Tyyppi: Ratkaistu
Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #19743 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Kovisristikko (2 1/2 tähteä) Ilmo Juhani Liljeroos -tiimiltä (kuvitus Heli Kärkkäinen), Piilis Erkki Vuokila, Tavis Lauri Kultti.

  Onpas melkoinen Google-ristikko Ilmo Juhani Liljeroos -tiimiltä IS:ssä. Ristikossa oli elokuva-alaan ja tv-sarjoihin liittyvää googlattavaa, mikä tiimin ristikoissa on tyypillistä. Joskus netistä etsittävää tietoa on ollut enemmänkin. 

  Pääkuvassa on Jessica Alba. Outoa, että Googlen kuvahaku ei auttanut pääkuvan henkilön tunnistamisessa. Google ei tunnistanut liitteen kuvasta, kenestä on kyse.

  Pääkuvaidealtaan tämä ristikko muistuttaa hyvin paljon 23.5.2020 ristikkoa, jossa pääkuvassa on Idris Elba. Asetin ristikot päällekkäin ja tarkastelin rakenteita. Ylin pääkuvalause on samalla tasolla. Pääkuvasta alapäin alkavat pääkuvasanat ovat samassa kohtaa ristikkoa. Pääkuvan alla vasen laita rakenteellisesti  identtinen. Voisi melkein päätellä, että samantapainen pohja ollut käytössä.

  Pääkuvalauseiden perusideoissakin on yhtäläisyyksiä. Tämä ristikko on tehty osittain samalla ”formaatilla”. Suoranaista faktatietoa ei Jessica Albaan liittyen ole vaan kaikki ratkaisulauseet ovat assosiaatioluonteisia.

  Vihjeitys on melko kivaa. Yksi ratkaisusana on lyhenne. Lyhenne on minusta ratkaisusanana aina huonompi kuin kunnon sana, joten se on pieni miinus. Ristikossa on paljon lyhyitä sanoja, mikä on myös miinusta. Sanoitus ja vihjeitys on mielestäni kuitenkin lähes kiitettävällä tasolla. 8 1/2 olisi ehkä oikea arvio. 

  Vaikeustaso on mielestäni 3-, mutta kun tähän kohtaan vaikeustasovaihtelussa piti laittaa 2 1/2 -tason ristikko, ristikon vaikeustasoksi on laitettu 2 1/2. Tämähän korvaa Vuokilan 2 1/2 -tasoisen ristikon. Toisessa vaiheessa ristikkokiertoa merkintä olisi todennäköisesti ollut 3-.

  Kuvitus on laadukasta ja vihjeiden asettelu on hyvää. Tosin minus kuvittaja on vihreän suorakaiteen osalta kohtuuttomasti harhauttanut ratkojaa. Jos ajattelee vihreän alueeen valkeana mustalla reunaviivalla rajattuna sekä väliviivalla, ratkaisusana on ymmärrettävä. Alue olisi voinut myös olla vihjeruudun korkuinen. Kuvittava on mielestäni ottanut liikaa vihjeittäjän roolin. Tästä vähennys eli kuvituksesta 9 1/2.

  Laadintateknisesti ristikko ei yllä valioluokkaan, sillä ratkaisusanojen keskipituus on vain 5,54, mikä on seurausta suuresta määrästä lyhyitä pystysanoja (lähes sama kp kuin Idris Elba -ristikossa). Piilokirjaimiakin on 30 kpl (selvästi vähämmän  kuitenkin kuin Idris Elba -ristikossa). Rakenne on näiltä osin pitkäaikaisten keskiarvojen alapuolella. Rakenne on muissa suhteissa siisti, joten rakenteesta annan arvosanan 8.

  Kokonaisarvosana n. 9-.


  Seuraavien vihjeiden logiikka ei ole auennut ratkottaessa:

  JALOIN ELIKSELLÄ

  VIETÄVIÄ

  Edelliseen sain logiikan Suomi24:stä (älä klikkaa tätä linkkiä, jos et halua spoilata ratkontaasi). Jälkimmäisen keksimisessä meni aikaa, mutta keksin sen kyllä.


  Tavis mainio. Piilikseksessä seuraavan vihjeen kohdalla ihmettelin, mistä tulee piilovihjeen viimeinen kirjain:

  Voltti, Nyberg, Noras, Nurmi ja Tuunela odottamassa. (7)

  Jos viimeinen sukunimi luetaan erillisenä, viimeinen kirjain tulee kaiketi siitä.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut ( virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet)

  Talvi on tullut ja monin paikoin pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #19748 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Liitteenä oleva kuvavihje oli mielestäni ristikon hauskin. 

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut ( virheseurantasivu). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (Tsätin ohjeet)

  Talvi on tullut ja monin paikoin pääsee hiihtämään tai laskettelemaan.⛷️

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
Vastaa aiheeseen: IS Viikonloppu 19.-20.9.2020

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi: