IS Viikonloppu 9.-10.11.2019

Tyyppi: Yleiskeskustelu
Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #17231
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Antti Skytän laatima ristikko oli yleisesti ottaen loistava. Kuten laatija itse kertoo, pääkuvan hahmo ei hahmotu helpolla. Henkilö ei ollut itselleni kuten ei varmaan monelle muullekaan ennestään tuttu.

  Muuten loistavan hyvän ristikon pilaa seuraava erittäin huono vihje, joka on anatomiassa seuraavasti:

   NESTOR => KEANSUKU; Tämä on ristikon huonoin sana; siinä on kirjoitettu yhdyssanaksi kean suku; lintusuku, johon kea kuuluu, on Nestor

  Tähän tyylin ei lintuihin liittyviä yhdyssanoja luoda, ei käytetä sanoja kanansuku, tukaaninsuku, harakansuku jne. (en ole vastaavaa käytäntöä muidenkaan eläinten suhteen tavannut). Tukaaninsuku, variksensuku jne. ei muodosta mielekästä käsitettä. Tunnettuja käytäntöjä ovat esim. tukaanit ja varikset. Joskus lintuheimoihin/-sukuihin liittyvän yhdyssanan loppu on ”linnut” (esim. varislinnut). Koska en sanaa löytänyt eikä vastaavalla tavalla muodosteta lintulajitteluihin liittyviä sanoja, tuo kohta jäi minulta ratkomatta.

  Eläin- ja kasvikuntaluokitteluissa pitäisi mielestäni käyttää alan omia nimikkeitä eikä missään olosuhteissa pitäisi sortua aivan omiin sananmuodostuksiin.

  Omintakeisen, tavanomaisesta käytännöstä poikkeavan sananmuodostuksen hyväksyminen tunnutaan hyväksyttävän, jos laatija ei parempaa pysty esittämään. Minua suututtaa hieman, että sallitaan sellaista sananmuodostusta kovisristikoihin, jota ei missään muualla käytetä kuin satunnaisissa ristikoissa. Tämä on mielestäni laadusta tinkimistä. Tämä on mielestäni ratkojan huiputtamista ja epäreilua laadintaa.

  Mielestäni ristikkofirmojen tarkistajat sallivat liian heikkolaatuisia sanoja ristikkoon. 


  Korjaus 30.1.2020. Sain edellisestä kappaleesta palautetta. Ristikon tarkistajat ovat kyllä todennäköisesti huomanneet ongelman, mutta ristikon kustaja on silti hyväksynyt ristikon.


  Tässä laatija itse tunnustaa, että käytti heikkolaatuista ratkaisusanaa. Kun laatija itse huomaa, että hän on laittanut ristikkoon heikkolaatuisen sanan, laatijalla itsellään pitäisi myös olla sen verran kunnianhimoa, että hän korjaa ristikon moitteettomaksi eikä laita eteenpäin ristikkoa, joka ei ole kaikin puolin korkeatasoinen. Toivottavasti jatkossa ei enää näin huonoja ratkaisusanoja. No tästä en maksanut, mutta en maksaisikaan mitään. 

  Kovisristikot ovat muutenkin niin haastavia, että lisähaasteen tuominen heikkolaatuisilla sanoilla ei minusta ole hyväksyttävää. Ratkojan pitäisi pystyä luottamaan, että laatija muodostaa sanat asianmukaisesti. Ehkä Antti Skytän kohdalla pitää jatkossa ottaa huomioon, että lisävaikeutena on satunnaisesti heikkolaatuiset sanat. Näin varsinkin siksi, että tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun laatijan ristikossa on mielestäni heikkolaatuisia sanoja.

  Asiasta ei huomautettu aikanaan Sanariksen foorumissa, mistä syystä otin ristikon esille. 

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #17235
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Pieniä yksityiskohtia ratkonnasta.

  Minulle tuotti vaikeuksia oikea alakulma, mutta kun sen avulla sain selville, kenestä oli kyse, ristikon alaosa ratkesi ja sain olemassa olleet aukot täytettyä. Käytin kulmassa kokeilukerrosta. Olin laittanut aluksi

  SAI AATUN > BRAUN

  Yritin siihen sovittaa risteäviä. Tyhjensin alueen ja aloitin alusta. Lopuksi poistin virheellisen ratkaisun sisältäneen kokeilukerroksen. Paperiratkonnassa olisi jälleen kerran syntynyt melkoista suttua.

  Toinen pikku huomio.

  ERÄÄN KEON JÄLKEEN > ATSOT

  Oli oikein hyvä vihje, jossa tein virheen.


  Hyväksyisin ristikossa sanojen kirjoittamisen yhteen, mikäli sovittaisiin tapa, jolla ilmaistaan sanakatko. Olisiko 2 mm kapea/matala erotinlaatikko, jossa on pieni nuoli, sopiva menettely? Erottimen ei pitäisi haitata ristevien ratkontaa.


  Yleisellä tasolla en täysin luota Skytän laadintoihin. Hän hyväksyy satunnaisesti huonoja ratkaisusanoja, jotka menevät tarkistajiltakin lävitse. Minusta kovisristikoissa ei pidä hyväksyä huonoja sanoja vain sillä perusteella, että kyseessä on kovisristikko. No jatko tulee todennäköisesti olemaan se, että 2020 -luvulla ristikoissa on satunnaisesti huomauttamisen arvoisia sanoja. 

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Etusivu Foorumit 1. Sanaristikot 1.2 Ilta-Sanomat ja Iltalehti IS Viikonloppu 9.-10.11.2019