IS: satunnaisia kysymyksiä ja kommentteja

Tyyppi: Yleiskeskustelu
Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #16637 Vastaa
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Laitan tähän IS:n ristikoihin liittyviä satunnaisia kysymyksiä, jos ristikosta on vain yksi kysymys.

  Eräässä piiliksessä oli:

  Suot ainoastaan Natura 2000-alueiden sisällä (5)

  Laitoin tuohon ANNAT , koska se löytyy kätkönä (”ainoastaan Natura”; risteävillä tuli A.N.T). Mutta suoraa vihjettä en löytänyt, sillä ”annat” on taivutusmuoto verbistä ”antaa”. Suoran vihjeen ratkaisusanan tulee olla kontekstissaan perusmuodossa, esim. SUODA = ANTAA. Suot = annat ei siis toimi ns. suorana vihjeenä (piilovihjeenä sekin toimisi).

  Erisnimeä ei suorassa vihjeestä voi etsiä kätkönä.

  Vai onko tässä ihan muu idea, jota en ole hoksannut? 

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #16679 Vastaa
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Esitin tämän kysymyksen myös Suomi24:ssä, mutta vastauksista en ota selvää, ovatko anonyymit kirjoittajat tosissaan vai ovatko he ironisia. Koska vastauksista ei saa selvää, ovatko vastaajan puolellani vai eri mieltä kanssani, olisi kiva, jos joku kommentoisi siksi täällä käyttäen vakiintunutta nimimerkkiään.

  Jos tässä on virhelaadinta, epäilemäni virhe on äärimmäisen harvinainen. Itse olen kerran aiemmin havainnut kontekstissaan taivutetun ratkaisusanan hyväksymisen kelvollisena ratkaisusanana yhdessä Pertti Oskalan piiliksessä (Juha Neitola totesi saman asian). Laatija oli innostunut homonymian käytöstä niin, että oli unohtanut, että vähintään toisen merkityksen tulee kontekstissaan olla perusmuodossa. Vihjeessä molemmat sanan merkitykset olivat kontekstissaan taivutettuja.

  Sanariksen laatijoiden piilikset ovat yleisesti varsin laadukkaita. Todelliset virheet ovat erittäin harvinaisia.


  Jälkikommentit 9-10.12.2019. Laitoin laatijalle s-postin antti.parkkinen(at)ristikkoakatemia.fi sekä pyynnön Suomi24:ään. Tähän ei sitten taida saada kunnon vastausta keneltäkään.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #16996 Vastaa
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Mitä nyt tässä kirjoitan, ei ole kysymys, mutta en malta olla kehumatta erästä ristikkoa. 

  Sanariksen kuukauden erikoisia ei ole tullut pitkään aikaan katsottua. Niissä syyskuu 2019 erikoisena oli Ilta-Sanomien Histis 26.8.2019, jonka henkilönä on Tommi Läntinen. Oli nautinto ratkoa ristikko, kiitos ristikosta.

  Ristikkossa on aika monta itselleni tuntematonta Tommi Läntisen kappaletta. Näissä tavoite on ratkoa ilman googlausta, mikä onnistui.

  Yhden piilokirjaimen tosin olin arvannut väärin, mutta se oli nettihaulla helppo korjata. Tietenkin laulujen nimien kohdalla olisi hyvä, että piilokirjain olisi sellainen, ettei tarvitsisi arvata ollenkaan.

  Kun Kovis-ristikoiden ohella IS:ssä on laadukkaita Histis-ristikoita, IS Extran tilaamista jo nyt voisi harkita, vaikka vanhoja ristikoita on aika lailla vielä ratkomatta.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #17260 Vastaa
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Ratkoi 3.9.2016. Hauskat ja hyvät pääkuvista johdetut sanat tässä ristikossa oli, kuten Skytältä sopii odottaakin.

  Pekan lailla jäin näitä vähän ihmettelemään:

  Millaisessa tilanteessa SUIKALE on LISTA? Minä olen käyttänyt listaa lähinnä luettelon tai saumaa peittävän ohuen ja kapean puutavaran kohdalla.

  Sain biljardipalloille sanan PELISIJA. Mitähän se tarkoittaa, jos on oikein?


  Korjattu 24.1.2020. Sen paremmin Kielitoimiston sanakirja kuin Nykänen ei tunne sanalle ”suikale” merkitystä ”lista”, jos etsii sanalla ”suikale”. Mutta jos etsii Kielitoimiston sanakirjasta sanalla ”lista”, yksi merkitys on suikale:

  1. kapea, pitkänomainen kappale t. rakenneosa, liuska, piena, säle, kaistale, suikale. Seinän ja katonrajassa oleva lista. Pöydänreunaa kiertävä lista. Jalka-, nurkka-, lattialista. Koristelista. Kehys-, tukilista. Puseron napituslista.

