IS Viikonloppu 29.2.-1.3.2020

Tyyppi: Yleiskeskustelu
Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #17675
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Ristikko Erkki Vuokila & Heikki Lavonius, myös piilis Vuokilalta.

  Ristikossa oli paljon hyviä oivallusvihjeitäkin. Minua kuitenkin suututti ihan koko ajan ristikkoa ratkoessani. Ihan hirveästi faktatietoa, jota piti etsiä tai vähintään tarkistaa netistä. Eniten minua ärsyttäviä faktavihjeitä olivat seuraavat:

  KOREALAISRUOKIEN LISUKE > KIMSHI
  POTTEREISSA PUOLIJÄTTILÄISENÄ  > ROBBIE
  KYLMÄ > FRAPPUCINO
  BANA > ERIC
  PROTEIINI > UMPS

  Olihan noissa osassa ehkä hyödyllistä opittavaakin eli oli sivistyspläjäys, mutta en tykkää näin paljosta nippelitiedosta samassa ristikossa. 

  Paria vihjettä jäin vielä miettimään.

  ENKELIN SYÖTÄVÄÄ > BRIE

  Syötävän kyllä sain ratkaisusanaksi, mutta en millään löytänyt ideaa, miten se liittyy enkeliin. Jotain muita enkeleihin yhdistettäviä ruokia löysin. Jos asia ei tule Sanariksen foorumissa esille, toivon jonkun selittävän sen täällä.

  Tässä on epäsuora kätkö. Enkeli on GA-BRIE-L. Sana BRIE löytyy kätkönä. Laitoin tavuviivat havainnollistamaan tätä asiaa.

  GOLFTELINEEN LOPPU > TIINE

  Golfteline on tietenkin TII ja genetiivissä TIIN. Viimeisen kirjaimen kohdalla jippo on siinä, että viimeinen kirjain otetaan vihjesanasta GOLFTELINE eikä ratkaisusanasta TII. Ratkaisusana voisi periaatteessa olla myös TIINI, jota ensialkuun yritinkin tuohon kohtaan.


  Lisäys. 4.3.2020. Keksin molempien edellämainituiden vihjeiden logiikan. Edellisen suhteen olin ihan pihalla. Jälkimmäisen suhteen ajattelin pitkään hieman eri lailla, mitä laatija tarkoitti, mutten ollut ihan kahvilla.

  Muutos 18.3.2020. Laitoin esille ratkaisusanat sekä mainitsemani  kahden itselleni hankalan vihjeen selitykset.


  Lisäksi yhteen kohtaan tuli vanhentunut sana, jota ei Kielitoimiston sanakirjasta enää löydä. Mielestäni tällaisia sanoja ei ole enää suotavaa ristikoihin laittaa.

  En pitänyt myöskään siitä, että kaksi sanaa oli kirjoitettu yhteen ja siten saatu ”sana”. Kyseessä oli suora vihje, joten kontekstissa kyse oli kahdesta eri sanasta. Pidän tällaisia ”sanoja” laadintavirheinä – tällä kertaa aivan tahallisena.

  Jos ajatellaan, että riittää, että ratkaisusana ylipäätänsä on olemassa (eikä tarvitse liittyä kontekstiin edes suorassa vihjeessä), Googlella kyllä löytää melkein mille tahansa etsitylle kirjainmerkkijonolle osuman. Tällä kertaa osumana on eräs Suomessa hyvin tuntematon tuotemerkki. Sen verran tuntematon tuotemerkki, että minusta se ei tee ratkaisusanaa hyväksyttäväksi.

  Nuo kaksi asia pudottavat arvioinnissani arvosanaa ainakin yhdellä numerolla. Kokonaisarvosanaa en anna, sillä tykkääkö runsaasta määrästä etsittävästä/tarkastettavasta faktatiedosta, on liian persoonasidonnainen asia.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #17682
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Piilis oli mainio. Kätköt oli hyvin kätketty!

  Muita en ratkokaan. Ratkon sitten kun tilaan IS Extran. Lähetin Vuokilan ristikosta tekstarin. Vihjeanalyysiä tästä en taida tehdä, vaikka yleensä 3- tai 3-tasoisista teen. Olihan tässä kyllä muutamia hankalia vihjeitä. Aika on kuitenkin mennyt enemmän ristikkokuvituksen parissa.

  Minulta saa 8.3.2020 alkaen kysyä Kovis-ristikkoon liittyviä vinkkejä.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

  #17929
  Tapio_xTapio_x
  Avainmestari

  Laitoin tämän säikeen johdantoon muutamia selityksiä. Jos joku kaipaa lisää selityksiä joihinkin sanoihin, annan niitä mielläni.

  Jos riittävän moni pyytää minulta vihjeanalyysiä, voi sellaisen luoda. Mutta kuten toin esille, se ei tällä kertaa hirveästi innosta.

  Voit vaihtaa ulkoasun toisen näköiseksi. Kokeile eri väriteemoja (siniharmaa, harmaasävy ja tumma)!

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Etusivu Foorumit 1. Sanaristikot 1.2 Ilta-Sanomat ja Iltalehti IS Viikonloppu 29.2.-1.3.2020