• Tämä aihe sisältää 1 vastaus, 1 ääni, ja päivitettiin viimeksi 25.2.2020 08:51 Tapio toimesta.
Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #17587 Kommentoi
  Tapio
  Sivustovastaava

  Ristikko Ilmo Juhani Liljeroos ja Heli Kärkkäinen. Piilis Antti Parkkinen.

  Ristikolla sanotaan olevan teema säikeessä 10361. SK 8/2020, mutta en sitä oikein hahmota. Ristikossa on hieman tavanomaisesta poikkeava kirjainjakauma, mutta se ei minusta luo teemaa. Ristikon pääkuvalauseiden voi ajatella liittyvän tiettyyn maantieteelliseen alueeseen tai erääseen taidemuotoon, mutta sekään ei tunnu suoranaiselta teemalta.

  Ristikossa on hauskat pääkuvalauseet ja yleisesti ottaen hyvä sanasto. Tehtävässä oli hyviä assosiaatiovihjeitä. Muutamat vihjeet sopisivat piiliksiinkin.

  Ristikossa on eräs substantiivi, joka löytyy Nykysuomen sanakirjasta, mutta ei Kielitoimiston sanakirjasta


  Välihuomautus. Katsoin aluksi hieman huolimattomasti enkä löytänyt sanaa heti Nykysuomen sanakirjasta. Katsoin myöhemmin tarkemmin. Sana oli merkitty vain päätteenä lähtösanalle. Jäi liian hätäisesti luettuna huomaamatta.


  Vain Nykysuomen Sanakirjasta löytyviä sanoja pidän huonoina, sillä ei kaikilla ole em. kirjaa, josta voisi tarkistaa, onko jokin sana käytössä suomen kielessä. Tilanne on erityisen huono, jos risteävässä sanassa on piilokirjain, kuten tässä tapauksessa on asian laita. Minun silmissäni sana käyttö laskee ristikon arvosanaa 9 paikkeille. Sanaa, jonka käytettävyyttä ei voi tarkistaa, tuo ratkojalle turhaa epävarmuutta siitä, onko hän ratkaissut ristikon oikein.

  Muutama ratkaisusana jäi epävarmaksi.

  LUUK- (4)

  Tuossa on ehkä jekku, jota en ole hoksannut.

  MYÖS LAIVA TÄTÄ KOHTI (7)

  Kun laitoin laiva + saamani ratkaisukohta, en löytänyt nettisivua, joka sopisi täysin asiaan. Toki kohtaan saattaa liittyä myös jekku, jota en ole hoksannut.


  Lisäys 25.2.2020. Keksin selitykset kumpaankin vihjeeseen.


  Piiliksessä oli joitakin minulle kimurantteja kohtia, mutta kaikkiin sain loogiset ratkaisut. Angrammien osuus ainoina piilovihjeinä 8/26 (31{1f031e431af29ee9f1d90d74e70b82c220fb512f2ed7fbb07642e330f2fcaa29}).

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet; virheseurantasivu). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

  Syksy on saapunut! 🍁🍄🍄🍁

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
  Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Bard tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

  #17598 Kommentoi
  Tapio
  Sivustovastaava

  Tein tästä vihjeanalyysin, sillä tarvitsen vihjeiden tarkistamista itsekin. Laitan sen julkiseksi 28.2.2020. Sain kaikkiin kohtiin järkevän selityksen, mutta selityksissäni saattaa olla virheitä.

  Laittaisin myös esille sen, mitä tarkoitetaan pääteemalla. Jonkinlainen ajatus siitä on. Teemallisuutta en tosin löytänyt kuin pääkuviin liittyvistä sanoista.

  Kuten aiemminkin, täydennän vihjeanalyysiä vihjeillä, joita kysytään Sanarisin foorumissa. Vihjeanalyysi tulee siten olemaan myös hyvä kooste kysytyistä asioista.


  Ristikon pääkuva olisi saanut olla eräästä toisesta taidelaitoksesta kuin Marinski-teatterista. Alla olevan kuvan olisi saanut ilmaiseksi.

  Kuvaa on oikeus muokata, joten tuohon kuvaan olisi hyvin voinut laittaa puhekuplan tekstin.

  Ristikkoon olisi ehkä täytynyt liittää tekijätiedot (kuvia klikkaamalla pääsee sivulle, josta  ne voi katsoa). Hyviä kuvia voi myös ostaa esim. Gettyimage-kokoelmasta.

  Itse en tajunnut,että toisessa pääkuvassa näkyvä esityspaikka ei täsmää ratkaisusanan kanssa, mutta eräs tarkkanäköinen asian huomasi. Minulle kuva olisi mennyt ihan täydestä yllä kuvattuna rakennuksena.


  oli ainakin valokuvasta hieman vaikea erottaa ratkaisusanan kannalta olennaista piirrettä. Täytyy vielä katsoa lehdestä, olisiko siinä kuva selvästi selkeämpi.

  Jelpataan toisiamme (auttamisperiaatteet; virheseurantasivu). Tsättäile ristikostasi kanssani (tsätin ohjeetkatso video).

  Syksy on saapunut! 🍁🍄🍄🍁

  - - - Saatan välillä estää kirjautumatta kirjoittamisen - siksi ja muistakin syistä suosittelen kirjautumista.
  Tutustu kommentointilomakkeen yhteydessä oleviin toimintoihin! Niistä löytyy mm. SPOILER-toiminto (harjoittelusäie), linkki Google Bard tekoälyn käyttämiseen ja kuvien lähettäminen minulle privaatisti. - - -

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
Vastaa aiheeseen: Suomen Kuvalehti 8/2020

Voit käyttää muotoiluun BBCodes-merkintöjä.
Käyttäjätililläsi ei voi käyttää eidistyneitä BBCode-merkintöjä, ne poistetaan.

Tietosi:


BBCode-merkkaukset + luomani lisämerkkaukset:

[SPOILER=vinkkejä][/SPOILER][ISPOILER=tarkennettuja vinkkejä][/ISPOILER][BR][SPACER][HR][UNDERLINE][/UNDERLINE][STRIKE][/STRIKE][SUP][/SUP][SUB][/SUB][COLOR][/COLOR][CODE][/CODE][REVERSE][/REVERSE]

Emoji-valikoima:

🙂 😀 😂 🤨 😮 😥 👿 💡 ❤️ 👍

Kun jotain painikketta klikkaa, tapahtuma joko avaa tai sulkee toiminnon. Mikäli jokin muu toiminto on avoinna, se suljetaan automaattisesti.

Valikko "Lisäkoodeja" avaa mahdollisuuden lisätä hyödyllisiä toimintoja ja koodeja, kuten "Näytä/piilota sisältö" (SPOILER) sekä emoji-ikoneja editoriin. Lue lisää...

Valikko "Linkkisetti" listaa hyödyllisiä linkkejä. Lue lisää...

Valikko "Kuvien lähetys" avaa lomakkeen, jolla voi privaatisti lähettää minulle kuvia. Lue lisää...