  Sanaa ”suikale” vain ehkä aika harvoin käytetään edellä esitetyllä tavalla sanan ”lista” synonyyminä.

  Kovin huonona sanaa PELISIJA ei pidetty. Mutta onko se sana, jota ihan oikeasti tulisi käytettyä normaalissa puhekielessä? Tätä sanaa minä pidän hieman keinotekoisena, mutta en erityisen huonona.


  Satunnaisesti Skytän ristikoissa on niin uusissa kuin vanhoissa minusta melko huonolaatuisia ratkaisusanoja (IS Viikonloppu 18.-19.1.2020 ei ollut mitään huomautettavaa, mutta eräässä 2019 loppuvuoden ristikossa oli).

  Ratkon kyllä mielelläni Skytän ristikoita siksi, että niissä on kunnolla pohdittavaa. Kiitos tästäkin ristikosta laatijalle.

  Yksi skytismi meni harmittavasti ohi, koska siinä ei ollut epäsanaa ja ajatukset jäivät väärille urille:

  NAAPURI VIRKA > KAKSIO

  Hyvä skytismi, sillä sitä ei heti skytismiksi tunnistanut.


  Ratkoin vielä 30.7.2016. Oli oikein hyvä ristikko. Kiitos siitä. Samoin 19.3.2016 oli mainio. 6.2.2016 (anatomia) oli minusta myös varsin onnistunut.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #17440 Vastaa
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  22.8.2015 (anatomia) Jari Keräsen seuraavasta vihjeestä en pitänyt.

  SAVOLAISEN KOTISIVU > KUPSFI

  Pisteetön www-osoite ei minusta ole mikään sana.

  Kohta hidasti aivan tarpeettomasti ratkontaa ja oli mielestäni epäreilu ratkojalle. Pidin pitkään SAATTI ajatellen, että savolainen sanoisi sanan SAITTI niin.

  Ihmettelin suuresti, että kukaan ei kritisoinut Sanariksen foorumissa tällaista. Nostin esille nimen omaisesti siksi, että asia ohitettiin keskustelussa. Anatomiassa se on mainittu. Siinä kerrottiin, että tarkastajatkin hyväksyivät sen. Tarkastuksessa keskusteltiin vain siitä, laitetaanko kysymysmerkki vai ei.

  Väliviivan voi ristikoissa poistaa, mutta pisteen poisto minusta ei enää ole asiallista. En ole aiemmin tällaista nähnyt enkä toivo näkeväni tulevaisuudessakaan. En toivo esim. GOOGLECOM jne. tapaisia ”sanoja” käytettävän ratkaisuissa.

  Laatijat joskus koettevat laadinnan rajoja. Toivon, että tarkastajat ja ristikoiden julkaisijat eivät sentään ihan jokaista kokeilua hyväksyisi. Tuntuu pahalta, jos tarkastajat toimivat tulevaisuudessakin niin, että he eivät puutu laatijoiden hyvää laadintakäytäntöa selvästi rikkoviin ”sanoihin”.

  Yksi I kirjain oli tulkittavissa myös numeroksi 1. 1 ja 0 lukeminen I ja O hyväksyn kyllä kovisristikoissa. Helpoissa se on mielestäni liian hämäävää.

  Pidin yleisesti ottaen ristikosta. Ristikon ylempää alkanut pääkuvalause oli vallan mainio. Jotenkin ihmeen kaupalla mieleeni juolahti, mikä tulee ensimmäiseksi sanaksi. Olin ratkaisusanaan liittyvän tarinan jossakin radio-ohjelmassa kuullut, mutta asia ei heti tullut mieleeni.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #18005 Vastaa
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Voisiko joku ystävällisesti kertoa, mihin viitataan tässä Brigitta Kalvan 26.20.2019 kovisristikossa:

  VIRTAA ATERIMISSA > AVON

  Oletan, että tässä on kyse ns. epäsuorasta kätköstä. Mutta en keksi mitään aterimen nimeä, jonka sisällä on sanaosa ”avon”.

  VOIVAT KADOTA MERILLÄ > KENTÄT

  Kaiketi vain kyse siitä, että merillä näkökentistä voivat kadota kaikki kiintopisteet. MER- tai MERI lisääminen sanan alkuun tai loppuun ei tunnu luontevalta. Merikenttä voi olla kyllä meren läheisyydessä oleva golfkenttäkin, jossa voi kadota golfpalloja.

  Ristikko oli minulle varsin haastava ja tuntui, etten saa pääkuvan alapuolta ratkottua, mutta hissun kissun sekin aukeni. Ruokavihjeissä tarvitsin apuja, sillä ristikossa oli itselleni aivan outoja ruokanimikkeitä.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
Vastaa aiheeseen: IS: satunnaisia kysymyksiä ja kommentteja

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi:
Etusivu Foorumit 1. Sanaristikot 1.2 Ilta-Sanomat ja Iltalehti IS: satunnaisia kysymyksiä ja kommentteja