Tyyppi: Yleiskeskustelu
Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #17587 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Ristikko Ilmo Juhani Liljeroos ja Heli Kärkkäinen. Piilis Antti Parkkinen.

  Ristikolla sanotaan olevan teema säikeessä 10361. SK 8/2020, mutta en sitä oikein hahmota. Ristikossa on hieman tavanomaisesta poikkeava kirjainjakauma, mutta se ei minusta luo teemaa. Ristikon pääkuvalauseiden voi ajatella liittyvän tiettyyn maantieteelliseen alueeseen tai erääseen taidemuotoon, mutta sekään ei tunnu suoranaiselta teemalta.

  Ristikossa on hauskat pääkuvalauseet ja yleisesti ottaen hyvä sanasto. Tehtävässä oli hyviä assosiaatiovihjeitä. Muutamat vihjeet sopisivat piiliksiinkin.

  Ristikossa on eräs substantiivi, joka löytyy Nykysuomen sanakirjasta, mutta ei Kielitoimiston sanakirjasta


  Välihuomautus. Katsoin aluksi hieman huolimattomasti enkä löytänyt sanaa heti Nykysuomen sanakirjasta. Katsoin myöhemmin tarkemmin. Sana oli merkitty vain päätteenä lähtösanalle. Jäi liian hätäisesti luettuna huomaamatta.


  Vain Nykysuomen Sanakirjasta löytyviä sanoja pidän huonoina, sillä ei kaikilla ole em. kirjaa, josta voisi tarkistaa, onko jokin sana käytössä suomen kielessä. Tilanne on erityisen huono, jos risteävässä sanassa on piilokirjain, kuten tässä tapauksessa on asian laita. Minun silmissäni sana käyttö laskee ristikon arvosanaa 9 paikkeille. Sanaa, jonka käytettävyyttä ei voi tarkistaa, tuo ratkojalle turhaa epävarmuutta siitä, onko hän ratkaissut ristikon oikein.

  Muutama ratkaisusana jäi epävarmaksi.

  LUUK- (4)

  Tuossa on ehkä jekku, jota en ole hoksannut.

  MYÖS LAIVA TÄTÄ KOHTI (7)

  Kun laitoin laiva + saamani ratkaisukohta, en löytänyt nettisivua, joka sopisi täysin asiaan. Toki kohtaan saattaa liittyä myös jekku, jota en ole hoksannut.


  Lisäys 25.2.2020. Keksin selitykset kumpaankin vihjeeseen.


  Piiliksessä oli joitakin minulle kimurantteja kohtia, mutta kaikkiin sain loogiset ratkaisut. Angrammien osuus ainoina piilovihjeinä 8/26 (31%).

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut (katso välillä ongelma- ja virheseurantasivua). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet)

  Talvi on pian tulossa ja on synkkää - yritetään tsempata toisiamme.👍
  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

  #17598 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Tein tästä vihjeanalyysin, sillä tarvitsen vihjeiden tarkistamista itsekin. Laitan sen julkiseksi 28.2.2020. Sain kaikkiin kohtiin järkevän selityksen, mutta selityksissäni saattaa olla virheitä.

  Laittaisin myös esille sen, mitä tarkoitetaan pääteemalla. Jonkinlainen ajatus siitä on. Teemallisuutta en tosin löytänyt kuin pääkuviin liittyvistä sanoista.

  Kuten aiemminkin, täydennän vihjeanalyysiä vihjeillä, joita kysytään Sanarisin foorumissa. Vihjeanalyysi tulee siten olemaan myös hyvä kooste kysytyistä asioista.


  Ristikon pääkuva olisi saanut olla eräästä toisesta taidelaitoksesta kuin Marinski-teatterista. Alla olevan kuvan olisi saanut ilmaiseksi.

  Kuvaa on oikeus muokata, joten tuohon kuvaan olisi hyvin voinut laittaa puhekuplan tekstin.

  Ristikkoon olisi ehkä täytynyt liittää tekijätiedot (kuvia klikkaamalla pääsee sivulle, josta  ne voi katsoa). Hyviä kuvia voi myös ostaa esim. Gettyimage-kokoelmasta.

  Itse en tajunnut,että toisessa pääkuvassa näkyvä esityspaikka ei täsmää ratkaisusanan kanssa, mutta eräs tarkkanäköinen asian huomasi. Minulle kuva olisi mennyt ihan täydestä yllä kuvattuna rakennuksena.


  oli ainakin valokuvasta hieman vaikea erottaa ratkaisusanan kannalta olennaista piirrettä. Täytyy vielä katsoa lehdestä, olisiko siinä kuva selvästi selkeämpi.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet). SK, IS, Pelikaanit, Iisakki ja muut julkaisut (katso välillä ongelma- ja virheseurantasivua). 

  Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeet)

  Talvi on pian tulossa ja on synkkää - yritetään tsempata toisiamme.👍
  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen. Suosittelen siksi kirjautumista. - - -

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
Vastaa aiheeseen: Suomen Kuvalehti 8/2020

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi: