vaakasanan ensimmäiset viisi kirjainta. Eli noin viisi cm x viisi cm -kokoinen alue. Bussien takana keksin mielestäni hyvän ratkaisun, joka mallaa Archie Cruzin ratkaisin kanssa, mutta ”kuin ”vakuuttaa”” jää sitten auki j.n.e.  Pieni vinkki olisi paikallaan

  #29473 Kommentoi
  Tapio
  Sivustovastaava

  KINO – bussien takana ja siitä alempana siihen rojukuvaan liittyvän vaakasanan ensimmäiset viisi kirjainta.

  KINO

  Näytä/piilota  apusisältö:
  Taustalla on eräs yhdyssana. Sana KINO on yhdyssanan loppuosa.

  Näytä/piilota tarkennettuja vinkkejä:

  bussien takana

  Näytä/piilota  apusisältö:
  Etsitään erästä bussien valmistajaa.

  Näytä/piilota lisäkommentti:

  Pääkuvan vaakasana – oletan, että tarkoitat rojukuvalla pääkuvaa.

  Näytä/piilota  apusisältö:
  Pääkuvaan liittyy piilosanatehtävien piilovihjetyyppinen ajatus. Itsellenikin oli haastava se keksiä. Toivon sinun vielä miettivän ideaa, mutta annan lisävinkkejä.

  Näytä/piilota lisävinkkejä:

  Bussien takana keksin mielestäni hyvän ratkaisun, joka mallaa Archie Cruzin ratkaisin kanssa, mutta “kuin “vakuuttaa”” jää sitten auki j.n.e.  Pieni vinkki olisi paikallaan

  KUIN ”VAKUUTTAA”

  Näytä/piilota  apusisältö:
  ”VAKUUTTAA” liittyy tyypillisimpään tapaan, joissa lainausmerkkejä käytetään.

  Näytä/piilota lisävinkki:

   


   

  En ymmärrä mitään spoiler-tägeistä tai muusta, joka liittyy tähän avustamiseen

  Olen tässä kommentissa laittanut kaiken avun SPOILER-tägeillä. Tällaisesta avun tarjoamisesta on siis kyse.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

  Kevään kukkia ihailtavana ja linnut laulaa! 🦆🦢🦆

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
  Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Gemini tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

  RATKO TOUKOKUUN TAPIO HUUHAA

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
Vastaa aiheeseen: IS Viikonloppu 19.-20.8.2023

Voit käyttää muotoiluun BBCodes-merkintöjä.
Käyttäjätililläsi ei voi käyttää eidistyneitä BBCode-merkintöjä, ne poistetaan.

Tietosi:


BBCode-merkkaukset + luomani lisämerkkaukset:

[BR][SPACER][HR][UNDERLINE][/UNDERLINE][STRIKE][/STRIKE][SUP][/SUP][SUB][/SUB][COLOR][/COLOR][CODE][/CODE][REVERSE][/REVERSE]

Emoji-valikoima:

🙂 😀 😂 🤨 😮 😥 👿 💡 ❤️ 👍

Kun jotain painikketta klikkaa, tapahtuma joko avaa tai sulkee toiminnon. Mikäli jokin muu toiminto on avoinna, se suljetaan automaattisesti.

Valikko "Lisäkoodeja" avaa mahdollisuuden lisätä hyödyllisiä toimintoja ja koodeja, kuten "Näytä/piilota sisältö" (SPOILER) sekä emoji-ikoneja editoriin. Lue lisää...

Valikko "Linkkisetti" listaa hyödyllisiä linkkejä. Lue lisää...

Valikko "Kuvien lähetys" avaa lomakkeen, jolla voi privaatisti lähettää minulle kuvia. Kyseessä on itsenäinen, upotettu toiminto. Kun kuva on valittu, pitää painaa LATAA-painiketta. LÄHETÄ-painike ei liity kuvien lähetykseen vaan uuden kommentin lähettämiseen!. Lue lisää...