Tyyppi: Ei ole ratkaistu
Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Julkaisija
  Kommentit
 • #22832 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  SK 43/2021 ristikko (kolme tähteä) on Pekka Joutsilta. Vaikeustaso oli minusta suurin piirtein sama kuin muutama viikko sutten 2½-tasoisiksi merkityissä ristikoissa.

  Piilis on Pertti Oskalalta. Oikein mainio piilis, josta opin muutamia asioita (P8, V10 ja V12).

  Ristikossa mielestäni seuraava vihje on väärin:

  SAI OSCARIN 1963

  Joku pitää vuotta 1963 oikeana kirjoittaen , että palkinto oli vuoden 1963 elokuvasta.

  Elokuva, josta henkilö sai Oscarin valmistui toki vuonna 1963. Näyttelijä ei voinut saada Oscaria vuonna 1963, koska hänen Oscar-ehdokkuudestaan ei voinut päättää vielä 1963. 

  Koska Oscarit jaetaan aina edellisvuoden elokuvista, minusta palkintojen jakovuosi on se vuosi, joka kuuluisi olla vihjeessä. Mielestäni oikein olisi seuraavat vihjeet:

  SAI OSCARIN 1964
  SAI OSCARIN VUODEN 1963 ELOKUVASTA

  Jos SAI OSCARIN 1963 pidetään oikeana, vihjeestä on leikattu pois kaksi olennaista sanaa (VUODEN ja ELOKUVASTA) , mikä minusta muuttaa logiikkaa niin paljon, etten voi pitää vihjettä hyväksyttävänä.

  Jotkut kai sitten pitävät tällaista vihjeiden leikkelemistä koviksissa hyväksyttävänä, mutta ainakaan tässä tapauksessa en leikkelemistä pidä oikeana toimenpiteenä. Asiasta ei kannata tapella. Kerronpa nyt vain mielipiteeni, jota muut saavat pitää vääränä.

  Sanan MELLAKOITA yksikön nominatiivin synonyymiä Kielitoimiston sanakirja ei tunne. Vanhentuneista sanoista olisi hyvä luopua, vaikka ne vanhemmista sanakirjoista löytyisivätkin.

  #22848 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Sanarisin foorumissa on ollut keskustelua vihjeestä

  PUHDAS -2.

  “-2.” tarkoittaa yleensä, että otetaan pois toinen kirjain. Siitä joku kirjoitti, että piste olisi liikaa. Ilman pistettä tarkoitetaan, että otetaan pois kaksi kirjainta.


  Lisäys 5.11.2021. Pisteen kanssa kerrottiin olevan oikein. Sanarisin foorumissa (komm. no 22) on tälle selitys: 2. = TI. Olin osittain jäljillä, mutta ajattelin suoraan “toinen”.

  #23058 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  SK 47/2021 Antti Parkkisen piilis oli minulle keskimääräistä vaikeampi. Joku toinen koki helpoksi.

  Kolmen tähden kovis on Ilmo Juhani Liljeroos -tiimiltä. Oikeastaan kuvittaja Heli Kärkkäinen on neljäs laatija, sillä hän on ideoinut vihjeitä.

  Ristikossa on laatijatiimille hyvin tyypillinen sanaleikittely pääkuvista johdetuissa sanaketjuissa. Ne ovat mielestäni oikein onnistuneita. Oikeanpuoleisessa sanaketjussa keskimmäinen sana tuotti eniten ongelmia.

  Viihdetriviaa on hieman makuuni liikaa. En tiennyt, keihin seuraavissa kahdessa vihjeissä viitaan:

  LEFFAMUSAA TEKEVÄ “HUONE”

  Tähän löysin vastauksen Googlella.

  KOHAHDUTTI BOSTRÖMINÄ

  Löytyi sentään Googlella. Tähän liittyvää tv-ohjelmaa en voinut tietää, sillä en ole ohjelmaa katsonut.

  Myös seuraava vihje ei avautunut ristikon ratkottua:

  PERHOSTA

  Googlen avulla löytyi idea, kun keksi millä tavoin vihje pitää lukea. Tämä ei ole viihdetriviaa, mutta oli itselle outo juttu.

  #23067 Vastaa
  Kakara
  Vieras

  Minä jouduin turvautumaan Googleen samoissa kohdissa – LEFFAMUSAA TEKEVÄN tunsin entuudestaan, mutta ratkaisun keksiminen vaatikin kielitaitoa.
  BOSTRÖM ja PERHOSTA olivat täysin vieraita juttuja minulle.
  Vasen yläkulma tuotti vaikeuksia, koska olin liian varma KAUAN PELIALALLA olevan ihan muu sana enkä sitten osannut muita vaihtoehtoja ajatella.
  Vasta vaakaan tulevan PYSTYRIVEILLÄ LUKUISANAn ratkaisusana sai ajatukset raiteilleen.
  Sanaleikit olivat kivoja, turhan kauan kesti minulla tajuta idea!

  Mutta oliko tämä tosiaan kolmen tähden kovis? Ei minusta nyt ihan niin vaikea.

  #23068 Vastaa
  Tapio_x
  Avainmestari

  Eki toi kerran esille, että Suomen Kuvalehdessä kolmosen skaala on 2+ – 3-. Tuo asteikko kaiketi tarkoittaa IS:n asteikkoa. Ei kolmen tähden ristikon SK:ssa pidäkään vastata IS:n täyskolmosta. 

  Nykyisin joskus 2½ merkitään erikseen. Lehden yleinen skaala huomioiden ristikon vaikeustaso oli erittäin onnistunut. Minusta tämä oli 3- eli SK:n skaalan ylärajoilla. Joskus SK:ssa on ollut IS-asteikolla 3, joka on lehteen ylivaikea ristikko. 

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
Vastaa aiheeseen: Suomen Kuvalehti 41-/2021

Kun luot uuden aiheen, laita aina siihen sisältöä, ettei aihetta luokitella roskapostiksi. Voit käyttää muotoilussa BBCode-merkintöjä.
Et voi käyttää muotoilussa edistyneempiä (advanced) BBCode-merkintöjä. Tallennettaessa ne poistetaan.

Tietosi:Voit kirjautua myös täysin anonyymisti.
Klikkaa tästä ja lue tarkemmat ohjeet.